Καθώς οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις (AFU), λένε ότι ελπίζουν ότι η επίθεσή τους θα φτάσει στην πόλη Χερσώνα μέχρι αυτόν τον χειμώνα , η Ρωσία συνεχίζει την προετοιμασία για μια μαζική αντεπίθεση που θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη από τον επόμενο μήνα.
Ο Daniel L. Davis, Ανώτερος Συνεργάτης για τις Προτεραιότητες Άμυνας και πρώην Αντισυνταγματάρχης στον Στρατό των ΗΠΑ, αναφέρει στο Fox News, ότι τα αποτελέσματα αυτής της μάχης είναι πιθανό να είναι αιματηρά και καταστροφικά, αλλά παράλληλα είναι απίθανο να διευθετήσουν τον πόλεμο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
«Για να κατανοήσουμε τι είναι πιθανό να συμβεί στη φάση του πολέμου τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, είναι χρήσιμο να εξετάσουμε τη ροή των γεγονότων μεταξύ της έναρξης της σύγκρουσης και του σήμερα. Όταν η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο στις 24 Φεβρουαρίου, αρχικά νίκησε τους Ουκρανούς υπερασπιστές και κατέλαβε τεράστιες εκτάσεις εδάφους, συμπεριλαμβανομένης της περιφερειακής πρωτεύουσας Χερσών την έβδομη ημέρα. Αλλά μόλις το αρχικό σοκ πέρασε, τα Ουκρανικά στρατεύματα ανασυντάχθηκαν και άρχισαν να εξαπολύουν σφοδρές αντεπιθέσεις, ειδικά βόρεια του Κιέβου», αναφέρει.
Στις αρχές Απριλίου, οι Ρωσικές απώλειες είχαν αυξηθεί τόσο σε προσωπικό και εξοπλισμό, που αναγκάστηκαν να αποσυρθούν από το Κίεβο και το Χάρκοβο, επανατοποθετώντας ανατολικά στο Ντονμπάς . Η Ρωσία άρχισε τότε μια νέα επίθεση και κατέλαβε τη Μαριούπολη, το Σεβεροντόνετσκ και το Λυσιχάνσκ μέχρι την πρώτη Ιουλίου. Στη συνέχεια, όμως, λόγω σημαντικών απωλειών στρατευμάτων και αρμάτων μάχης, η επίθεση της Ρωσίας άρχισε να εξαντλείται.
Η Ουκρανία εκμεταλλεύτηκε την επιβράδυνση της προσπάθειας του Πούτιν, οι Ρωσικές δυνάμεις να σχηματίσουν μια δική τους επιθετική «γροθιά» και στα τέλη Αυγούστου, άρχισε να εξαπολύει διπλές επιθέσεις στις περιοχές Χερσώνα και Χάρκοβο. Αρχικά, η διαδρομή Kherson απέτυχε , αλλά η επίθεση στο Kharkiv πέτυχε πέρα από τις προσδοκίες του Zelensky. Μετά την ανακατάληψη χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων εδάφους, η επίθεση της Ουκρανίας εξαντλείται τώρα και η ίδια, για πολλούς από τους ίδιους λόγους που είχε πάθει και η Ρωσία, από την επίθεση την Άνοιξη (σημαντική απώλεια στρατευμάτων και τεθωρακισμένων οχημάτων).
Νέος «γύρος» επίθεσης
Η Ρωσία ετοιμάζει τώρα τον επόμενο «γύρο» επίθεσης. Όταν τα στρατεύματα του Ζελένσκι, ταπείνωσαν τις Ρωσικές δυνάμεις καταλαμβάνοντας τόσα πολλά εδάφη στην περιοχή του Χάρκοβο, ο Πούτιν απάντησε, προσαρτώντας μονομερώς τμήμα της ανατολικής Ουκρανίας και ανακοινώνοντας την επιστράτευση εκατοντάδων χιλιάδων επιπλέον στρατιωτών. Η Ουκρανία συνεχίζει να προσπαθεί να εξουδετερώνει επιθετικές ενέργειες κατά των Ρωσικών στρατευμάτων, τόσο στο Βορρά όσο και στο Νότο , σε μια προσπάθεια να καταλάβει όσο το δυνατόν περισσότερα εδάφη πριν από την άφιξη σημαντικών Ρωσικών στρατευμάτων. Αλλά αυτή η προσπάθεια έγινε πολύ πιο δύσκολη.
Σε αντίποινα για την Ουκρανική επίθεση στη γέφυρα του Κερτς που συνδέει την Κριμαία με τη Ρωσία, ο Πούτιν έχει εκτοξεύσει εκατοντάδες πυραύλους και drones σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας, προκαλώντας σημαντικό πλήγμα στην υποδομή ηλεκτρικής ενέργειας και μεταφορών στη χώρα.
