Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Αποκάλυψη μυστικών συνομιλιών: Η Κίνα απέτρεψε τη μεταφορά των πολωνικών MiG-29 στην Ουκρανία

Η Κίνα φέρεται να εμπόδισε τη μεταφορά πολωνικών μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 στην Ουκρανία, μέσω μυστικών συνομιλιών με την Ουάσιγκτον. Η Κινεζική επέμβαση, έκανε τις ΗΠΑ να απορρίψουν την πρόταση της Πολωνίας, να παραδώσουν τα μαχητικά της MiG-29 σε αεροπορική βάση των ΗΠΑ για χρήση από την Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.

Το Πεκίνο, διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στα παρασκήνια στη διαχείριση των επιπτώσεων της συνεχιζόμενης κρίσης στην Ουκρανία, παρόλο που δημόσια έχει διατηρήσει χαμηλό προφίλ, σύμφωνα με τις τελευταίες αποκαλύψεις που έκανε ένας Βρετανός δημοσιογράφος, ο Όουεν Μάθιους, ο οποίος γράφει για τη Ρωσία  στο « The Spectator, ένα εβδομαδιαίο περιοδικό, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η πραγματική θέση της Κίνας στον συνεχιζόμενο πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, ήταν δύσκολο να διακριθεί. Μέχρι στιγμής, το Πεκίνο έχει προσφέρει μόνο διπλωματική και ενημερωτική υποστήριξη στη Μόσχα, στο πλαίσιο της οποίας έχει κατηγορήσει τακτικά τις ΗΠΑ ότι, δημιουργούν εντάσεις με τη Ρωσία.

Τον Οκτώβριο, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi είπε στον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, ότι «η Κίνα θα υποστηρίξει επίσης σταθερά τη ρωσική πλευρά, υπό την ηγεσία του Προέδρου Πούτιν, να ενώσει και να οδηγήσει τον ρωσικό λαό», σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας.

Επιπλέον, ο Wang υποσχέθηκε να εμβαθύνει τις επαφές με τη Ρωσική πλευρά σε όλα τα επίπεδα.

Την ίδια στιγμή, η Κίνα απέφυγε να παράσχει οποιαδήποτε σημαντική στρατιωτική βοήθεια, στην πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναγκάζοντας τη Μόσχα να στραφεί στο Ιράν για να αποκτήσει μαχητικά drones. Πρόσφατες αναφορές δείχνουν ότι, η Ρωσία θα μπορούσε ακόμη και να αγοράσει πυραύλους από το Ιράν.

Τον Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Wang είπε στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ότι η Κίνα «παραμένει ανοιχτόμυαλη στους διαλόγους και τις ανταλλαγές με το ΝΑΤΟ και είναι πρόθυμη να προωθήσει την υγιή και σταθερή ανάπτυξη των διμερών σχέσεων από κοινού».

Η Κίνα θέλει να αποφύγει την πυρηνική κλιμάκωση 

Σύμφωνα με τον Μάθιους, ο οποίος επικαλείται πηγή κοντά σε αξιωματούχους του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας (PLA), η βασική προτεραιότητα του Πεκίνου είναι η αντιπαράθεση Ρωσίας-ΝΑΤΟ, να «αποφύγει οποιαδήποτε πυρηνική κλιμάκωση και να βοηθήσει στην επίτευξη εκεχειρίας».

Αυτό, φάνηκε κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπαλί, όπου ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, είπε ότι ο κόσμος «πρέπει να αποτρέψει μια πυρηνική κρίση στην ευρασιατική ήπειρο», σε μια συνάντηση  με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, σηματοδοτώντας μια σπάνια περίπτωση δημόσιας συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνα για τη Ρωσία.

Ο Πρόεδρος Σι, έκανε επίσης δημόσια έκκληση για «επιστροφή στη διπλωματία και τόνισε την επείγουσα ανάγκη εξεύρεσης ειρηνικής λύσης».

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον Μάθιους, η προσφορά της Πολωνίας να προμηθεύσει την Ουκρανία με ολόκληρο τον στόλο των μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 τον Μάρτιο προκάλεσε ανησυχία για τους Κινέζους, καθώς απείλησε σημαντικές εντάσεις μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας.

Να επισημάνουμε ότι, τα μαχητικά αεροσκάφη που προσφέρονταν από την Πολωνία, ήταν αεροσκάφη πρώιμου μοντέλου MiG-29A και B με χαμηλό ποσοστό αξιοπιστίας και ακριβό ιστορικό συντήρησης.

Κατασκευάστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1980 για την Πολεμική Αεροπορία της Ανατολικής Γερμανίας και λόγω του χαμηλού ρεκόρ και του υψηλού κόστους συντήρησης, η Luftwaffe έδωσε 22 MiG-29 στη Βαρσοβία το 2003 σε συμβολική τιμή 1 ευρώ ανά Fulcrum!

