Σε συνέντευξή του στην Al-Mayadeen, ο Ρώσος πρεσβευτής στη Βηρυτό πιστεύει ότι τα δημοψηφίσματα σε περιοχές της Ουκρανίας για την ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία διεξήχθησαν σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου. Αντανακλά την άσκηση από τον πληθυσμό των νόμιμων δικαιωμάτων του στην αυτοδιάθεση και τονίζει ότι «οποιαδήποτε συζήτηση για την αδυναμία μας είναι απλώς ένα όνειρο τρελό».
Η ρωσική απόφαση να ανακοινώσει μερική επιστράτευση και τα δημοψηφίσματα για την ένταξη του Ντονμπάς, της Χερσώνας και του Ζαπορόζιε στη Ρωσική Ομοσπονδία απασχολούν τη Δύση και μέχρι τώρα, αναλυτές και παρατηρητές είναι απασχολημένοι να εξηγούν τους λόγους και τις επιπτώσεις των ρωσικών βημάτων.
Ο Ρώσος πρεσβευτής στη Βηρυτό, Αλεξάντερ Ρουντάκοφ (Alexander Rudakov), αποκαλύπτει σε αποκλειστική συνέντευξη στην Al-Mayadeen ότι «η ανακοίνωση της μερικής επιστράτευσης σημαίνει την κλήση 300.000 εφέδρων στρατιωτών στη στρατιωτική θητεία, οι οποίοι έχουν υπηρετήσει στο παρελθόν στις τάξεις του ρωσικού στρατού, οι οποίοι έχουν μαχητική εμπειρία και διαθέτουν την απαιτούμενη στρατιωτική ικανότητα».
Εξηγεί ότι «ο Ανώτατος Διοικητής των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων έλαβε αυτή την απόφαση, ενόψει της συνεχιζόμενης θρασύδειλης, απερίσκεπτης και άνευ προηγουμένου επίθεση της στρατιωτικής μηχανής του ΝΑΤΟ, που στοχεύει τη Ρωσία, και πραγματοποιείται από τους νεοναζιστικούς και αντιλαϊκούς σχηματισμούς του καθεστώτος του Κιέβου».
Δεν έχουμε κηρύξει πόλεμο σε κανέναν
Καθώς ο Ρώσος πρεσβευτής διαβεβαιώνει ότι η χώρα του «δεν έχει κηρύξει πόλεμο σε κανέναν», λέει ότι η απόφαση για μερική επιστράτευση, η οποία ήρθε στο πλαίσιο της παρακολούθησης της υλοποίησης της στρατιωτικής επιχείρησης που ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο, «στοχεύει στην προστασία της μητέρας πατρίδας, τη διασφάλιση της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας και την ασφάλεια των λαών και των κατοίκων της Ρωσίας, καθώς και των ουκρανικών εδαφών που απελευθερώθηκαν από τους νεοναζί, τον αφοπλισμό και την αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας».
Μετά τους αυξανόμενους ισχυρισμούς της Δύσης για το τι συμβαίνει στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, προσθέτει: «Δυστυχώς, τίποτα καλό δεν μπορεί να αναμένεται πρόσφατα από τις δυτικές χώρες. Συχνά ανακοινώνουν ανοιχτά πιο επιθετικά σχέδια κατά της Ρωσίας».
Και συνεχίζει: «Δεν μπορούμε παρά να ελπίζουμε ότι θα επικρατήσει η λογική και ότι οι δυτικοί θερμοκέφαλοι θα βρουν το θάρρος να αποδεχθούν ότι οι αλλαγές που γίνονται στο σύστημα των διεθνών σχέσεων δεν μπορούν να πάνε πίσω και να συνειδητοποιήσουν ότι η ασφάλεια των εδαφών μας και η ενότητα, η ανεξαρτησία και η ελευθερία της πατρίδας μας θα είναι εγγυημένα με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας».
