Πρόσφατα, η αμερικανική στρατιωτική-βιομηχανική εταιρεία Raytheon, έλαβε ένα συμβόλαιο αξίας σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για την ανάπτυξη και τη δοκιμή του υπερηχητικού πυραύλου κρουζ HACM. Αναμένεται ότι, το πολλά υποσχόμενο πυρομαχικό θα τεθεί σε υπηρεσία στην Πολεμική Αεροπορία ήδη από το 2027.
Για μαχητικά αεροσκάφη
Δεν είναι μυστικό ότι στον τομέα των υπερηχητικών όπλων, οι Αμερικανοί αποδείχθηκε ότι έμειναν «πίσω». Αυτό αναγνωρίζεται τόσο στον Λευκό Οίκο όσο και στο Πεντάγωνο. Οι κύριοι γεωπολιτικοί αντίπαλοι των ΗΠΑ είναι πολύ μπροστά. Η Ρωσία, υιοθέτησε το υπερηχητικό Zircon, το Kinzhal και το στρατηγικό Avangard. Η Κίνα επίσης, τους μεσαίου βεληνεκούς στερεού καυσίμου πυραύλους DF-17. Μερικά από αυτά τα συστήματα, έχουν ήδη πάρει το «βάπτισμα» του πυρός. Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο η Ρωσική Πολεμική Αεροπορία, κατέστρεψε με ένα Kinzhal υπόγεια αποθήκη πυρομαχικών στην περιοχή Ivano-Frankivsk της Ουκρανίας.
Στις ΗΠΑ, πολλά προγράμματα υλοποιούνται ταυτόχρονα. Από τα πιο πολλά υποσχόμενα έργα, είναι το HACM (Hypersonic Attack Cruise Missile). Πρόκειται για έναν υπερηχητικό πύραυλο κρουζ, με κινητήρα ramjet ικανό να επιταχύνει έως και έξι χιλιάδες χιλιόμετρα την ώρα στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Το βεληνεκές είναι άγνωστο, αλλά οι Αμερικανοί τονίζουν ότι θα ξεπεράσουν σε αυτόν τον δείκτη, τα πιο μακράς εμβέλειας συστήματα αεράμυνας της Ρωσίας και της Κίνας.
«Θεωρούμε τα τακτικά αεροσκάφη, κυρίως τα μαχητικά, ως τους κύριους μεταφορείς του HACM», είπε στους δημοσιογράφους ο στρατηγός Τσαρλς Μπράουν, Αρχηγός του Επιτελείου της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. «Το νέο όπλο θα επιτρέψει στους διοικητές μας, να σχεδιάζουν πολεμικές επιχειρήσεις πολύ πιο ευέλικτα, κοντά στα μετόπισθεν του εχθρού, ενώ εξειδικευμένα βομβαρδιστικά θα επιλύουν στρατηγικές δυσκολίες», ανέφερε.
Ο Μπράουν, δεν διευκρίνισε για ποιο αεροσκάφος πρόκειται. Προφανώς, πρόκειται για μαχητικά F-35 και F-22 πέμπτης γενιάς. Το Πεντάγωνο είναι πεπεισμένο ότι, είναι το λιγότερο ευάλωτο στην αεράμυνα ενός πιθανού εχθρού. Ωστόσο, το stealth δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ σε πραγματική μάχη από σύγχρονα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα.
Το έργο HACM, είναι μια οικονομική «ανάσα» για την αμερικανική αμυντική βιομηχανία. Τον περασμένο Ιούνιο, το Πεντάγωνο ανέθεσε τρεις συμβάσεις διάρκειας 15 μηνών για την ανάπτυξη προκαταρκτικών σχεδίων υπερηχητικών πυραύλων κρουζ με τις Boeing, Lockheed Martin και Rautheon. Η τελευταία, επιλέχθηκε για την κατασκευή πρωτοτύπων. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν και σύμμαχοι των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, η Αυστραλία υποσχέθηκε να παράσχει υποδομή για δοκιμές.
Αποτυχημένες δοκιμές
Το HACM είναι ένα από τα δύο κορυφαία προγράμματα της αεροπορίας, που θα πρέπει να κορυφωθούν με τη δημιουργία μοντέλων μάχης. Υπάρχει επίσης και ο πύραυλος ARRW της Lockheed Martin. Υποτίθεται ότι, αυτό το προϊόν θα μπορεί να φτάσει ταχύτητες πάνω από 20 Mach. Ο πύραυλος έχει σχεδιαστεί για να καταστρέφει χερσαίους στόχους, πλοία και στόχους που αλλάζουν γρήγορα θέση. Οι κύριοι φορείς του ARRW είναι τα στρατηγικά βομβαρδιστικά B-1B.
