Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία εντείνεται, ο ρωσικός στρατός φέρεται να έχει εντείνει τη χρήση drones καμικάζι όπως το KUB-BLA (Κούβα) σε ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου. Η αυξημένη εξάρτηση από τα drones καμικάζι πάνω από τα πυρά πυροβολικού πιθανότατα σηματοδοτεί μια αλλαγή στις ρωσικές τακτικές, μια αλλαγή που εισήχθη για την αντιμετώπιση των επιθετικών ερευνών υψηλής κινητικότητας από τις ουκρανικές δυνάμεις.
Στις 28 Οκτωβρίου, η Izvestia ανέφερε ότι μονάδες των Ρωσικών Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων (VDV) χρησιμοποίησαν τα προαναφερθέντα drones για να καταστρέψουν καταφύγια για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU).
Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της Izvestia, Ναταλία Γκραφτσίκοβα (Natalia Grafchikova), οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν αρχικά ένα αναγνωριστικό drone για να αναγνωρίσουν και να εντοπίσουν τις συντεταγμένες των στόχων. Στη συνέχεια, επιτέθηκαν στον στόχο χρησιμοποιώντας drones καμικάζι εξοπλισμένα με κεφαλή κατακερματισμού υψηλής εκρηκτικότητας.
Σύμφωνα με τον διοικητή της μονάδας των Ρωσικών Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων, «το πυροβολικό προκαλεί ζημιές από πυρά σε ευρύτερη περιοχή και υπάρχει μεγάλη κατανάλωση πυρομαχικών. Τα περιπλανώμενα πυρομαχικά σάς επιτρέπουν να προκαλέσετε ζημιά απευθείας στον στόχο».
Είναι δυνατό να εκτοξευθεί το Drone "Κούβα" από απροετοίμαστους χώρους, ακόμα και από την οροφή ενός αυτοκινήτου! Για την ασφάλεια του προσωπικού που χειρίζεται τα drones, τα drones εκτοξεύονται από θέση εκτός της εμβέλειας του αντιπάλου πυροβολικού. Η εκτόξευση δεν είναι υποβοηθούμενη από πυραύλους και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να εντοπιστεί.
Χαρακτηριστικά KUB-BLA
Το KUB-BLA κατασκευάζεται από την ZALA Aero, η οποία ανήκει στον Όμιλο Εταιρειών Καλάσνικοφ. Είναι ένα σχετικά μικρό drone (1,2m άνοιγμα φτερών) με κεφαλή 3 κιλών και τελική ταχύτητα 130 χλμ/ώρα.
Στα εξαιρετικά χαρακτηριστικά του περιλαμβάνονται η αθόρυβη λειτουργία, ο μυστικός σχεδιασμός, η δυνατότητα μακράς περιπλάνησης και, το πιο σημαντικό, η δυνατότητα αναγνώρισης του στόχου του χρησιμοποιώντας AI. Τα drones έχουν ακρίβεια από 5 έως 10 μέτρα.
Η ZALA Aero λέει ότι τα πλεονεκτήματα του KUB-BLA περιλαμβάνουν «υψηλή ακρίβεια, κρυφή εκτόξευση, αθόρυβη λειτουργία και ευκολία χρήσης». «Το εκρηκτικό μπορεί να παραδοθεί στον στόχο ανεξάρτητα από το πόσο καλά είναι κρυμμένο. Λειτουργεί τόσο σε μεγάλα όσο και σε χαμηλά υψόμετρα ανεξάρτητα από κρυφά εδάφη».
Το drone είναι προγραμματισμένο να πλοηγείται αυτόνομα χρησιμοποιώντας SATNAV σε έναν στόχο που βρίσκεται στις συντεταγμένες που τροφοδοτούνται στο drone. Οι συντεταγμένες στόχου μπορούν πιθανότατα να ενημερώνονται κατά την πτήση με βάση τα δεδομένα που μεταδίδονται από ένα drone παρακολούθησης που καλύπτει την περιοχή στόχο.
