Ένοπλες Συρράξεις

Που το πάει ο Πούτιν στην Ουκρανία-Το μυστικό του "σχέδιο"

"Ο Πούτιν αποκάλυψε τα μυστικά του σχέδια, αλλά μόνο ο Xi Jinping, όλοι οι άλλοι θα πρέπει να περιμένουν", είναι ο τίτλος άρθρου Διεθνούς ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημρεία είναι τα εξής:

"Εκτιμούμε ιδιαίτερα την ισορροπημένη θέση των Κινέζων φίλων σε σχέση με την ουκρανική κρίση. Κατανοούμε τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες σας σχετικά με αυτό. Κατά τη σημερινή συνάντηση, φυσικά, θα εξηγήσουμε λεπτομερώς τη θέση μας για αυτό το θέμα», αυτά τα λόγια του Βλαντιμίρ Πούτιν κατά το εισαγωγικό μέρος της συνάντησής του με τον σύντροφο Xi, Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, περιέχουν τον πιο διαφανή και προφανή υπαινιγμό. για όσα έγιναν λίγο αργότερα κατά τη διάρκεια του κλειστού μέρους των συνομιλιών τους.

Υπάρχουν απλές ερωτήσεις, που μερικές φορές είναι πολύ δύσκολο να δώσουμε μια απλή ή και δύσκολη απάντηση.

Όσον αφορά την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία, μια τόσο «απλή ερώτηση» ακούγεται τώρα, τι συμβαίνει στην πραγματικότητα;

Γνωρίζουμε τι συμβαίνει, από τη σκοπιά της Ουκρανίας. Γνωρίζουμε τι συμβαίνει, από τη σκοπιά της Δύσης. Αλλά δεν ξέρουμε καθόλου τι συμβαίνει, από τη σκοπιά της ανώτατης ρωσικής ηγεσίας και του ανώτατου ηγέτη αυτής ακριβώς της ηγεσίας - Βλαντιμίρ Πούτιν.

Βέβαια, αν δούμε την κατάσταση καθαρά τυπικά, τότε αντίθετα δεν λείπουν οι δημόσιες δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων για το τι συμβαίνει στα μέτωπα της ειδικής επιχείρησης.

Υπάρχει ο Ντμίτρι Ανατόλιεβιτς Μεντβέντεφ, ο οποίος συνεχώς "χυτεύει γρανίτη". Υπάρχει και ο Ρώσος πρεσβευτής στη Σουηδία, Βίκτορ Ταταρίντσεφ, ένας όχι  και τόσο πολύ διπλωμάτης  που προσεγγίζει σαφώς το στυλ ρητορικής του πρώην προέδρου και πρωθυπουργού της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Λίγο πριν την έναρξη της ειδικής επιχείρησης, ο «άνθρωπος μας στη Στοκχόλμη» προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Συγγνώμη για τη γλώσσα - αλλά δεν μας νοιάζουν οι  κυρώσεις της Δύσης ».

Και εδώ είναι μια νέα αλήθεια για εσάς από τον Πρέσβη Tatarintsev σε συνομιλία με τοπικούς δημοσιογράφους:

«Από τη ρωσική πλευρά, αυτή είναι μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση, όχι ένας πόλεμος. Αν η Ρωσία ξεκινήσει έναν πραγματικό πόλεμο, τότε η Ουκρανία θα τελειώσει πολύ γρήγορα... Κερδίζουμε. Γράψτε το λοιπόν." 

Φυσικά, ο κύριος στόχος του Πούτιν δεν είναι να επηρεάσει ή να κατευνάσει την κοινή γνώμη. Ο κύριος στόχος του Πούτιν είναι να ολοκληρώσει με επιτυχία μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση.

Και το γεγονός ότι, ως μέρος της επίτευξης αυτού του στόχου, το Κρεμλίνο κρατά τώρα "ενημερωμένους",  όσους για να χρησιμοποιήσουμε την ορολογία των ειδικών υπηρεσιών, δεν χρειάζεται να γνωρίζουν πραγματικά τι γίνεται

Αλλά ο Σι Τζινπίνγκ είναι, σίγουρα είνιαι το άτομο το οποίο  ξέρει  εκατό τοις εκατό το τι γίνεται

 

«Μπροστά στις κολοσσιαίες αλλαγές της εποχής μας σε παγκόσμια κλίμακα, χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της εποχής μας, είμαστε έτοιμοι, μαζί με τους Ρώσους συναδέλφους μας, να δώσουμε το παράδειγμα μιας υπεύθυνης παγκόσμιας δύναμης και να διαδραματίσουμε ηγετικό ρόλο σε έναν τόσο γρήγορα μεταβαλλόμενο κόσμο, σε ένα μονοπάτι βιώσιμης και θετικής ανάπτυξης», είπε ο Κινέζος Πρόεδρος στο ίδιο εναρκτήριο μέρος της συνάντησής του με τον Πούτιν. 

