"Ερντογάν : Ο Πούτιν της Ρωσίας είναι πρόθυμος να τερματίσει τον πόλεμο" , είναι ο τίτλος άρθρου λίαν έγκριτου Διεθνούς ΜΜΕ, του οποίου τα σημαντικότερα στοιχεία είναι τα εξής:
"Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι πιστεύει ότι ο ηγέτης της Ρωσίας επιδιώκει τον τερματισμό του πολέμου που ξεκίνησε στην Ουκρανία και ότι θα γίνει ένα «σημαντικό βήμα».
Είπε ότι η εντύπωσή του από τις πρόσφατες συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν ότι ήθελε "να τελειώσει αυτό το συντομότερο δυνατό".
Η Ουκρανία έχει ανακαταλάβει εκτάσεις της επικράτειάς της αυτόν τον μήνα.Ο Τούρκος ηγέτης ανέφερε ότι τα πράγματα ήταν «αρκετά προβληματικά» για τη Ρωσία.
Ο Ερντογάν είπε ότι είχε «πολύ εκτενείς συζητήσεις» με τον κ. Πούτιν στη σύνοδο κορυφής στο Ουζμπεκιστάν την περασμένη εβδομάδα.
Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS, ο Τούρκος ηγέτης είπε ότι είχε την εντύπωση ότι ο Ρώσος πρόεδρος ήθελε ένα γρήγορο τέλος του πολέμου.
«Μου δείχνει στην πραγματικότητα ότι είναι πρόθυμος να τελειώσει αυτό το συντομότερο δυνατό», είπε ο Ερντογάν. «Αυτή ήταν η εντύπωσή μου, γιατί ο τρόπος που πάνε τα πράγματα αυτή τη στιγμή είναι αρκετά προβληματικά».
Είπε επίσης ότι σύντομα θα ανταλλαχθούν 200 «όμηροι» μεταξύ των δύο πλευρών. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το ποιοί θα περιλαμβανόταν σε μια τέτοια ανταλλαγή κρατουμένων.
Ο κ. Ερντογάν έχει επανειλημμένα επιδιώξει να μεσολαβήσει κατά τη διάρκεια του πολέμου, προωθώντας μια «ισορροπημένη» στάση για την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ εναντιώθηκε στις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία.
Βοήθησε τον ΟΗΕ να μεσολαβήσει για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία και είπε την περασμένη εβδομάδα ότι προσπαθούσε να οργανώσει απευθείας συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός.
Εν τω μεταξύ, δύο μήνες αφότου οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον έλεγχο ολόκληρης της ανατολικής περιοχής του Λουχάνσκ, η Ουκρανία έχει ανακτήσει μέρος της επικράτειας.
Ο Ουκρανός ηγέτης του Λουχάνσκ, Serhiy Haidai, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν υποχωρήσει από το χωριό Bilohorivka ,αλλά έκαναν ότι μπορούσαν για να ανασυνταχθούν
Ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky είπε ότι «οι κατακτητές είναι ξεκάθαρα σε πανικό».
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο κ. Ερντογάν κατηγόρησε τη Δύση ότι υιοθέτησε μια πολιτική «πρόκλησης» προς τη Ρωσία και προειδοποίησε ότι ο πόλεμος είναι απίθανο να τελειώσει «σύντομα».
Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος ηγέτης είπε ότι ήταν ανοιχτός να συναντήσει τον Ουκρανό πρόεδρο, αλλά ότι ο κ. Ζελένσκι δεν ήταν.
Είπε στον πρωθυπουργό της Ινδίας ότι ήθελε να τερματίσει τις μάχες "το συντομότερο δυνατό".
Ωστόσο, η Ρωσία δεν έχει δώσει καμία ένδειξη ότι είναι έτοιμη να αποδεχθεί τις απαιτήσεις του Κιέβου για πλήρη απόσυρση από το ουκρανικό έδαφος, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που κατασχέθηκαν το 2014.
Η Κριμαία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία εκείνη την εποχή, και τώρα ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ είπε ότι οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία θα πρέπει να κάνουν «δημοψηφίσματα» για την προσάρτηση των εδαφών του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ ,που είναι γνωστά ως Ντονμπάς.
Ο Πρόεδρος Πούτιν έχει επανειλημμένα προσδιορίσει την «απελευθέρωση» της περιοχής του Ντονμπάς της Ουκρανίας ως τον κύριο στόχο της Ρωσίας. «Τα δημοψηφίσματα στο Ντονμπάς είναι απαραίτητα», είπε ο κ. Μεντβέντεφ, ο οποίος είναι τώρα αναπληρωτής επικεφαλής του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας.
