Όταν η Ρωσία άρχισε να αναπτύσσει τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι Shahed-136 εναντίον της Ουκρανίας, η τελευταία βρέθηκε αρχικά απροετοίμαστη. Ωστόσο, τα ουκρανικά στρατεύματα δημιούργησαν σύντομα ομάδες κατά των drones, καθοδηγούμενες από στρατιωτικά λέιζερ για την καταπολέμηση των αυτοκτονικών drones.
Υπήρξαν αναφορές ότι η Ρωσία σταμάτησε να χρησιμοποιεί ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, λόγω της σπανιότητας και των χαμηλών θερμοκρασιών τους, και κανένα τέτοιο drone δεν εντοπίστηκε τις τελευταίες δύο έως τρεις εβδομάδες. Ωστόσο, πριν η Ρωσία σταματήσει να αναπτύσσει τα drones αυτοκτονίας, περισσότερα από 300 από αυτά καταρρίφθηκαν από την Ουκρανία, σύμφωνα με τις δικές της εκτιμήσεις.
Σε ένα σχέδιο επί του πεδίου που αποδείχθηκε τεράστια επιτυχία, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU) σχημάτισαν μικρές ομάδες για να κυνηγήσουν drones καμικάζι, με τη βοήθεια δεικτών λέιζερ.
Οι δείκτες λέιζερ στρατιωτικής ποιότητας είναι φορητές συσκευές χειρός, που χρησιμοποιούνται γενικά για τη σήμανση στόχων, και έχουν γίνει, ένα πολύ εγγενές μέρος της στρατιωτικής εκπαίδευσης και εμπλοκής.
Ωστόσο, στην Ουκρανία, χρησιμοποιούνται από τα στρατεύματα για να φωτίσουν ένα εχθρικό drone, για τα πολυβόλα που είναι τοποθετημένα σε ελαφρά οχήματα ή τα MANPADS για να το καταρρίψουν, σύμφωνα με δημοσίευμα αμερικανικού ΜΜΕ.
Αξιοσημείωτο είναι ότι, μικρές ομάδες συντονίζουν όλη αυτή την προσπάθεια. Πρώτον, αυτές οι ομάδες κατά των drones ειδοποιούνται από εθελοντές για ένα εχθρικό drone που πλησιάζει και δίνονται οι συντεταγμένες τοποθεσίας, για να αναλάβουν δράση. Στη συνέχεια, ένα μέλος της μονάδας anti-drone χρησιμοποιεί έναν θερμικό αισθητήρα για να εντοπίσει το εχθρικό drone.
Μόλις εντοπιστεί, χρησιμοποιείται μια ακτίνα λέιζερ για να το φωτίσει και να κατευθύνει άλλους να ανοίξουν πυρ. Αυτό, βοηθά τα άλλα στρατεύματα οπλισμένα με τουφέκια, πολυβόλα ή MANPADS να καταρρίψουν το drone.
Σύμφωνα με την έκθεση, «από τη στιγμή που ένα drone φωτιστεί, τα πυρά που ακολουθούν μπορεί να είναι τόσο έντονα, που συχνά είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποια μονάδα κατέστρεψε το drone».
Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν αρκετές από αυτές τις μονάδες που περιμένουν εχθρικά drones που χρησιμοποιούνται, ώστε να τα καταρρίψουν αμέσως. Η συμφωνία έχει αποδειχθεί πολύ οικονομική, καθώς η χρήση MANPADS και πολυβόλων, είναι πολλές φορές φθηνότερη από τη χρήση συστημάτων αεράμυνας για την εξάλειψη μικρότερων εναέριων στόχων.
Τον Νοέμβριο, ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία, θα περιλάμβανε «150 βαριά πολυβόλα με σκοπευτικά θερμικής απεικόνισης για την αντιμετώπιση μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων», χωρίς να διευκρινίσει τους τύπους πολυβόλων ή θερμικών οπτικών που θα εγκατασταθούν σε αυτά.
Όσον αφορά τα MANPADS, τα ουκρανικά στρατεύματα χρησιμοποιούν ευρέως Javelins, Stingers και NLAW για να κυνηγήσουν ρωσικά αεροσκάφη στον εναέριο χώρο τους.
Ελλείψει σύγχρονων συστημάτων αεράμυνας, αυτή η τακτική μάχης λειτούργησε θαυμάσια για τα ουκρανικά στρατεύματα, που κάποτε είχαν κατακλυστεί από τις επιθέσεις των drones καμικάζι.
