Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Νέα δεδομένα στη Μ. Θάλασσα: Πώς ο Ρωσικός Στόλος μπορεί να στοχοποιήσει και τουρκικά πλοία

Η αποχώρηση της Ρωσίας από τη «συμφωνία σιτηρών», μετά την επίθεση ουκρανικών drones σε πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στον κόλπο της Σεβαστούπολης, δημιούργησε μια νέα κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα. Η Ουκρανία, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη  είπαν ότι θα τα καταφέρουν χωρίς τη Ρωσία. Αυτή η κατάσταση, ενδεχομένως θα επηρεάσει τις ενέργειες των πλοίων του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας: Άγκυρα-Κίεβο προχωρούν στη συμφωνία σιτηρών παρά την απόσυρση της Ρωσίας, αναφέραμε ότι τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι, συμφώνησαν με την Ουκρανία και την Τουρκία, σε ένα σχέδιο μετακίνησης 16 πλοίων, 12 εξερχόμενα και τέσσερα εισερχόμενα.

Προηγουμένως, Ρωσικά πολεμικά πλοία παρείχαν σε μεταφορείς σιτηρών ασφαλή διέλευση, κατά μήκος του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τα Ουκρανικά λιμάνια κατά την επιστροφή τους. «Τώρα, πρέπει να καταλάβει κανείς, οι Ρώσοι στρατιωτικοί ναύτες δεν εμπλέκονται πλέον σε αυτό», αναφέρει σε ρωσικό ΜΜΕ ο απόστρατος εμπειρογνώμονας Vladimir Gundarov.

Αποδεικνύεται ότι, τώρα δεν θα κάνουν τα «στραβά μάτια» στο πώς τα πλοία που μεταφέρουν σιτηρά στα ουκρανικά λιμάνια θα μεταφέρουν όπλα, πυρομαχικά, καθώς και επιφανειακά ή υποβρύχια drones, τα οποία μπορούν εύκολα να σταλούν απευθείας από αυτές τις φορτηγίδες για να επιτεθούν σε ρωσικά πολεμικά πλοία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι γνωστό ότι η Τουρκία, η Ουκρανία και ο ΟΗΕ συμφώνησαν για τον απόπλου 16 πλοίων με σιτηρά από τα ουκρανικά λιμάνια στις 31 Οκτωβρίου. Την ίδια στιγμή, οι Ρώσοι εκπρόσωποι στο Κοινό Συντονιστικό Κέντρο είπαν ότι, αυτές οι αποφάσεις, που ελήφθησαν χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας, δεν την υποχρεώνουν σε τίποτα. «Και τι θα συμβεί αν, για παράδειγμα, ένα από τα πλοία, ακολουθώντας το διάδρομο του ανθρωπιστικού διαδρόμου, ανατιναχτεί από μια ουκρανική νάρκη; Ποιος θα κατηγορηθεί για αυτό; Μήπως η Ρωσία πάλι;», αναφέρει.

Απαντώντας στο ερώτημα, πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί αυτή η νέα κατάσταση για τη Ρωσία και εάν πρέπει να περιμένουμε νέες στρατιωτικές προκλήσεις από την Ουκρανία, ο στρατιωτικός ειδικός Vladimir Gundarov  είπε:

«Τώρα επιτρέπουμε, την απόσυρση εκείνων των πλοίων που έχουν ήδη εγκαταλείψει τα λιμάνια της Ουκρανίας ή βρίσκονταν ακόμη υπό φόρτωση, μέσω της ανθρωπιστικής διόδου. Φεύγουν ελεύθερα και σε αυτό το σημείο η μεταφορά θα πρέπει να σταματήσει, καθώς αποχωρούμε προσωρινά από αυτή τη συμφωνία σιτηρών. Και αυτό σημαίνει ότι, στο μέλλον απλώς θα σταματήσουμε εκείνα τα πλοία ξηρού φορτίου που θα πάνε στα ουκρανικά λιμάνια και θα τα γυρίσουμε πίσω».

Αυτό μπορεί να γίνει είτε από την ακτοφυλακή της συνοριακής υπηρεσίας της FSB, είτε από τον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας.

