Είναι γεγονός ότι τα Ελληνοτουρκικά έχουν περάσει σε μια νέα φάση αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο χωρών με επίκεντρο την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Λιβυκό πέλαγος.
Η κατάσταση στα Ελληνοτουρικά
Σε αυτό συνετέλεσαν αφενός το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο Ντμπέϊμπα-Τσαβούσογλου για την από κοινού έρευνα-εξόρυξη- εκμετάλλευση μεταξύ Λιβύης-Τουρκίας, των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της πρώτης σε στεριά και θάλασσα, με συνέπεια την επικαιροποίηση του παράνομου μνημονίου Σάρατζ-Ερτνογάν και της κλοπής μέρους της Ελληνικής ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης και αφετέρου η αναγγελία του Έλληνα Πρωθυπουργού για διενέργεια ερευνών σε περιοχές νοτιοδυτικά Κρήτης από την Αμερικανική εταιρεία EXXON MOBIL.
Εκτίμησή μας είναι ότι η Τουρκία είναι πάρα πολύ πιθανόν, παρά την αρνητική στάση του Λιβυκού Κοινοβουλίου, το οποίο μέσω του Προέδρου του κήρυξε παντελώς παράνομο το τουρκολιβυκό σύμφωνο Ντμπέϊμπα-Τσαβούσογλου, όπως και ο ΟΗΕ, αλλά και οι ΗΠΑ, να αποπειραθεί να στείλει γεωτρύπανό του νοτίως της Κρήτης, σε περιοχή της επιλογής της.
Όπως γράψαμε σε πρόσφατο άρθρο μας, δεν θα μας εξέπληττε καθόλου αν βλέπαμε το επόμενο χρονικό διάστημα τουρκικό γεωτρύπανο με προστασία τουρκικών πολεμικών πλοίων-drones-μαχητικών αεροσκαφών να επιχειρεί να ενεργήσει γεωτρήσεις νότια της Κρήτης, αδιαφορώντας για το αν λίγα μίλια δυτικότερα κάνει έρευνες η Αμερικανική EXXON ΜΟΒΙL.
Έτσι θα είχαμε την οξύμωρη εικόνα παράλληλων ερευνών τόσο από πλευράς Τουρκίας όσο και από πλευράς Ελλάδας, νότια και νοτιανατολικά Κρήτης από την πρώτη και νοτιοδυτικά από την δεύτερη, με την ισχυρή συνοδεία-προστασία πολεμικών πλοίων-drones-μαχητικών αεροσκαφών και από τις δύο χώρες, ευρισκόμενα σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους.
Τα παραπάνω ωστόσο έχουν την δυναμική πρόκλησης στρατιωτικού θερμού επεισοδίου, αφού η Ελλάδα εξωθείται να αντιδράσει στην τουρκική γεώτρηση, αφού αν δεν το κάνει αυτό θα σημαίνει αποδοχή του τουρκολιβυκού συμφώνου.
Προ αυτών των δεδομένων και με την πιθανότητα θερμού επεισοδίου-στρατιωτικής σύρραξης με την Ελλάδα να γίνεται ορατότερη, η Τουρκία όπως θα δούμε στη συνέχεια επιχειρεί να αναδιπλωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο από την Συρία,αναδιοργανώνοντας τους Σύριους Συμμάχους της, έτσι ώστε να μπορεί στη συνέχεια εφόσον απαιτηθεί να τραβήξει στρατιωτικούς Σχηματισμούς της από εκεί, κατευθύνοντάς τους σε Αιγαίο και Ανατολική Θράκη.
"Η Τουρκία ασκεί πίεση στους συμμάχους της στη Συρία", είναι ο τίτλος άρθρου έγκριτου Διεθνούς ΜΜΕ για το θέμα, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:
"Η Τουρκία χρησιμοποιεί την κατάληψη του Αφρίν από τους των τζιχαντιστές, για να ωθήσει τους αντάρτες συμμάχους της στη Συρία να αναδιοργανωθούν ως μια συνεκτική, πειθαρχημένη δύναμη.
