Δύσκολη ήταν η νύχτα στην Κωνσταντινούπολη. Τα επεισόδια ΄που σημειώθηκαν μεταξύ της αστυνομίας και όσων διαμαρτύρονται για τη σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου συνεχίστηκαν έξω από το δημαρχείο και στις πλατείες της πόλης.
Η Τουρκία ζει ημέρες κρίσης και διχόνοιας μετά τη σύλληψη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, η οποία έβγαλε στον δρόμο χιλιάδες ανθρώπους.
Νέες διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί στην Κωνσταντινούπολη αλλά και σε άλλες περιοχές της Τουρκίας σήμερα Παρασκευή (21/3) με αίτημα να αφεθεί ελεύθερος ο δήμαρχος της πόλης Εκρέμ Ιμάμογλου, παρά την άγρια καταστολή που δέχθηκαν οι συγκεντρώσεις το βράδυ της Πέμπτης (20/3).
Στη Σμύρνη, που αποτελεί προπύργιο των Κεμαλιστών, υποστηρικτές της αντιπολίτευσης και φοιτητές βγαίνουν στους δρόμους, ζητώντας να αφεθεί ελεύθερος ο Ιμάμογλου.
«Είμαστε εκατομμύρια»
Εκτός από τον Ιμάμογλου, κρατούνται πέντε δήμαρχοι εκλεγμένοι με το CHP και δέκα ακόμη του φιλοκουρδικού κόμματος DEM, του άλλου μεγάλου κόμματος της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο.
Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στα Άδανα ενάντια στις επιχειρήσεις κράτησης, ξεπερνώντας τα οδοφράγματα της αστυνομίας και τα TOMA για να διαμαρτυρηθούν κατά της τουρκικής κυβέρνησης.
«Συναυλία» με κατσαρόλες και κλάξον αντηχούσε σε πολλές συνοικίες της πόλης.
Η πρόσβαση σε πολλούς ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και σε πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων παραμένει περιορισμένη στην Κωνσταντινούπολη, για δεύτερη ημέρα. Ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν 37 άτομα επειδή είχαν αναρτήσει «προβοκατόρικα μηνύματα» στο διαδίκτυο.
Εκτός του Ιμάμογλου, άλλοι 80 άνθρωποι συνελήφθησαν το πρωί της Τετάρτης και άλλοι 20 αναζητούνται. Μεταξύ αυτών, έξι κατηγορούνται επίσης για «υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης», δηλαδή του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.
Η τουρκική αστυνομία προχώρησε σε χρήση πλαστικών σφαιρών και δακρυγόνων προς τον κόσμο που είχε συναντηθεί μπροστά από το δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης, μετά από κάλεσμα του κόμματος CHP του δημάρχου Εκρέμ Ιμάμογλου, μεταδίδουν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).
Παρά την απαγόρευση των Αρχών, που φρόντισαν αμέσως μετά τη σύλληψη του δημάρχου την Τρίτη να επιβάλουν τετραήμερη απαγόρευση συγκεντρώσεων, μεγάλο πλήθος συγκεντρώθηκε την Πέμπτη έξω από το δημαρχείο και το αστυνομικό τμήμα, αλλά και σε πανεπιστήμια και πλατείες σε όλη την Τουρκία.

Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να εμποδίσουν μία ομάδα νεαρών διαδηλωτών που επιχειρούσε να κατευθυνθεί προς την πλατεία Ταξίμ, έναν εμβληματικό χώρο διαμαρτυρίας, που έχει πλήρως αποκλειστεί με μεταλλικά κιγκλιδώματα.
Από ένα λεωφορείο, στο οποίο είχε ανέβει, ο πρόεδρος του CHP Οζγκιούρ Εζέλ, που απηύθυνε κάλεσμα για τη συγκέντρωση, είπε προς την αστυνομία: «Δεν θέλω να βλέπω πλαστικές σφαίρες εδώ. Εάν όχι, η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης θα καταστεί υπεύθυνη για ό,τι συμβεί», προειδοποίησε.
«Ποιοι είστε εσείς που θα ψεκάσετε με δακρυγόνα την ελπίδα της Τουρκίας;» συνέχισε ο ίδιος, συνοδευόμενος από τις φωνές του συγκεντρωμένου πλήθους που ζητούσε επιτακτικά την παραίτηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Δεν ήταν μόνο ο Εκρέμ Ιμάμογλου που συνελήφθη το πρωί. Είναι η βούληση του λαού της Κωνσταντινούπολης, των 16 εκατομμύρια πολιτών που τέθηκαν υπό κράτηση» δήλωσε η σύζυγος του Εκρέμ Ιμάμογλου, Ντιλέκ.
Ο Ερντογάν κατηγορεί την αντιπολίτευσης για «θεατρινισμούς»
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι το αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα προσπαθεί να καλύψει τα δικά του λάθη και να εξαπατήσει τους πολίτες με «θεατρινισμούς».
Αυτό ήταν το πρώτο σχόλιο του Ερντογάν για τη σύλληψη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.
«Δεν έχουμε ούτε χρόνο για να σπαταλήσουμε σε μάταιες συζητήσεις, ούτε σωρούς χρημάτων για να τα πετάμε απερίσκεπτα», είπε στην ομιλία του στην Άγκυρα.
Τα προβλήματα του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος «δεν είναι θέματα της χώρας, αλλά μιας χούφτας καιροσκόπων», συνέχισε. «Δεν έχουμε χρόνο να σπαταλήσουμε στους θεατρινισμούς της αντιπολίτευσης», πρόσθεσε.