Πως θα το εκλάβουν η Ουκρανία ή η Τουρκία

 «Η Ουκρανία είπε χθες ότι, δεν συμμετείχε σε αυτή τη συμφωνία. Ας πούμε, το Κίεβο δεν υπέγραψε κανένα έγγραφο και δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Η συμφωνία συνήφθη από τη Ρωσία, την Τουρκία και τον ΟΗΕ, αλλά δεν υπάρχουν οι υπογραφές μας στα έγγραφα για τη συμφωνία για τα σιτηρά.

Έτσι, η Τουρκία και η Ουκρανία μπορούν να συμφωνήσουν σε ότι θέλουν, αλλά τα πλοία μας απλώς θα εμποδίσουν τη ναυτιλία στη Μαύρη Θάλασσα», ανέφερε.

Τόνισε επίσης ότι, αυτό μπορεί να σημαίνει  ότι δεν διασφαλίζεται πλέον η ασφάλεια των πλοίων ξηρού φορτίου που θα πάνε για σιτηρά. Αν όμως δεν παρέχεται καμία  ασφάλεια, τότε αυτό σημαίνει ότι τα πλοία βρίσκονται σε πιθανό κίνδυνο. «Επομένως, τα πλοία της ακτοφυλακής ή τα πολεμικά μας θα πρέπει να τους πλησιάσουν και να πουν: παιδιά, συγγνώμη, ο δρόμος είναι επικίνδυνος πιο πέρα, επιστρέψτε», ανέφερε.

Στην δε περίπτωση που αγνοήσουν την προειδοποίηση, σημείωσε με νόημα ότι,  σύμφωνα με τη νέα Χάρτα Πλοίων, εάν δεν πληρούνται οι απαιτήσεις του κυβερνήτη  του ρωσικού πλοίου, έχει το δικαίωμα χρήσης όπλων. Αυτός ο χάρτης υπεγράφη από τον Βλαντιμίρ Πούτιν στις 31 Ιουλίου του τρέχοντος έτους.

Αυτό ονομάζεται προειδοποιητικός πυροβολισμός. Τα συνοριακά πλοία της ακτοφυλακής είναι εξουσιοδοτημένα να το κάνουν. Έτσι κρατούν όλους τους ψαράδες που παραβιάζουν τους κανόνες του ψαρέματος στα ρωσικά ύδατα . «Και ένα πλοίο ξηρού φορτίου δεν είναι νησί, αν στην πορεία  του ή μπροστά στη μύτη του πυροβολήσετε με ένα αυτόματο όπλο πλοίου AK-100, τότε ο καπετάνιος του θα καταλάβει: καλύτερα να μην προχωρήσει. Και αν δεν καταλαβαίνει, τότε ο στρατός μας έχει το δικαίωμα να ανοίξει πυρ για να σκοτώσει», ανέφερε.

Όσον αφορά πως μπορεί να αντιδράσει η Τουρκία σε τέτοιες ενέργειες του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, ανέφερε ότι οι ενέργειες αυτές δεν αποτελούν αντικείμενο της αρμοδιότητάς της. «Δεν περνάμε πουθενά από τον Βόσπορο και τα Δαρδανέλια. Το πλοίο που θα σταματήσουμε δεν θα είναι στα τουρκικά χωρικά ύδατα», είπε και συνέχισε:

«Θα είμαστε σε ουδέτερα ύδατα, στα περίχωρα των θαλάσσιων συνόρων της Ουκρανίας. Θα πρέπει να επιστρέψει με τον ίδιο τρόπο, για παράδειγμα, από το λιμάνι της Οδησσού, καθώς πιθανοί δρόμοι για μεταφορείς ξηρού φορτίου δεν περνούν παντού (το βάθος δεν το επιτρέπει). Έτσι, ο καπετάνιος ενός τέτοιου πλοίου ξηρού φορτίου θα σκεφτεί εκατό φορές αν έχει νόημα να συγκρουστεί εδώ».

Αυτή θα είναι περίπου η ίδια κατάσταση όπως στην περίπτωση, που κάποια περιοχή της Μαύρης Θάλασσας είναι αποκλεισμένη κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης ή πυραύλων μάχης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