Ένοπλες Συρράξεις

Ρωσικός μαζικός αεροπορικός βομβαρδισμός της Ουκρανίας προ των πυλών, την ώρα που το ΝΑΤΟ διστάζει να δώσει στο Κίεβο τους αντιαερoπορικούς πυραύλους Patriot

"Τρομακτικές εικόνες από Ρωσικά βομβαρδιστικά με ικανότητα να φέρουν πυρηνικά όπλα όπως Tu-160, T-95, στην αεροπορική βάση  Engels-2. Επίκειται «μαζικά πλήγματα» στην Ουκρανία;", είναι ο τίτλος άρθρου έγκριτου Διεθνούς ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα παρακάτω:

"Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν σημαντική δραστηριότητα στη ρωσική αεροπορική βάση Engels-2 (AFB). Προφανώς, οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις (VKS) έχουν συγκεντρώσει δεκάδες βομβαρδιστικά και πυραύλους κρουζ, υποδηλώνοντας άλλη μια επικείμενη μεγάλης κλίμακας επίθεση σε ολόκληρη την Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η γερμανική δημοσίευση Der Spiegel ήταν η πρώτη που ανέφερε για τη δραστηριότητα στο Engels-2 AFB επικαλούμενη δορυφορικές εικόνες που παρέχονται από τη Maxar Technologies και την Planet Labs.

Οι εικόνες που τραβήχτηκαν στις 28 Νοεμβρίου δείχνουν περίπου 20 αεροσκάφη που μεταφέρουν πυραύλους στο έδαφος , συμπεριλαμβανομένων των στρατηγικών βομβαρδιστικών Tu-160 και Tu-95.

 

 

Οι ειδικοί που εξέτασαν δορυφορικές εικόνες επεσήμαναν την εξαιρετικά υψηλή δραστηριότητα στο αεροδρόμιο.

«Το επίγειο προσωπικό είναι πολύ δραστήριο, τα βυτιοφόρα καυσίμων είναι σταθμευμένα δίπλα σε βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας, πολλά μεγάλα κιβώτια με πυρομαχικά, οχήματα και υλικά επισκευής είναι ορατά», δήλωσε στο Der Spiegel ο ανεξάρτητος στρατιωτικός αναλυτής Μεβλούτογλου

Ο Μεβλούτογλου σημείωσε επίσης την παρουσία πολλών μεταφορικών αεροσκαφών που ήταν σταθμευμένα στο αεροδρόμιο, τα οποία πιστεύει ότι μπορεί να είχαν παραδώσει πυραύλους για τα βομβαρδιστικά. Επίσης υπάρχουν πολλοί τροχοφόροι φορτωτές που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά των βλημάτων.

Το υπερηχητικό στρατηγικό βομβαρδιστικό Tu-160 (ονομασία αναφοράς του ΝΑΤΟ «Blackjack») μπορεί να μεταφέρει έξι πυραύλους Kh-55 σε κάθε πλευρά του.

Οι θέσεις όπλων του είναι επίσης εξοπλισμένοι με εκτοξευτές για την παραλλαγή κατά της ακτινοβολίας Kh-15P των πυραύλων Kh-15 που λέγεται ότι έχουν βεληνεκές 200-280 χιλιόμετρα.

Το Tu-95 έχει δύο παραλλαγές, δηλαδή τις παραλλαγές MS-6 και MS-16, εκ των οποίων το Tu-95MS-6 μπορεί να εξοπλιστεί με έξι πυραύλους Kh-55 σε έναν περιστροφικό εκτοξευτή, ενώ το Tu-95MS-16 μπορεί να μεταφέρει 16 βλήματα Kh-55 εξωτερικά.

Ο Kh-55 είναι ένας υποηχητικός πύραυλος κρουζ με βεληνεκές έως και 2500 χιλιόμετρα.

Το Tu-95 μπορεί επίσης να τροποποιηθεί για να μεταφέρει έως και οκτώ αεροπορικούς πυραύλους κρουζ Kh-101 με βεληνεκές περίπου 2.500-2.800 χιλιόμετρα.

Η Engels-2 AFB είναι η στρατηγική βομβαρδιστική στρατιωτική αεροπορική βάση της Ρωσίας, που βρίσκεται περίπου 700 χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα.

Φιλοξενεί την  121η  Μοίρα βαρέων βομβαρδιστικών  φρουρών της Σεβαστούπολης που διαθέτει τα Tu-160M και την 184η Μοίρα βαρέων βομβαρδιστικών που διαθέτει Tu-95.

