Ένοπλες Συρράξεις

Η Ρωσία εκτόξευσε πύραυλο Κρουζ με προσομοιωμένη πυρηνική κεφαλή- Τα τρία σενάρια του πολέμου!

Κάθε λίγες μέρες, η ρητορική της Ρωσίας γύρω από την πιθανή χρήση πυρηνικού όπλου στην Ουκρανία, φαίνεται να μετατοπίζεται «εμπρός και πίσω». Μια μέρα, οι Ρώσοι στρατιωτικοί ηγέτες συζητούν σχέδια για τη χρήση ενός τακτικού πυρηνικού όπλου. Μια άλλη μέρα, το Κρεμλίνο δηλώνει ρητά ότι, δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί πυρηνικός πόλεμος και ότι η χρήση τέτοιων όπλων δεν θα είχε καμία πολιτική ή στρατιωτική αξία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με την Defense Express, κατά την επίθεση με ρουκέτες στο Κίεβο στις 17 Νοεμβρίου, ένας από τους πύραυλους των Ρώσων  δεν είχε κεφαλή. Αναφέρεται ότι αντί για την κεφαλή, ο πύραυλος ήταν εξοπλισμένος με μπλοκ που προσομοίωσε πυρηνική κεφαλή. Οι ειδικοί έχουν βρει πολλές εξηγήσεις για αυτό.

«Υποτίθεται ότι, οι Ρώσοι απλώς συμμορφώθηκαν με την εντολή να εξαπολύσουν μια άλλη μαζική πυραυλική επίθεση. Από αυτή την άποψη, χρησιμοποιήθηκε ο πύραυλος X-55 με προσομοιωτή πυρηνικής κεφαλής. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι, το απόθεμα πυραύλων κρουζ στη Ρωσία έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο», αναφέρουν.

Μια άλλη πιθανή εξήγηση είναι ότι, οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν σκόπιμα το Kh-55 με μια «κενή» εικονική πυρηνική κεφαλή, για να δημιουργήσουν το αποτέλεσμα της υπερφόρτωσης της Ουκρανικής αεράμυνας.

«Αυτή η επιλογή δείχνει ακόμη πιο ξεκάθαρα ότι το απόθεμα πυραύλων της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχει εξαντληθεί. Διότι ακόμη και στην αρχή του πολέμου, οι Ρώσοι χρησιμοποιούσαν αναλώσιμα για να υπερφορτώσουν την αεράμυνα μας, για παράδειγμα, σοβιετικά drones Tu-243. Και όχι σπάνιους πυραύλους για την παράδοση πυρηνικών όπλων», αναφέρουν Ουκρανοί ειδικοί.

Ενώ υπάρχουν πολλά σκαλοπάτια στη μεταφορική κλίμακα κλιμάκωσης πριν τεθεί σε εφαρμογή το πυρηνικό ζήτημα, υπάρχουν τουλάχιστον τρία διαφορετικά σενάρια για τη χρήση πυρηνικού όπλου από τη Ρωσία, καθένα από τα οποία διαφέρει ως προς τη λογική και τις πιθανές συνέπειες.

Σενάριο 1: Μια συσκευή σηματοδότησης

Η Ρωσία θα μπορούσε να δοκιμάσει πυρηνικά όπλα ως προειδοποίηση για την Ουκρανία και τους υποστηρικτές της, αποδεικνύοντας τόσο την αποφασιστικότητα όσο και την ικανότητά της. Οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια, επομένως η δοκιμή ενός πυρηνικού όπλου θα μπορούσε να οδηγήσει σε προηγούμενες δηλώσεις του Πούτιν ότι, αυτή η « ειδική στρατιωτική επιχείρηση » στην Ουκρανία μετατρέπεται σε υπαρξιακή σύγκρουση για το ρωσικό κράτος.

Πιθανές επιπτώσεις: Μια πυρηνική επίδειξη δεν θα έτρεπε την ισορροπία υπέρ καμίας πλευράς. Η αποτελεσματικότητα ακόμη και των πιο προηγμένων πυρηνικών όπλων της Ρωσίας, είναι πιθανότατα ήδη γνωστή στις αρμόδιες δυτικές κυβερνήσεις και μια δοκιμή πιθανότατα, δεν θα έδινε κίνητρο στην Ουκρανία να συνθηκολογήσει επειδή το Κίεβο ήδη αισθάνεται ότι η σύγκρουση είναι υπαρξιακή.

 Οι πρόσφατες εκστρατείες αεροπορικών βομβαρδισμών της Ρωσίας έδειξαν ότι, αν μη τι άλλο, μια πυρηνική επίδειξη είναι πιθανό να σκληρύνει την αποφασιστικότητα του Κιέβου και να προκαλέσει περισσότερη συμπάθεια και υποστήριξη από τη Δύση.

Επίσης, η Κίνα μέχρι στιγμής, έχει συμμεριστεί τους ευρύτερους στρατηγικούς στόχους της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά μια ρωσική πυρηνική δοκιμή θα μπορούσε να φέρει το Πεκίνο σε δύσκολη θέση . Ο Σι, δήλωσε πρόσφατα την αντίθεση της Κίνας σε οποιαδήποτε χώρα χρησιμοποιεί ή απειλεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.

Σενάριο 2: Ένα όπλο στο πεδίο μάχης

Η Ρωσία, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εναντίον ουκρανικών στόχων στρατιωτικών ή ενεργειακών υποδομών, σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσει τη βούληση της χώρας και να βλάψει τη στρατιωτική της ικανότητα. Τα τακτικά πυρηνικά όπλα, έχουν μικρότερο ωφέλιμο φορτίο και πιο ακριβή στόχευση, γεγονός που τα καθιστά ευνοϊκά για χρήση στο πεδίο της μάχης.

