Ένοπλες Συρράξεις

Ενιαίο μέτωπο Ρωσίας-Κίνας για βιο-εργαστήρια: "Σφαγή" στο ΣΑΗΕ με αιτήματα για αμερόληπτη διερεύνηση των «βιο-στρατιωτικών δραστηριοτήτων»

Ο αναπληρωτής απεσταλμένος της Κίνας στον ΟΗΕ, Γκενγκ Σουάνγκ, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να δώσει «πλήρη προσοχή» σε αυτό το ζήτημα καθώς η Κίνα ανησυχούσε για τους ισχυρισμούς της Ρωσίας, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξήγαγαν βιο-στρατιωτικές επιχειρήσεις σε όλη την ουκρανική επικράτεια. Χωρίς να μασάει τα λόγια του, ο Γκενγκ δήλωσε ότι η Κίνα πίστευε ότι μια ενδελεχής και ανοιχτή εξέταση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ζητημάτων συμμόρφωσης και στην προστασία της νομιμότητας και της αποτελεσματικότητας της Σύμβασης για τα Βιολογικά Όπλα.

«Από αυτόν τον Μάρτιο, η Ρωσία έχει επανειλημμένα υποβάλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας τις δηλώσεις για τις ύποπτες στρατιωτικές ενέργειες των ΗΠΑ στη βιολογική περιοχή στο ουκρανικό έδαφος. Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε απόδειξη για τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Σύμβαση θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο της πλήρους προσοχής της διεθνούς κοινότητας, αξίζουν τις κατάλληλες απαντήσεις και εξηγήσεις από τα αντίστοιχα μέρη», σημείωσε ο Κινέζος διπλωμάτης.

Η Ρωσία παρουσίασε ένα σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 2 Νοεμβρίου, προτείνοντας τη σύσταση επιτροπής για τη διερεύνηση των δραστηριοτήτων βιολογικών εργαστηρίων των ΗΠΑ στην Ουκρανία. Το σχέδιο ψηφίσματος που υπέβαλε η Ρωσία δεν εγκρίθηκε επειδή δεν υπήρχαν αρκετές ψήφοι υπέρ. Μόνο η Ρωσία και η Κίνα ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος, με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία να το καταψηφίζουν και τα υπόλοιπα δέκα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, να απέχουν.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για τη Ρωσία, Ντμίτρι Πολυάνσκι, κατηγόρησε ότι τα δυτικά έθνη διέκοψαν τις συζητήσεις για το προτεινόμενο ψήφισμα. Είπε, «οι δυτικές χώρες φοβούνται απλώς τη σύσταση της επιτροπής, το είδος της επιτροπής που θα εξετάσει τα υλικά που παρουσίασε η Ρωσία και θα τα ερευνήσει». Σύμφωνα με την εκπρόσωπο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, αυτοί οι ισχυρισμοί αποτελούν μέρος μιας εκστρατείας παραπληροφόρησης της Ρωσίας για να τραβήξει την προσοχή από τις φρικαλεότητες της στην Ουκρανία.

Ωστόσο, είναι σκόπιμο να σημειωθεί ότι η υποστήριξη της Κίνας προς τη Ρωσία στο ΣΑΗΕ που ζητά τη διερεύνηση του βιολογικού πολέμου έρχεται ημέρες αφότου το Πεκίνο επιτέθηκε σε έκθεση της αμερικανικής Γερουσίας, που ισχυριζόταν ότι ο κορονοϊός εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε εργαστήριο στην πόλη Γουχάν, απορρίπτοντάς τον ως εκστρατεία δυσφήμισης.

Με τις εκκλήσεις στο Πεκίνο για έρευνα να γίνονται όλο και πιο δυνατές, θυμίζει τις εκκλήσεις της Αμερικής για έρευνες Covid-19 στην Κίνα υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ.