Το πιο σημαντικό, η Engels-2 είναι η μοναδική εν  λειτουργία βάση  της Ρωσίας για το στρατηγικό βομβαρδιστικό Tu-160.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί βομβαρδιστικά οπλισμένα με πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς για να επιτεθεί σε ουκρανικές θέσεις έξω από τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, κρατώντας  τα αεροσκάφη της έξω από την εμβέλεια των ουκρανικών συστημάτων αεράμυνας.

Για παράδειγμα, η Ρωσία χρησιμοποίησε έξι βομβαρδιστικά Tu-22M3 τον Ιούνιο για να εκτοξεύσει περίπου 60 πυραύλους κρουζ από τη Λευκορωσία στην ουκρανική επικράτεια, στοχεύοντας κυρίως τις περιοχές του Κιέβου, του Τσερνιχίφ και του Σούμι.

Ειδοποιήσεις περί επικείμενων  αεροπορικών επιδρομών  έχουν δοθεί από τις Ουκλρανικές αρχές σε όλη την χώρα, την ώρα που σχεδόν έξι εκατομμύρια Ουκρανοί ζουν στο σκοτάδι

Συγκεκριμένα οι ουκρανικές αρχές εξέδωσαν προειδοποιήσεις αεροπορικής επιδρομής σε ολόκληρη τη χώρα την 1η Δεκεμβρίου, εν μέσω φόβων για επικείμενους βομβαρδισμούς μεγάλης κλίμακας από τη Ρωσία με χρήση κυμάτων πυραύλων και επιδρομών με drone.

«Στην Ουκρανία υπάρχει συνολικός συναγερμός αεροπορικής επιδρομής. Πηγαίνετε σε καταφύγια», έγραψε η συνοριακή υπηρεσία της Ουκρανίας στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Γιούρι Ιχνάτ, ενημέρωσε τη χώρα στις 30 Νοεμβρίου για την αυξημένη ρωσική δραστηριότητα στην αεροπορική βάση Ένγκελς-2 και την πιθανότητα αυξημένων ρωσικών επιδρομών στην Ουκρανία.

Ωστόσο, ο Ιχνάτ είπε επίσης ότι ο αριθμός των αεροσκαφών στην ίδια την αεροπορική βάση δεν είναι τόσο σημαντικός όσο ο αριθμός των πυραύλων που έχουν απομείνει στη Ρωσία για να εκτοξεύσουν τα στρατηγικά βομβαρδιστικά της, επισημαίνοντας ότι δεν  έχουν απομείνει τόσοι πολλοί από αυτούς στο ρωσικό απόθεμα.

Είπε περαιτέρω ότι ο στόχος της Ρωσίας παραμένει αμετάβλητος, δηλαδή να πραγματοποιήσει πλήγματα στις κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας, ειδικά στο ενεργειακό σύστημα.

Από τις αρχές Οκτωβρίου, η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει με συνέπεια μεγάλης κλίμακας επιθέσεις με πυραύλους και drone για να καταστρέψει το κρίσιμο ενεργειακό δίκτυο της Ουκρανίας καθώς μπαίνει ο χειμώνας.

Η τελευταία τέτοια ρωσική επίθεση ήταν στις 23 Νοεμβρίου, η οποία αφορούσε την εκτόξευση 67 πυραύλων κρουζ σε όλη την Ουκρανία, εκ των οποίων 30 πύραυλοι  εκτοξεύτηκαν πλήτοντας μόνο στο Κίεβο, σύμφωνα με τον Ανώτατο Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Ζάλουζχνιγ, ο οποίος επίσης ισχυρίστηκε ότι  οι αμυντικές δυνάμεις  της χώρας του κατέρριψαν συνολικά 51 πυραύλους.

Σε όλους τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στην Ουκρανία από τις αρχές Οκτωβρίου, πύραυλοι και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στόχευαν ενεργειακές εγκαταστάσεις σχεδόν σε κάθε περιοχή όπου υπήρχαν.

Σχεδόν έξι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την πλειονότητα της περιοχής της Ουκρανίας ξύπνησαν χωρίς ρεύμα την πρώτη επίσημη ημέρα του χειμώνα, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι το βράδυ της 30ης Νοεμβρίου.

Πυραυλικό σύστημα Patriot για την Ουκρανία;

Καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται, το Κίεβο προτρέπει τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ να επιταχύνουν τις παραδόσεις όπλων και να βοηθήσουν στην αποκατάσταση του ηλεκτρικού του δικτύου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα απηύθυνε έκκληση στους ομολόγους του του ΝΑΤΟ να προμηθεύουν όπλα γρηγορότερα κατά τη διάρκεια της διήμερης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στη ρουμανική πρωτεύουσα Βουκουρέστι.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, και αξιωματούχοι των ΗΠΑ είπαν ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις για την παροχή στην Ουκρανία αντιαεροπορικής άμυνας Patriot.

