Το Lockheed Martin F-35 Lightning II είναι ένα από τα πιο ικανά μαχητικά αεροσκάφη σε υπηρεσία σήμερα. Συνδυάζει επιτυχώς stealth , σύντηξη αισθητήρων και λειτουργίες δικτύου σε ένα ενιαίο αεροσκάφος, ωστόσο, είναι κατασκευασμένο σε τρεις παραλλαγές για να αντικαταστήσει πολλά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των F-16 και A-10 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, F/A-18 του Ναυτικού των ΗΠΑ , AV-8B Harriers και F/A-18 του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ, και UK Harrier GR.7 και Sea Harriers.
F-35: Κινητήρας και ταχύτητα
Το F-35 τροφοδοτείται από ένα Pratt & Whitney F135, τον ισχυρότερο μαχητικό κινητήρα στον κόσμο . Παράγει 43.000 λίβρες ώσης και αποτελείται από μία τουρμπίνα τριών σταδίων, έναν συμπιεστή έξι σταδίων, έναν δακτυλιοειδή καυστήρα, έναν στρόβιλο υψηλής πίεσης ενός σταδίου και έναν στρόβιλο χαμηλής πίεσης δύο σταδίων. Ο F135 Enhanced Engine Package (EEP) ενσωματώνει επίσης, τεχνολογίες προσαρμοστικής πρόωσης επόμενης γενιάς που προσφέρουν αυξημένη ώση και απόδοση καυσίμου, καθώς και ικανότητα διαχείρισης θερμότητας.
Με ταχύτητα 1,6 Mach (1.200 mph) – 1,6 φορές την ταχύτητα του ήχου – το Lightning II μπορεί να λειτουργήσει ως υπερηχητικό μαχητικό μεγάλης εμβέλειας, ακόμη και με πλήρη συμπλήρωση εσωτερικών όπλων και καυσίμων.
Ένα αόρατο «πουλί»
Δεν είναι μόνο η ταχύτητα και οι αισθητήρες του που ξεχωρίζουν το F-35. Είναι πρακτικά αόρατο .
Τα χαμηλά παρατηρήσιμα ή stealth χαρακτηριστικά του F-35, περιλαμβάνουν μια ολοκληρωμένη σχεδίαση ατράκτου αεροσκάφους, χρήση προηγμένων υλικών, εξελιγμένα αντίμετρα και παροχή δυνατοτήτων ηλεκτρονικής επίθεσης επί του σκάφους. Τα ευθυγραμμισμένα άκρα του F-35, η μειωμένη υπογραφή του κινητήρα, και τα συστήματα αποστολής και οι αισθητήρες είναι προσεκτικά ενσωματωμένα γύρω από το πλαίσιο του αεροσκάφους. Η εσωτερική μεταφορά όπλων και καυσίμων, μαζί με αυτούς τους ενσωματωμένους αισθητήρες συμβάλλουν στη μοναδική του απόδοση stealth.
Το F-35 είναι εξοπλισμένο, με ένα προηγμένο σύστημα εμπλοκής που ξεγελάει ή καταστέλλει εχθρικά ραντάρ, τόσο στον αέρα όσο και στο έδαφος. Τα εχθρικά ραντάρ μπορεί να εντοπίσουν κάτι σε απόσταση, αλλά δεν μπορούν να το παρακολουθήσουν ή να το στοχεύσουν. Επιπλέον, ο ισχυρός κινητήρας turbofan του Lightning II, καλύπτει και διαχέει τη θερμότητα προτού οι πύραυλοι που αναζητούν θερμότητα μπορούν να εισέλθουν στην ζώνη πτήσης του.
Παραγωγή παραλλαγών του F-35 Lighting II
Το μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς παράγεται πλέον σε τρεις παραλλαγές. Το F-35A είναι η συμβατική έκδοση προσγείωσης απογείωσης. Το F-35B είναι η επανάληψη σύντομης απογείωσης και κάθετης προσγείωσης (STOVL), που μπορεί να απογειωθεί και να προσγειωθεί όπως ένα ελικόπτερο, καθιστώντας το εξαιρετική επιλογή για εκστρατευτικό πόλεμο, ενώ το F-35C είναι η έκδοση αεροπλανοφόρου που έχει σχεδιαστεί για να αντέχει τις ακραίες δυνάμεις των επιχειρήσεων του αεροπλανοφόρου. Τόσο τα F-35B όσο και τα F-35C, είναι εξειδικευμένα για εξυπηρέτηση σε αμφίβια πλοία επίθεσης και αεροπλανοφόρα.
