Το Xian H-6, το οποίο μπορεί να εντοπιστεί μέχρι την εποχή του Ψυχρού Πολέμου του Ρωσικού Tu-16, αναφέρεται τριάντα τρεις φορές στην έκθεση του Πενταγώνου για το 2020 China Military Power, σύμφωνα με ανάλυση του Flightglobal.
Η έκθεση αναφέρει ότι το H-6 πιθανότατα θα πετάξει μέχρι τη δεκαετία του 2030, χάρη σε μια συνεχιζόμενη σειρά σημαντικών αναβαθμίσεων. Οι νεότερες παραλλαγές K, J και N του αεροσκάφους, τροφοδοτούνται από δύο πιο αποδοτικούς κινητήρες turbofan Soloviev D-30.
Σούπερ "φονιάς"! Το Κινεζικό Ναυτικό έχει αναπτύξει το μοναδικό όπλο «Carrier Killer
«Με πολύ μεγαλύτερες εισόδους κινητήρα, για την υποδοχή του αναβαθμισμένου κινητήρα, οι παραλλαγές K, J και N δεν διαθέτουν την αρχική γυάλινη μύτη των Tu-16 και H-6, αντικαθιστώντας την, με μία συμπαγής μύτη για μια παθητική ηλεκτρονικά σαρωμένη συστοιχία ή δυνητικά, ένα ενεργό ηλεκτρονικά σαρωμένο ραντάρ συστοιχίας. Διαθέτει επίσης ηλεκτρο-οπτικό/υπέρυθρο πυργίσκο κάτω από την άτρακτο», αναφέρει η έκθεση Flightglobal.
Μια άλλη παραλλαγή πιστεύεται ότι είναι ένα αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου.
Το βομβαρδιστικό H-6 προέρχεται από το βομβαρδιστικό Tu-16 Badger της Σοβιετικής εποχής. Ωστόσο, είναι ένα πολύ πιο σύγχρονο αεροπλάνο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τεράστιος βαλλιστικός πύραυλος κατά πλοίων, που ονομάστηκε «Carrier Killer».
Η πιο τρομερή ικανότητα που παρατηρείται στο H-6, πιστεύεται ότι είναι ένας βαλλιστικός πύραυλος κατά πλοίου. Αυτό το τεράστιο όπλο είναι ο μεγαλύτερος πύραυλος που εκτοξεύεται από αέρα στον κόσμο . Ένας μόνος πύραυλος μπορεί να «κρεμαστεί» κάτω από την άτρακτο. Και η κύρια λεία του, είναι πιθανό να είναι εχθρικά αεροπλανοφόρα. Για το λόγο αυτό, έχει χαρακτηριστεί ευρέως ως «δολοφόνος φορέας». Όσον αφορά τα στρατηγικά βομβαρδιστικά, αυτή η ικανότητα είναι μοναδική.
Αποτελείται, από έναν μεγάλο ενισχυτή πυραύλων μήκους περίπου 9 μέτρων (33 πόδια). Αυτό συνδυάζεται, με έναν υπερηχητικό πύραυλο που μπορεί να κάνει ελιγμούς για να δυσκολέψει την αντιμετώπιση και την προσαρμογή για τερματική καθοδήγηση. Η ακριβής μορφή της τερματικής φάσης δεν έχει επιβεβαιωθεί. Αλλά η Κίνα έδειξε, ένα υπερηχητικό σώμα ολίσθησης με τον πύραυλο DF-17.
Κινεζικό βομβαρδιστικό Xian H-20: Πραγματική απειλή για τις ΗΠΑ
Στις ανησυχίες των ΗΠΑ, προστίθεται το νέο βομβαρδιστικό H-20 της Κίνας, το οποίο αναμένεται να πετάξει παράλληλα και να αντικαταστήσει τελικά το H-6. Ωστόσο, ένα τέτοιο δίδυμο μπορεί να είναι πολύ μακριά. Η παράταση ζωής του H-6, μπορεί να εξηγηθεί από τον σημαντικό χρόνο που μπορεί να χρειαστεί για την παραγωγή και την ανάπτυξη του H-20 σε επαρκή αριθμό.