Τα ρωσικά στρατεύματα στράφηκαν στην ανάπτυξη αυτών των μη επανδρωμένων αεροσκαφών αυτοκτονίας τη νύχτα, ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν το έργο τους απαρατήρητα. Ωστόσο, το λέιζερ άλλαξε το παιχνίδι.
Η αυξανόμενη δημοτικότητα του λέιζερ στη μάχη
Τα λέιζερ στρατιωτικής ποιότητας, είναι πολύ ευρέως αποδεκτά και προσαρμοσμένα όπλα από τους στρατούς παγκοσμίως. Χρησιμοποιούνται για τον ακριβή εντοπισμό στόχων, αλλά θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως προειδοποίηση σε εχθρικά στρατεύματα ή αεροσκάφη.
Για παράδειγμα, τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, χρησιμοποίησαν πρόσφατα λέιζερ εναντίον σκάφους του ιρανικού Ναυτικού που πλησίασε επικίνδυνα.
Οι ακτίνες λέιζερ στρατιωτικής ποιότητας, μερικές φορές γνωστές ως «θαμπωτές», δημιουργούν μια ισχυρή δέσμη φωτός που μπορεί να ταξιδέψει τεράστιες αποστάσεις και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να τυφλώσει προσωρινά τους πιλότους, φωτίζοντας τα πιλοτήρια του αεροσκάφους. Θα μπορούσαν επίσης, να χρησιμοποιηθούν για να τυφλώσουν την κάμερα του drone, αν και το Shahed-136 δεν έχει καμία.
Σε πολλές περιπτώσεις, στρατιώτες του εχθρού έχουν χρησιμοποιήσει λέιζερ στρατιωτικής ποιότητας για να εκφοβίσουν ή να τυφλώσουν τους πιλότους της αντίπαλης πλευράς. Η χρήση λέιζερ στρατιωτικής ποιότητας από την Κίνα, για να τυφλώσει τους δυτικούς πιλότους είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, με τα στρατεύματα της PLA να έχουν στοχεύσει με ακτίνες λέιζερ σε πιλότους αναγνώρισης P-8, σε περισσότερες από μία περιπτώσεις φέτος.
Στη συνεχιζόμενη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, υπήρξαν σποραδικές αναφορές για χρήση όπλων λέιζερ. Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, είχαν αναφέρει τον Μάιο ότι, η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι χρησιμοποιεί μια νέα γενιά ισχυρών λέιζερ για να κάψει εχθρικά drones.
Εκείνη την εποχή, η Ουκρανία είχε αναπτύξει ευρέως drones TB2 Bayraktar εναντίον της Μόσχας.
Χωρίς να εντυπωσιαστεί από αυτούς τους ισχυρισμούς, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι είχε χλευάσει τη Ρωσία και είπε ότι, ήταν συγκρίσιμη με τα λεγόμενα «θαυματουργά όπλα» της Ναζιστικής Γερμανίας, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η ήττα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Ωστόσο, η χρήση λέιζερ στη μάχη κερδίζει έλξη μεταξύ όλων των προηγμένων στρατευμάτων, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας, της Κίνας και του Ισραήλ. Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει πολλά όπλα με δέσμη λέιζερ, ενώ το Ισραήλ έχει δημιουργήσει ένα σύστημα αεράμυνας που βασίζεται σε λέιζερ που μπορεί να καταρρίψει εχθρικά drones με ελάχιστο κόστος.
Όσο για την Ουκρανία, τα λέιζερ έχουν αποδειχθεί ότι αλλάζουν το παιχνίδι με τρόπους που δεν το περίμεναν. Η χρήση λέιζερ, συνδυάζει πολλά καινοτόμα τακτικά χαρακτηριστικά. Φτάνει αμέσως στον στόχο του.
Όταν εκτοξεύεται ένα λέιζερ, δεν παράγει ήχο και είναι αόρατο (επειδή το μήκος κύματος είναι πολύ μακριά για να το δει ο άνθρωπος), εάν τα συστατικά λέιζερ που χρησιμοποιούνται δεν παράγουν έγχρωμη δέσμη. Η χρήση τακτικών πλεονεκτημάτων όπως η σιωπή, η αορατότητα και η άμεση πρόσκρουση, θα μπορούσαν να ευνοήσουν σημαντικά τους επιτιθέμενους.