Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

“Smart Shooter” :Το Ισραήλ «εξοπλίζει» την Ουκρανία για την καταπολέμηση των Ρωσικών drones αυτοκτονίας

Ενώ το Ισραήλ, προσφέρθηκε να βοηθήσει τους Ουκρανούς να αναπτύξουν προειδοποιήσεις αεροπορικής επίθεσης για αμάχους, η Ουκρανία συνεχίζει να πιέζει για συστήματα αεράμυνας για την κατάρριψη Ιρανικών drones αυτοκτονίας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, ζήτησε όπλα αεράμυνας από το Ισραήλ μετά από επίθεση με drones στο Κίεβο. Ωστόσο, αυτό απορρίφθηκε από το Ισραήλ σε μεγάλο βαθμό, επειδή η Ιερουσαλήμ εξαρτάται από τη Ρωσική υποστήριξη για τις αεροπορικές της επιδρομές στη Συρία και δεν θέλει να τερματίσει τη συνεργασία με τη Μόσχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εν μέσω της διπλωματικής ανταλλαγής μεταξύ των δύο χωρών, οι αναφορές δείχνουν ότι, το Ισραήλ όχι μόνο βοήθησε τον στρατό της Ουκρανίας με τις κρίσιμες πληροφορίες που απαιτούνται για την κατάρριψη drones καμικάζι, αλλά και τον προμήθευσε με συστήματα anti-drone, εάν γίνουν πιστευτές οι αναφορές.

Μιλώντας ανώνυμα, ένας Ουκρανός αξιωματούχος είπε ότι το Ισραήλ παρείχε πολύτιμες πληροφορίες, για τη στόχευση των Ιρανικών drones. Αυτοί οι ισχυρισμοί, ακολουθούν μια προηγούμενη αναφορά ότι το Ισραήλ προμήθευε στην Ουκρανία κάποιες «βασικές πληροφορίες», σχετικά με Ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας που έχουν κατακλύσει την Ουκρανική αεράμυνα.

Οι EurAsian Times σημείωσαν νωρίτερα αυτό το μήνα ότι, μια Ισραηλινή εταιρεία ασφαλείας παρείχε δορυφορικές εικόνες Ρωσικών στρατιωτικών θέσεων στους Ουκρανούς. Η έκθεση βασίστηκε επίσης στους ισχυρισμούς ορισμένων ανώνυμων Ουκρανών αξιωματούχων.

Ωστόσο, δεν υπήρξε επίσημη παραδοχή από την Ισραηλινή κυβέρνηση σχετικά με τέτοια βοήθεια. Λίγες μέρες μετά την αναφορά, στις 17 Οκτωβρίου, ένας νέος γύρος αεροπορικών επιδρομών από τα Ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-136 (Geran 2 στη Ρωσία), έπληξε το Κίεβο σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρωσικός στρατός έχει επιτεθεί σε κατοικίες, εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, γέφυρες και παιδικές χαρές σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας χρησιμοποιώντας πάνω από εκατό Ιρανικά drones καμικάζι. Από την πλευρά της, η Ουκρανία έχει καταρρίψει πολλά από αυτά τα drones.

Αυτό ώθησε τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι, να δώσει στο Ισραήλ τελεσίγραφο να διαλέξει πλευρά. Ο Πρόεδρος, έχει επίσης προειδοποιήσει ότι η συνεργασία της Μόσχας με την Τεχεράνη πιθανότατα, θα οδηγήσει στη βοήθειά της στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων του Ιράν, η οποία αποτελεί ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή για τον μεγαλύτερο εχθρό του στην περιοχή, το Ισραήλ.

Οι διπλωματικές εκκλήσεις γίνονται όλο και πιο έντονες μέρα με τη μέρα για Ισραηλινή βοήθεια.

Ο σύμβουλος του Ουκρανού υπουργού Άμυνας, Yuriy Sak, προειδοποίησε πρόσφατα  μέσα από τα μέσα ενημέρωσης ότι «το Ισραήλ μπορεί να χάνει την ευκαιρία να βελτιώσει τις στρατηγικές του για την απόκρουση των απειλών στην επικράτειά του, επιλέγοντας να μην υποστηρίξει τις πρωτοβουλίες αντιμετώπισης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών», όπως ανέφεραν οι New York Times.

Ενώ, ο Benny Gantz είπε με ξεκάθαρους όρους ότι, η χώρα του θα μπορούσε να βοηθήσει με έγκαιρη προειδοποίηση αλλά όχι με αεράμυνα, υπάρχουν τώρα αναφορές από το πεδίο μάχης της Ουκρανίας ότι το Ισραήλ, έχει οπλίσει τη χώρα με ένα υπερσύγχρονο οπλικό σύστημα αντι-drone που ονομάζεται Smart Shooter.

Αντιμετώπιση της επίθεσης των Ρώσικων Καμικάζι

Μια δημοσίευση της Debka, ανέφερε ότι η Ουκρανία ολοκλήρωσε την εγκατάσταση του προηγμένου ισραηλινού συστήματος αναχαίτισης «Smart Shooter», σε ελαφρά αεροσκάφη και drones για να καταρρίψει τα ιρανικά «drones kamikaze».