Επίσης, επιχειρησιακά, αυτά τα MiG-29 πρώτης γενιάς δύσκολα θα είχαν κάνει κάποια διαφορά για την Ουκρανία, στο πεδίο της μάχης ενάντια στα πιο ικανά αεροσκάφη Su-30SM και Su-35S της Ρωσίας που ξεπερνούν πλήρως τα μαχητικά της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Ωστόσο, μια χώρα του ΝΑΤΟ που προμήθευε μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, θα αποτελούσε «ένα σημαντικό συμβολικό, αν όχι απαραίτητα επιχειρησιακά σημαντικό, ένα βήμα προς την άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση», γράφει ο Μάθιους, σύμφωνα με τον οποίο η Κίνα εμπόδισε αυτό να συμβεί.

Οι αρχικές αναφορές τον Μάρτιο ανέφεραν ότι, οι ΗΠΑ εξέταζαν θετικά  την πρόταση της Πολωνίας να στείλει τα MiG-29 της στην Ουκρανία, σε αντάλλαγμα για προηγμένα αμερικανικής κατασκευής F-16. Ωστόσο, το Πεντάγωνο αργότερα, απέρριψε την αιφνιδιαστική δήλωση της Πολωνίας ότι θα παραδώσει τα μαχητικά της MiG-29, σε αεροπορική βάση των ΗΠΑ για χρήση από την Ουκρανία.

Πώς η Κίνα άλλαξε τη γνώμη της Ουάσιγκτον

Σύμφωνα με τον Μάθιους, μια «επείγουσα και εμπιστευτική πρωτοβουλία back-channel» περιελάμβανε πρώην ευρωπαίους ηγέτες και ανώτερους αξιωματούχους και υποστηρίχθηκε από τους Κινέζους, κάτι που άλλαξε τη γνώμη της Ουάσιγκτον.

Αφού ο Πρόεδρος Πούτιν, διέταξε τον στρατό του να θέσει τις δυνάμεις πυρηνικής αποτροπής της Ρωσίας σε κατάσταση συναγερμού, η PLA άρχισε να προσεγγίζει Ρώσους αξιωματικούς μέσω στρατιωτικών καναλιών.

Ο στόχος του Πεκίνου ήταν να διασφαλίσει ότι, ακόμη και αν η Μόσχα αποφασίσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, ο ρωσικός στρατός θα πρέπει να τηρήσει το μακροχρόνιο πυρηνικό στρατιωτικό δόγμα του για να τα χρησιμοποιήσει, σε περίπτωση πρόκλησης από επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος.

Έτσι, μέσω των ανεπίσημων επαφών μεταξύ της Ουάσιγκτον και του PLA, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι εάν οι ΗΠΑ σταματούσαν τη συμφωνία MiG, οι στρατηγοί του PLA θα έκαναν ότι μπορούσαν για να εκτονώσουν την πυρηνική απειλή του Προέδρου Πούτιν σε επιχειρησιακό επίπεδο.

«Λειτούργησε», είπε η κινεζική πηγή στον Μάθιους, προσθέτοντας, «Οι ΗΠΑ αποφάσισαν ότι η προμήθεια αεροσκαφών ήταν ένα βήμα πολύ μακριά».

Εντάσεις Ρωσίας-Ουκρανίας που «σιγοβράζουν»

Τους τελευταίους μήνες, τα «κέρδη» στο πεδίο της μάχης στη νότια και ανατολική Ουκρανία μπορεί να έκαναν το Κίεβο να βεβαιωθεί ότι, οι δυνάμεις του θα μπορούσαν να ανακαταλάβουν τη χερσόνησο της Κριμαίας, μια κόκκινη γραμμή για τη Ρωσία.

Ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας έχει τη βάση του στη Σεβαστούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη της Κριμαίας και σημαντικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, από το 1783, όταν οι Τούρκοι παραχώρησαν τον έλεγχο της χερσονήσου. Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, η Κριμαία ήταν η μόνη ουκρανική περιοχή με πλειοψηφία Ρώσους.

Μια ανεξάρτητη δημοσκόπηση το 2018 που διεξήχθη από το Levada Center, διαπίστωσε ότι το 86% των Ρώσων στην Κριμαία υποστήριξε την προσάρτηση της χερσονήσου το 2014. Υπενθυμίζουμε ότι, ο Πούτιν αποκαλεί την Κριμαία «αδιάσπαστο μέρος της Ρωσίας».

Επίσης, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, είπε ότι μια επίθεση στην Κριμαία θα φέρει την «Ημέρα της Κρίσης».

Μια επίθεση στη χερσόνησο της Κριμαίας θα ισοδυναμούσε με επίθεση σε ρωσικό έδαφος, επομένως, οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία πρέπει να τερματιστούν το συντομότερο δυνατό. Η έκκληση του Προέδρου Xi για διπλωματία και επείγουσα ανάγκη για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης, δεν έχει γίνει ακόμη αποδεκτή από το ΝΑΤΟ, το οποίο επιμένει ότι το Κίεβο θα αποφασίσει πότε θα έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν ανώτερα στελέχη εντός του ΝΑΤΟ όπως ο Αμερικανός πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Mark Milley, και ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν, που έχουν προτείνει  ότι το Κίεβο πρέπει να προετοιμαστεί για ειρηνευτικές συνομιλίες.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