Αλλά τι θα συμβεί στη συνέχεια εάν οι παρατάξεις δεν το κάνουν μέχρι την αναφερόμενη προθεσμία για το τέλος του έτους;
Η Τουρκία έχει ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια αναδιοργάνωσης των συμμάχων ανταρτών της στη βόρεια Συρία και φέρεται να χρησιμοποιεί απειλές και τελεσίγραφα για να πειθαρχήσει τις άτακτες φατρίες, που έχουν υποστηρίξει τις τουρκικές δυνάμεις στις επιχειρήσεις του "Κλάδου Ελιάς" και της "Ασπίδας του Ευφράτη", στην ύπαιθρο του Χαλεπίου.
Η Τουρκία προφανώς χρησιμοποιεί τη Hayat Tahrir al-Sham (HTS) , την ομάδα των τζιχαντιστών που ελέγχει τη βορειοδυτική επαρχία Idlib , ως ραβδί στις προσπάθειές της να ωθήσει τις φατρίες να σχηματίσουν μια κοινή στρατιωτική διοίκηση και μια κοινή διοικητική δομή.
Εκμεταλλευόμενος τις διαμάχες μεταξύ των συμμάχων της Τουρκίας από τον Εθνικό Στρατό της Συρίας (SNA), το HTS προέλασε τον περασμένο μήνα στο Αφρίν και έδιωξε τις δυνάμεις του SNA, που ηγείται στο Μέτωπο του Λεβάντε, και προσπάθησε να προχωρήσει στη συνοριακή πόλη Αζάζ.
Σε συνομιλίες υπό την επίβλεψη της Τουρκίας, το HTS κατέληξε σε συμφωνία με την δυνάμεις του SNA στις 14 Οκτωβρίου, επιβάλλοντας σύμφωνα με πληροφορίες όρους για την ενοποίηση των στρατιωτικών διοικήσεων και των πολιτικών διοικήσεων.
Η Τουρκία φέρεται να έδωσε προθεσμία στους HTS μέχρι τις 21 Οκτωβρίου για να υποχωρήσουν στο Idlib.
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι έκτοτε το HTS συνεχίζει να κρατά κάποιες από τις δυνάμεις του στο Αφρίν υπό καμουφλάζ.
Παράλληλα οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών και στρατιωτικοί αξιωματούχοι είχαν συνομιλίες τόσο με το HTS όσο και με το SNA.
Η πιο πρόσφατη συνάντησή τους στις 2 Νοεμβρίου στην τουρκική συνοριακή επαρχία Γκαζιαντέπ ήταν με τους διοικητές των φατριών του SNA, συμπεριλαμβανομένης της Μεραρχίας Hamza και της Μεραρχίας Σουλεϊμάν Σαχ, .
Ορισμένοι διοικητές ανταρτών φέρεται να αρνήθηκαν να παρευρεθούν και κυκλοφόρησαν εικόνες μιας ομάδας που διαμαρτύρεται κατά των Τούρκων αξιωματούχων.
Η συνάντηση ήταν μάλλον σύντομη και είδαν Τούρκους αξιωματούχους να δίνουν εντολές στους διοικητές του SNA, σύμφωνα με διάφορα μέσα ενημέρωσης.
Οι φατρίες κλήθηκαν να ενωθούν υπό μια κοινή διοίκηση, να παραχωρήσουν όλα τα αστικά σημεία ελέγχου σε μια κοινή συσκευή ασφαλείας, να παραδώσουν τον έλεγχο των διασταυρώσεων - μια πηγή προσοδοφόρων εσόδων - σε μια οικονομική επιτροπή και να δημιουργήσουν ένα κοινό ταμείο.
Εκδόθηκε μια προειδοποίηση ότι νέες εσωτερικές συγκρούσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη διάλυση των εμπλεκόμενων ομάδων.
