Στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας και οι δύο πλευρές χρησιμοποιούν όλα τα ατού στα χέρια τους. Ενώ η Ουκρανία, έχει σημειώσει κάποια πρόοδο στο μέτωπο χρησιμοποιώντας νέα σύγχρονα όπλα από τη Δύση, η Ρωσία έχει εκτοξεύσει πρόσφατα ένα νέο όπλο στο πεδίο.
Υποστηρίζεται ότι ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα τύπου καμικάζι Shahid-136 (UAV), που χρησιμοποιούν οι ρωσικές δυνάμεις, προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε ουκρανικούς στόχους. Ιρανικές πηγές υποστηρίζουν ότι τα συστήματα αυτά έχουν βεληνεκές έως και 2.500 χιλιόμετρα.
Αν και τα οπλισμένα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, κοινώς γνωστά ως SİHA, βρίσκονται συχνά στην ημερήσια διάταξη, τα UAV καμικάζι είναι μεταξύ των αποτελεσματικών συστημάτων που έχουν εμφανιστεί σε περιοχές συγκρούσεων τα τελευταία χρόνια.
Είναι γνωστό επίσης ότι, τα ισραηλινής κατασκευής UAV καμικάζι Harop ήταν επίσης αποτελεσματικά στην απόκτηση υπεροχής έναντι του Μπακού, στις συγκρούσεις μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας.
Με αυτονομία 1000 χιλιομέτρων, τα Harops μπορούν να μείνουν στον αέρα για περίπου 6 ώρες. Με άνοιγμα φτερών 3 μέτρα και μήκος 2,5 μέτρα, το Harops μπορεί να μεταφέρει 23 κιλά εκρηκτικών.
Ο κύριος στόχος τους είναι τα ραντάρ αεράμυνας
Ο συνταξιούχος πιλότος σμήναρχος του επιτελείου αεροπορίας Osman Başıbüyük, εξήγησε τη διαφορά μεταξύ των UAV καμικάζι και των SİHA.
Δηλώνοντας ότι υπάρχει διαφορά στην αποστολή μεταξύ UAV και UAV καμικάζι, ο Başıbüyük είπε: «Τα UAV καμικάζι φέρουν ένα είδος αισθητήρα μέσα. Αυτοί οι αισθητήρες αναζητούν τις συχνότητες που εκπέμπουν τα συστήματα αεράμυνας. Αυτά τα UAV καμικάζι αποστέλλονται στην περιοχή όπου βρίσκεται η απειλή και αρχίζουν να κάνουν κύκλους στον αέρα για ώρες. Μπορεί να μείνει στον αέρα για 8 ώρες κατά μέσο όρο. Εάν το σύστημα αεράμυνας ενεργοποιήσει τα ραντάρ του, για να εμπλέξει το αεροσκάφος, πηγαίνει προς την κατεύθυνση του σήματος και κάνει βουτιά καταστροφής. Αυτό είναι το κύριο καθήκον του. Τα SİHA ελέγχονται από το έδαφος. Ρίχνουν τα πυρομαχικά τους και επιστρέφουν στη βάση. Τα UAV Καμικάζι δεν επιστρέφουν».
Το Ισραήλ, έχει αναπτύξει πολύ τα UAV καμικάζι και το Ιράν έχει επίσης κάνει σημαντική δουλειά, είπε ο Başıbüyük: «Η Τουρκία εργάζεται επίσης σε αυτόν τον τομέα, αλλά δεν ξέρω σε ποιο σημείο».
