Στο Πενταπόσταγμα αναφέραμε ότι, Ουκρανοί χτύπησαν την ρωσική βάση των στρατηγικών βομβαρδιστικών στο Ένγκελς. Είναι γνωστό μόνο ότι, οι μη στρατιωτικές υποδομές δεν υπέστησαν ζημιές.
Αυτό που έγινε γνωστό σύμφωνα με ρωσικό ΜΜΕ, είναι ότι αεροσκάφη του ΝΑΤΟ εντοπίστηκαν στον ουρανό λίγες ώρες πριν από τις εκρήξεις σε αεροδρόμια στις περιοχές Σαράτοφ και Ριαζάν. Έξι ώρες πριν από τις εκρήξεις, αεροσκάφη αναγνώρισης του ΝΑΤΟ επιχειρούσαν σε αεροδρόμια κοντά στα ρωσικά σύνορα.
Λίγο πριν την επίθεση στο αεροδρόμιο στην περιοχή Σαράτοφ, αεροσκάφη αναγνώρισης του ΝΑΤΟ βρίσκονταν στον ουρανό.
«Την παραμονή της ίδιας μέρας, κυριολεκτικά 6 ώρες πριν τα επεισόδια, τόσο στο αεροδρόμιο της περιοχής Σαράτοφ όσο και στο αεροδρόμιο της περιοχής Ριαζάν, καταγράφηκε στον ουρανό η ενεργοποίηση των αεροπορικών πτήσεων του ΝΑΤΟ. Είναι γνωστό ότι, επιχείρησαν τόσο αεροσκάφη όσο και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, κάτι που μπορεί κάλλιστα να σχετίζεται με αυτό που συνέβη», αναφέρει το ρωσικό ΜΜΕ.
Να επισημάνουμε ότι, το Ένγκελς είναι η κύρια βάση για την αεροπορία μεγάλης εμβέλειας. Οι κύριες δυνάμεις των ρωσικών στρατηγικών βομβαρδιστικών βασίζονται σε αυτό το αεροδρόμιο, (όλα τα αεροσκάφη Tu-160 και ένα σημαντικό μέρος του Tu-95MS). Αυτά είναι φορείς πυρηνικών όπλων.
Και τα δύο στρατιωτικά αεροδρόμια, λειτουργούν από αεροπορία μεγάλης εμβέλειας. Ένα εκπαιδευτικό κέντρο βρίσκεται στο Dyagilevo, όπου πιλότοι και πλοηγοί αεροπορίας μεγάλης εμβέλειας υποβάλλονται σε πρόσθετη εκπαίδευση.
Δηλαδή, εάν επιβεβαιωθεί ότι η αεροπορική βάση χτυπήθηκε, τότε, σύμφωνα με το έγγραφο «Σχετικά με τις βασικές αρχές της κρατικής πολιτικής της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στον τομέα της πυρηνικής αποτροπής», μπορεί να ερμηνευθεί ως «η επίδραση του εχθρού στην κρίσιμες κρατικές ή στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η αποτυχία ολοκλήρωσης των οποίων θα οδηγήσει στη διακοπή των ενεργειών αντιποίνων των πυρηνικών δυνάμεων».
Τα Tu-160 και Tu-95MS μπορούν επίσης, να φέρουν συμβατικά όπλα. Για παράδειγμα, τούς πύραυλους μεγάλου βεληνεκούς Kh-101 και Kh-55. Είναι ακριβώς αυτοί οι πύραυλοι που με συμβατικό εξοπλισμό, χτυπούν τις εγκαταστάσεις ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας.
Αξιολογώντας την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο πολιτικός επιστήμονας Νικολάι Σταρίκοφ, έγραψε στο κανάλι του στο Telegram: «Το γεγονός ότι, ο εχθρός της Ρωσίας είναι το ΝΑΤΟ έχει ειπωθεί πολλές φορές. Το ΝΑΤΟ μπορεί να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα δολιοφθοράς και επίθεσης που διαθέτει. Δεν υπάρχει τίποτα που να μας εκπλήσσει, όπως ακριβώς ο πανικός, είναι καιρός ο καθένας μας να συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης».
Πολλοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες υποστήριξαν ότι, ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη είχαν χτυπήσει τα στρατιωτικά αεροδρόμια. Κάποιοι άρχισαν ακόμη και να υπολογίζουν την απόσταση, για παράδειγμα, από το Χάρκοβο, από όπου μπορούσαν να ξεκινήσουν τα drones, μέχρι το Ριαζάν ή το Ένγκελς . Οι αποστάσεις εκεί είναι σημαντικές - 600-700 χιλιόμετρα. «Τι συμβαίνει λοιπόν, που όλα αυτά τα εκατοντάδες χιλιόμετρα ξένα drones πέταξαν, παρακάμπτοντας την αεράμυνα μας;», αναφέρουν.
Ο εμπειρογνώμονας αεράμυνας, πρώην επικεφαλής των αντιαεροπορικών πυραυλικών δυνάμεων της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων (πρώην Περιφέρεια Αεράμυνας της Μόσχας) Sergey Khatylev, πιστεύει ότι μόνο βαριά drones μεγάλης διάρκειας και εμβέλειας πτήσης θα μπορούσαν να ξεπεράσουν μια τέτοια απόσταση. «Αλλά ακόμη και όταν πλησιάζουν στα σύνορά μας, θα ήταν ορατά στα ραντάρ των συστημάτων αεράμυνας», αναφέρει.
Μέθοδοι αντιμετώπισης μιας τέτοιας απειλής
Ο Sergey Khatylev, πιστεύει ότι ειδικά για την προστασία των αεροδρομίων στην επικράτεια της Ρωσίας, υπάρχει μια απλή λύση, γνωστή από τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, η διασπορά της αεροπορίας.
«Είναι απαραίτητο να εμπλέκονται πλήρως οι επίγειες υπηρεσίες, οι προσεγγίσεις ελέγχου, οι είσοδοι σε αεροδρόμια. Κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, δημιουργήθηκε η τοπική αεράμυνα. Υπήρχαν θέσεις ατομικής παρατήρησης, ειδικοί ακουστικοί εντοπιστές. Οι παρατηρητές στέκονταν στις στέγες των κτιρίων και παρακολουθούσαν», αναφέρει.
Τώρα, φυσικά, υπάρχουν και άλλες μέσα για τα τετρακόπτερα, αλλά και νέες τεχνολογίες. Υπάρχουν σταθμοί παθητικής θέσης για μικρούς στόχους, υπάρχουν οπτικά όργανα.
Επικίνδυνος «γύρος» της σύγκρουσης
Το Bloomberg χαρακτήρισε την επίθεση της Ουκρανίας σε στρατιωτικά αεροδρόμια στη Ρωσία «νέο και επικίνδυνο γύρο» της σύγκρουσης, υποδηλώνοντας ότι, το ΝΑΤΟ θα «προσπαθήσει να ηρεμήσει» το Κίεβο.
Το άρθρο του Bloomberg επισημαίνει ότι, «οι αναφορές για σημαντικές επιθέσεις εναντίον δύο ρωσικών αεροδρομίων είναι ένας νέος και επικίνδυνος γύρος», της ένοπλης σύγκρουσης στην Ουκρανία. «Οι δυτικοί εταίροι θα προσπαθήσουν να αναγκάσουν τους Ουκρανούς, να απόσχουν από μεγαλύτερες επιθέσεις με την ελπίδα να μειωθεί ο κίνδυνος περαιτέρω ανάπτυξης της σύγκρουσης και η άμεση επέμβαση του ΝΑΤΟ», αναφέρει το μήνυμα.
Σημειώνεται ότι, η «προσπάθεια του ΝΑΤΟ να καθησυχάσει τους Ουκρανούς», θα μπορούσε να είναι η προσφορά «περισσότερων και καλύτερης ποιότητας πυραύλων εδάφους-αέρος για προστασία», θα μπορούσε επίσης να εξεταστεί η «παράδοση πολεμικών αεροσκαφών».
Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ , μιλώντας σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Ουκρανία, επεσήμανε ότι οι δυτικές χώρες που υποστηρίζουν το καθεστώς του Κιέβου γίνονται συμβαλλόμενα μέρη στη σύγκρουση. Σημείωσε επίσης ότι, τυχόν αποστολές που περιέχουν όπλα για την Ουκρανία, θα γίνουν νόμιμος στόχος για τη Ρωσία. Ο Γραμματέας Τύπου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι ο εξοπλισμός της Ουκρανίας με όπλα από τη Δύση, δεν συμβάλλει στην επιτυχία των ρωσο-ουκρανικών διαπραγματεύσεων και θα έχει αρνητικές επιπτώσεις.