Αυτό το είδος σταδιακού σχεδίου μοιάζει, σε κάποιο βαθμό, με τα σχέδια των ΗΠΑ με τα βομβαρδιστικά stealth B-2 και B-21. Το τριαντάχρονο B-2 αναμένεται να πετάει για πολλά ακόμη χρόνια έως ότου φτάσουν ικανοί αριθμοί B-21. Επομένως, με τρόπο που δεν είναι εντελώς διαφορετικό από τα σχέδια της Κίνας για το H-6, το B-2 συνεχίζει να αναβαθμίζεται με νέα όπλα , αισθητήρες και τεχνολογία υπολογιστών για να προωθήσει το αεροσκάφος στη μελλοντική υπηρεσία.
Επικαλούμενη «στρατιωτικές πηγές», μια αναφορά της The New Zealand Herald ανέφερε ότι, το νέο και ακόμα κάπως μυστηριώδες βομβαρδιστικό H-20, θα μπορούσε να κάνει την πρώτη του δημόσια εμφάνιση στο φετινό Zhuhai Airshow τον Νοέμβριο, ανάλογα με το πώς εξελίσσονται τα πράγματα με την πανδημία του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με την έκθεση, το υπερηχητικό βομβαρδιστικό stealth H-20 θα μπορούσε να «διπλασιάσει» την εμβέλεια κρούσης της Κίνας, θέτοντας σε κίνδυνο την πατρίδα των ΗΠΑ. Πράγματι, το H-20 αναφέρθηκε στην ετήσια έκθεση «China Military Power Report» του Πενταγώνου για το 2018 και το 2019. Η έκθεση του 2019 διευκρινίζει ότι το νέο H-20 πιθανότατα θα έχει βεληνεκές «τουλάχιστον 8.500 χιλιόμετρα» και «θα χρησιμοποιεί τόσο συμβατικά όσο και πυρηνικά όπλα».
Τελειώνει η εποχή του ποιοτικού πλεονεκτήματος των στρατιωτικών εξοπλισμών των ΗΠΑ
Το βομβαρδιστικό H-20 αναμένεται να επεκτείνει δραστικά τις δυνατότητες προβολής της απειλής της Κίνας, εναντίον του αντιπάλου της στις ΗΠΑ. Το νέο βομβαρδιστικό, θα είναι σε θέση να χτυπήσει στόχους σε μεγάλη απόσταση, ίσως στη δεύτερη αλυσίδα νησιών και πέραν αυτού.
Αυτό σημαίνει, ότι θα απειλούσε περιουσιακά στοιχεία και ενδιαφέροντα των ΗΠΑ στην Ασία-Ειρηνικό. Εάν το αεροσκάφος τεθεί σε λειτουργία, έχει τη δυνατότητα να αλλάξει το παιχνίδι. Η δεύτερη αλυσίδα νησιών, αναφέρεται συνήθως στο διάστημα, μεταξύ της Ιαπωνίας και της Μικρονησίας.
Στο κινεζικό στρατιωτικό δόγμα, τα ύδατα και τα εδάφη στα ανοικτά της ανατολικής ακτής της Κίνας, χωρίζονται σε τρεις αλληλοσυνδεόμενες περιοχές, ή «αλυσίδες» , η έννοια της αλυσίδας των νησιών του Πεκίνου προσαρμόζεται από τη στρατηγική σκέψη της εποχής του Ψυχρού Πολέμου των ΗΠΑ.
Το H-20, μπορεί να απειλήσει τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία που λειτουργούν στη δεύτερη αλυσίδα, ιδίως συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο Γκουάμ, με τρόπους που προηγουμένως δεν μπορούσε η Πολεμική Αεροπορία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας (PLAAF).
Ακόμα πιο ανησυχητικό για την Ουάσινγκτον, το βομβαρδιστικό αεροσκάφος H-20 θα έθετε το Πεκίνο σε εντυπωσιακή απόσταση από την τρίτη αλυσίδα νησιών, που ξεκινά χονδρικά από τα νησιά Aleutian και εκτείνεται πέρα από τη Χαβάη.
Το βομβαρδιστικό είναι εγγυημένο, ότι θα πετάξει με υποηχητικές ταχύτητες και πιστεύεται ευρέως ότι θα μεταφέρει έως και τέσσερις υπερηχητικούς πυραύλους επόμενης γενιάς, αλλά η πλήρης έκταση του οπλοστασίου του παραμένει ασαφής.