Η Ρωσία εξαντλεί τα πυρομαχικά της καθώς η εισβολή της στην Ουκρανία πλησιάζει στο τέλος του ενός έτους και μπορεί σύντομα να αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει παλαιότερες, αναξιόπιστες ρουκέτες και βλήματα πυροβολικού, με μερικά από αυτά να έχουν κατασκευαστεί πριν από δεκαετίες. Η Ρωσία φαίνεται επίσης, να εξαντλείται σε κατευθυνόμενα πυρομαχικά ακριβείας.
«Έχουν αντλήσει από το παλιό απόθεμα πυρομαχικών (της Ρωσίας), πράγμα που δείχνει ότι είναι πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν αυτά τα παλαιότερα πυρομαχικά, μερικά από τα οποία είχαν αρχικά κατασκευαστεί πριν από περισσότερα από 40 χρόνια», δήλωσε υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν τη Ρωσία ότι, στρέφεται προς το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα για περισσότερη δύναμη πυρός, καθώς εξαντλεί τις τακτικές της προμήθειες πυρομαχικών.
Προσπαθεί επίσης, να αποκτήσει εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν και προσφέρει στην Τεχεράνη ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο στρατιωτικής και τεχνικής υποστήριξης σε αντάλλαγμα.
Η Μόσχα, βρίσκεται αντιμέτωπη με το να βασίζεται περισσότερο σε υποβαθμισμένους πυραύλους και οβίδες, που θα μπορούσαν να αυξήσουν τους κινδύνους για τα δικά της στρατεύματα (και να αφήσουν πολλά χωρίς να έχουν εκραγεί διασκορπισμένα σε όλη την Ουκρανία) ή να βρει κάποιον τρόπο να αναπληρώσει νέα αποθέματα, παρά τις διεθνείς κυρώσεις που αποσκοπούν στην εξάλειψη της πολεμικής της προσπάθειας.
Αυτό ουσιαστικά, θέτει τις ρωσικές δυνάμεις σε θέση να πρέπει να κάνουν μια επιλογή σχετικά με τους κινδύνους που είναι διατεθειμένες να δεχτούν όσον αφορά τα αυξημένα ποσοστά αστοχίας, τις απρόβλεπτες επιδόσεις και εάν αυτές οι υποβαθμισμένες συνθήκες (παλαιότερων πυρομαχικών) απαιτούν ή όχι οποιοδήποτε τύπο προσαρμογής, η οποία φυσικά απαιτεί κάποια τεχνογνωσία και χρόνο.
Να αναφέρουμε ότι, όταν ο Πούτιν εισέβαλε στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία, διέταξε οι δυνάμεις του να χρησιμοποιήσουν κατά καιρούς γηρασμένους πυραύλους και οβίδες, παρά τους κινδύνους των πυρομαχικών που κατασκευάστηκαν πριν από 40 χρόνια.
Αρνητικοί παράγοντες
Τα υποβαθμισμένα πυρομαχικά μπορούν επίσης, να τραυματίσουν ή να σκοτώσουν τα στρατεύματα που τα εκτοξεύουν. Ένας άλλος αρνητικός παράγοντας είναι ότι, τα πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί μπορούν επίσης να μολύνουν τα πεδία των μαχών πολύ μετά το τέλος των πολέμων και να απειλήσουν γενιές αμάχων, πράγμα που σημαίνει ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να επιβαρυνθεί με τον κίνδυνο και την εκκαθάριση, εάν αποκρούσει επιτυχώς τη ρωσική εισβολή.
Πολλά έθνη των νησιών του Ειρηνικού, εξακολουθούν να παλεύουν με τα πυρομαχικά που ρίχτηκαν και δεν έχουν εκραγεί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Στο Αφγανιστάν, μια από τις πιο κατεστραμμένες από τον πόλεμο χώρες στον κόσμο, περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι υπολογίζεται ότι τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν από τέτοια πυρομαχικά, μεταξύ 2001 και 2018, σύμφωνα με μελέτη του Costs of War Project του Πανεπιστημίου Brown.
Τα στοιχεία από το πεδίο της μάχης δείχνουν ότι, η Ρωσία έχει ήδη βασιστεί σε ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Μόνο στις 10 Δεκεμβρίου, οι Ουκρανοί ανέφεραν ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν 15 ξεχωριστές επιθέσεις, σε τρεις πόλεις χρησιμοποιώντας τα drones, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει τα έθνη που ενδέχεται να εξετάσουν το ενδεχόμενο εμπορικών συναλλαγών με τη Ρωσία ότι, θα μπορούσαν επίσης να υποστούν κυρώσεις. Δεκάδες χώρες έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά της Μόσχας και περίπου 1.000 πολυεθνικές εταιρείες ανακοίνωσαν ότι, θα μειώσουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία λόγω της εισβολής της, θέτοντας την οικονομία της υπό τεράστια πίεση.
Σειρά προβλημάτων
Άξιο προσοχής είναι ότι, οι αμυντικές δαπάνες της Ρωσίας αυξήθηκαν κατά 40% τους πρώτους μήνες του πολέμου, σύμφωνα με το Reuters και ο Πούτιν, έχει σχεδιάζει να αυξήσει τις δαπάνες κατά 43% το επόμενο έτος, σύμφωνα με το Bloomberg News.
Οι υφιστάμενες κυρώσεις «ακρωτηρίασαν» την ικανότητα της Ρωσίας να παράγει όπλα και να αντικαθιστά αυτά που καταστράφηκαν στην Ουκρανία και εμπόδισαν τη μικροηλεκτρονική, που χρειάζεται για το στρατιωτικό βιομηχανικό της συγκρότημα, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών.
Πέρα από την έλλειψη πυρομαχικών, η Ρωσία αντιμετώπισε μια σειρά από προβλήματα, όπως βλάβες υλικοτεχνικής υποστήριξης, χαμηλό ηθικό και υψηλά ποσοστά απωλειών μετά από σχεδόν 10 μήνες μαχών στην Ουκρανία.
Ο Πούτιν, διέταξε την εισβολή με την ελπίδα να καταλάβει γρήγορα την πρωτεύουσα Κίεβο και να διαλύσει την κυβέρνηση με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι.
Όπως επισημαίνουν τακτικά Αμερικανοί αξιωματούχοι, «τίποτα από αυτά δεν έχει επιτευχθεί, αν και οι έντονες μάχες συνεχίστηκαν εν μέσω σημαντικών κερδών της Ουκρανίας στο ανατολικό τμήμα της χώρας».
Ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin, είπε ότι η Ουκρανία είναι πιθανό να διατηρήσει το πάνω χέρι έναντι της Ρωσίας αυτόν τον χειμώνα, λόγω της δυσκολίας της Μόσχας να εφοδιάσει στρατεύματα και του χαμηλού ηθικού, το οποίο είναι πιθανό να αυξηθεί «καθώς έχει αρχίσει να αναγκάζει τους βετεράνους να επιστρέψουν στην υπηρεσία για να συνεχίσουν τον πόλεμο».