Ως ένα μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων, το F-35 μπορεί να εκτελέσει αποτελεσματικά έξι σετ αποστολών: Στρατηγική Επίθεση, Αεροπορική Ανωτερότητα, Στενή Αεροπορική Υποστήριξη, Ηλεκτρονικός Πόλεμος, Πληροφορίες, Επιτήρηση και Αναγνώριση (ISR), Καταστολή Εχθρικής Αεράμυνας (SEAD) και Destruction Enemy Air Defense (DEAD).
Ένα “διαστημόπλοιο”… που συλλέγει δεδομένα!
Η τεχνολογία κοινής χρήσης δεδομένων, επεξεργασίας δεδομένων και σύντηξης αισθητήρων του F-35 παρέχει ένα μοναδικό πλεονέκτημα, σε τρέχοντες και μελλοντικούς πολέμους.
Ορίζοντας το F-35 ως «διαστημόπλοιο που συλλέγει δεδομένα», πρέπει να αναφέρουμε ότι η συλλογή δεδομένων σε αυτό το αεροσκάφος, υποστηρίζεται από 8,6 εκατομμύρια γραμμές κώδικα λογισμικού.
Ο όρος «Joint Strike Fighter (JSF)» στο όνομα του προγράμματος F-35, χρησιμοποιήθηκε επειδή προβλεπόταν να είναι μια ενιαία πλατφόρμα που παρέχει όλους τους ρόλους επίθεσης και κυριαρχίας αέρα ταυτόχρονα και συλλέγει και μοιράζεται δεδομένα και πληροφορίες πεδίου μάχης για κοινές επιχειρήσεις.
Φυσικά, οι ικανότητές τους να συλλέγουν δεδομένα για τον εχθρό, μοιράζονται ενώ πετούν με άλλα F-35. Αυτό επιτρέπει στον πιλότο να λαμβάνει τις πιο ενημερωμένες τακτικές αποφάσεις.
Αυτή η ικανότητα έχει αποδείξει ότι, οι ΗΠΑ είναι ένα βήμα μπροστά από τους Κινέζους στην εισαγωγή της έννοιας του «ευφυούς πολέμου» και ότι αυτή η ικανότητα, είναι η «μεγαλύτερη αλλαγή παιχνιδιού».
Παρά τη σύγκριση των φαινομενικών ιδιοτήτων stealth κάθε αεροσκάφους, μεγάλο μέρος της υπεροχής του F-35 έγκειται στα συστήματα αποστολής του, στους αισθητήρες μεγάλης εμβέλειας, υψηλής ανάλυσης και στα συστήματα στόχευσης, υπολογιστών, εμβέλειας όπλων και συστημάτων καθοδήγησης.
Αυτές οι μεταβλητές, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την ικανότητα των F-35 να ξεπερνούν τους αισθητήρες στόχευσης του εχθρού και να χρησιμοποιούν τη «σύντηξη αισθητήρων» για την ταχεία ενσωμάτωση και ανάλυση διαφορετικών κατά τα άλλα ομαδοποιήσεων εισερχόμενων δεδομένων, είναι πιθανό να είναι οι παράγοντες που προκαλούν το F-35 να έχει ανώτερη σε ικανότητες και επιδόσεις μάχης.
Λίγα είναι γνωστά όταν πρόκειται για την Σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου του F-35 . Ωστόσο, είναι γνωστό ότι είναι εξαιρετικά προηγμένο.
Αυτό θα μπορούσε να είναι αρκετά επιδραστικό, καθώς θα μπορούσε να ανιχνεύσει και να μπλοκάρει συστήματα καθοδήγησης εχθρικών όπλων ή να υποκλέψει επικοινωνίες. Η αμυντική βιομηχανία συνεργάζεται επίσης, με μηχανικούς του Πενταγώνου και της Πολεμικής Αεροπορίας για να δημιουργήσει αντίμετρα ουσιαστικά στα αντίμετρα του εχθρού.
Με άλλα λόγια, έχουν αναπτύξει τεχνολογίες που μπορούν να αντέξουν ή να ξεπεράσουν τις προσπάθειες του εχθρού, να παρεμποδίσει τα συστήματα καθοδήγησης όπλων. Σε περίπτωση που ένας εχθρός, επιχειρήσει να μπλοκάρει μηχανισμούς στόχευσης ραδιοσυχνοτήτων ή υπέρυθρων που καθοδηγούν τα εκτοξευόμενα όπλα F-35, μπορεί να υπάρχουν αντίμετρα ηλεκτρονικού πολέμου ή διάφορες τεχνικές σκληρύνσεως των επικοινωνιών, όπως η αναπήδηση συχνότητας.