Η συζήτηση για την παροχή συστημάτων αεράμυνας Patriot στην Ουκρανία, έγινε ένα από τα κύρια θέματα της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, στις 29-30 Νοεμβρίου. Ωστόσο, τότε δεν ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις υπέρ της Ουκρανίας.
Η Ουάσιγκτον ενδέχεται να ανακοινώσει επίσημα τέτοια σχέδια, ήδη από αυτή την εβδομάδα ( δηλαδή πριν από τις 18 Δεκεμβρίου). Οι Ηνωμένες Πολιτείες, είναι έτοιμες να παράσχουν στην Ουκρανία μια μονάδα αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων Patriot.
Και ενώ το οπλικό σύστημα θα παρείχε στον ουκρανικό στρατό ένα «άλμα» προς τα εμπρός στην ικανότητα αεράμυνας (ιδιαίτερα στον τομέα της άμυνας βαλλιστικών πυραύλων), οι ειδικοί έθεσαν ερωτήματα σχετικά με τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχουν οι Patriot στο πεδίο της μάχης, καθώς και η ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να συνεχίσουν να προμηθεύουν στην Ουκρανία πυραύλους αντικατάστασης για το ακριβό σύστημα.
Χωρίς «ρεαλιστική προοπτική» για τη Ρωσία να ανακαταλάβει μεγάλο μέρος του εδάφους μετά την ουκρανική απελευθέρωση της Χερσώνας, ο Πούτιν κατευθύνει επιθέσεις στην πολιτική υποδομή της Ουκρανίας, βασιζόμενος στην αποφασιστικότητα της Ουκρανίας να αποδυναμωθεί, καθώς περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν σκληρές συνθήκες διαβίωσης από το τσουχτερό κρύο.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι Patriot θα ήταν ένα ακόμη εργαλείο που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ο ουκρανικός στρατός για την προστασία πολυκατοικιών, νοσοκομείων και ενεργειακών υποδομών.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, αυτή η σειρά ρωσικών αεροπορικών βομβαρδισμών της Ουκρανίας έχει γίνει η υπ' αριθμόν ένα στρατηγική πρόκληση, για τη βραχυπρόθεσμη επιβίωση της Ουκρανίας.
Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας αναφέραμε: «Πόσα συστήματα αεράμυνας Patriot είναι έτοιμες να παράσχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία - και πότε;».
Δεν λύνονται τα προβλήματα
Όμως, ενώ η Ουκρανία ζητά το Patriot εδώ και μήνες, το σύστημα δεν είναι πανάκεια που θα λύσει πλήρως τα προβλήματά της, δήλωσε ο Tom Karako, ειδικός στην πυραυλική άμυνα του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.
«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με αυτά τα σπάνια, πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία», είπε ο Karako. «Ενώ θα στείλουμε μόνο μία συστοιχία, μάλλον δεν πρόκειται να επιστρέψει. Και αν αρχίσουν να ξοδεύουν πυρομαχικά ( οι Ουκρανοί) , θα ζητήσουν περισσότερα, σωστά; Και δεν έχουμε τόνους απο PAC-2 και PAC-3 (βλημάτων) που μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά», ανέφερε.
Το MIM-104 Patriot που κατασκευάστηκε από την Raytheon Technologies, είναι ένα πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος που έχει σχεδιαστεί για την καταπολέμηση μιας σειράς απειλών, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών, πυραύλων κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων, πυρομαχικών και drones.
Συστήματα Patriot έχουν πουληθεί σε διάφορες περιόδους στις ένοπλες δυνάμεις της Ολλανδίας, της Πολωνίας, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας, του Ισραήλ, της Σαουδικής Αραβίας, του Κουβέιτ, της Ταϊβάν, της Ελλάδας, της Ισπανίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Κατάρ, της Ρουμανίας, της Σουηδίας, της Νότιας Κορέας κ.λ.π.
Πολλές από τις λεπτομέρειες σχετικά με το μακροπρόθεσμο σχέδιο για την εκπαίδευση, τον εξοπλισμό και τη συντήρηση μιας μονάδας Patriot για την Ουκρανία είναι ακόμη ασαφείς, όπως πόσοι εκτοξευτές θα σταλούν στην Ουκρανία ή τι είδους αναχαιτιστές θα μπορούσαν να παραδοθούν.
Βέβαια, τόσο το Patriot Advanced Capability-2 (PAC-2), το οποίο είναι ένα μεγαλύτερο όπλο κατακερματισμού με έκρηξη, όσο και το Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3), το οποίο είναι μια ικανότητα χτυπήματος για να σκοτώσει άμεσα περισσότερους ευέλικτους στόχους, θα μπορούσε να έχει χρησιμότητα για τον ουκρανικό στρατό.
«Ένα άλλο πιθανό εμπόδιο είναι η εκπαίδευση και η διατήρηση. Χρειάζονται εννέα μήνες για τους αερομεταφορείς των ΗΠΑ να περάσουν από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Patriot στο Fort Sill στην Οκλαχόμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος πυραύλων και διαστημικών πυραύλων του στρατού.
Οι ειδικοί έθεσαν επίσης ερωτήματα σχετικά με το κόστος χρήσης ενός εξελιγμένου και δαπανηρού συστήματος όπως το Patriot, το οποίο εκτοξεύει πυραύλους που μπορούν να κοστίσουν εκατομμύρια δολάρια, για να καταρρίψουν φτηνά drones που αποτελούν μέρος των ρωσικών επιθέσεων.
Να επισημάνουμε ότι, η χρήση ενός αναχαιτιστή πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για την κατάρριψη ενός drone που κοστίζει 15.000 δολάρια ή περισσότερο είναι μια εξίσωση που τελικά δεν θα ευνοήσει τον αμυνόμενο.