Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Καπνούς “από τ’ αυτιά"… βγάζει ο Πούτιν με την Ελλάδα! Αιτία τα όπλα που στείλαμε στην Ουκρανία

Από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμό κατά της Ουκρανίας, τα δυτικά κράτη έχουν υποσχεθεί περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική υποστήριξη, που ξεκινά από φορητούς εκτοξευτές πυραύλων και τεθωρακισμένα οχήματα μέχρι τυφέκια και τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγκεκριμένα  μέχρι τώρα, το σύνολο σχεδόν των χωρών-μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, έχουν παράσχει σε διαφορετικό βαθμό στρατιωτική υποστήριξη για να βοηθήσουν την Ουκρανία στον αγώνα της κατά του ρωσικού στρατού. Ενώ η μεταφορά μιας συστοιχίας S-300PMU SAM από τη Σλοβακία και η προμήθεια Javelin και NLAW ATGMs από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν συγκεντρώσει μεγάλη δημόσια προσοχή, πολλές ακόμη χώρες έχουν συμβάλει με τους δικούς τους αντίστοιχους τρόπους.

Μία από αυτές τις χώρες είναι η Ελλάδα, η οποία δεσμεύτηκε να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Αυτή συνίσταται σε 20.000 τυφέκια εφόδου Καλάσνικοφ, 815 εκτοξευτές ρουκετών RPG-18 μιας χρήσης και έναν άγνωστο αριθμό μη κατευθυνόμενων ρουκετών των 122 χιλιοστών. 

Τουλάχιστον δύο φορτία αεροπλάνων αξίας οπλισμού και πυρομαχικών απεστάλησαν στην Ουκρανία, στην αρχή του πολέμου, όπου ο οπλισμός αυτός χρησιμοποιείται επί του παρόντος σε δράση κατά των ρωσικών δυνάμεων. «Η Ουκρανία φέρεται να έλαβε μια νέα παρτίδα πολεμικών οχημάτων BMP-1 από την Ελλάδα, με τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelensky να ευχαριστεί την Ελληνίδα Πρόεδρο Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για τον τελευταίο γύρο στρατιωτικής βοήθειας που χορήγησε η χώρα», αναφέρει έγκριτο μέσο ενημέρωσης.

Οι δύο πρόεδροι συναντήθηκαν στο Κίεβο στις 3 Νοεμβρίου και συζήτησαν μέτρα αμυντικής συνεργασίας, καθώς και σχέδια για την ενίσχυση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας. Ο Ουκρανός πρόεδρος επιβεβαίωσε επίσης ότι, οι δυο τους συζήτησαν επιλογές για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μόλις τελειώσει ο πόλεμος.

«Η κοινότητα των Ουκρανών Ελλήνων ζει παραδοσιακά στα νότια της χώρας μας, ένα μεγάλο μέρος της οποίας επηρεάστηκε άσχημα από τα ρωσικά πλήγματαΌταν επιστρέψουμε την Ουκρανική σημαία σε όλες τις πόλεις και τα χωριά του νότου της χώρας, θα καλέσουμε την Ελλάδα να συμμετάσχει στην αποκατάσταση της κανονικής ζωής εκεί», ανέφερε ο Zelensky. 

Η Ελληνίδα πρόεδρος επιβεβαίωσε επίσης ότι, η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση τεσσάρων Ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία και επέμεινε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό της Ουκρανίας «από την πρώτη μέρα».

«Υποστηρίζουμε την αποφασιστικότητά σας να προστατεύσετε την εδαφική σας ακεραιότητα και θα σας υποστηρίξουμε όσο χρειαστεί», είπε.

Τι έστειλε η Ελλάδα

Ο Ουκρανός πρόεδρος ευχαρίστησε την Ελληνίδα πρόεδρο για την άφιξη της πρώτης παρτίδας των οχημάτων μάχης BMP-1, ενός αμφίβιου οχήματος μάχης πεζικού της σοβιετικής εποχής. Η ανάπτυξη του οχήματος ξεκίνησε το 1960 και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στον Σοβιετικό Στρατό το 1966, και παρέμεινε σε υπηρεσία μέχρι σήμερα. Αρκετές πιο σύγχρονες εκδόσεις του άρματος μάχης είναι επίσης σε υπηρεσία.

Το όχημα χρησιμοποιείται τόσο από τον Ουκρανικό όσο και από τον Ρωσικό στρατό σήμερα και χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό, στη σύγκρουση στην Ουκρανία λόγω του πόσο ευρέως διαθέσιμο έχει γίνει το μοντέλο.

Τον Οκτώβριο, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ, ανακοίνωσε επίσης ότι η Ελλάδα και η Σλοβακία, συμφώνησαν να στείλουν 100 τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία.

«Ζούμε σε κρίσιμες στιγμές και σε τέτοιες στιγμές, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πού έχουμε κενά στην άμυνα. Η αεράμυνα είναι ένας τέτοιος τομέας, όπου η δράση είναι επείγουσα», είπε η Λάμπρεχτ σε δημοσιογράφους στη Λιθουανία.

Η Γερμανία έστειλε επίσης στην Ελλάδα μια παρτίδα πολεμικών οχημάτων πεζικού Marder,  στα μέσα Οκτωβρίου, ως μέρος μιας ανταλλαγής. Ως μέρος της συμφωνίας, η Γερμανία παρείχε τα οχήματα στην Ελλάδα, έτσι ώστε η χώρα να μπορεί να παράσχει 40 σοβιετικά τανκς στην Ουκρανία.