Το Smart Shooter, ή "Smash", είναι ένα σύστημα ατομικού ελέγχου πυρός υψηλής τεχνολογίας, που χρησιμοποιεί ραντάρ για τον εντοπισμό του στόχου του. Με απαράμιλλη ακρίβεια, μπορεί να αναγνωρίσει, να εντοπίσει και να χτυπήσει επίγειους και εναέριους στόχους. Λειτουργεί σύμφωνα με το δόγμα «one shot, one hit» με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Σύμφωνα με ορισμένους ισχυρισμούς, μια Ισραηλινή εταιρεία φέρεται να πούλησε αυτά τα οπλικά συστήματα στην Πολωνία. Παρόλο που το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ γνώριζε ότι ο τελικός χρήστης του συστήματος θα ήταν η Ουκρανία, αποφάσισε να μην παρέμβει.

Το σημερινό αμυντικό σύστημα στην Ουκρανία, αποτελείται από τρία επίπεδα: μαχητικά αεροσκάφη που περιπολούν συνεχώς, αντιαεροπορικούς πυραύλους που εκτοξεύονται από το έδαφος και ομάδες στρατιωτών οπλισμένων με πολυβόλα που προσπαθούν να καταρρίψουν drones καθώς περνούν.

Εάν, η έκθεση των Ισραηλινών πληροφοριών και των συστημάτων κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών είναι αυθεντική, το Κίεβο θα μπορούσε να προετοιμάσει μια έντονη επιχείρηση αντι-drone τις επόμενες ημέρες.

Από τότε που η Ρωσία άρχισε να χρησιμοποιεί ιρανικά drones καμικάζι για να χτυπήσει Ουκρανικές πόλεις, ο Ουκρανικός στρατός έχει στρέψει την προσοχή του σε μια επιθετική εκστρατεία κατά των drones.

Μέχρι στιγμής, η σύγκρουση στην Ουκρανία διεξάγεται  (σε μεγάλο βαθμό) σε δύο διακριτά μέτωπα: στο έδαφος στο νότο και στα ανατολικά, όπου ο Ουκρανικός στρατός πρωτοστατεί, και στον αέρα, όπου η Ρωσία εκτοξεύει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και χρησιμοποιεί Ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκρήγνυνται για να καταστρέψουν τις υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας και θέρμανσης στις πόλεις της Ουκρανίας και προκαλούν μεγάλης κλίμακας μπλακ άουτ καθώς η χώρα μπαίνει στον χειμώνα.

Ο Γιούρι Σακ, σύμβουλος του Ουκρανού υπουργού Άμυνας, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι παρά τις δυσκολίες, ο Ουκρανικός στρατός καταρρίπτει ήδη με συνέπεια περισσότερο από το 70% των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shahed-136 που αγόρασε η Ρωσία από το Ιράν τον Αύγουστο. 

Τα drones Kamikaze, αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς ως βασικός πυλώνας των σύγχρονων ένοπλων συγκρούσεων. Αυτό είναι το επιχείρημα που προβάλλουν οι Ουκρανοί αξιωματούχοι όταν ζητούν από τους εταίρους τους βοήθεια για την αεράμυνα. 

«Οι δυνάμεις των συμμάχων,  μπορεί να επωφεληθούν από την εμπειρία της Ουκρανίας που έχει κερδίσει με κόπο, εάν μπορέσει να χρησιμοποιήσει με επιτυχία την τριπλή προσέγγισή της για να καταρρίψει τα drones», είπε ο Σακ, σε μια έμμεση αναφορά στο Ισραήλ.

Είπε επίσης ότι, αυτές οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ιράν σε πόλεις της Ουκρανίας, δεν σχεδιάστηκαν ούτε προορίζονταν για την Ουκρανία. «Δημιουργήθηκαν για να χτυπήσουν το Ισραήλ σε μεγάλους αριθμούς. Χρησιμοποιούν την Ουκρανία ως πεδίο δοκιμών για να βρουν τις αδυναμίες τους και ενισχύουν τα drones για να τα χρησιμοποιήσουν εναντίον του Ισραήλ κάποια στιγμή στο μέλλον. Εδώ εμφανίζεται η Ισραηλινή βοήθεια», ανέφερε.

Το Ισραήλ παρακολουθεί τα Ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιεί η Ρωσία για να επιτεθεί στην Ουκρανία. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, Ισραηλινοί ειδικοί drones φέρεται να βρίσκονται στην Ουκρανία εδώ και αρκετό καιρό, για να μελετήσουν τα Ιρανικά drones που το Κίεβο μπόρεσε να καταρρίψει.

Το Arrow 3, το Iron Dome και το πιο πρόσφατο και εξελιγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας με λέιζερ Iron Beam, είναι μερικά μόνο από τα κορυφαία συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τρομερά τις επιχειρήσεις αντι-drone της Ουκρανίας.

Είναι επίσης σκόπιμο να σημειωθεί ότι ο πρώην Πρόεδρος του Ισραήλ και νυν ηγέτης της αντιπολίτευσης, είπε πρόσφατα σε συνέντευξή του ότι, θα εξετάσει την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία εάν έρθει στην εξουσία στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Επί του παρόντος, ελλείψει Ισραηλινής αναγνώρισης της στρατιωτικής βοήθειας, το μυστήριο γύρω από αυτό αναμένεται να παραμείνει.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

SDF
Μέση Ανατολή 0

Βίντεο υπερπαραγωγή! Κούρδοι «φαντομάδες» μπούκαραν σε φυλάκιο και απελευθέρωσαν Κούρδισσες από τα χέρια των τζιχαντιστών-Σοκ στην Τουρκία

Χολιγουντιανή παραγωγή και εξοπλισμός και δεξιότητες που δεν περίμενε κανείς πως θα διέθεταν οι κουρδικές SDF