Οι τοπικοί ηγέτες που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στο Λουχάνσκ και το Ντόνετσκ έχουν ζητήσει επίσης επείγοντα δημοψηφίσματα και ο σύμβουλος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας Oleksiy Koptyko είπε ότι ήταν «σημάδι υστερίας» , καθώς και μια προσπάθεια να ωθήσουν τον Πούτιν σε δράση.
Εκτός από την ανακατάληψη μεγάλου μέρους της περιοχής του Χάρκοβο στα βορειοανατολικά, οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν αντεπίθεση στη νότια περιοχή Χερσώνα, αναγκάζοντας τον νυν Δήμαρχό της που είναι φιλορώσος, να καθυστερήσει το δημοψήφισμα για την ένταξη στη Ρωσία.
Ερωτηθείς εάν θα έπρεπε να επιτραπεί στη Ρωσία να διατηρήσει οποιοδήποτε έδαφος είχε καταλάβει από τον Φεβρουάριο και αν αυτό θα έπρεπε να αποτελεί μέρος μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, ο κ. Ερντογάν είπε:
«Όχι, αναμφίβολα όχι».
Είπε επίσης ότι «τα εδάφη στα οποία έγινε εισβολή θα επιστραφούν στην Ουκρανία». Δεν ήταν σαφές εάν περιλάμβανε και εδάφη που κατείχαν αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία από το 2014.
Ερωτηθείς εάν πρέπει να επιτραπεί στη Ρωσία να κρατήσει την Κριμαία, την οποία προσάρτησε το 2014 ,ο Ερντογάν είπε ότι έκτοτε, η Τουρκία συζητούσε με τον κ. Πούτιν για την επιστροφή της χερσονήσου "στους νόμιμους ιδιοκτήτες της", αλλά ότι δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος."
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι ο Ερντογάν ενεργεί σε ρόλο "λαγού", διερευνώντας για λογαριασμό του Πούτιν, τις προθέσεις της Δύσης, αναφορικά με τον τερματισμό υπό όρους του πολέμου στην Ουκρανία, προϊδεάζοντας παράλληλα την κοινή γνώμη Διεθνώς
Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι ο πόλεμος θα τερματιστεί σίγουρα και εξηγώ
Οι ενστάσεις Ινδίας-Κίνας απέναντι στον Πούτιν
Ο Πούτιν, στη πρόσφατη σύνοδο κορυφής υψηλού επιπέδου του SCO στο Ουζμπεκιστάν, αντιμετώπισε ανησυχίες από την Ινδία και την Κίνα για την παρατεταμένη σύγκρουση.
«Ξέρω ότι η σημερινή εποχή δεν είναι για πολέμους», είπε ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι στον Ρώσο ηγέτη , καθώς συναντήθηκαν την Παρασκευή στο Ουζμπεκιστάν. «Το συζητήσαμε μαζί σας αρκετές φορές στο τηλέφωνο, ότι η δημοκρατία και ο διάλογος αγγίζουν ολόκληρο τον κόσμο».
Στην ίδια σύνοδο κορυφής, ο Πούτιν διαπίστωσε τις απροσδιόριστες «ερωτήσεις και ανησυχίες» της Κίνας σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ για την «ισορροπημένη θέση» του Πεκίνου στη σύγκρουση.
Η εσπευσμένη υποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων αυτόν τον μήνα από τμήματα μιας βορειοανατολικής περιοχής που κατέλαβαν στις αρχές του πολέμου, μαζί με τις σπάνιες δημόσιες επιφυλάξεις που εξέφρασαν βασικοί σύμμαχοι, υπογράμμισαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Πούτιν σε όλα τα μέτωπα.
Τόσο η Κίνα όσο και η Ινδία διατήρησαν ισχυρούς δεσμούς με τη Ρωσία και προσπάθησαν να παραμείνουν ουδέτερες στην Ουκρανία.
Ο Σι, σε δήλωσή του, εξέφρασε την υποστήριξή του για τα «βασικά συμφέροντα» της Ρωσίας, αλλά είπε ότι ήθελε επίσης να συνεργαστεί για να «εισφέρει σταθερότητα» στις παγκόσμιες υποθέσεις.
Ο Μόντι είπε ότι ήθελε να συζητήσει «πώς μπορούμε να προχωρήσουμε στο μονοπάτι της ειρήνης», προσθέτοντας ότι οι μεγαλύτερες ανησυχίες που αντιμετωπίζει ο κόσμος είναι τα προβλήματα της επισιτιστικής ασφάλειας, της ασφάλειας των καυσίμων και των λιπασμάτων.
