Ένοπλες Συρράξεις

Ανακατατάσσεται ο Στρατός των Ευρωπαϊκών χωρών! Ποια είναι τα χαρακτηριστικά μιας πραγματικής στρατιωτικής υπερδύναμης

Είναι γνωστό ότι η Πολωνία διαδραματίζει ρόλο-κλειδί στον στρατηγικό σχεδιασμό της Δύσης στην Ουκρανία, καθώς εκεί προσγειώνεται μεγάλο μέρος του οπλισμού που κατευθύνεται προς τις δυνάμεις του Κιέβου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ΗΠΑ καλωσόρισαν τις δεσμεύσεις της Πολωνίας για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών –αν και υπάρχουν αμφιβολίες για το αν θα υλοποιηθούν– ενώ διατυπώνονται και γκρίνιες για το γεγονός ότι, η χώρα έχει επιλέξει εξοπλιστικά συστήματα από τη Νότια Κορέα.

Στην ίδια κατεύθυνση είναι και το  Politico, καθώς προέβλεψε τη μετατροπή της Πολωνίας σε στρατιωτική υπερδύναμη στην Ευρώπη και επέστησε την προσοχή στα μεγάλα συμβόλαια όπλων, που υπέγραψε η δημοκρατία με  τη Νότια Κορέα.

«Η Πολωνία μπορεί να έχει αυτή τη στιγμή τον καλύτερο στρατό στην Ευρώπη. Και οι μαχητικές της ικανότητες μόνο θα αυξηθούν καθώς βρίσκεται σε καλό δρόμο για να έχει τις πιο ισχυρές χερσαίες δυνάμεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο», αναφέρει.

Αύξηση αμυντικών δαπανών

Η Βαρσοβία δήλωσε ότι θα αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες από 2,4% του ΑΕΠ σε 5%. Εν τω μεταξύ, η Γερμανία , η οποία δαπάνησε περίπου το 1,5% του ΑΕΠ για την άμυνα πέρυσι, συζητά εάν μπορεί να διατηρήσει τον στόχο του 2% του ΑΕΠ.

Η Πολωνία έχει ήδη περισσότερα άρματα μάχης και οβίδες από τη Γερμανία. Στόχος της στρατιωτικοπολιτικής ηγεσίας της χώρας, είναι να φτάσει τους 300.000 στρατιώτες στον Πολωνικό Στρατό μέχρι το 2035 σε σύγκριση με τους σημερινούς 170.000 στρατιώτες και διοικητές της γερμανικής Bundeswehr.

Η Πολωνία, υπέγραψε σύμβαση 23 δισεκατομμυρίων ζλότι (4,9 δισεκατομμύρια ευρώ) αυτήν την άνοιξη, για την προμήθεια 250 αρμάτων μάχης M1 Abrams από τις  Ηνωμένες Πολιτείες . Σχεδιάζονται να αντικαταστήσουν 240 σοβιετικά τανκς που έστειλε η Βαρσοβία στην  Ουκρανία. 

 Η πολωνική αεροπορία είναι εξοπλισμένη με αμερικανικά μαχητικά F-16 και το 2020 η Βαρσοβία υπέγραψε σύμβαση 4,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια 32 μαχητικών F-35.

Τα μεγαλύτερα συμβόλαια με τη Νότια Κορέα

Μέχρι στιγμής, η Πολωνία έχει παραγγείλει όπλα αξίας μεταξύ 10 και 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Νότια Κορέα. Οι συμφωνίες περιλαμβάνουν, 180 κύρια άρματα μάχης K2 Black Panther, 200 αυτοκινούμενες βάσεις πυροβολικού K9 Thunder 155 mm, 48 αεροσκάφη ελαφρού εκπαιδευτικού μάχης FA-50 και 218  πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων K239 Chunmoo.

 Όμως, τα αιτήματα της Πολωνίας για προμήθεια νέων όπλων, είναι ακόμη μεγαλύτερα. Εκτός από όλα τα παραπάνω, η Σεούλ αναμένεται να προμηθεύσει στη Βαρσοβία συνολικά 1.000 άρματα μάχης K2 και 600 αυτοκινούμενα πυροβόλα K9 από τα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του 2020.

Η έλξη της Νότιας Κορέας ως προμηθευτή είναι ότι, τα όπλα της είναι συνήθως φθηνότερα από τα αντίστοιχα αμερικανικά και ευρωπαϊκά και μπορεί να τα παράγει σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα.

Μεταξύ άλλων, η Βαρσοβία παρήγγειλε ιταλικά ελικόπτερα που κατασκευάζει η Leonardo έναντι 8 δισ. PLN (1,7 δισ. ευρώ) και η συμφωνία αυτή, προβλέπει ότι τα ελικόπτερα θα παράγονται στην Πολωνία.

Μέχρι το 2035, η Βαρσοβία σκοπεύει να δαπανήσει 524 δισεκατομμύρια ζλότι (111 δισεκατομμύρια ευρώ) για τον στρατό.

Διαβατήριο στρατιωτικής υπερδύναμης

Η Ευρώπη έχει  τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο , που είναι πυρηνικές δυνάμεις. Και οι ένοπλες δυνάμεις αυτών των κρατών, έχουν αναμφίβολα μεγαλύτερες μαχητικές και επιχειρησιακές δυνατότητες από τον Πολωνικό Στρατό.

