Ο λόγος για τις εκρήξεις που σταμάτησαν και τους δύο Nord Streams επ' αόριστον δεν είναι ξεκάθαρος, ούτε είναι σαφές ποιο κράτος βρίσκεται πίσω από αυτό. Υπό το πρίσμα της ακόμη εντελώς ασαφής κατάστασης με εμφανείς ζημιές στους αγωγούς φυσικού αερίου, είναι ενδιαφέρον να εκτιμηθεί το υποβρύχιο μη επανδρωμένο δυναμικό ξένων χωρών.
Η "Izvestia" εξετάζει ποια τεχνικά μέσα, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διεξαγωγή ορισμένων επιχειρήσεων στις θάλασσες που περιβάλλουν την Ευρώπη και ποιο είναι το επίπεδο ανάπτυξης της κατασκευής υποβρύχιων drone στη Δύση.
"Ορκα"
Στις 28 Απριλίου 2022, εκτοξεύτηκε στην Καλιφόρνια το πρώτο από τα τέσσερα πειραματικά πρωτότυπα του μεγαλύτερου αμερικανικού υποβρύχιου drone, το Orca XLUUV. Πολλά μέσα ονόμασαν αυτή τη συσκευή, ένα είδος ασύμμετρης απάντησης στη δημιουργία από τη Ρωσία του πυρηνικού υποβρύχιου drone Poseidon.
Στην πραγματικότητα, το XLUUV είναι ένα μη πυρηνικό μη επανδρωμένο υποβρύχιο βάρους περίπου 50 τόνων, το οποίο θα γίνει πλατφόρμα για την τοποθέτηση διαφόρων ωφέλιμων φορτίων, προκειμένου να επεξεργαστεί τη χρήση τέτοιων drones. Θεωρητικά, και ανάλογα με τον εναλλάξιμο αρθρωτό εξοπλισμό, το αμερικανικό «Orks» θα αποδώσει αποστολές μεταφοράς και κατά των ναρκών, δυνατότητα συμμετοχής σε αναγνωρίσεις, επιχειρήσεις έρευνας στον βυθό της θάλασσας, διεξαγωγή ηλεκτρονικού πολέμου, ανίχνευση υποβρύχιων οχημάτων πιθανού εχθρού και παρακολούθηση στις δραστηριότητές τους.
Στο μέλλον, μια τέτοια συσκευή θα είναι επίσης οπλισμένη με όπλα τορπιλών, τις τορπίλες Mk46 και Mk48. Η εμβέλεια του "Orka" μπορεί να φτάσει τα 6500 μίλια (αυτό είναι σχεδόν 12 χιλιάδες χιλιόμετρα) και, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το σύστημα ελέγχου του θα συνδυάζει ένα αυτόνομο σύστημα ελέγχου και θα λειτουργεί υπό τον έλεγχο ενός κέντρου διοίκησης, μια τέτοια εμβέλεια επιτρέπει να εκτελούνται εργασίες σε οποιαδήποτε περιοχή του Παγκοσμίου ωκεανού.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, η σημερινή «φάλαινα δολοφόνος» («Orka») είναι μόνο ένα πρωτότυπο μελλοντικών υποβρυχίων μάχης drone. Σκοπεύουν να δοκιμάσουν τεχνολογίες και μεθόδους χρήσης. Φυσικά, αν χρειαστεί, η αμερικανική ναυπηγική βιομηχανία θα μπορεί να κατασκευάσει δεκάδες τέτοιες, σχετικά μικρές συσκευές. Πιθανώς, με τη βοήθεια ακριβώς τέτοιων υποβρύχιων drones, σχεδιάζεται να διεξαχθεί η αναζήτηση και η καταστροφή θερμοπυρηνικών ναρκών καθυστερημένης δράσης τύπου Poseidon, που μπορούν να αναπτυχθούν από τη Ρωσία.
Συσκευή Κριμαίας
Στις 21 Σεπτεμβρίου 2022, ένα θαλάσσιο drone άγνωστης μέχρι τώρα σχεδίασης, εκτοξεύτηκε στην ακτή της Κριμαίας κοντά στη Σεβαστούπολη. Λίγο καιρό αργότερα, ένα άλλο μη επανδρωμένο όχημα επιφανείας ανακαλύφθηκε και καταστράφηκε κοντά στη βάση του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας του Ρωσικού Ναυτικού .
