Η Ουκρανία προετοιμάζεται για μια πιθανή «ανθρωπιστική κρίση» αυτόν τον χειμώνα, καθώς ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποιεί ότι τα ρωσικά χτυπήματα έχουν χτυπήσει έως και το 40% της ενεργειακής υποδομής της χώρας. Σε συνάντηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, την Τρίτη, ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία έχει ήδη σταματήσει τις εξαγωγές ενέργειας σε ευρωπαϊκές χώρες ως αποτέλεσμα.
Σε δήλωση μετά τη συνάντηση, η οποία κοινοποιήθηκε στο Telegram, ο Ζελένσκι περιέγραψε τις πιο πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας σε ζωτικής σημασίας ενεργειακές υποδομές ως «ενεργειακή τρομοκρατία» και αποκάλυψε ότι το ζευγάρι «συζήτησε περαιτέρω βήματα για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ουκρανίας, καθώς και το θέμα ενίσχυσης των ενεργειακών κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Αν και η διακοπή της εξαγωγής ενέργειας στο εξωτερικό θα βοηθήσει, μπορεί να μην είναι αρκετή για την Ουκρανία, όπου πολλοί πολίτες αντιμετωπίζουν ήδη διακοπές ρεύματος.
Η Ρωσία στοχεύει στην ενεργειακή υποδομή
Τα ενεργειακά δεινά της Ουκρανίας έρχονται ως αποτέλεσμα μιας ανανεωμένης προσπάθειας του ρωσικού στρατού να εξαλείψει την ενεργειακή υποδομή της χώρας σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει την ικανότητα της χώρας να εξαπολύει νέες αντεπιθέσεις στις τέσσερις «προσαρτημένες» περιοχές.
Όπως αναφέρει το 19fortyfive, στη νυχτερινή του ομιλία το Σάββατο, ο Πρόεδρος Ζελένσκι είπε ότι η Ρωσία ξεκίνησε μια νέα εκστρατεία πυραύλων «ευρείας κλίμακας» με στόχο μη στρατιωτικές και ενεργειακές υποδομές. Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι ο στρατός του συνεχίζει να καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σημειώνοντας ότι 18 από τους 33 πυραύλους κρουζ καταστράφηκαν επιτυχώς από τις ουκρανικές δυνάμεις πριν φτάσουν στους στόχους τους το Σάββατο.
«Φυσικά δεν έχουμε ακόμη την τεχνική ικανότητα να καταρρίψουμε το 100% των ρωσικών επιθέσεων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη», είπε ο Ζελένσκι. «Είμαι σίγουρος ότι, σταδιακά, θα το πετύχουμε αυτό, με τη βοήθεια των εταίρων μας».
Ο Βολοντίμιρ Κουντρίτσκιι, επικεφαλής του εθνικού δικτύου Ukrenergo της Ουκρανίας, δήλωσε επίσης αυτή την εβδομάδα ότι «σχεδόν όλοι» οι μη πυρηνικοί σταθμοί της Ουκρανίας έχουν πληγεί από ρωσικά πλήγματα και ότι το 30% των υποσταθμών δρομολόγησης της χώρας έχουν επίσης επηρεαστεί.
«Αυτή είναι η μεγαλύτερη πυραυλική επίθεση σε υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας στην ιστορία», είπε ο Κουντρίτσκιι. «Ως εκ τούτου, ο αντίκτυπος είναι τεράστιος. Δυστυχώς η κατάσταση είναι κρίσιμη. Προσπαθούν να καταστρέψουν συγκεκριμένα το ουκρανικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας και αυτό τροφοδοτεί δεκάδες εκατομμύρια πληθυσμού».
Εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις, είπε, οι διακοπές ρεύματος θα γίνουν πιο συχνές και θα διαρκέσουν πολύ περισσότερο και η χώρα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια ανθρωπιστική κρίση κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
«Ευρεία επίδραση»
Η εκτίμηση των Ηνωμένων Πολιτειών για την τελευταία εκστρατεία πυραυλικής επίθεσης της Ρωσίας είναι σχεδόν η ίδια, με το Πεντάγωνο να προειδοποιεί στα τέλη Οκτωβρίου για «ευρεία επίδραση» στο εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.
«Η Ουκρανία μπόρεσε να αμυνθεί έναντι ορισμένων από αυτές τις επιθέσεις, αλλά οι ζημιές στο ηλεκτρικό δίκτυο και στην παροχή νερού αποτελούν σοβαρές ανησυχίες που βλάπτουν άμεσα τον άμαχο πληθυσμό», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας.
Εάν η Ρωσία συνεχίσει έτσι και έχει πρόσβαση σε αρκετούς πυραύλους κρουζ, η Ουκρανία μπορεί να αντιμετωπίσει έναν σκληρό χειμώνα.