Το drone τροφοδοτείται από μια έλικα ώθησης στο πίσω μέρος του που κινείται από έναν αθόρυβο ηλεκτροκινητήρα. Το drone που λειτουργεί με μπαταρία έχει αντοχή πτήσης 30 λεπτά.
Ικανότητα διείσδυσης σε αντίπαλες άμυνες
Μετά την εκτόξευση, το drone πλοηγείται αυτόνομα στην περιοχή στόχου και καταδύεται στον στόχο. Η αεροδυναμική διαμόρφωση χαμηλής παρατηρησιμότητας (LO) καθιστά δύσκολη την ανίχνευση από ραντάρ.
Η διαμόρφωση LO και η πλήρης απουσία θερμικής υπογραφής πρακτικά καθορίζουν την επιτυχημένη αντίπαλη επίθεση MANPAD. Η μυστικότητα ήχου σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση LO και η απουσία θερμικής υπογραφής αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα του «Κούβα» να φτάσει στη θέση-στόχο.
Τυπικά, το drone χρησιμοποιείται για την εξουδετέρωση στόχων όπως εχθρικές φάλαγγες, μεμονωμένα ή ομάδα τεθωρακισμένων οχημάτων και για τη συσσώρευση ανθρώπινου δυναμικού, την κρυφή απόκρυψη σε ένα δάσος ή διασκορπισμένη κατά μήκος μιας τάφρου.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η κεφαλή του drone είναι μόλις 3 κιλά, είναι απίθανο ένα μόνο drone να είναι αποτελεσματικό εναντίον μιας ομάδας τεθωρακισμένων οχημάτων.
Οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν μικρά σμήνη που αποτελούνται από 2 έως 3 drones, που εκτοξεύονται σε μικρά διαστήματα για να επιτεθούν σε ομάδες. Η επίθεση σμήνους αυξάνει την πιθανότητα τουλάχιστον ένα drone να χτυπήσει τον στόχο σε περίπτωση φθοράς από επίγειες άμυνες.
Επίσης, τα σμήνη δίνουν στους χειριστές την ευελιξία για άμεσες επακόλουθες επιθέσεις σε τεθωρακισμένα οχήματα που διασκορπίζουν ή στρατιώτες πεζικού.
Σειριακή Παραγωγή
Το «Κούβα» αποκαλύφθηκε στην IDEX 2019. Οι κρατικές δοκιμές ολοκληρώθηκαν στα τέλη του 2021. Η Ρωσία χρησιμοποίησε το drone κατά την έναρξη των ειδικών στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Ο υποστράτηγος Κιρίλο Μπουντάνοφ (Kyrylo Budanov), επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικών Πληροφοριών της Ουκρανίας, δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξη στα μέσα ενημέρωσης: «Ναι, στην αρχή της σύγκρουσης στις 24 Φεβρουαρίου και ούτω καθεξής, καταγράφηκαν μερικές περιπτώσεις ρωσικών περιπλανώμενων πυρομαχικών που ονομάζονται Kub».
Μέχρι τώρα, η χρήση drones από τις ρωσικές δυνάμεις ήταν φειδωλή. Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, στις 18 Μαΐου 2022, δημοσίευσε βίντεο με αμερικανικά οβιδοφόρα M777 με πλήρωμα ουκρανικού πυροβολικού να χτυπώνται από KUB.
Είναι πιθανό η Ρωσία να χρησιμοποιεί τα drones με φειδώ είτε λόγω λειτουργικών ελλείψεων είτε λόγω έλλειψης αποθέματος. Η αυξημένη χρήση του drone τώρα θα έδειχνε ότι οι λειτουργικές δυσλειτουργίες έχουν αφαιρεθεί και η σειριακή παραγωγή έχει ξεκινήσει.
Η σημαντική αύξηση στη χρήση ρωσικών drone διαψεύδει τους ισχυρισμούς της Δύσης σχετικά με τη ρωσική αδυναμία παραγωγής στρατιωτικού εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας λόγω κυρώσεων.