Μπορεί ο Πούτιν να χάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και να διατηρήσει την εξουσία του; Καθώς η κινητήρια αντεπίθεση της Ουκρανίας διαβρώνει τη θέση της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης, αυτό το ερώτημα λαμβάνει όλο και μεγαλύτερη προσοχή. Το κύριο ερώτημα επικεντρώνεται στο ενδεχόμενο ενός πραξικοπήματος, είτε πρόκειται για ένοπλη εξέγερση από δυσαρεστημένους Ρώσους στρατηγούς είτε για ανταρσία από μυημένους στο Κρεμλίνο.
Αν και δεν είναι αδύνατο, κανένα από αυτά δεν είναι επί του παρόντος πολύ πιθανό. Στην πραγματικότητα, ένας διαφορετικός κίνδυνος είναι πιο εύλογος: μια συνολική κατάρρευση της κυβέρνησης, καθώς πολλαπλές προκλήσεις κατακλύζουν την ικανότητά της να αντιδρά και η δυσλειτουργία εξαντλεί την εμπιστοσύνη στην ηγεσία του Πούτιν.
Η ελίτ του Πούτιν
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μάχεται για τη ζωή του στην Ουκρανία και μπορεί να αντιμετωπίσει πραξικόπημα εάν ηττηθεί, σύμφωνα με έναν βετεράνο Ρώσο διπλωμάτη που παραιτήθηκε λόγω του πολέμου.
Ο Μπόρις Μποντάρεφ , ο οποίος έφυγε από την αποστολή της Ρωσίας στον ΟΗΕ τον Μάιο, είπε ότι η ελίτ του Πούτιν «θα μπορούσε να τον “κοιμίσει και να μην ξυπνήσει” ποτέ» εάν η εισβολή αποτύγχανε.
Ερωτηθείς πόσο πιθανό είναι να εκδιωχθεί ο Πούτιν, είπε:
«Νομίζω ότι, υπάρχουν πιθανότητες ο Πούτιν να αναγκαστεί να εγκαταλείψει την εξουσία. Πρώτα όμως, οι δικοί του πρέπει να τον θεωρήσουν χαμένο, σαν κάποιον που είπε ψέματα και τους κορόιδευε. Πρέπει να τον δουν ως αδύναμο, και αυτό θα συμβεί μόνο εάν ηττηθεί πραγματικά και ολοκληρωτικά στην Ουκρανία. Εάν η ήττα του στην Ουκρανία γίνει ευρέως κατανοητή, ευρέως αναγνωρισμένη από τον γενικό πληθυσμό και την ελίτ του, μπορεί να τον κάνει να “κοιμηθεί και να μην ξυπνήσει” ποτέ».
Είπε ότι η προσπάθεια διαπραγμάτευσης για το τέλος του πολέμου με το Κρεμλίνο είναι άσκοπη, γιατί θα εκληφθεί ως «σημάδι αδυναμίας» και θα πείσει μόνο τη Ρωσία να πολεμήσει σκληρότερα.
«Κάποια στιγμή θα έρθει που ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει κάτι σαν πυρηνικά όπλα, μόνο και μόνο για να δείξει ότι το αντιμετωπίζει σοβαρά. Το στάσιμο αυξάνει την πιθανότητα να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία», είπε ο Μποντάρεφ.
Να αναφέρουμε ότι, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, πιστεύει ότι η κατάσταση στην Ουκρανία μπορεί να εξελιχθεί σε «σύγκρουση μεγάλης κλίμακας» μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας.
Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, ένα τέτοιο σενάριο είναι «πρακτικά δυνατό» «αν τα πράγματα πάνε στραβά».
«Αν κάτι πάει στραβά, θα είναι κακό για όλους. Υπάρχει ένας τρομερός πόλεμος σε εξέλιξη στην Ουκρανία, ο οποίος θα μπορούσε να γίνει ένας μεγάλος πόλεμος μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας. Εργαζόμαστε καθημερινά για να μην συμβεί αυτό», ανέφερε.