«Πρέπει να βρούμε κάποια διέξοδο και πρέπει και εσείς να συμβάλετε σε αυτό», τόνισε ο Μόντι σε μια σπάνια δημόσια παρατήρησή του
Τα σχόλια ρίχνουν σκιά σε μια σύνοδο κορυφής που ο Πούτιν ήλπιζε ότι θα λάμψει το διπλωματικό του καθεστώς και θα έδειχνε ότι δεν ήταν τόσο διεθνώς απομονωμένος.
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Το κατά πόσο σε αυτές τις δηλώσεις του Ινδού Πρωθυπουργού και του Κινέζου Προέδρου , συναίνεσε ή όχι ο Πούτιν να δούν το φως της δημοσιότητας και να γίνουν μπροστά στις κάμερες, δέχεται διττή ερμηνεία.
Η πρώτη εκδοχή είναι να μην έχει συναινέσει, στο να γίνουν μπροστά στις κάμερες αυτές οι δηλώσεις, οπότε μιλάμε για άρση όντως της στήριξης της Κίνας και της Ινδίας προς τη Ρωσία και τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, το πιθανότερο.
Η δεύτερη εκδοχή είναι να έχει συναινέσει προς τούτο, λιγότερο πιθανόν, προκειμένου να γίνει ορατό στο εσωτερικό του αλλά και Διεθνώς πως η Ρωσία δεν στηρίζεται από Κίνα και Ινδία και συνεπώς θα πρέπει να σκεφθεί τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία σοβαρά.
Ο "ελιγμός " Πούτιν
Και στις δύο περιπτώσεις όμως ο Πούτιν θα "βαφτίσει" την νέα του στρατιωτική αποτυχία και δυσμενή εξέλιξη των επιχειρήσεων στην ΒΑ Ουκρανία, ως κίνηση τακτικού ελιγμού, επιχειρώντας να πείσει ότι ο βασικός στόχος της Ειδικής Επιχείρησης στην Ουκρανία είναι ο αρχικός , δηλαδή η απελευθέρωση των εδαφών του Ντονμπάς, όπως διατεινόταν ως επίφαση για να επιτεθεί στο Κίεβο.
Κάτι τέτοιο είχε επικαλεστεί όταν αναγκάστηκε να διακόψει την περίσφυξη του Κιέβου ένα χρόνο περίπου νωρίτερα, λέγοντας ότι έγινε για λόγους τακτικής.
Φυσικά αυτά στην πραγματικότητα δεν πείθουν κανένα, ωστόσο όμως του δίνουν τα εξής πλεονεκτήματα.
-Στο εσωτερικό της χώρας του και στους συμμάχους του Κίνα και Ινδία, ότι μπορεί να δικαιολογήσει την νίκη των Ουκρανών σε Ιζιούμ και Χάρκοβο, με την επίφαση ότι δεν τον ενδιαφέρουν ως εδάφη προς κατάκτηση, αλλά μόνο το Ντονμπάς προς "απελευθέρωση".
- Η έλευση του χειμώνα θα διευκολύνει τον Πούτιν αφού θα δικαιολογήσει το τέλμα σε μείζονας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις ελιγμού τεθωρακισμένων και μηχανοκίνητων δυνάμεων.
Έτσι θα μπορεί να κινηθεί είτε προς τον τερματισμό ενός "νικηφόρου πολέμου" με την Ουκρανία, αφού θα έχει κατακτήσει Ντονμπάς-Μαριούπολη-αζοφική θάλασσα με συνένωση αυτών με την Κριμαία, με αρχικό όρο την κράτηση αυτών των εδαφών από τη Ρωσία προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος.
Αναλόγως της πορείας των διαπραγματεύσεων ο Πούτιν θα αποφασίσει εάν θα τερματίσει τον πόλεμο όπως τον θέλει σύμφωνα με τους όρους του, είτε θα τον συνεχίσει.
Ωστόσο αν από το άνοιγμα που επιχειρεί ήδη με τον λαγό του Ερντογάν, για ειρήνη, δεν δεί καμία πρόοδο-ανταπόκριση από τη Δύση , τότε θα επιχειρήσει να φανεί ότι αυτός την επιδίωξε χωρίς αντίκρυσμα από Ουκρανία-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, οπότε και θα δικαιολογήσει ως μονόδρομο τη συνέχιση του, προβαίνοντας σε επιστράτευση στη Ρωσία, συνεχίζοντας τον πόλεμο μέχρι τέλους.
Οψόμεθα.