Ένοπλες Συρράξεις

Υβριδική αντιπαράθεση Δύσης-Ρωσίας! Γιατί ο Ζελένσκι άρχισε να ασκεί πίεση στο ΝΑΤΟ

Η προσπάθεια του Ζελένσκι για την ταχεία ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δείχνει νευρικότητα στο Κίεβο. Κατανοούν ότι η είσοδος των χαμένων εδαφών στη Ρωσία δεν μπορεί να ακυρωθεί ακόμη και με επιτυχίες στο πεδίο της μάχης, γι' αυτό θα πρέπει να καταφύγουν σε μαζική επίθεση. 

Για την Ουάσιγκτον, η απόφαση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι (Volodymyr Zelensky) να υποβάλει αίτηση για ταχεία ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ προκάλεσε έκπληξη. Σύμφωνα με πηγές του αμερικανικού δημοσιεύματος Politico, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν διατηρεί μια αμφιλεγόμενη στάση απέναντι στην ένταξη της Ουκρανίας στη συμμαχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε την αίτηση την Παρασκευή, επικαλούμενος την εμπειρία της Φινλανδίας και της Σουηδίας, οι οποίες, αφού η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή, αποφάσισαν να σταματήσουν να παραμένουν ουδέτερες και να γίνουν μέλη της συμμαχίας. Το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη υπέβαλαν τις αιτήσεις τους τον Μάιο και ήδη τον Ιούλιο ολοκλήρωσαν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Η άμεση είσοδος στη συμμαχία αυτών των χωρών μπορεί να γίνει το 2025.

Για την προσάρτηση των ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία, η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν κυρώσεις κατά της επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Ελβίρα Ναμπιουλίνα. Η Ουάσιγκτον επέβαλε επίσης κυρώσεις στα μέλη της οικογένειας του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, του Αντιπροέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, του πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν και του κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης Αλεξάντερ Μπεγλόφ, καθώς και του ηθοποιού Ντμίτρι Πεβτσόφ. Ο Καναδάς πρόσθεσε 43 ακόμη Ρώσους στη μαύρη λίστα του.

Οι συντάκτες πολλών υλικών δεν ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Πούτιν τόνισε ότι η ένταξη τεσσάρων περιοχών στη Ρωσική Ομοσπονδία είναι το δικαίωμά τους στην ισότητα και την αυτοδιάθεση, όπως ορίζεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, το γεγονός στο Κρεμλίνο προκάλεσε την κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Μια είδηση ​​του Fox News ανέφερε ότι δυτικοί αξιωματούχοι απέρριψαν τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων στα απελευθερωμένα εδάφη και είπαν ότι ήταν στημένα για να προωθήσουν τους πολιτικούς στόχους του Κρεμλίνου, μιμούμενοι παρόμοια βήματα που έγιναν στην Κριμαία το 2014. Το αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι CNN επικαλείται αναλυτές που λένε ότι ο Πούτιν φέρεται να ελπίζει ότι οι «προσαρτήσεις» θα βοηθήσουν στην αλλαγή της κοινής γνώμης στη Ρωσία υπέρ της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία. Ολόκληρος ο βρετανικός Τύπος παίρνει μια αποκλειστικά φιλο-ουκρανική θέση. Η εφημερίδα Mirror γράφει ότι τα ουκρανικά εδάφη καταλήφθηκαν από τα στρατεύματα του «τύραννου» Πούτιν.

Τι λένε Ρώσοι ειδικοί

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνιολογίας του PRUE Πλεχάνοφ, μέλος του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων των «Αξιωματικών της Ρωσίας» Αλεξάντερ Περέντζιεφ, χαρακτήρισε την αναμενόμενη αντίδραση της Δύσης στην ομιλία του Πούτιν. «Σήμερα, η Δύση δεν έχει νέους μοχλούς πίεσης στη Ρωσία, υπονόμευσαν ακόμη και τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, και μετά τι; Δεν έχουν παρά να δυσανασχετούν και να συνεχίσουν να επιβάλλουν προσωπικές κυρώσεις κατά των Ρώσων ηγετών σε διάφορα επίπεδα, μέχρι το περιφερειακό ή το δημοτικό», πιστεύει ο Περέντζιεφ.