Σχέδιο έκτακτης ανάγκης
Η Δύση έχει επιβάλει κυρώσεις για να τιμωρήσει τη Ρωσία και να εμποδίσει την ικανότητα της Μόσχας, να χρηματοδοτήσει την πολεμική της μηχανή. Οι δυτικές κυρώσεις, η φυγή εταιρειών, η ρωσική διαρροή εγκεφάλων και η κατάρρευση των εξαγωγών θα εξαλείψουν 15 χρόνια οικονομικών κερδών, προσθέτει παγκόσμιος όμιλος λόμπι του τραπεζικού κλάδου.
Αυτό, αμφισβητεί κατά πόσον η εξουσία του Πούτιν θα μπορούσε να γίνει αδύναμη. Η άρνηση του Πούτιν να μεταρρυθμίσει την οικονομία της χώρας, που μεγεθύνεται από την τρέχουσα εισβολή στη γείτονά της, θα μπορούσε να είναι «η αρχή του τέλους» του, αν και πότε θα συμβεί αυτό είναι δύσκολο να προβλεφθεί.
Το Κρεμλίνο άρχισε να επεξεργάζεται ένα εφεδρικό σχέδιο, που ανεπίσημα ονομάστηκε «Κιβωτός του Νώε». Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης περιλαμβάνει, «την εύρεση νέων εδαφών όπου μπορεί να πάει εάν η πατρίδα γίνει εντελώς άβολη για αυτόν. Το περιβάλλον του ηγέτη δεν αποκλείει ότι, εάν χάσει τον πόλεμο, θα χάσει και την εξουσία και θα πρέπει να φυγαδευτεί επειγόντως κάπου.
Πιθανές χώρες
Ο Πούτιν εξέτασε αρχικά ένα σχέδιο διαφυγής στην Κίνα, αλλά αργότερα απέρριψε την ιδέα με τη βάση ότι οι πιθανότητες «συνεργασίας» από τους Κινέζους θα ήταν πιθανότατα ελάχιστες. Ο Ρώσος πρόεδρος πιστεύει ότι οι Κινέζοι είναι υπερβολικά συνειδητοποιημένοι και περιφρονούν τους άλλους, ειδικά τους ηττημένους.
Η Αργεντινή και η Βενεζουέλα είναι τώρα μεταξύ των δύο κορυφαίων επιλογών για να καταφύγει ο Πούτιν, καθώς ο Ρώσος ολιγάρχης Ιγκόρ Σετσίν, έχει καλή σχέση με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο. Ο Σετσίν, ο οποίος είναι το δεξί χέρι του Πούτιν, έχει τεθεί επικεφαλής του σχεδίου εκκένωσης.
Καθώς ο καιρός γίνεται για άλλη μια φορά κρύος, και πίσω στις συνθήκες παγώματος και λάσπης που βίωσαν οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής στην αρχή της σύγκρουσης, η Μόσχα αντιμετωπίζει πιθανώς περισσότερους μήνες μάχης, στρατιωτικές απώλειες και πιθανή ήττα.
Αυτό, λένε οι Ρώσοι πολιτικοί αναλυτές, θα είναι καταστροφικό για τον Πούτιν και το Κρεμλίνο, που έχουν χρηματοδοτήσει το παγκόσμιο κεφάλαιο της Ρωσίας για να κερδίσουν τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.
Για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, οι άνθρωποι αρχίζουν να εξετάζουν το χειρότερο σενάριο, ότι η Ρωσία μπορεί να χάσει, και δεν βλέπουν και δεν καταλαβαίνουν πώς η Ρωσία μπορεί να βγει από αυτή τη σύγκρουση χωρίς να καταστραφεί, πολύ ανήσυχοι, πιστεύουν ότι αυτό που συμβαίνει είναι μια καταστροφή.
Ο Πούτιν προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από μια σειρά ταπεινωτικών ήττων στο πεδίο της μάχης για τη Ρωσία, πρώτα με την αποχώρηση από την περιοχή του Κιέβου στη βόρεια Ουκρανία, μετά την αποχώρηση από το Χάρκοβο στη βορειοανατολική Ουκρανία και πρόσφατα, την απόσυρση από ένα κομμάτι της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία, μια περιοχή που ο Πούτιν είχε πει ότι ήταν «για πάντα» της Ρωσίας, μόλις έξι εβδομάδες πριν από την υποχώρηση.
Περιττό να πούμε ότι, αυτή η τελευταία αποχώρηση σκότωσε τη διάθεση ακόμη και μεταξύ των πιο ένθερμων υποστηρικτών του Πούτιν.