"Με το 50% των δικτύων ηλεκτροδότησης να έχουν καταστραφεί, η Ουκρανία ζητά ξανά από την «απρόθυμη Ουάσιγκτον» συστήματα Patriot", είναι ο τίτλος άρθρου έγκριτου Διεθνούς ΜΜΕ για αμυντικά θέματα, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:
"Η ουκρανική ηγεσία ζήτησε και πάλι από τις ΗΠΑ να παράσχουν συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας Patriot εν μέσω των συνεχιζόμενων επιθέσεων της Ρωσίας στο ηλεκτρικό της δίκτυο, αφήνοντας τη χώρα ανίσχυρη κατά τους ψυχρούς χειμώνες.
Ο πρωθυπουργός Ντένους Σμιχάλ , μιλώντας πριν από μια διάσκεψη ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία, είπε ότι η Μόσχα θέλει «να πυροδοτήσει ένα άλλο κύμα μετανάστευσης προς την Ευρώπη».
Οι ΗΠΑ αγνόησαν τα αιτήματα του Κιέβου για προμήθεια συστημάτων Patriot στην Ουκρανία, ενώ η Γερμανία αρνήθηκε να παραδώσει τα συστήματα στην Ουκρανία. Αντίθετα, θα αναπτυχθούν στην Πολωνία, δήλωσε πρόσφατα ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Μπλάζνακ.
Στις 30 Νοεμβρίου, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα ζήτησε από το Βερολίνο να παράσχει συστήματα Patriot στο Κίεβο, τα οποία προορίζονταν για την Πολωνία.
«Αφού μίλησα με τον Γερμανό υπουργό Άμυνας, απογοητεύτηκα με την απόφαση να αποσύρω την υποστήριξη από την Ουκρανία. Η ανάπτυξη του Patriot στη δυτική Ουκρανία θα αύξανε την ασφάλεια των Πολωνών και των Ουκρανών», έγραψε ο Μπλάζνακ στο Twitter.
Σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι, προέτρεψε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να βοηθήσει στη διαφύλαξη του ενεργειακού δικτύου της χώρας. Είπε ότι ένα μπαράζ ρωσικών πυραύλων και drones είχε καταστρέψει το 50% του δικτύου.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος τόνισε επίσης τη σημασία της ικανής αεράμυνας. Ο Ζελένσκι κάλεσε τον Πρόεδρο Μπάιντεν να κάνει ότι είναι δυνατόν για να βοηθήσει στην προστασία του άμαχου πληθυσμού της Ουκρανίας και των ζωτικών υποδομών της χώρας του.
Οι ΗΠΑ υπογράμμισαν ότι η Ουάσιγκτον είχε εγκρίνει περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια 275 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων ρουκετών για το MLRS της Himars. Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν έχουν δείξει καμία ένδειξη ότι εγκρίνουν την εξαγωγή συστημάτων αεράμυνας Patriots.
Λόγοι για διστακτικότητα των ΗΠΑ
Το M-104 Patriot είναι ένα ισχυρό πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος ικανό να αναγνωρίζει, να παρακολουθεί και να καταρρίπτει εχθρικά πολεμικά αεροπλάνα, πυραύλους και drones. Είναι το κύριο πυραυλικό σύστημα αεράμυνας που χρησιμοποιείται από τον στρατό των ΗΠΑ και πολλούς συμμάχους του ΝΑΤΟ εκτός από το THAAD.
Το πυραυλικό σύστημα Patriot είναι εξοπλισμένο με τεχνολογία αιχμής όπως ένα ενιαίο ραντάρ PESA/AESA ικανό να εγκλωβίζει πολλαπλούς στόχους ενώ καθοδηγεί πυραύλους αναχαίτισης στον εχθρικό στόχο.
Στα περισσότερα συστήματα αεράμυνας, η λειτουργικότητα χωρίζεται σε δύο ραντάρ το ένα για την παρακολούθηση και το άλλο για την καθοδήγηση πυραύλων.
Η μέγιστη εμβέλεια του συστήματος είναι 70 km. Η παραλλαγή PAC-2 μπορεί να αναχαιτίσει στόχους μέχρι υψόμετρο 20 km και το PAC-3 έως και 40 km.
Σε αντίθεση με τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα όπως το S-300 ή το S-400, τα οποία χρησιμοποιούν πολλαπλές κατηγορίες πυραύλων, με κάθε τύπο βελτιωμένο για την εμπλοκή διαφορετικού τύπου στόχου, τα συστήματα Patriot χρησιμοποιούν ένα μόνο είδος πυραύλου για να καταρρίψουν εχθρικούς στόχους.
Η τελική αρχή εμπλοκής για τις μονάδες Patriot ανήκει στον Περιφερειακό ή Τομεακό Διοικητή Αεράμυνας, που βρίσκεται είτε σε καταδρομικό κατευθυνόμενου πυραύλου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ είτε σε αεροσκάφος AWACS του ΝΑΤΟ.
Είναι πιθανό ότι η αρνητική αντίδραση του Πενταγώνου στην ουκρανική απαίτηση για συστήματα Patriot έχει κάποια σχέση με τη ρωσική προειδοποίηση για κλιμάκωση.
Ο Ρώσος πρώην πρωθυπουργός Μεντβέντεφ είχε έμμεσα προειδοποιήσει ότι ο αμερικανός αξιωματούχος που βρίσκεται στο AWACS και επιβλέπει τις εμπλοκές των Ουκρανικών Patriot θα ήταν νόμιμος στόχος για τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη ή τους πυραύλους S-400, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση αντιπαράθεση "
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η Ρωσία έχει επιτύχει να καταστρέψει το δίκτυο ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας στο τρομακτικό ποσοστό του 50% της χώρας, με τον χειμώνα να έχει έρθει και τις πολικές θερμοκρασίες να επιστρέφουν, παραμένοντας για πολλούς μήνες εφεξής, γεγονός το οποίο αναμένεται να έχει τεράστια σημασία για την τελική έκβαση του πολέμου, αφού θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα συντελέσει στην κάμψη του ηθικού του Ουκρανικού λαού και των Ενόπλων Δυνάμεων.
Εκτός όμως αυτού σε πρόσφατο άρθρο μας , αναφερθήκαμε και σε δύο αρνητικές εξελίξεις για την Ουκρανική αεράμυνα.
Η πρώτη είναι η μη εγκατάσταση Γερμανικών Patriot στο έδαφός της Ουκρανίας αλλά στην Πολωνία, θα έχει ως αποτέλεσμα την μη ενίσχυσή της αεράμυνας της έναντι των Ρώσων, αφού οι εν λόγω πύραυλοι δεν θα πλήτουν κανένα στόχο στον Ουκρανικό εναέριο χώρο, αλλά θα έχουν ως αποστολή την ασφάλεια του Πολωνικού εναέριου χώρου.
Η δεύτερη είναι η η παραλαβή νέων Ιρανικών drones από την Ρωσία και η ενεργοποίησή τους στην Ουκρανία, η οποία θα αυξήσει την φθορά του ενεργειακού δικτύου και θα αδυνατίσει ακόμη περισσότερο την δοκιμαζόμενη αεράμυνα της χώρας, παρέχοντας επιπλέον εγγύς αεροπορική υποστήριξη στις χερσαίες μαχόμενες Ρωσικές δυνάμεις.