Επιπλέον, οι διοικητές ενημερώθηκαν ότι όλος ο συντονισμός και οι επαφές με την Τουρκία θα πραγματοποιούνταν τώρα μέσω μιας συμβουλευτικής επιτροπής που εκπροσωπεί τις τρεις φατρίες του SNA και την προσωρινή κυβέρνηση που ανακηρύχθηκε από την υποστηριζόμενη από την Τουρκία αντιπολίτευση.
Απαγορεύτηκε στις φατρίες να αναζητήσουν χωριστούς διαύλους επικοινωνίας με Τούρκους αξιωματούχους ή ξένα κόμματα.
Η Άγκυρα πιστεύεται ότι εξοργίστηκε από τις επαφές ορισμένων ομάδων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι παρατάξεις προειδοποιήθηκαν ότι τπάρχουν εναλλακτικές λύσεις εάν δεν συμμορφωθούν.
Πολλοί είδαν αυτό ως μήνυμα ότι η Τουρκία μπορεί να αφήσει το HTS να αναλάβει τον στρατιωτικό και διοικητικό έλεγχο στην ύπαιθρο του Χαλεπίου.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Aydinlik, η συνάντηση διήρκεσε μόλις 27 λεπτά και οι Τούρκοι αξιωματούχοι είπαν ότι το HTS θα απομακρυνθεί πλήρως από το Αφρίν και οι φατρίες του SNA που διευκόλυναν την πορεία του στην πόλη Ahrar al-Sham, η Μεραρχία Hamza, ο Suleyman Shah Division και Faylaq al-Sham, θα τιμωρούνταν.
Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Turkiye, εν τω μεταξύ, είπε ότι η συνάντηση ήταν ένα «ορόσημο» για την αναδιοργάνωση της ένοπλης αντιπολίτευσης στη Συρία και διήρκεσε τέσσερις ώρες. Οι φατρίες «επανασχεδιάζονται από την αρχή», έγραψε.
Οι Τούρκοι αξιωματούχοι κατέστησαν σαφές ότι « η τρέχουσα κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί» και «είναι υποχρεωτική η μετατροπή ομάδων που επικεντρώνονται γύρω από άτομα και εδρεύουν τοπικά σε τακτικό στρατό».
Το Al-Akhbar του Λιβάνου έγραψε ότι η Άγκυρα κάτω από πίεση από την επέκταση της HTS, μιας χαρακτηρισμένης τρομοκρατικής ομάδας, έδωσε στις φατρίες του SNA ελπίδες να αποκαταστήσουν τον χάρτη ελέγχου τους, αλλά η συνάντηση ήταν «σοκαριστική» για τους ηγέτες του SNA όχι μόνο λόγω της διάρκειάς της, 40 λεπτά το πολύ, σύμφωνα με την εφημερίδα, αλλά και επειδή δεν τους επετράπη να μιλήσουν, ενώ Τούρκος αξιωματούχος «έδωσε τις εντολές».
Το πώς θα απομακρυνόταν το HTS από το Αφρίν ή ποιος θα επέβλεπε τα βήματα για την ενοποίηση των φατριών παρέμεινε ασαφές.
Πηγές της αντιπολίτευσης είπαν στο Al-Akhbar ότι οι φατρίες έλαβαν προθεσμία μέχρι το τέλος του έτους για να ολοκληρώσουν τα βήματα και αρνήθηκαν οποιαδήποτε τουρκική κίνηση να τιμωρήσει τις φατρίες που συνεργάζονται με το HTS.
Η τουρκική πλευρά φέρεται να απείλησε να ερευνήσει, να συλλάβει και να κατασχέσει τις περιουσίες όσων παραβαίνουν τις οδηγίες που τέθηκαν στη συνάντηση.
Ο Al-Watan είπε ότι το HTS και οι δυνάμεις του SNA συναντήθηκαν στις 30 Οκτωβρίου στο Idlib μετά τη συμφωνία της 14ης Οκτωβρίου, η οποία, όπως ισχυρίστηκε, χρηματοδοτήθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Πληροφοριών της Τουρκίας (MIT) και περιόρισε την επιρροή του Μετώπου του Λεβάντε.