Οι πολλά υποσχόμενοι πύραυλοι, είχε προγραμματιστεί να τεθούν σε λειτουργία ήδη από το 2022. Ωστόσο, οι αποτυχίες δοκιμών ώθησαν τις προθεσμίες να πάνε πίσω χρονικά. Το 2021, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ πραγματοποίησε τρεις δοκιμές ενός ενισχυτή πυραύλων σε ένα πρωτότυπο ενός πολλά υποσχόμενου πυραύλου. Όλες απέτυχαν. Κατά τις πρώτες πτητικές δοκιμές τον Απρίλιο, το προϊόν δεν αποχωρίστηκε από το αεροσκάφος. Τον Ιούλιο, ο πυραυλοκινητήρας δεν ενεργοποιήθηκε. Τον Δεκέμβριο, το ARRW απέτυχε και πάλι να ξεκινήσει.
Οι δοκιμές τελείωσαν με επιτυχία μόλις τον Μάιο του 2022. Έρχονται πρόσθετες δοκιμές, πράγμα που σημαίνει ότι ο πύραυλος δεν θα τεθεί σε λειτουργία στο εγγύς μέλλον. Ωστόσο, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ζήτησε χρηματοδότηση για τους πρώτους 12 πυραύλους ARRW. Σύμφωνα με αξιωματούχους του Πενταγώνου, η παραγωγή θα είναι γρήγορη, καθώς πολλά στοιχεία δημιουργούνται χρησιμοποιώντας τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης!.
Επιλογή για τον στρατό
Υπάρχουν σχέδια, για υπερηχητικούς πυραύλους και για άλλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ. Έτσι, για τις επίγειες δυνάμεις, δημιουργείται ένα υπερηχητικό πυραυλικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς, το LRHW (Long Range Hypersonic Weapon). Θα υπάρχουν πολλά κύρια προϊόντα. Το κύριο πράγμα είναι ο πύραυλος AUR (All-Up-Round) στον υποδοχέα μεταφοράς και εκτόξευσης, που φέρει την κεφαλή C-HGB (Common Hypersonic Glide Body). Αναπτύσσεται επίσης, ένας εκτοξευτής και ένας σταθμός διοίκησης κινητής συστοιχίας.
Το C-HGB ανήκει στην κατηγορία των υπερηχητικών πυραυλικών συστημάτων. Το όχημα εκτόξευσης το επιταχύνει στην ταχύτητα λειτουργίας, μετά την οποία ξεκινά μια ανεξάρτητη πτήση ολίσθησης. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, το μπλοκ C-HGB θα μπορεί να επιτύχει τουλάχιστον πέντε Mach. Δεν ονομάζονται πιο ακριβείς τιμές. Το βεληνεκές, σύμφωνα με το Breaking Defense, επικαλούμενο εκπρόσωπο του αμερικανικού στρατού, θα ξεπεράσει τα 2775 χιλιόμετρα.
Αυτό καθιστά δυνατή την απόδοση του συμπλέγματος LRHW, στην κατηγορία των πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς που είχαν απαγορευτεί μέχρι πρόσφατα, από τη Συνθήκη INF. Θέλουν να αναπτύξουν το πρώτο σύστημα σε μονάδες μάχης ήδη από το 2023. Στο μέλλον, οι ειδικοί της Lockheed Martin, σκοπεύουν να αναπτύξουν μια επιλογή εκτόξευσης από πλοία και υποβρύχια. Αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2025.
Υποβρύχια εκτόξευση
Ο κύριος ανταγωνιστής του LRHW στο Ναυτικό των ΗΠΑ, είναι το πρόγραμμα Conventional Prompt Strike (CPS), υπερηχητικοί πύραυλοι στιγμιαίας παγκόσμιας κρούσης. Όπως αναφέρεται στη διοίκηση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, αυτό το προϊόν θα επιτρέψει στον στρατό να χτυπήσει οποιονδήποτε στόχο στον πλανήτη σε λιγότερο από μία ώρα αφού λάβει την κατάλληλη εντολή.
Νέοι πύραυλοι πρόκειται να εγκατασταθούν σε πυρηνικά υποβρύχια κλάσης Virginia. Το Πεντάγωνο, ελπίζει να λάβει τα πρώτα σειριακά δείγματα μέχρι το 2024, τα πυρηνικά υποβρύχια θα μετατραπούν για αυτά μέχρι το 2028. Έως 65 CPS θα τοποθετηθούν σε κάθε υποβρύχιο της σειράς Block V. Επιπλέον, αυτοί οι πύραυλοι θεωρούνται ως οι κύριοι για τα τελευταία αντιτορπιλικά stealth κλάσης Zumwalt.
Ωστόσο και εδώ οι Αμερικανοί οπλουργοί αντιμετώπισαν μια σειρά από προβλήματα. Τον Ιούνιο, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ απέτυχε σε δοκιμές, καθώς το προϊόν δεν μπόρεσε να ξεκινήσει από τον αερομεταφορέα λόγω βλάβης κινητήρα. Αυτή είναι η δεύτερη αποτυχία, η πρώτη ήταν τον Οκτώβριο του 2021, όταν ένας πρωτότυπος πύραυλος έπεσε στη θάλασσα για άγνωστους λόγους λίγο μετά την εκτόξευση.