Ενιαίο μέτωπο Κίνας-Ρωσίας κατά των ΗΠΑ;

Η Ρωσία κυκλοφόρησε ένα έγγραφο 310 σελίδων στα μέλη του συμβουλίου που ισχυριζόταν ότι υπήρχε «στρατιωτική βιολογική» δραστηριότητα στην Ουκρανία με την υποστήριξη του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ. Ανεξάρτητοι επιστήμονες, Ουκρανοί πολιτικοί και αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και του Πενταγώνου διέψευσαν τον ισχυρισμό της Ρωσίας ότι η Αμερική έχει κρύψει εγκαταστάσεις βιολογικών όπλων στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με έρευνα του Μαρτίου που διεξήχθη από το Associated Press, οι κατηγορίες για βιολογικό πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία διαμορφώνονταν στο διαδίκτυο και συγκεντρώνουν οπαδούς του QAnon, θεωρητικούς συνωμοσίας Covid-19 και ορισμένους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, η Κίνα έχει υποστηρίξει τους ισχυρισμούς της Ρωσίας από τον Μάρτιο. Η Κίνα ενθάρρυνε τις ΗΠΑ να είναι ανοιχτές και να παρουσιάσουν συγκεκριμένα στοιχεία για να υποστηρίξουν τη θέση τους κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Μάρτιο του 2022. Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Κίνα ότι «διέδωσε παραπληροφόρηση».

Κινέζοι ειδικοί είπαν μάλιστα στο κρατικό μέσο ενημέρωσης Global Times ότι δεν θα ήταν έκπληξη εάν οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν ή αναπτύσσουν Όπλα Μαζικής Καταστροφής (WMD), όπως βιολογικά και χημικά όπλα, στην Ουκρανία, καθώς η χώρα έχει μια μακρά, διαβόητη ιστορία και σε άλλα έθνη.

Λίγες εβδομάδες μετά την εισβολή, μια ρωσική στρατιωτική ενημέρωση ισχυρίστηκε ότι η Υπηρεσία Μείωσης Αμυντικών Απειλών του Πενταγώνου συμμετείχε στη «χρηματοδότηση και τη διεξαγωγή στρατιωτικής βιολογικής έρευνας στο έδαφος της Ουκρανίας» παρουσιάζοντας έγγραφα που είπε ότι κατέλαβε σε διάφορες εγκαταστάσεις κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην η χώρα. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας συνέχισε ισχυριζόμενο ότι διεξήχθη έρευνα, μεταξύ άλλων, σε εργαστήρια στο Κίεβο, το Χάρκοβο και την Οδησσό για να διερευνηθεί η πιθανότητα μετάδοσης εξαιρετικά θανατηφόρων ασθενειών μέσω των αποδημητικών πτηνών.

Αν και η Κίνα δεν έχει διαβιβάσει απευθείας αυτήν την έκδοση, έχει επανειλημμένα ζητήσει μια αμερόληπτη έρευνα για την επαλήθευση αυτών των ισχυρισμών. Εκτός από την Κίνα, η Βόρεια Κορέα επέλεξε επίσης να απηχήσει την κατηγορία της Ρωσίας κατά των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Κινέζος στρατιωτικός ειδικός Σονγκ Ζονγκπίνγκ είπε στους Global Times τον Μάρτιο: «Οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν καμία έρευνα στα εργαστήριά τους σε όλο τον κόσμο και η Ρωσία θα συνεχίσει να την κατηγορεί, και το γεγονός είναι ότι οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να το τιμωρήσει. ή να το αναγκάσουν να κάνει οτιδήποτε, ακόμα κι αν διαπιστωθεί ότι έχει εμπλακεί σε μια άσχημη συμπεριφορά όπως δοκιμές βιο-όπλων στο εξωτερικό».

Η έκκληση της Κίνας για αμερόληπτη έρευνα μοιάζει με τις κατηγορίες των ΗΠΑ για τη διαρροή του κορονοϊού στο εργαστήριο στη Γουχάν και την έκκλησή της για ανεξάρτητη έρευνα. Το Πεκίνο μπήκε στο σαρωτή στη Γερουσία των ΗΠΑ για άλλη μια φορά αφού δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με το πώς θα μπορούσε να είχε διαρρεύσει ο Covid-19 από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, υπογραμμίζοντας ότι τα ευρήματα εξακολουθούν να στερούνται αδιαμφισβήτητων στοιχείων.

Σε απάντηση, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν είπε: «Οι πολιτικοί των ΗΠΑ επαναλαμβάνουν τη θεωρία της διαρροής εργαστηρίου για να συκοφαντούν την Κίνα αδιαφορώντας για γεγονότα. Οι κακές προθέσεις οδηγούν τέτοιες πράξεις. Αυτό μόνο θα παρεμποδίσει τον εντοπισμό προέλευσης που βασίζεται στην επιστήμη και θα υπονομεύσει τη διεθνή συνεργασία κατά του Covid».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