Συμφωνίες όπως αυτές, έχουν παραμείνει συνηθισμένες σε όλη την Ευρώπη, όπου οι χώρες στέλνουν εξοπλισμό της σοβιετικής εποχής με τον οποίο οι Ουκρανοί στρατιώτες είναι πιο εξοικειωμένοι με αντάλλαγμα πιο σύγχρονα τανκς, οχήματα και όπλα.

Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας: “Συναγερμός” από Τουρκικά ΜΜΕ: Η Ελλάδα έθεσε σε λειτουργία γερμανικής κατασκευής τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Marder 1A3 (ZMA), αναφέραμε ότι ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς συμφώνησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να μεταβιβάσει τα BMP-1P ZMA του ελληνικού στρατού στην Ουκρανία με αντάλλαγμα γερμανικής κατασκευής οχήματα Marder 1A3 ή 1A5.

Η ανταλλαγή των 100 ρωσικής κατασκευής της δεκαετίας του 1960 ΤΟΜΑ BMP-1 του ελληνικού στρατού που βρίσκονται στα νησιά του Α. Αιγαίου, με τα γερμανικά ΤΟΜΑ MARDER, είναι δώρο εξ ουρανού για τις ένοπλες δυνάμεις μας.

Για το θέμα αυτό είχε κάνει ηχηρή παρέμβαση σύμφωνα με άρθρο στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, ο επίτιμος  πρώην Α/ΓΕΣ Στρατηγός ε.α. Κ. Ζιαζιάς.

“Από καθαρά στρατιωτικής απόψεως η «ανταλλαγή» των ΤΟΜΑ BMP-1 με γερμανικά ΤΟΜΑ MARDER , φαίνεται είναι προς την σωστή κατεύθυνση για τον Στρατό μας τόσο από επιχειρησιακής απόψεως , όσο και από απόψεως λειτουργικότητας και διαθεσιμότητας των μέσων , με κυρία προϋπόθεση βέβαια πρώτα να παραλάβουμε λειτουργικά και επιχειρησιακά τα γερμανικά ΤΟΜΑ, με τα πυρομαχικά τους , τους Σταθμούς Ασυρμάτου και τον προβλεπόμενο οπλισμό, δηλαδή τα οχήματα να είναι πλήρως επιχειρησιακά, άμεσα διαθέσιμα («turn key») στον Ελληνικό Στρατό και να παραχωρούνται για χρήση εντός ή εκτός της ελληνικής επικράτειας, οπουδήποτε η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί, χωρίς κανένα απολύτως πολιτικό, επιχειρησιακό, λειτουργικό ή νομικό περιορισμό ΚΑΙ ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΔΟΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΑ ΒΜΡ-1”, είχε αναφέρει ο ίδιος μεταξύ άλλων.

Τεθωρακισμένο όχημα μάχης Marder

Το Marder, όχημα μάχης πεζικού είναι ένα όχημα βασισμένο σε ένα ειδικά σχεδιασμένο ερπυστριοφόρο σασί, που κατασκεύασε η Γερμανία στις αρχές της δεκαετίας του '60 ως πλατφόρμα για τεθωρακισμένα οχήματα διαφόρων τύπων (αυτά είναι τα 5 ισχυρότερα  οχήματα μάχης πεζικού). Οι Γερμανοί, έδωσαν έμφαση στην προστασία του πληρώματος και την ευκινησία. Το όχημα σχεδιάστηκε να επιχειρεί δίπλα στα βασικά άρματα μάχης Leopard 1, όπως και να τα ακολουθούν στο πεδίο της μάχης. Το όχημα έχει παρόμοιο επίπεδο προστασίας και ευκινησία με το τανκ.

Οι πρώτες μονάδες ξεκίνησαν να παραδίδονται το 1970, ενώ το Marder παραγόταν από δύο εταιρείες: την Rheinstahl και την Man. Το 1975, όποτε και τελείωσε η παραγωγή του, κατασκευάστηκαν 3.111 μονάδες. Μέσα στα χρόνια, έχουν γίνει αρκετές αναβαθμίσεις στον αρχικό σχεδιασμό με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν βελτιωμένες εκδόσεις (Marder 1Α1, 1Α1, 1Α2 και 1Α3). Όλα τα υπάρχοντα μοντέλα αναβαθμίστηκαν στην έκδοση 1Α3. Αν και κάποια οχήματα δέχθηκαν τις βελτιώσεις 1Α4 και 1Α5, η έκδοση 1Α3 παραμένει αυτή με τις περισσότερες μονάδες.

Μέχρι πολύ πρόσφατα, αναφερόταν πως η Γερμανία επιχειρούσε μόνο με 390 Marder. Ένας μεγάλος αριθμός αυτών των τεθωρακισμένων οχημάτων είναι αποθηκευμένος, χωρίς να επιχειρείται. Σχετικά πρόσφατα το όχημα εξάχθηκε στην Χιλή (280 μονάδες), στην Ινδονησία (50 μονάδες) και στην Ιορδανία (50 μονάδες).

Ο αριθμός στρατιωτών που μπορούν να μεταφερθούν στο όχημα είναι 5 ή 6. Μεταξύ του 1977 και 1979, ένας αντιαρματικός κατευθυνόμενος εκτοξευτής πυραύλων MILAN εξόπλισε τα οχήματα. 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...