«Η απώλεια ενέργειας δεν θα κάνει απλώς τη ζωή άθλια για τους Ουκρανούς αμάχους, αλλά θα παρεμποδίσει τις προσπάθειες του Zelensky να μετακινήσει στρατεύματα στο πεδίο της μάχης και να παρέχει καύσιμα και ηλεκτρισμό, που είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της πολεμικής προσπάθειας. Εν τω μεταξύ, η Ρωσία φαίνεται να ετοιμάζεται για μια μεγάλη εισβολή στην Ουκρανία, ήδη από τον Νοέμβριο», αναφέρει ο Ο Daniel L. Davis.
Άφιξη σημαντικών ενισχύσεων
Καθ' όλη τη διάρκεια των Ουκρανικών επιθέσεων από τον Αύγουστο, η Ρωσική στρατηγική φαίνεται να είναι μια τακτική κάμψης, αλλά χωρίς να σπάσει, καθώς έχουν πραγματοποιήσει μαχητικές αποσύρσεις από πολλές πόλεις, προκαλώντας όσο το δυνατόν περισσότερες απώλειες στους επιτιθέμενους. Ο στόχος φαίνεται να είναι ότι, επιδιώκει να κερδίσει χρόνο για την άφιξη σημαντικών ενισχύσεων που προκύπτουν από την εντολή επιστράτευσης του Πούτιν. Από τον Σεπτέμβριο, ωστόσο, οι Ρωσικές δυνάμεις αποθηκεύουν αθόρυβα τεράστιες ποσότητες καυσίμων και άλλων προμηθειών που απαιτούνται για την έναρξη και τη διατήρηση μιας μεγάλης επίθεσης, η μεγαλύτερη συσσώρευση από την έναρξη του πολέμου.
«Η επιστράτευση του Ρωσικού πληθυσμού, είχε μεγάλες αναταραχές και είχε αβυσσαλέα αποτελέσματα σε ορισμένες περιοχές της Ρωσίας. Αλλά όχι παντού. Υπάρχει επίσης ένα πατριωτικό στοιχείο στη Ρωσική κοινωνία, που ανταποκρίνεται στο κάλεσμα και αφού προσπάθησε να διορθώσει ορισμένες από τις ελλείψεις, ο Ρωσικός στρατός αυξάνεται. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την έκβαση της επερχόμενης επίθεσης, αλλά οι τάσεις δεν ευνοούν την Ουκρανία», αναφέρει ο Daniel L. Davis και συνεχίζει:
«Έχουν χάσει πολύ από την αρχική ορμή της αντεπίθεσής τους και έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες, όταν η Ρωσία άρχισε να επιτίθεται σε κρίσιμες υποδομές σε ολόκληρη τη χώρα, σε επίπεδο που δεν είχε παρατηρηθεί από την έναρξη του πολέμου, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζεται να εισαγάγει άλλες εκατό χιλιάδες ή περισσότερα στρατεύματα στην επόμενη φάση του πολέμου (με επιπλέον κύματα πιθανώς το χειμώνα). Η θερμοκρασία, έχει ήδη αρχίσει να πέφτει στη δεκαετία του '30 στην Ουκρανία και συνήθως από τον Νοέμβριο έως τον Ιανουάριο, μπορεί να αναμένεται χιόνι, μαζί με θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν», αναφέρει.
Ενώ η ενεργειακή και βιομηχανική υποδομή της Ουκρανίας συνεχίζουν να υφίστανται ζημιές από τη μάχη, τα ενεργειακά αποθέματα της Ρωσίας είναι ουσιαστικά απεριόριστα και η στρατιωτική-βιομηχανική της ικανότητα έχει επίσης κινητοποιηθεί. Μέχρι αυτόν τον χειμώνα, θα παράγουν μια συνεχή ροή πολεμικού υλικού και πυρομαχικών, ενώ η Ουκρανία θα εξαρτάται σχεδόν πλήρως από προμήθειες από τη Δύση που μπορεί να φτάσουν ή να μην φτάσουν έγκαιρα ή στις απαιτούμενες ποσότητες.
Είναι σαφές, ωστόσο, ότι οι πόλεμοι δεν γίνονται στα χαρτιά, και αν κάτι έχει γίνει σαφές από την αρχή, τα Ουκρανικά στρατεύματα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικά και ανθεκτικά από ότι, είχε προβλεφθεί πριν από τον Φεβρουάριο.
«Η σκληρή πραγματικότητα, ωστόσο, είναι ότι ο Ρωσικός στρατός και η κυβέρνηση παίρνουν επίσης μαθήματα και σκληραίνουν στην πραγματικότητα του πολέμου πλήρους κλίμακας. Επομένως, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια πώς θα εξελιχθεί αυτή η επόμενη φάση του πολέμου, αλλά είναι πολύ σαφές ότι το επίπεδο του θανάτου και της καταστροφής, πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά, κάνοντας τη ζωή των Ουκρανών αμάχων ακόμη πιο φρικτή», αναφέρει ο Daniel L. Davis.