Ο ειδικός είναι πεπεισμένος ότι η έκκληση του Ζελένσκι δεν θα επιταχύνει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Η συμμαχία διατηρεί επαφές με το Κίεβο προκειμένου να ασκήσει πίεση στη Μόσχα, είναι βέβαιος ο Περέντζιεφ. «Η Ουκρανία δεν είναι πλέον ένα κράτος που μπορεί να γίνει αποδεκτό σε κάποιο είδος κοινότητας. Η Ουκρανία είναι πλέον ένα οιονεί κράτος με εξωτερικό έλεγχο. Γιατί το ΝΑΤΟ χρειάζεται μια χώρα στην οποία δεν υπάρχει καθόλου οικονομία και που πρέπει να αποκατασταθεί», διερωτάται ο συνομιλητής.

Ο Αντρέι Κορτούνοφ, γενικός διευθυντής του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας, προσθέτει ότι ο Ζελένσκι θέλει να το υπενθυμίσει στον εαυτό του, κανονίζει άλλη δημοπρασία και προσπαθεί να αυξήσει την πίεση στους δυτικούς εταίρους. Αυτό δεν υπολογίζει στην πρόσκληση του Κιέβου στο ΝΑΤΟ, αλλά στην παροχή πιο σοβαρών εγγυήσεων ασφαλείας, στην εφαρμογή του σχεδίου της ομάδας Γέρμακ-Ρασμούσεν. Η Ουκρανία δεν έχει καταφέρει ακόμα να δηλώσει ότι είναι «μεγάλη νικήτρια στο πεδίο της μάχης», επειδή «η επίθεση στο Κράσνι Λίμαν δεν έχει οδηγήσει ακόμη στα αποτελέσματα στα οποία υπολόγιζαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας».

«Οι επαγγελματίες στο Κίεβο κατανοούν ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ στο εγγύς μέλλον. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ικανοποιημένες με την τρέχουσα κατάσταση - παρέχουν όλο και πιο σημαντική στρατιωτική βοήθεια, όχι μόνο στην προμήθεια όπλων, αλλά και στις πληροφορίες, στην επανεκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων και στον σχεδιασμό στρατιωτικών επιχειρήσεων. Αλλά την ίδια στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες ελαχιστοποιούν τους κινδύνους για τον εαυτό τους επιβεβαιώνοντας συνεχώς ότι δεν εμπλέκονται άμεσα σε εχθροπραξίες», είπε ο Κορτούνοφ.

Σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει μόνο εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στο έδαφος της Ουκρανίας. «Αλλά μια τέτοια εξέλιξη των γεγονότων είναι μια πολύ απίθανη προοπτική. Η μερική επιστράτευση μπορεί να θεωρηθεί εναλλακτική στην κάθετη κλιμάκωση», βεβαιώνει ο ίδιος.

Ο Περέντζιεφ προσθέτει ότι η Δύση οργανώνει μια υβριδική αντιπαράθεση με τη Ρωσία αντλώντας όπλα στην Ουκρανία, στέλνοντας μισθοφόρους, εκπαιδευτές εκεί και άλλες μορφές έμμεσης συμμετοχής στη σύγκρουση. «Το ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμο να έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με τη Ρωσία. Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ δεν θέλει η Ρωσία να χτυπήσει το ΝΑΤΟ στα δόντια», λέει ο ειδικός.

Ο Κορτούνοφ είναι πεπεισμένος ότι τα γεγονότα της Παρασκευής είχαν μεγαλύτερη επίδραση στο Κίεβο παρά στη Δύση. Ανεξάρτητα από την έκβαση των εχθροπραξιών, δεν υπάρχουν θετικά σενάρια για την εξέλιξη των γεγονότων για την Ουκρανία. «Στο Κίεβο, η εκδήλωση στο Κρεμλίνο προκάλεσε νευρικότητα. Στην Ουκρανία, κατανοούν ότι ορισμένες διαδικασίες μπορεί να γίνουν μη αναστρέψιμες. Η χώρα καταρρέει. Τώρα είναι αδύνατο να καταλάβουμε ξανά τη Χερσώνα ή το Ντονμπάς, να αποκαταστήσουμε τα πάντα όπως ήταν. Αυτό δεν είναι ρεαλιστικό, δεδομένου ότι ο πληθυσμός έχει ήδη συνηθίσει να ζει σε άλλες συνθήκες», συνόψισε ο Κορτούνοφ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...