Η τελική πρόθεση της Τουρκίας, ισχυρίστηκε, είναι να αφήσει το HTS να καταλάβει το al-Bab, το Jarablus και το Azaz.
Πριν από τη συνάντηση στο Γκαζιαντέπ, Τούρκοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν με εκπροσώπους του HTS στην Ατμέ, μια πόλη κοντά στα τουρκικά σύνορα στην Ιντλίμπ. Έκτοτε, ο ηγέτης του HTS Μοχάμεντ αλ-Γκολάνι δεν έχει δώσει κανένα σημάδι ότι υποχωρεί από τις φιλοδοξίες του να επεκτείνει την κυριαρχία του στην ύπαιθρο του Χαλεπίου.
Η τζιχαντιστική ομάδα φέρεται να είναι πεπεισμένη ότι οι φατρίες του SNA θα αποτύχουν να αναδιοργανωθούν μέχρι το τέλος του έτους και τα δικά της σχέδια θα παραμείνουν αδιαμφισβήτητα.
Η MIT φέρεται να τιμώρησε το Μέτωπο του Λεβάντε σε μια κίνηση που είναι πιθανό να παίξει στα χέρια του HTS.
Ο θυμός της Τουρκίας με το Μέτωπο του Λεβάντε εντοπίζεται στην άρνηση της ομάδας να συνεισφέρει μαχητές στους συμμάχους της Τουρκίας στη Λιβύη και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Η Μεραρχία Hamza και η Μεραρχία Σουλεϊμάν Σαχ, που έχουν συνεργαστεί με το HTS, είναι μεταξύ των φατριών που βρίσκονται σε στενή επαφή με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.
Όλες αυτές οι συναντήσεις μιλούν για την απογοήτευση της Τουρκίας με το ατελείωτο χάος στις τάξεις του SNA από τότε που ανακοινώθηκε η συμμαχία το 2019, καθώς και τις ελπίδες της να πειθαρχήσει τις φατρίες μέσω του HTS.
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Η Τουρκία με τα μάτια στην Ελλάδα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης, προβαίνει σε αναδιοργάνωση των Σύριων συμμάχων της στην Βόρεια Συρία, δίνοντας τους προθεσμία έως το τέλος του έτους.
Αυτό υποδηλώνει τάσεις στρατιωτικής απεμπλοκλής της από τη Συρία σε μεγάλο βαθμό, προκειμένου να έχει επιπλέον δυνάμεις εφεδρικές άμεσα διαθέσιμες για την Ελλάδα.
Σοβαρή ένδειξη θα αποτελέσει μετακίνηση στρατιωτικών Μονάδων από τη Συρία προς 4 η Στρατιά Αιγαίου και 1η Στρατιά Ανατολική Θράκη, κάτι που αναμένεται να γίνει το πιθανότερο εκτός απροόπτου... από το τέλος του έτους και μετά, όταν σταθεροποιηθεί δηλαδή η κατάσταση στη Συρία για τους Τούρκους με την αναδιοργάνωση των συμμάχων τους.
Το θέμα επιβάλλει επισταμένη παρακολούθηση των στρατιωτικών μετακινήσεων από την Συρία προς τα Δυτικά παράλια της Τουρκίας ή την Ανατολική Θράκη, αφού κάτι τέτοιο θα αποτελούσε σαφή στρατιωτική ένδειξη για επικείμενες επιχειρήσεις με την χώρα μας.
Με δεδομένη την χρησιμοποίηση Σύριων τουρκόφιλων μισθοφόρων της στη Λιβύη, το θέμα της αναδιοργάνωσής τους που επιχειρείται, δύναται να λάβει χροιά για προετοιμασία χρησιμοποίησης τους και αλλού, με πιθανό αποδέκτη ακόμη και την Ελλάδα.