Δυτική ώθηση να μεταφερθεί ο πόλεμος στη ρωσική ενδοχώρα
Ο Ρώσος πρέσβης υποστηρίζει ότι «τα γεγονότα των τελευταίων μηνών υποδεικνύουν την εμπλοκή των χωρών του ΝΑΤΟ στα γεγονότα της Ουκρανίας και την αυξανόμενη στρατιωτική συμμετοχή τους σε αυτά. Ακολουθήστε τι λένε οι δυτικοί πολιτικοί. Η στρατιωτική ήττα της χώρας μας, που ακολούθησε η κατάρριψη της κυριαρχίας της, η διαίρεση και η λεηλασία της».
Όσο για το καθεστώς στο Κίεβο, σύμφωνα με τον Ρώσο διπλωμάτη, «δεν απολαμβάνει ανεξαρτησίας, είτε σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων είτε σε επιχειρησιακές διαδικασίες, αλλά λαμβάνει τις εντολές του από την Ουάσιγκτον και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η διαδικασία άντλησης της Ουκρανίας με βαρέα όπλα, μισθοφόρους και στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες του ΝΑΤΟ συνεχίζουν, και χρησιμοποιούνται ως όργανο για την καταστροφή του ρωσικού κράτους.
«Είμαστε υποκείμενοι σε πόλεμο μέσων ενημέρωσης και σκληρή προπαγάνδα. Προσπαθούν να μας απαξιώσουν σε όλα τα φιλοδυτικά ΜΜΕ και να μας κατηγορήσουν για όλα τα προβλήματα του κόσμου, μέχρι τις παγκόσμιες κρίσεις τροφίμων και ενέργειας».
«Μέρος αυτής της στρατηγικής είναι η διάδοση ψευδών πληροφοριών για τη ρωσική στρατιωτική ειδική επιχείρηση, έτσι ώστε, στα κοινωνικά δίκτυα, να είναι ενεργή η διαδικασία κατασκευής ψευδών και ψεύτικων ειδήσεων για τις πλασματικές νίκες των Ουκρανών εθνικιστών» προσθέτει.
«Σας διαβεβαιώνω ότι όταν γίνεται λόγος στη Δύση για υποχώρηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων ή για αδυναμία μας, αυτό είναι ένα όνειρο που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Έχουμε κάνει μια τακτική ανασύνταξη των δυνάμεων στον άξονα (Ιζιούμ). Όσον αφορά την επιστράτευση, επηρεάζει μόνο το 1% των στρατευμένων στις εφεδρικές δυνάμεις», τονίζει ο Ρώσος πρέσβης.
Ο κ. Ρουντάκοφ προσθέτει ότι οι ρωσικές δυνάμεις «επιχειρούν με επιτυχία σε μια γραμμή επαφής πολέμου και ένα μέτωπο μάχης, που ξεπερνά τα 1.000 χιλιόμετρα, όχι μόνο εναντίον νεοναζιστικών σχηματισμών, αλλά σχεδόν ολόκληρης της στρατιωτικής μηχανής της Δύσης. Ενώ δίνουμε προτεραιότητα στη διατήρηση των ανθρώπινων ζωών, τα μαχητικά χτυπήματα εκτελούνται με μεγάλη ακρίβεια».
Θα πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει
«Στη διαδικασία οικοδόμησης μιας νέας παγκόσμιας τάξης, όχι δυτικής, οι Ηνωμένες Πολιτείες, δυσαρεστημένες με την απώλεια της παγκόσμιας ηγεμονίας τους, μας αναγκάζουν να αντιμετωπίσουμε μια οξεία σύγκρουση. Προσπαθούν, με όλες τις δυνάμεις, να μας αποδυναμώσουν και να προκαλέσουν τη μεγαλύτερη ζημιά στη Ρωσία, η οποία υποστηρίζει σθεναρά την αρχή της κυρίαρχης ισότητας των εθνών».