Απενεργοποιούν τα ραντάρ και ανοίγουν το δρόμο για τα αεροπλάνα
Δηλώνοντας ότι τα drones καμικάζι που ονομάζονται "Kargu" στα χέρια της Τουρκίας, δεν μπορούν να συγκριθούν με τα UAV καμικάζι στα χέρια του Ισραήλ και του Ιράν, ο Başıbüyük είπε:
«Δεν έχουν αισθητήρες, δεν έχουν κάμερες. Ωστόσο, τα UAV καμικάζι που χρησιμοποιούνται κατά των συστημάτων αεράμυνας, περιέχουν σοβαρή τεχνολογία. Ένα αυτί που ακούει κάποιου είδους συχνότητα. Αρχικά, θα μάθετε σε ποια συχνότητα λειτουργεί το ραντάρ του άλλου μέρους. Θα φορτώσετε αυτή τη συχνότητα στα δεδομένα του UAV και θα το προγραμματίσετε να επιτεθεί, όταν ακούσει αυτήν τη συχνότητα. Αυτά συνήθως, επιτίθενται στην κεραία των ραντάρ. Δεν καταστρέφει εντελώς το σύστημα. Αν αντικαταστήσει τις κεραίες θα συνεχίσει να το χρησιμοποιεί. Ωστόσο, δεδομένου ότι τα αεροπλάνα εμποδίζουν τα ραντάρ να ανοίξουν και τα χτυπούν όταν αυτά ανοίγουν, ανοίγει κάπως το δρόμο για τα αεροπλάνα στις επιχειρήσεις».
Η Τουρκία δεν έχει ακόμη την επιτυχία που σημείωσε στον τομέα της SİHA στα UAV καμικάζι
Οι αναλυτές της Ανεξάρτητης Ομάδας Έρευνας και Ανάλυσης Blue Melange, οι οποίοι εργάζονται σε πολιτικές άμυνας και ασφάλειας, απάντησαν επίσης στις ερωτήσεις της Independent Turkish σχετικά με αυτό το θέμα.
Οι αναλυτές της Blue Melange δήλωσαν πρόσφατα ότι, οι κύριοι παίκτες στο πεδίο της μάχης είναι τα συστήματα "Loiting - πυρομαχικά καμικάζι" (Loitering Munition) και "Out of Line of Sight (NLOS)", τα οποία δίνουν στον χειριστή την ευκαιρία να καθοδηγήσει το τερματικό μέχρι την τελευταία στιγμή, με έναν σύνδεσμο δεδομένων που ονομάζεται Man-in-the-Loop.
Σημειώνοντας ότι το Ισραήλ είναι ο ειδικός σε αυτό το θέμα, οι αναλυτές της Blue Melange υποστήριξαν ότι «η Τουρκία δεν έχει ακόμη ακολουθήσει τον δρόμο που έχει διανύσει στο SİHA όσον αφορά το LM και το NLOS».
Όπως δήλωσαν οι ειδικοί που έδωσαν τις απόψεις τους, η Τουρκία έχει και μελέτες για την ανάπτυξη ενός UAV καμικάζι. Το έργο που ονομάζεται Kargı UAV, δεν πρέπει να συγχέεται με τα drones Kargu που εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται.
Τα drones Kargu χρησιμοποιούνται μόνο εναντίον οχημάτων και μικρών εχθρικών ομάδων σε μικρές αποστάσεις. Τα UAV Kargı, αναμένεται να ανταγωνιστούν τα συστήματα που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος από το Ισραήλ και το Ιράν.
Μια είδηση για το UAV Kargı εμφανίστηκε στον ιστότοπο Defense Turkey στις 8 Σεπτεμβρίου 2022, ο οποίος αναφέρεται στην αμυντική βιομηχανία.
Στις ειδήσεις, σημειώθηκε ότι η διαμόρφωση του UAV Kamikaze Kargı, που αναπτύχθηκε από τη Lentatek και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο EFES 2022 με τη διαμόρφωση κεφαλής αναζήτησης RF, χρησιμοποιώντας το σύστημα απεικόνισης EO/IR, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο ADEX 2022 που πραγματοποιήθηκε στο Αζερμπαϊτζάν.
Παρόμοια με το ισραηλινής κατασκευής Harop
Σημειώθηκε ότι το σύστημα, το οποίο θα έχει παρόμοιες λειτουργίες με το ισραηλινής κατασκευής Harop, πραγματοποίησε την πρώτη του επιτυχημένη πτήση το 2018.
Το έργο, το οποίο ξεκίνησε υπό την ηγεσία της LENTATEK, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την ASELSAN, την TÜBİTAK SAGE και το ΤΕΙ, και σχεδιάζεται να ξεκινήσει η φάση μαζικής παραγωγής στο άμεσο μέλλον.
Η αποστολή του Kargı, είναι να προσπαθήσει να εξουδετερώσει τα ραντάρ αεράμυνας αιωρώντας πάνω από τον εχθρικό εναέριο χώρο, όπως ακριβώς και το Harop.