Ο Πούτιν συνεχίζει να στέλνει μικτά μηνύματα για τα πυρηνικά όπλα
Ρώσοι στρατιωτικοί ηγέτες μόλις συζήτησαν σχέδια για τακτικά πυρηνικά όπλα. Όπως γράφαμε στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, οι New York Times αποκάλυψαν την Τετάρτη πώς ανώτεροι Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι συμμετείχαν σε συνομιλίες για το πώς η Μόσχα μπορεί να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να διεξαχθεί πυρηνικός πόλεμος.
Σύμφωνα με τους Times, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν συμμετείχε στις συζητήσεις, αλλά κορυφαίοι στρατιωτικοί ηγέτες μίλησαν για το πώς τα πυρηνικά όπλα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποτροπή της Ουκρανίας από περαιτέρω κέρδη στο πεδίο της μάχης.
Η έκθεση περιέγραφε πώς η κυβέρνηση Μπάιντεν ανησύχησε όταν άκουσε ότι οι συζητήσεις είχαν πραγματοποιηθεί και ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί ηγέτες είναι «απογοητευμένοι» με την έλλειψη προόδου που έχει σημειώσει η Ρωσία στην Ουκρανία ακόμη και μετά την προσάρτηση των Ντονμπάς, Ζαπορίζια και Χερσώνα.
Όταν ρωτήθηκε για την έκθεση, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Τζον Κίρμπι αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τη συνομιλία, αλλά είπε ότι ο Λευκός Οίκος δεν έχει δει ακόμη κανένα στοιχείο ότι οι Ρώσοι ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν τακτικά πυρηνικά.
Αλλά ο Πούτιν οπισθοχωρεί ξανά στις πυρηνικές απειλές;
Το Κρεμλίνο για άλλη μια φορά φαίνεται να υποχωρεί από μια σειρά απειλών από Ρώσους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Βλαντιμίρ Πούτιν, για χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία. Μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών υποβαθμίζει τώρα την πιθανότητα πυρηνικής σύγκρουσης.
«Η Ρωσία καθοδηγείται αυστηρά και με συνέπεια από το δόγμα ότι ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί», αναφέρει η δήλωση, προσθέτοντας ότι η θέση του Κρεμλίνου είναι ξεκάθαρη και δεν θα επιτρέψει «διευρυμένη ερμηνεία». Δείχνει ότι η Μόσχα επιθυμεί να ζωγραφίσει μια εικόνα της ρωσικής αντίθεσης στην πυρηνική σύγκρουση.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε επίσης στο βρετανικό Sky News αυτή την εβδομάδα ότι δεν πιστεύει ότι η Ρωσία θα ακολουθήσει τις απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων, υποδηλώνοντας ότι ο Πούτιν θα ήταν «τρελός» να το κάνει.
Ο Τζόνσον περιέγραψε πώς ο Πούτιν να εξαπολύσει πυρηνικό χτύπημα θα ήταν μια «ολική καταστροφή» για τη χώρα του που θα προκαλούσε άμεσο «κρυογονικό οικονομικό πάγωμα» και πρότεινε ότι ο Πούτιν θα διακινδύνευε να χάσει μεγάλο μέρος του «μεσαίου εδάφους της παγκόσμιας σιωπηρής συναίνεσης που είχε».
Όχι πλέον στο Νο. 10, ο Τζόνσον παραμένει στο πολιτικό προσκήνιο, ανακοινώνοντας αυτή την εβδομάδα ότι σκοπεύει να συμμετάσχει στη διάσκεψη COP27 για την κλιματική αλλαγή, αναγκάζοντας τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ να στρέψει την απόφαση να μην παραστεί. Ο Τζόνσον παραμένει επίσης ένας από τους στενότερους συμμάχους του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με αναφορές να αποκαλύπτουν σχέδια για τη δημιουργία φιλανθρωπικού ταμείου για να βοηθήσει τη χώρα. Ο Τζόνσον εξακολουθεί να γνωρίζει βαθιά τη δυναμική που περιβάλλει τον πόλεμο στην Ουκρανία και η πρότασή του ότι ο Πούτιν είναι απίθανο να αναπτύξει πυρηνικά όπλα φαίνεται να αντικατοπτρίζει το μήνυμα που έρχεται από το Κρεμλίνο.
Μένει να φανεί, ωστόσο, αν το Κρεμλίνο θέλει ο κόσμος να πιστέψει ότι η ρωσική κυβέρνηση είναι αντίθετη στην πυρηνική σύγκρουση επειδή είναι αλήθεια ή επειδή το Κρεμλίνο εξακολουθεί να εξετάζει το ενδεχόμενο να αναπτύξει μια βρώμικη βόμβα και να κατηγορήσει την επίθεση στην Ουκρανία.