Ένοπλες Συρράξεις

“Καίγεται” η Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ “φοβάται” και απειλεί να βομβαρδίσει το αεροδρόμιο της Βηρυτού - Κατηγορεί το Ιράν για λαθρεμπόριο όπλων στη Χεζμπολάχ

Ο πρωταρχικός σκοπός των ΗΠΑ στην επίλυση του προβλήματος των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, είναι να μειώσουν την ιρανική επιρροή παρέχοντας υλική και ηθική υποστήριξη στον Λίβανο, ο οποίος παλεύει με οικονομικές και πολιτικές κρίσεις.

Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, η συνεχιζόμενη αστάθεια στον Λίβανο θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την ιρανική επιρροή στη χώρα. Με την ανακάλυψη πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, προέκυψαν διαφωνίες για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ πολλών παραθαλάσσιων κρατών.

Μία από αυτές τις διαφωνίες, προέκυψε μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις διεθνών ενεργειακών φορέων, υπάρχουν πόροι φυσικού αερίου υψηλής εμπορικής αξίας στις θαλάσσιες περιοχές του Λιβάνου.

Επιπλέον, ο πόλεμος μεταξύ των δύο κρατών έχει σταματήσει με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Ως εκ τούτου, ο Λίβανος και το Ισραήλ, που βλέπουν ο ένας τον άλλον ως υπαρξιακή απειλή, είναι πιθανό να εμπλακούν ξανά σε μια καυτή σύγκρουση λόγω των διαφορών για τη θαλάσσια δικαιοδοσία.

Όμως, το Ισραήλ παρακολουθεί μια νέα ιρανική προσπάθεια να δημιουργήσει μια διαδρομή λαθρεμπορίου όπλων, μέσω πτήσεων μη στρατιωτικών αεροπορικών εταιρειών προς τη Βηρυτό. Ισχυρίζεται ότι, η Τεχεράνη χρησιμοποιεί την αεροπορική εταιρεία Meraj, η οποία ξεκίνησε πρόσφατα να εκτελεί απευθείας δρομολόγιο μεταξύ των πρωτευουσών των δύο εθνών.

Μάλιστα,  ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Ισραήλ απείλησε να βομβαρδίσει το διεθνές αεροδρόμιο Beirut-Rafic Hariri, υποστηρίζοντας ότι, χρησιμοποιήθηκε για τη λαθραία μεταφορά όπλων από το Ιράν στη Χεζμπολάχ.

Το Ιράν, προσπαθεί να χρησιμοποιήσει μια νέα δίοδο λαθρεμπορίου μέσω της Βηρυτού, μετά την αποτυχία του περάσματος της Δαμασκού, και  το Τελ Αβίβ ερευνά την προσπάθεια της Τεχεράνης να μεταφέρει όπλα μέσω μη στρατιωτικών πτήσεων  προς τη Βηρυτό.

Το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει ότι, θα μπορούσε να πραγματοποιήσει πλήγματα στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Βηρυτού για να εμποδίσει τις παραδόσεις όπλων, όπως έκανε στη Δαμασκό. Ωστόσο, ισραηλινό μέσο ενημέρωσης  σημειώνει ότι, σημαντικά χτυπήματα στην έδρα της Χεζμπολάχ θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αντίποινα από την τρομοκρατική ομάδα, η οποία έχει σημαντική δύναμη πυρός στραμμένη στο Ισραήλ, δημιουργώντας ένα δίλημμα για την Ιερουσαλήμ.

Να σημειώσουμε ότι οι εντεινόμενες αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Συρία, τα τελευταία χρόνια, έχουν αποδειχθεί «ευεργετικές» για την αποτροπή των περισσότερων από τις ιρανικές επιχειρήσεις λαθρεμπορίου όπλων στις ένοπλες πολιτοφυλακές του στη Συρία και στη Χεζμπολάχ στον Λίβανο και στην καταστροφή ορισμένων ιρανικών αεροπορικών βάσεων και τοποθεσιών στο συριακό έδαφος.

 Οι λιβανικές αρχές διέψευσαν την είδηση ​​ότι, η ιρανική Meraj Airlines μετέφερε όπλα στην ομάδα της Χεζμπολάχ, μέσω του διεθνούς αεροδρομίου Rafic Hariri στη Βηρυτό.

Αυτό έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο αεροδρόμιο, όπου ήταν παρόντες ο υπουργός Εσωτερικών του Λιβάνου Bassam Mawlawi και ο Γενικός Διευθυντής Πολιτικής Αεροπορίας Fadi Al-Hassan. Ο Mawlawi αρνήθηκε ότι μετέφερε όπλα μέσω της Meraj Airlines , τονίζοντας: «Η ομάδα ασφαλείας του αεροδρομίου γνωρίζει οτιδήποτε εισέρχεται και εξέρχεται από τον Λίβανο».

Απαντώντας σε ισχυρισμούς, για μεταφορές όπλων μέσω της πολιτικής αεροπορίας, ο Mawlawi επιβεβαίωσε: «Είμαστε πρόθυμοι να εφαρμόσουμε τους νόμους σε όλη την αεροπορία και το πιο σημαντικό είναι να προστατεύσουμε τον Λίβανο και την ασφάλεια της αεροπορίας».

Και πρόσθεσε: «Ο Γενικός Διευθυντής Πολιτικής Αεροπορίας, διευκρίνισε το θέμα και εκτελεί τις ευθύνες του ως προς αυτό, όπως κάθε αξιωματικός του μηχανισμού ασφαλείας του αεροδρομίου».

Το Ισραήλ δεν θα είναι επιεικές με τη μεταφορά ιρανικών όπλων μέσω του αεροδρομίου της Βηρυτού, απειλώντας να πραγματοποιήσει σκληρά στρατιωτικά πλήγματα εάν ο τερματικός σταθμός χρησιμοποιηθεί για παραδόσεις ιρανικών πυρομαχικών.

Πηγές στο Τελ Αβίβ, συνέδεσαν το θέμα με μια επίσκεψη του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα πριν από δύο εβδομάδες στη Συρία, όπου συνάντησε τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Άσαντ.

Είπαν ότι, ο Νασράλα συζήτησε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν το Ιράν και η Χεζμπολάχ στη Συρία, ως αποτέλεσμα των ισραηλινών επιδρομών εκεί.

Πρέπει να αναφερθεί ότι, το 1968, το Ισραήλ βομβάρδισε το αεροδρόμιο της Βηρυτού ως απάντηση σε επίθεση που πραγματοποίησε το «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» σε ισραηλινό πολιτικό αεροπλάνο. Η παλαιστινιακή οργάνωση είχε τότε βάσεις στον Λίβανο. Η ισραηλινή επιδρομή κατέστρεψε πολλά πολιτικά αεροσκάφη που ανήκαν στην Middle East Airlines.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