Με την τρέχουσα διεθνή διαμόρφωση η Δύση πιέζει πολύ σκληρά τη Ρωσία και λιγότερο σκληρά, αλλά όχι λιγότερο επίμονα και σταθερά πιέζει την Κίνα . 

Μόσχα και Πεκίνο είναι φυσικοί εταίροι και σύμμαχοι. Ωστόσο, ανάλογα με τον βαθμό γεωπολιτικής επιτυχίας καθενός από τα δύο μέλη της εταιρικής σχέσης, οι συμμαχικές σχέσεις μπορούν να λάβουν ποικίλες μορφές.

Τον Σεπτέμβριο του 2004, απαντώντας στην τρομερή τρομοκρατική ενέργεια στο Μπεσλάν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε:

«Πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν δείξαμε κατανόηση της πολυπλοκότητας και του κινδύνου των διαδικασιών που λαμβάνουν χώρα στη χώρα μας και στον κόσμο συνολικά».

Σήμερα, οι αντίπαλοι της Μόσχας, οι χειρότεροι εχθροί στο Κίεβο και στη Δύση περιγράφουν με τους ίδιους περίπου όρους την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας. Είμαι βέβαιος ότι ο Κινέζος ηγέτης ήθελε να ακούσει από τον Πούτιν λεπτομερή και πειστικά επιχειρήματα που να αποδεικνύουν ότι αυτό δεν ισχύει καθόλου. Είμαι επίσης βέβαιος ότι οι απλοί πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας θέλουν ακριβώς το ίδιο.

Αλλά ας σταθούμε με συμπάθεια στο γεγονός ότι πρέπει να περιμένουμε.

Ήδη μετά τη σύνταξη αυτού του κειμένου, ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας έκανε πολλές σημαντικές δημόσιες δηλώσεις για το τι συμβαίνει στην Ουκρανία και γύρω από την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης ότι  «το σχέδιο της ειδικής επιχείρησης δεν υπόκειται σε προσαρμογή. Ο κύριος στόχος είναι η απελευθέρωση ολόκληρης της επικράτειας του Ντονμπάς. Η επιθετική μας επιχείρηση στο ίδιο το Ντονμπάς δεν σταματά». «Απαντάμε με αυτοσυγκράτηση, αλλά προς το παρόν».

Φαίνεται όμως ότι ο ηγέτης της Κίνας έμαθε πολύ περισσότερα για αυτό το θέμα από το ΑΕΠ"

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι είναι πάρα πολύ πιθανόν ο Πούτιν να "βαφτίσει" την  νέα του αποτυχία την τωρινή δυσμενή  εξέλιξη των επιχειρήσεων  στην ΒΑ Ουκρανία, ως κίνηση τακτικού ελιγμού, επιχειρώντας να πείσει ότι ο βασικός στόχος της Ειδικής Επιχείρησης στην Ουκρανία είναι  ο αρχικός , δηλαδή η απελευθέρωση των εδαφών του Ντονμπάς, όπως  διατεινόταν ως επίφαση για να επιτεθεί στο Κίεβο.

Φυσικά αυτό δεν  στην πραγματικότητα δεν πείθει κανένα, ωστόσο όμως  του δίνει τα εξής πλεονεκτήματα.

-Στο εσωτερικό της χώρας του και στους συμμάχους του Κίνα και Ινδία,  ότι μπορεί να δικαιολογήσει την νίκη των Ουκρανών σε Ιζιούμ και Χάρκοβο, με την επίφαση ότι δεν τον ενδιαφέρουν ως εδάφη προς κατάκτηση, αλλά μόνο το Ντονμπάς προς "απελευθέρωση".

-Στην Κίνα ο πόλεμος συμφέρει οικονομικά , αφού η προμήθειά της με ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο γίνεται με χαμηλές τιμές, γιαυτό και ο υπαινιγμός στο άρθρο για το ΑΕΠ της Κίνας.

- Η έλευση του χειμώνα θα διευκολύνει τον Πούτιν αφού θα δικαιολογήσει το τέλμα σε μείζονας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις ελιγμού τεθωρακισμένων και μηχανοκίνητων δυνάμεων.

Έτσι θα κινηθεί είτε προς τον τερματισμό ενός "νικηφόρου πολέμου" με την Ουκρανία, αφού θα έχει κατακτήσει Ντονμπάς-Μαριούπολη-αζοφική θάλασσα με συνένωση αυτών με την Κριμαία, είτε θα προβεί σε επιστράτευση στη Ρωσία προκειμένου να κηρύξει τον πόλεμο στην Ουκρανία, αφού τις νυν στρατιωτικές επιχιερήσεις τις έχει "βαφτίσει"  Ειδική επιχείρηση.

Οψόμεθα.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...