Στην «ελεύθερη» αγορά, οτιδήποτε μπορεί να χωρέσει σε μία συσκευασία, μπορεί να πάρει και την ανάλογη τιμή, το οξυγόνο, το νερό, η υγεία, ακόμα και η... αθανασία αποτελούν εμπορεύσιμα προϊόντα.
Και χωρίς καμία υπερβολή. Το «εμπόριο», ή παρεμπόριο, πιο ρεαλιστικά, της αθανασίας στην εποχή μας έρχεται υπό μορφή της κρυογονικής συντήρησης, δηλαδή της πρακτικής του να παγώνεις το σώμα κάποιου σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, για να επιβιώσει σε πλήρη αδράνεια επί δεκαετίες, ακόμα και αιώνες.
Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα. Η πρακτική αυτή δεν έχει ακόμα επιτύχει σε κανέναν άνθρωπο αλλά, όπως γράφει το BBC, μία γερμανική εταιρεία κάνει διαφορετικές υποσχέσεις.
Κατάψυξη και αθανασία
Η συγκεκριμένη εταιρεία, για την τιμή αγοράς ενός ακριβού αυτοκινήτου, περίπου 200.000 ευρώ, επιτρέπει στους πελάτες της να παγώσουν το σώμα τους για να ξυπνήσουν, ίσως, στο μακρινό μέλλον.
Ο Emil Kendziorra, ο συνιδρυτής του Tomorrow.Bio είναι πρώην ογκολόγος που άλλαξε καριέρα αφού βρήκε την πρόοδο στη θεραπεία της νόσου «πολύ αργή».
Ενώ το πρώτο εργαστήριο κρυογονικής στον κόσμο άνοιξε στο Μίσιγκαν σχεδόν πριν από μισό αιώνα ο Kendziorra λέει ότι η ζήτηση αυξάνεται σήμερα.
Μέχρι στιγμής έχουν παγώσει (ή κρυοσυντηρήσει) «τρία ή τέσσερα» άτομα και πέντε κατοικίδια, με σχεδόν 700 ακόμη εγγεγραμμένους. Κατά τη διάρκεια του 2025 θα επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους καλύπτοντας το σύνολο των ΗΠΑ.
Κανείς δεν αναζωογονήθηκε ποτέ με επιτυχία μετά από κρυοσυντήρηση και, ακόμα κι αν κάτι τέτοιο συνέβαινε, κατά πάσα πιθανότητα θα επιβίωνε με οξεία εγκεφαλική βλάβη.
Το ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία απόδειξη ότι οργανισμοί με περίπλοκες εγκεφαλικές δομές μπορούν να αποκατασταθούν επιτυχώς, εκθέτει την έννοια ως «παράλογη», λέει ο Clive Coen, καθηγητής νευροεπιστήμης στο King's College του Λονδίνου.
Θεωρεί ότι η νανοτεχνολογία (που εκτελεί στοιχεία της διαδικασίας σε νανοκλίμακα) ή η συνδετομική (χαρτογράφηση των νευρώνων του εγκεφάλου) θα γεφυρώσουν το σημερινό χάσμα μεταξύ της θεωρητικής βιολογίας και της πραγματικότητας των παράλογων υποσχέσεων.
Φαντασία ή θεωρία;
Τέτοιες επικρίσεις ωστόσο δεν κάμπτουν τις φιλοδοξίες του Tomorrow.Bio. Μόλις ένας ασθενής εγγραφεί στην εταιρεία και ένας γιατρός επιβεβαιώσει ότι βρίσκεται στις τελευταίες ημέρες της ζωής του, η εταιρεία αποστέλλει ένα ασθενοφόρο στην τοποθεσία του.
Όταν διαπιστωθεί νόμιμα ο θάνατος του, ο ασθενής μεταφέρεται στο ασθενοφόρο του Tomorrow.Bio, όπου ξεκινά η διαδικασία της κρυογονικής. Η εταιρεία θεμελιώνει την πρακτική της στο φαινόμενο εμφραγμάτων που συμβαίνουν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, από τα οποία η καρδιά του ασθενεί επανέρχεται αργότερα.
Ένα παράδειγμα ήταν η Anna Bagenholm , η οποία το 1999 πέρασε δύο ώρες κλινικά νεκρή κατά τη διάρκεια διακοπών για σκι στη Νορβηγία, αλλά αργότερα αναβίωσε.
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, τα σώματα ψύχονται σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν και τροφοδοτούνται με κρυοπροστατευτικό υγρό.
Στην τελευταία φάση της κρυοσυντήρησης, ο ασθενής μεταφέρεται σε μια μονάδα αποθήκευσης στην Ελβετία όπου, λέει ο Kendziorra, «απλά περιμένεις».
«Το σχέδιο», λέει, «θα ήταν ότι κάποια στιγμή στο μέλλον, η ιατρική τεχνολογία θα είχε προχωρήσει αρκετά, ώστε ο καρκίνος [ή] οτιδήποτε οδήγησε στον θάνατο του ασθενούς αρχικά να είναι ιάσιμο και η διαδικασία κρυοσυντήρησης μπορεί να αντιστραφεί».
Είτε αυτό θα συμβεί σε 50, 100 ή 1.000 χρόνια είναι εικασία του καθενός.