Μία από τις συσκευές, κατέληξε στα χέρια του ρωσικού στρατού και, φυσικά, θα μελετηθεί εκτενώς. Νωρίτερα υπήρχαν πληροφορίες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, σχεδίαζαν να μεταφέρουν drones πολλαπλών χρήσεων χαμηλής παρατηρήσιμης επιφάνειας στην Ουκρανία.
Οι Ουκρανοί χειριστές εκπαιδεύτηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι πιθανό να μιλάμε για τέτοιες συσκευές εδώ. Τέτοια drones, μπορούν να εκτελέσουν διάφορες εργασίες: αναγνώριση, προσδιορισμό στόχων, παράδοση φορτίου, drones καμικάζι. Κάτω από ορισμένες συνθήκες, μπορούν να είναι πολύ αποτελεσματικά, έχοντας αρκετά μεγάλη εμβέλεια και επιτρέποντάς τους να λειτουργούν κρυφά, έχουν χαμηλή ορατότητα ραντάρ και υπέρυθρη ακτινοβολία, γεγονός που καθιστά δυνατή την αισθητή προσέγγιση των απαραίτητων παράκτιων αντικειμένων.
Το μήκος ενός τέτοιου drone είναι μόνο περίπου 4 μ., το ύψος πάνω από τη στάθμη του νερού είναι περίπου 1 μ. Η συσκευή, μπορεί να έχει μάζα περίπου 100 κιλά, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να μεταφέρει περίπου 50–60 κιλά εκρηκτικών. Μια τέτοια χρέωση, είναι υπεραρκετή για να βλάψει σοβαρά ακόμη και ένα μεγάλο πολεμικό πλοίο, για να μην αναφέρουμε πολιτικά πλοία και διάφορες λιμενικές εγκαταστάσεις.
Βρετανικό REMUS
Στις 27 Αυγούστου 2022, το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι, σχεδιάζει να προμηθεύσει την Ουκρανία με υποβρύχια drones για την εκκαθάριση ναρκών στη Μαύρη Θάλασσα. Συγκεκριμένα, έξι ελαφρά υποβρύχια κατηγορίας που μπορούν να λειτουργήσουν σε σχετικά μικρά βάθη έως 100 m .
Σε αυτό το επίπεδο μπορούν να εντοπιστούν νάρκες που αποτελούν κίνδυνο για τη θαλάσσια ναυσιπλοΐα. Το ακριβές μοντέλο των drones που η Βρετανία σχεδιάζει να προμηθεύσει στην Ουκρανία, δεν έχει επίσημα ονομαστεί, αλλά το γνωστό drone τύπου REMUS-100, το οποίο έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για την εκκαθάριση ναρκοπεδίων, για παράδειγμα, στον Περσικό Κόλπο, εμπίπτει σε αυτά.
Ο αριθμός στον τίτλο δείχνει απλώς την κατηγορία βάθους κατάδυσης σε μέτρα. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, θα εκπαιδευτούν ειδικοί που θα διαχειρίζονται το έργο των ναρκαλιευτικών drones. Το καθήκον τους είναι να ανιχνεύουν και να ερευνούν υποβρύχια αντικείμενα. Το ναρκαλιευτικό πλοίο, θα καταστρέψει τις νάρκες που ανακαλύφθηκαν με τη βοήθεια τρατών και φορτίων βάθους. Ο σχεδιασμός του REMUS-100, μοιάζει με τορπίλη με μήκος μόλις 1,6 μ. με διάμετρο σώματος μικρότερη από 20 εκ. Το βάρος του είναι περίπου 40 κιλά, μια πολύ μικρή και εύχρηστη συσκευή.
