Η Hay'at Tahrir al-Sham (HTS) που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, ντε φάκτο ηγεμόνα της βορειοδυτικής συριακής περιοχής Ιντλίμπ, εκμεταλλεύεται μια νέα μάχη μεταξύ των πληρεξουσίων της Τουρκίας για να επεκτείνει την επιρροή της στη βόρεια ύπαιθρο του Χαλεπίου.
Η σύγκρουση ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου, όταν μαχητές της υποστηριζόμενης από την Τουρκία Μεραρχίας Χάμζα δολοφόνησαν τον ακτιβιστή της συριακής αντιπολίτευσης Μοχάμεντ Αμπντουλατίφ (Mohammed Abdullatif), "Αμπού Γκανούμ (Abu Ghanoum)" και την έγκυο σύζυγό του στην πόλη Αλ-Μπαμπ, το κύριο προπύργιο των τουρκικών δυνάμεων στο βόρειο Χαλέπι.
Σε απάντηση στη δολοφονία, το υποστηριζόμενο από την Τουρκία 3ο Σώμα, με επικεφαλής το Μέτωπο Αλ-Σαμίγια, ξεκίνησε μια επιχείρηση εναντίον της Μεραρχίας Χάμζα στις 10 Οκτωβρίου. Μέσα σε λίγες ώρες, το 3ο Σώμα μπόρεσε να εκδιώξει τους μαχητές Χάμζα.
Ωστόσο, η μάχη θερμάνθηκε στις 11 Οκτωβρίου, όταν η Μεραρχία Σουλεϊμάν Σαχ, μια άλλη φατρία που υποστηρίζεται από την Τουρκία, επενέβη για λογαριασμό της Μεραρχίας Χαμζά. Σε απάντηση στην κίνηση, το 3ο Σώμα επέκτεινε τις επιχειρήσεις του στην περιοχή στο Αφρίν.
Η HTS ξεκίνησε την παρέμβασή της την ίδια μέρα. Η τρομοκρατική ομάδα έστειλε μια μεγάλη, βαριά οπλισμένη δύναμη στο Αφρίν μέσω των περασμάτων Γκαζαουίγια και Νταΐρ Μπαλούτ για να υποστηρίξει τη Μεραρχία Χαμζά και τη Μεραρχία Σουλεϊμάν Σαχ.
Οι δυνάμεις της HTS κατάφεραν να εκδιώξουν το 3ο Σώμα από το μεγαλύτερο μέρος του νότιου και δυτικού Αφρίν μέχρι τις 12 Οκτωβρίου. Η δύναμη έφτασε ακόμη και στα περίχωρα της πόλης Αφρίν. Έγινε επίσης απόπειρα εισβολής στην πόλη.
Το 3ο Σώμα απέτυχε να αντισταθεί παρά το γεγονός ότι έλαβε υποστήριξη από έναν μεγάλο συνασπισμό φατριών που υποστηρίζονται από την Τουρκία, γνωστό ως Κίνημα Απελευθέρωσης.
Η νίκη της HTS στο Αφρίν ενθάρρυνε τη Μεραρχία Χαμζά, τη Σουλεϊμάν Σαχ και άλλες υποστηριζόμενες από την Τουρκία φατρίες, συμπεριλαμβανομένου του Κινήματος Αχράρ Αλ-Σαμ, να ξεκινήσουν μια αντεπίθεση για να ανακαταλάβουν την πόλη Αλ-Μπαμπ. Ωστόσο, η πόλη παραμένει υπό τον έλεγχο του 3ου Σώματος και των συμμάχων του.
Ο τουρκικός στρατός, ο οποίος διατηρεί δεκάδες θέσεις στην ύπαιθρο του βόρειου Χαλεπίου καθώς και στην ευρύτερη περιοχή του Ιντλίμπ, έχει μέχρι στιγμής απέχει από την επέμβαση.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στο Λονδίνο, η μάχη στη βόρεια ύπαιθρο του Χαλεπίου στοίχισε πρόσφατα τη ζωή σε 14 ανθρώπους. Στα θύματα περιλαμβάνονται πέντε μαχητές από το 3ο Σώμα, ένας από το Κίνημα Απελευθέρωσης, τέσσερις από την HTS και τέσσερις άμαχοι. Πολλοί άλλοι μαχητές και πολίτες τραυματίστηκαν σύμφωνα με πληροφορίες.
Οι συνεχιζόμενες μάχες εξέθεσαν τις επιθυμίες της HTS να επεκτείνει την επιρροή του στην ύπαιθρο του βόρειου Χαλεπίου. Η μάχη θα μπορούσε να τελειώσει με μια απλή αποχώρηση από την τρομοκρατική ομάδα, όπως είδαμε σε μια παρόμοια μάχη τον Ιούνιο. Ωστόσο, η Τουρκία και οι πληρεξούσιοί της φαίνεται να είναι περισσότερο από πρόθυμοι να δεχτούν και να ανεχθούν μια επέκταση των εχθροπραξιών από την ομάδα αυτή τη στιγμή.