Σε απάντηση στη δήλωση του Στόλτενμπεργκ, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε ότι το ΝΑΤΟ θα γίνει «νόμιμος στόχος» προμηθεύοντας το πυραυλικό σύστημα Patriot στην Ουκρανία.

Ο Μεντβέντεφ έγραψε σε μια ανάρτηση στο Telegram: «Εάν, όπως άφησε να εννοηθεί ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, το ΝΑΤΟ εφοδιάσει τους φανατικούς του Κιέβου με συγκροτήματα Patriot μαζί με το προσωπικό του ΝΑΤΟ, θα γίνουν αμέσως νόμιμος στόχος των ενόπλων μας δυνάμεων.

«Ελπίζω οι ανίκανοι του Ατλαντικού να το καταλάβουν αυτό».

Το M-104 Patriot είναι ένας  πύραυλος εδάφους-αέρος μεσαίου βεληνεκούς, ικανός να εμπλέκει αεροσκάφη, βαλλιστικούς πυραύλους και drones. Είναι πολύπλοκος και δύσκολος στη λειτουργία του και συχνά παρέχεται με έμπειρο προσωπικό.

Ως εκ τούτου, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ διστάζουν να παράσχουν στην Ουκρανία Patriots. Φοβούνται ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να βάλει στο στόχαστρο αυτά τα πυραυλικά συστήματα και θα μπορούσε να καταλήξει να σκοτώσει το προσωπικό του ΝΑΤΟ που επανδρώνει τις μονάδες Patriot.

Επιπλέον, όπως εξηγεί λεπτομερώς ο βετεράνος πιλότος της Ινδικής Αεροπορίας (IAF) Θακούρ στο πρόσφατο άρθρο του για τους EurAsian Times, για διάφορους λόγους, η τελική αρχή εμπλοκής για τις μονάδες Patriot ανήκει στον Περιφερειακό ή Τομεακό Διοικητή Αεράμυνας (RADC/SADC). ), ο οποίος συνήθως επιβαίνει σε καταδρομικό κατευθυνόμενου πυραύλου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ ή σε αεροσκάφος AWACS της USAF.

Ως εκ τούτου, είναι πιθανό ότι ο Αμερικανός διοικητής στο αεροσκάφος AWACS που  θα εποπτεύει τις εμπλοκές των Ουκρανικών Patriot θα μπορούσε επίσης να θεωρηθεί νόμιμος στόχος από τη Ρωσία, οπότε το αεροσκάφος AWACS θα μπορούσε να καταρριφθεί από τους Ρώσους με τον  RVV-BD πύραυλος αέρος-αέρος  ή από τον  πύραυλο 40N6E που εκτοξεύεται από το σύστημα S-400.

Και αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την έναρξη του 3ου Παγκοσμίου Πολέμου!"

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Σε προγενέστερο άρθρο μας αναφερθήκαμε εκτενώς στο γεγονός της αδυναμίας αντιμετώπισης της Ουκρανικής αεράμυνας  έναντι της Ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, drones και πυραύλων κρούζ, γεγονός που προδιαγράφει άσχημες εξελίξεις για το Κίεβο στη συνέχεια.

Η Ρωσία διαθέτει τη δυνατότητα πλέον εγγύς αεροπορικής υποστήριξης των  χερσαίων μαχόμενων δυνάμεων της, χωρίς να αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα από την ελλιπή Ουκρανική αεράμυνα, γεγονός που σημαίνει ότι η εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων γέρνει υπέρ της.

Η Ουκρανική αεράμυνα  στην παρούσα φάση  είναι  μερικώς αποτελεσματική σε μεμονωμένες περιοχές της επικράτειας της χώρας, αφού στερείται  πλέον  ενός ενοποιημένου συστήματος της.

Στην αποδυνάμωση της Ουκρανικής αεράμυνας  βοήθησαν πάρα πολύ τα Ιρανικά drone καμικάζι που δόθηκαν στη Ρωσία  και για αυτό ο Ζελένσκι ζητάει εσπευσμένα να του δοθούν Patriot.

Στρατηγικός στόχος της επικείμενης μεγάλης  Ρωσικής αεροπορικής επίθεσης που αναμένεται θα είναι η  συνέχιση της καταστροφής της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας, με στόχο την πλήρη κάμψη του ηθικού του Ουκρανικού λαού για συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και τελικά την συνθηκολόγηση της χώρας, με όρους που θα υπαγορεύσει ο Πούτιν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...