 Η Ρωσία διαθέτει περίπου δύο χιλιάδες τακτικά πυρηνικά όπλα, που θα μπορούσε να αναπτύξει με αεροπλάνο, πύραυλο ή πλοίο. Πιθανότατα θα χρησιμοποιούσε το πυραυλικό σύστημα μικρού βεληνεκούς Iskander-M. Αυτά τα όπλα έχουν απόδοση 1–50 κιλοτόνων, το μεγαλύτερο από τα οποία θα είχε ακτίνα έκρηξης περίπου μισό χιλιόμετρο, ευρύτερη από τη βόμβα που έριξε ο αμερικανικός στρατός στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Πιθανές επιπτώσεις: Η χρήση από τη Ρωσία ενός τακτικού πυρηνικού όπλου εναντίον στρατιωτικών στόχων στο πεδίο της μάχης, δεν θα ήταν πιθανό να σταματήσει την ουκρανική αντεπίθεση. Ακόμα κι αν ένα πυρηνικό όπλο στο πεδίο της μάχης έκανε μια χερσαία προέλαση πιο δύσκολη, η Ουκρανία πιθανότατα θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στις εναέριες επιθέσεις και την αεράμυνα με τρόπους που ήταν επιτυχείς τις τελευταίες εβδομάδες. 

Επιπλέον, η χρήση πυρηνικών όπλων στο πεδίο της μάχης, θα ήταν λιγότερο αποτελεσματική στο κλείσιμο της ουκρανικής υποδομής ηλεκτρικής ενέργειας  από τους συμβατικούς βομβαρδισμούς, επειδή η υψηλότερη απόδοση και η χαμηλότερη ακρίβειά τους τα καθιστούν ακατάλληλα για αυτούς τους στόχους.

Η Κίνα είναι σχεδόν βέβαιο ότι, θα αναγκαζόταν να καταγγείλει δημόσια τέτοια χρήση όπλων από τη Ρωσία και η αποστασιοποίηση που θα προέκυπτε, θα είχε επιπτώσεις στη μελλοντική συνεργασία Κίνας-Ρωσίας ευρύτερα.

Η Δύση πιθανότατα, δεν θα ανταποκρινόταν στην τακτική πυρηνική χρήση, στέλνοντας στρατεύματα στην Ουκρανία, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους πιθανότατα θα αύξαναν τον αριθμό των συμβατικών όπλων που στέλνουν στην Ουκρανία. Τα δυτικά κράτη θα ήταν επίσης, πιο πρόθυμα να παράσχουν μη στρατιωτική ανθρωπιστική βοήθεια ως απάντηση στις επιπτώσεις και την ραδιενέργεια, που θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν τις γειτονικές χώρες.

Σενάριο 3: Όπλο του τρόμου

Η πιο κλιμακωτή επιλογή της Ρωσίας είναι επίσης η λιγότερο πιθανή, η χρήση στρατηγικού πυρηνικού όπλου εναντίον ουκρανικών στόχων αμάχων ή γειτονικών διεθνών εταίρων της Ουκρανίας. Μια τέτοια επίθεση, θα ήταν εκατοντάδες φορές πιο ισχυρή από μια επίθεση που χρησιμοποιούσε τακτικά όπλα. 

Στόχος της Ρωσίας θα ήταν να αποδυναμώσει τη δυτική αποφασιστικότητα και πιθανότατα, θα στόχευε στρατιωτικές εγκαταστάσεις ή υποδομές σχετικές με την ουκρανική πολεμική προσπάθεια, όπως γραμμές εφοδιασμού όπλων στην Πολωνία ή εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων στη Βαλτική. Συγκριτικά, ο βομβαρδισμός μιας μεγάλης δυτικής πόλης, όπως το Παρίσι ή το Λος Άντζελες, θα προκαλούσε μόνο μια ισχυρότερη αντίδραση της Δύσης. Αυτό, είναι επίσης το σενάριο όπου μια δυτική πυρηνική απάντηση είναι πιο πιθανή.

Πιθανές επιπτώσεις: Η χρήση πυρηνικού όπλου εναντίον πολιτικών ή μη ουκρανικών στόχων, θα προκαλούσε σίγουρα  αντίποινα από τα δυτικά κράτη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, είναι απίθανο να αθετήσουν τα πυρηνικά όπλα, δεδομένης της εμπιστοσύνης τους στην επίδειξη αποφασιστικότητας που θα προέκυπτε από μια ταχεία, περίπλοκη συμβατική απάντηση, η οποία θα ήταν επίσης αποτελεσματική από απόψεως τακτικής. 

Τα μέλη της Ανατολικής Ευρώπης του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) , που θα μπορούσαν να φοβούνται ότι θα γίνουν ο επόμενος στόχος της Ρωσίας, θα ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να διασφαλίσουν ότι η συμμαχία θα κινητοποιήσει μια απάντηση που στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στη Ρωσία ότι, η πυρηνική χρήση δεν θα τη βοηθήσει ποτέ να επιτύχει επεκτατικούς στόχους.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, διατύπωσε τη θέση των ΗΠΑ για το θέμα , σημειώνοντας: «Οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων σε αυτή τη σύγκρουση σε οποιαδήποτε κλίμακα, θα ήταν εντελώς απαράδεκτη για εμάς καθώς και για τον υπόλοιπο κόσμο και θα είχε σοβαρές συνέπειες». 

Αυτή η ασάφεια είναι σκόπιμη και συνάδει με μια μακροχρόνια πολιτική «στρατηγικής ασάφειας» των ΗΠΑ, που στοχεύει να δώσει στους διαμορφωτές πολιτικής των ΗΠΑ, ευελιξία στο να αποφασίσουν πώς να ανταποκριθούν στα πυρηνικά γεγονότα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