Κόσμος

Το εξωτικό νησί θέρετρο που έγινε γνωστό για τον πιο «βρώμικο» λόγο

Η ταχεία ανάπτυξη και ο αυξανόμενος αριθμός τουριστών στο νησί Πουκέτ στην Ταϊλάνδη έχουν ως αποτέλεσμα αυξανόμενα προβλήματα με τα σκουπίδια, απειλώντας τις παρθένες παραλίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότεροι από 1.000 τόνοι απορριμμάτων συλλέγονται στο Πουκέτ κάθε μέρα, με μια μεγάλη χωματερή να καταλαμβάνει τώρα μια γωνιά του νησιού, γράφει ο Independent.

Μέσα σε λίγους μήνες, ο χώρος υγειονομικής ταφής μεγάλωσε τόσο πολύ που αντικατέστησε την προηγουμένως γαλήνια θέα στο βουνό. «Δεν υπάρχει ζωή έξω από το σπίτι, απλώς μένουμε μέσα», λέει μία κάτοικος. «Η μυρωδιά είναι πολύ έντονη, πρέπει να φοράς μάσκα».

Ταϊλάνδη: «Αποκλεισμένοι» από τα σκουπίδια οι ντόπιοι

Για να αντιμετωπίσει τη δυσοσμία, η γυναίκα είπε ότι έχει συνεχώς ανοιχτά το κλιματιστικό της και τους ιονιστές αέρα, διπλασιάζοντας τον λογαριασμό της για ρεύμα.

Το Πουκέτ, το μεγαλύτερο νησί της Ταϊλάνδης, έχει αναπτυχθεί ραγδαία λόγω του τουρισμού, που αποτελεί βασικό μοχλό της οικονομίας της νησιωτικής χώρας στο σύνολό της. Από τα 35,5 εκατομμύρια ξένες αφίξεις της χώρας το 2024, περίπου 13 εκατομμύρια επισκέφθηκαν στο νησί.

«Η ανάπτυξη της πόλης ήταν πολύ πιο γρήγορη από ό,τι θα έπρεπε», δήλωσε ο Σουπατσόκε Λαονγκφέτ, αντιδήμαρχος του κύριου δήμου του νησιού, εξηγώντας πώς η τουριστική και κατασκευαστική έκρηξη έχει αυξήσει τους όγκους των σκουπιδιών πάνω από τα προ-Covid επίπεδα.

Μέχρι το τέλος του έτους, το νησί θα μπορούσε να παράγει έως και 1.400 τόνους σκουπιδιών την ημέρα, εξαντλώντας τη μοναδική χωματερή του.

Οι αρχές προχωρούν με σχέδια για μείωση της παραγωγής απορριμμάτων κατά 15% σε έξι μήνες, επέκταση της χωματερής και κατασκευή νέου αποτεφρωτήρα, καθώς το νησί προσπαθεί να γίνει πιο βιώσιμος τουριστικός προορισμός.

Αλλά η αύξηση της χωρητικότητας και των αποτεφρωτηρίων είναι μόνο μέρος της λύσης, λένε οι ειδικοί.

«Εάν συνεχίσετε να κατασκευάζετε περισσότερους αποτεφρωτήρες, δεν νομίζω ότι θα ήταν λύση», δήλωσε ο Panate Manomaivibool, επίκουρος καθηγητής στη διαχείριση απορριμμάτων στο Πανεπιστήμιο Burapha.

«Πρέπει να επικεντρωθούν στη μείωση και τον διαχωρισμό των απορριμμάτων».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