Σίγουρα, η Βαρσοβία στο εγγύς μέλλον μπορεί να γίνει κάτοχος των πολυάριθμων χερσαίων δυνάμεων στην ευρωπαϊκή ήπειρο (σημειώστε ότι οι χερσαίες δυνάμεις, είναι μόνο ένας από τους τύπους ενόπλων δυνάμεων). 

Αλλά αν η Βαρσοβία θα μπορέσει να δώσει στις χερσαίες δυνάμεις της πραγματική ισχύ, μόνο εις βάρος των ξένων στρατιωτικών όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού (στην περίπτωση αυτή, της παραγωγής της Νότιας Κορέας), είναι ένα ανοιχτό ερώτημα. Αλλά όσον αφορά τη δύναμη του πεζικού, η Βαρσοβία είναι αρκετά ικανή να λύσει αυτό το πρόβλημα.

 Το ζήτημα για την Πολωνία να γίνει μια παγκόσμιας κλάσης στρατιωτική υπερδύναμη, δεν έχει τεθεί στο παρελθόν και δεν εξετάζεται σοβαρά σήμερα.

Πώς μοιάζουν τα χαρακτηριστικά μιας πραγματικής στρατιωτικής υπερδύναμης της σημερινής εποχής;

Πρώτον, ο πληθυσμός μιας στρατιωτικής υπερδύναμης πρέπει να είναι τουλάχιστον 300 εκατομμύρια άνθρωποι. Για παράδειγμα, ο αριθμός του προσωπικού στην παγκόσμιας κλάσης ναυπηγική βιομηχανία είναι αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ειδικευμένοι εργάτες και προσωπικό μηχανικών. Ο αριθμός της αεροπορικής βιομηχανίας είναι περίπου ίδιος. 

«Αλλά αυτοί είναι μόνο δύο κλάδοι του οικονομικού συμπλέγματος της χώρας. Εάν απαριθμήσουμε όλες τις άλλες βιομηχανίες που είναι ικανές να παράγουν όλους τους τύπους ανταγωνιστικών στρατιωτικών προϊόντων (και πολιτικών επίσης), τότε στο τέλος θα βγει αυτός ο αριθμός, 300 εκατομμύρια άνθρωποι», αναφέρει ξένο μέσο ενημέρωσης.

Δεύτερον, μια στρατιωτική υπερδύναμη πρέπει να έχει πυρηνικά όπλα. Χωρίς αυτό, απλά δεν μπορεί να θεωρηθεί υπερδύναμη.

Τρίτον, ένα τέτοιο κράτος πρέπει να έχει έναν ανεπτυγμένο τροχιακό αστερισμό διαστημικών σκαφών (όλων των τύπων αναγνώρισης - έρευνας, λεπτομερούς, ραδιοφωνικής και ραδιομηχανικής -, επικοινωνιών, καιρικών συνθηκών κ.λπ.) και να έχει το δικό της παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού θέσης, (χωρίς την πλοήγηση και τη χρήση τα όπλα υψηλής ακρίβειας είναι αδύνατα και πολλά άλλα).

Τέταρτον, εάν ένα κράτος δηλώνει στρατιωτική υπερδύναμη, τότε, κατά συνέπεια, πρέπει να έχει συμφέροντα σε όλο τον κόσμο. Για να προστατεύσει αυτά τα συμφέροντα, μια υπερδύναμη πρέπει να έχει ένα ισχυρό ναυτικό (τουλάχιστον σχηματισμούς κρούσης βασισμένους σε αερομεταφορείς και αμφίβιες δυνάμεις επίθεσης επιχειρησιακού επιπέδου), στρατηγική (συμπεριλαμβανομένου του ανεφοδιασμού) και στρατιωτική αεροπορία μεταφορών, ικανή να μεταφέρει στρατιωτική δύναμη σε όλο τον κόσμο.

Εάν αυτό το ελάχιστο σύνολο απαιτήσεων δεν πληρούται, τότε ένα κράτος που ισχυρίζεται ότι είναι παγκόσμια στρατιωτική υπερδύναμη, θα πρέπει στην καλύτερη περίπτωση να θεωρείται περιφερειακή δύναμη. Αντίστοιχα, τόσο η Πολωνία όσο και πολλοί άλλοι αιτούντες απέχουν πολύ, πολύ από το να πληρούν πλήρως αυτές τις απαιτήσεις, πολλές δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες χρόνια σκληρής δουλειάς.

Σήμερα, υπάρχει μόνο μία πραγματική παγκόσμιας κλάσης στρατιωτική υπερδύναμη, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η Κίνα αρχίζει να πλησιάζει σε κάποιους δείκτες . Ωστόσο,  το Πεκίνο έχει ακόμη πολλή δουλειά να κάνει στον τομέα της στρατηγικής αεροπορίας, την κατασκευή αεροπλανοφόρων και την επίτευξη του απαιτούμενου αριθμού στρατιωτικών μεταφορικών αεροσκαφών διηπειρωτικής εμβέλειας. Ο τρίτος πιθανός υποψήφιος στο μέλλον είναι η Ινδία . Αλλά  το Νέο Δελχί έχει ακόμη περισσότερη δουλειά να κάνει από το Πεκίνο.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...