Κίσινγκερ
Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Κίεβο κατά Κίσινγκερ: Κατευνασμός του επιτιθέμενου οι προτάσεις του

Δεν άργησε η ουκρανική κυβέρνηση να κατακεραυνώσει και να απορρίψει την πρόταση ειρηνευτικού σχεδίου του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ ως «κατευνασμό του επιτιθέμενου».

«Ο κ. Κίσινγκερ δεν έχει καταλάβει ακόμα τίποτα… ούτε τη φύση αυτού του πολέμου, ούτε τον αντίκτυπό του στην παγκόσμια τάξη», είπε ο βοηθός του προέδρου της Ουκρανίας, Μιχαήλο Ποντόλιακ, απαντώντας στο άρθρο του 99χρονου Αμερικανού πολιτικού με επιρροή το Σάββατο στο The Spectator, με τίτλο "Πώς να αποφύγετε έναν άλλο παγκόσμιο πόλεμο".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η συνταγή που ζητά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, αλλά φοβάται να πει δυνατά, είναι απλή: κατευνάστε τον επιτιθέμενο θυσιάζοντας τμήματα της Ουκρανίας με εγγυήσεις μη επίθεσης εναντίον των άλλων κρατών της Ανατολικής Ευρώπης», δήλωσε ο Ποντόλιακ, εκφράζοντας μια σταθερή απόρριψη για όσα περιέγραψε ο Κίσινγκερ στο άρθρο του.

Ο Ουκρανός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η πρόταση ήταν απλοϊκή, λέγοντας: «Όλοι οι υποστηρικτές των απλών λύσεων θα πρέπει να θυμούνται το προφανές: οποιαδήποτε συμφωνία με τον διάβολο - μια κακή ειρήνη σε βάρος των ουκρανικών εδαφών - θα είναι μια νίκη για τον Πούτιν και μια συνταγή επιτυχίας για αυτοκράτορες σε όλο τον κόσμο».

Στο άρθρο του το Σαββατοκύριακο, ο Κίσινγκερ είχε προειδοποιήσει ότι οι συνεχείς προσπάθειες να καταστήσει τη Ρωσία «ανίκανη» θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια ανεξέλεγκτη και απρόβλεπτη σπείρα. Διευκρίνισε ότι μαζί με την επιδιωκόμενη «διάλυση» της Ρωσίας θα προέκυπτε ένα τεράστιο κενό εξουσίας από το οποίο θα προέκυπταν νέες απειλές για ολόκληρο τον κόσμο καθώς οι μεγαλύτερες δυνάμεις θα εισέλθουν βιαστικά.

«Η διάλυση της Ρωσίας ή η καταστροφή της ικανότητάς της για στρατηγική πολιτική θα μπορούσε να μετατρέψει την επικράτειά της που περιλαμβάνει 11 ζώνες ώρας σε αμφισβητούμενο κενό», έγραψε ο Κίσινγκερ. «Οι ανταγωνιστικές της κοινωνίες μπορεί να αποφασίσουν να επιλύσουν τις διαφορές τους με βία. Άλλες χώρες μπορεί να επιδιώξουν να διευρύνουν τις διεκδικήσεις τους με τη βία. Όλοι αυτοί οι κίνδυνοι θα επιδεινωθούν από την παρουσία χιλιάδων πυρηνικών όπλων που καθιστούν τη Ρωσία μία από τις δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου».

Μεταξύ των πιο αμφιλεγόμενων πτυχών του σχεδίου του Κίσινγκερ ήταν ότι πρότεινε τη δυνατότητα δημοψηφισμάτων για αμφισβητούμενα εδάφη που τώρα κατέχονται από τη Ρωσία και εξακολουθούν να μάχονται «για τα οποία άλλαξαν χέρια επανειλημμένα ανά τους αιώνες» [δηλαδή: ιδιαίτερα το Ντονμπάς] - σύμφωνα με το δοκίμιο.

Ο Κίσινγκερ τον περασμένο Μάιο εξόργισε επίσης τους Ουκρανούς αξιωματούχους όταν τόλμησε να προτείνει ότι η Ουκρανία είναι πρόθυμη να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος, και σε αντάλλαγμα οι ρωσικές δυνάμεις θα έπεφταν στις γραμμές τους πριν από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου. Προηγουμένως είχε δηλώσει ότι «Δεν ήταν σοφή αμερικανική πολιτική να προσπαθήσουμε να συμπεριλάβουμε την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ».

Η στάση φαίνεται παρόμοια με τις πρόσφατες σκέψεις του Έλον Μασκ για ένα σχέδιο «ειρήνης Ρωσίας-Ουκρανίας». Ο Μασκ είχε προκαλέσει εκτεταμένη οργή από Αμερικανούς και Ουκρανούς αξιωματούχους και ειδικούς, δεδομένου ότι είπε ότι η αναμέτρηση με πυρηνικά όπλα μεταξύ των υπερδυνάμεων για την Ουκρανία πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν δύσκολες εδαφικές παραχωρήσεις.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