Υπό το φως της δήλωσης του αναπληρωτή προέδρου του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ότι η χώρα του έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα, εάν χρειαστεί, με αυστηρή τήρηση των βασικών αρχών της κρατικής πολιτικής στον τομέα της πυρηνικής αποτροπής, ο Ρώσος πρέσβης αναφέρει πως, «δεν είναι δικό μας θέμα να χρησιμοποιούμε απειλές» και συνεχίζει: «Πράγματι, η Ρωσία ανέκαθεν παρουσίαζε στους δυτικούς εταίρους της απαράμιλλη υπευθυνότητα και υπομονή με διάφορες επιλογές που στοχεύουν στην εξασφάλιση μιας ολοκληρωμένης, δίκαιης και μακροπρόθεσμης ασφάλειας στο παγκόσμιο σύστημα, αλλά δεν μας άκουσαν. Μας κάλεσαν να εφαρμόσουμε τις συμφωνίες διευθέτησης του Μινσκ στο Ντονμπάς, αλλά σαμποτάρονταν ανοιχτά».
Σε μια εποχή που τα δημοψηφίσματα για την ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία δέχθηκαν εκτεταμένες δυτικές επιθέσεις, ο Ρουντάκοφ εξηγεί ότι «αυτά τα δημοψηφίσματα διεξήχθησαν σύμφωνα με όλες τις αρχές του διεθνούς δικαίου. Αντικατοπτρίζουν την άσκηση των νόμιμων δικαιωμάτων των κατοίκων αυτών των περιοχών».
Η υποστήριξη της Μόσχας αποδίδει την απόφαση για ένταξη αυτών των περιοχών στη Ρωσική Ομοσπονδία, ως «απλώς ένα ενοποιητικό βήμα για την εκτέλεση του καθήκοντος που έθεσε η ηγεσία της χώρας για την προστασία των πολιτών από τις φρικαλεότητες που διέπραξαν οι νεοναζί εκεί πριν από χρόνια. Αυτή είναι η αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης μέσω της επανένωσης των αρχικών ρωσικών εδαφών στη Νοβοροσίγια», όπως το έθεσε ο Ρουντάκοφ.
Ο χειμώνας της Ευρώπης θα είναι σκληρός και βαρύς
Υπό το πρίσμα της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, ο Πρέσβης Ρουντάκοφ ισχυρίζεται ότι «είναι αδύνατο να αντισταθμιστεί πλήρως η προσφορά φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ο χειμώνας στην Ευρώπη αναμένεται να είναι σκληρός και βαρύς».
Και συνεχίζει: «Θα ήθελα να τονίσω, για άλλη μια φορά, ότι η Ρωσία δεν έχει ασκήσει ποτέ κανέναν εκβιασμό στον τομέα των ενεργειακών πόρων εναντίον κανενός και ποτέ δεν αρνήθηκε να εκπληρώσει τις διεθνείς συμβατικές της υποχρεώσεις. Παρά τις δηλώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μονομερείς και παράνομες κυρώσεις στοχεύουν στον αγροτικό τομέα στη Ρωσία, συνεχίζοντας να επηρεάζουν αρνητικά την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Η Ευρώπη δεν έχει λάβει ακόμη αποτελεσματικά και ξεκάθαρα μέτρα για την άρση των φραγμών στις εξαγωγές ρωσικών γεωργικών προϊόντων (κυρίως σίτου) και λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές».
Ο Ρώσος πρέσβης ολοκληρώνει την ομιλία του στην Al-Mayadeen σημειώνοντας ότι «οι περιορισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης εισάγουν διακρίσεις. Για παράδειγμα, επιτρέπεται στους Ευρωπαίους να εισάγουν ρωσικά λιπάσματα σιτηρών και ποτάσας για να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες, αλλά η διέλευση σε τρίτες χώρες απαγορεύεται. Επομένως, είναι δύσκολο να σταθεροποιηθεί η παγκόσμια επισιτιστική κατάσταση σύμφωνα με τέτοια πρότυπα».