Το Ισραήλ έχει αναβαθμίσει την βοήθεια που παρέχει στην Ουκρανία με μορφή πληροφοριών τις τελευταίες εβδομάδες, αναφέρουν πηγές στις Βρυξέλες, με την Ιερουσαλήμ να φαίνεται πρόθυμη να συνεχίσει αυτήν την υποστήριξη. Οι διαδικασίες αυτές γίνονται πάντα μέσω του NATO.
Η πολιτική του Ισραήλ αναμένεται όμως να αλλάξει δραματικά, αφού η Μόσχα έχει ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό τις σχέσεις της με το Ιράν, ένα κράτος που ίσως δημιουργήσει θέματα στους Ισραηλινούς. Παράλληλα το ίδιο το Ιράν προσφέρει βοήθεια στην Ρωσία, μέσω drones κλπ.
"Η απόφαση του Ιράν να προμηθεύσει drones και να αυξήσει τις στρατιωτικές συνεργασίες του με την Ρωσία είναι ένα στρατηγικό λάθος από την Τεχεράνη και το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί στις σχέσεις Ισραήλ και ΝΑΤΟ," φαίνεται να δηλώνει μία ισραηλινή αμυντική πηγή.
Μόλις ενάμιση μήνα πριν, ο υπουργός άμυνας του Ισραήλ και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού της χώρας, απέρριψαν μία πρόταση από τον Ουκρανό υπουργό άμυνας για πληροφορίες σχετικά με τα ιρανικά drones που καταρρίφθηκαν πάνω από την Ουκρανία. Ο Ουκρανός προσέφερε τα δεδομένα αυτά, ζητώντας αντάλλαγμα υλικό που συγκέντρωσε η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών.
Το Ισραήλ φαίνεται πως φοβήθηκε μήπως η Ρωσία απαντήσει εμποδίζοντας τις δράσεις αεροσκαφών της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας στους ουρανούς της Συρίας, αφού το Ιράν προσπαθεί να εμβαθύνει την παρουσία του έναντι του Ισραήλ από τον βορρά. Αλλά η αμερικανική πίεση και η ιρανική βοήθεια στην Ρωσία έχουν κάνει την Ιερουσαλήμ να δει τα πράγματα με άλλο μάτι.
Πώς Θα Αντιδράσει;
Τον προηγούμενο μήνα, αναφορές ευρωπαϊκών επισήμων έλεγαν πως το Ισραήλ συμφώνησε να στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας εκατομμυρίων στην Ουκρανία. Τα υλικά λέγεται πως μεταφέρθηκαν μέσω χώρας του ΝΑΤΟ και πως συμπεριλάμβαναν ηλεκτροπτικά συστήματα και συστήματα ελέγχου πυρός εγχώριας παραγωγής.
Επιπλέον, η υπηρεσία πληροφοριών και οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν συγκεντρώσει ένα ολόκληρο κέντρο δεδομένων σχετικά με τα ιρανικά drones. Εάν το ΝΑΤΟ λάβει πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα, τότε η Ουκρανία και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ θα επωφεληθούν αρκετά.
Το Ισραήλ λέγεται πως ήδη έχει στείλει ένα λεπτομερές αρχείο, το οποίο εστιάζει ειδικά στα ιρανικά drones Shahed-136.
Ισραηλινές σελίδες πάντως αναφέρουν πως τα drones αυτά είναι αρκετά εύκολο να αναχαιτιστούν, μιας και δεν είναι καθόλου γρήγορα.