Έξι συσκευές δεν είναι πολλές και θα είναι αρκετές, μόνο για να καθαρίσουν και να διατηρήσουν σε ασφαλή κατάσταση, μόνο κάποια περιορισμένη υδάτινη περιοχή, όπως η μετάβαση στην ανοιχτή θάλασσα από λιμάνια. Στους διαδρόμους κατά μήκος των οποίων κινούνται πολιτικά πλοία, μπορεί να εμφανιστούν παρασυρόμενες νάρκες, οι οποίες σκίζονται από άγκυρες από ναρκοπέδια κοντά στην Οδησσό και, πιθανώς, από άλλες ναρκοθετημένες περιοχές της ακτής της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας.
Εκτός από το REMUS-100, υπάρχουν επίσης μεγαλύτερες συσκευές REMUS-300 και REMUS-600 στην Αγγλία. Μπορούν να εργαστούν σε μεγάλα βάθη και μπορούν να μεταφέρουν μεγάλα σετ εξοπλισμού, αλλά για τους σκοπούς της παράκτιας τράτας στη Μαύρη Θάλασσα, τέτοιες συσκευές είναι πιθανώς περιττές.
«Snakehead» από τις Η.Π.Α
Ένα άλλο μεγάλο drone αμερικανικής κατασκευής, είναι το Snakehead LDUUV (Large Displacement Underwater Vehicle). Αυτή είναι μια μυστική καινοτομία του στόλου υποβρυχίων των ΗΠΑ. Η μη πυρηνική συσκευή, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό στις 16 Φεβρουαρίου 2022 και λίγα είναι γνωστά ακόμα γι' αυτήν. Χρησιμοποιείται από υποβρύχια που είναι εξοπλισμένα με ειδικό κοντέινερ, για την κίνηση υποβρύχιων οχημάτων για τη μεταφορά ναυτικών ειδικών δυνάμεων. Αυτό υποδηλώνει τον σκοπό του "Snakehead", είναι πολύ πιθανό η συσκευή να μπορεί να μεταφέρει αρκετούς κολυμβητές μάχης ή ένα αρκετά εντυπωσιακό σύνολο εξοπλισμού βάρους αρκετών εκατοντάδων κιλών.
Και παρόλο που οι εργασίες για τη διαμόρφωση της εμφάνισης της συσκευής διήρκεσαν περισσότερα από 10 χρόνια, η επιλογή της τεχνικής λύσης για το έργο, έγινε μέχρι το 2021 και το νέο drone κατασκευάστηκε κυριολεκτικά μέσα σε ένα χρόνο. Πιθανώς, τέτοια ποσοστά εξηγούνται από το γεγονός ότι μέχρι στιγμής, πρόκειται για ένα ενιαίο πρωτότυπο, στο οποίο θα δοκιμαστούν τόσο οι εποικοδομητικές λύσεις όσο και οι τακτικές εφαρμογής. Μπορούμε επίσης να υποθέσουμε την αντιναρκική χρήση μιας τέτοιας συσκευής, τη διεξαγωγή αποστολών δολιοφθοράς και αναγνώρισης. Αν κρίνουμε από τις διαστάσεις, το «Snakehead» στο μέλλον θα μπορεί να φέρει όπλα τορπιλών.
Εκτός από τις προαναφερθείσες συσκευές, δεκάδες μοντέλα στρατιωτικών και πολιτικών μικρού και μεσαίου μεγέθους υποβρύχιων drones, βρίσκονται σε υπηρεσία και λειτουργία σε χώρες του ΝΑΤΟ. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι, για τις θάλασσες που περιβάλλουν την Ευρώπη, οποιοδήποτε πανεπιστήμιο ή μια μικρή εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, μπορεί να δημιουργήσει ένα πλήρως λειτουργικό μικρό υποβρύχιο όχημα.
Πολλές συσκευές έχουν εμπορικό σκοπό και εργάζονται στη συντήρηση αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τα μικρού μεγέθους υποβρύχια drones μπορούν να χρησιμοποιηθούν, γενικά, από ένα μικρό σκάφος ή σκάφος για ερευνητικές ή υδρογραφικές εργασίες. Σήμερα, τα υποβρύχια drones είναι ένα πολύ κοινό μέσο μελέτης των ωκεανών. Και φυσικά χρησιμοποιούνται από τον στρατό.