Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Τι συνέπειες θα έχει για τον Πούτιν και τον πόλεμο στην Ουκρανία η απώλεια στήριξης του από Κίνα και Ινδία;

"Οι στρατιωτικές, διπλωματικές πιέσεις αυξάνονται για τον Πούτιν καθώς η αντεπίθεση της Ουκρανίας προχωρά", είναι ο τίτλος άρθρου Ισραηλινού ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είιναι τα εξής:

"Οι σύμμαχοι στην Κίνα και την Ινδία αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι  ο στρατός του Κιέβου ανακαταλαμβάνει εν μέρει τη βορειοανατολική Ουκρανία, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος ορκίζεται να συνεχίσει την εισβολή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πίεση στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ενισχύθηκε  τόσο στο πεδίο της μάχης  όσο και στις αίθουσες της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής, καθώς τα ουκρανικά στρατεύματα συνέχισαν  την αντεπίθεσή τους το Σάββατο για να προχωρήσουν περισσότερο στην εν μέρει ανακαταληφθείσα βορειοανατολική Ουκρανία.

Δυτικοί αξιωματούχοι και αναλυτές είπαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προφανώς δημιουργούσαν μια νέα αμυντική γραμμή στα βορειοανατολικά της Ουκρανίας μετά την αντεπίθεση που  επέτρεψε στους στρατιώτες του Κιέβου να ανακαταλάβουν μεγάλες εκτάσεις γης στη βορειοανατολική περιοχή του  Χάρκοβο που συνορεύει με τη Ρωσία.

Οι ενστάσεις Ινδίας-Κίνας απέναντι στον Πούτιν

Ο Πούτιν, στη σύνοδο κορυφής υψηλού επιπέδου του SCO στο Ουζμπεκιστάν αυτή την εβδομάδα, υποσχέθηκε να συνεχίσει  την επίθεσή του στην Ουκρανία παρά τις πρόσφατες στρατιωτικές αποτυχίες, αλλά αντιμετώπισε επίσης ανησυχίες από την Ινδία και την Κίνα για την παρατεταμένη σύγκρουση.

«Ξέρω ότι η σημερινή εποχή δεν είναι για πολέμους», είπε ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι στον Ρώσο ηγέτη , καθώς συναντήθηκαν την Παρασκευή στο Ουζμπεκιστάν. «Το συζητήσαμε μαζί σας αρκετές φορές στο τηλέφωνο, ότι η δημοκρατία και ο διάλογος αγγίζουν ολόκληρο τον κόσμο».

Στην ίδια σύνοδο κορυφής μια ημέρα νωρίτερα, ο Πούτιν διαπίστωσε  τις απροσδιόριστες «ερωτήσεις και ανησυχίες» της Κίνας σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ για την «ισορροπημένη θέση» του Πεκίνου στη σύγκρουση.

Η εσπευσμένη υποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων αυτόν τον μήνα από τμήματα μιας βορειοανατολικής περιοχής που κατέλαβαν στις αρχές του πολέμου, μαζί με τις σπάνιες δημόσιες επιφυλάξεις που εξέφρασαν βασικοί σύμμαχοι, υπογράμμισαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Πούτιν σε όλα τα μέτωπα.

Τόσο η Κίνα όσο και η Ινδία διατήρησαν ισχυρούς δεσμούς με τη Ρωσία και προσπάθησαν να παραμείνουν ουδέτερες στην Ουκρανία.

Ο Σι, σε δήλωσή του, εξέφρασε την υποστήριξή του για τα «βασικά συμφέροντα» της Ρωσίας, αλλά είπε ότι  ήθελε επίσης να συνεργαστεί για να «εισφέρει σταθερότητα» στις παγκόσμιες υποθέσεις.

Ο Μόντι είπε ότι ήθελε να συζητήσει «πώς μπορούμε να προχωρήσουμε στο μονοπάτι της ειρήνης», προσθέτοντας ότι οι μεγαλύτερες ανησυχίες που αντιμετωπίζει ο κόσμος είναι τα προβλήματα της επισιτιστικής ασφάλειας, της ασφάλειας των καυσίμων και των λιπασμάτων.

«Πρέπει να βρούμε κάποια διέξοδο και πρέπει και εσείς να συμβάλετε σε αυτό», τόνισε ο Μόντι σε μια σπάνια δημόσια παρατήρησή του

Τα σχόλια ρίχνουν σκιά σε μια σύνοδο κορυφής που ο Πούτιν ήλπιζε ότι θα λάμψει το διπλωματικό του καθεστώς και θα έδειχνε ότι δεν ήταν τόσο διεθνώς απομονωμένος.

Οι εξελίξεις στο πεδίο της μάχης 

Τομέας Χάρκοβου-Ιζιούμ

Στο πεδίο της μάχης, το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας είπε ότι η νέα γραμμή του μετώπου πιθανότατα βρισκόταν μεταξύ του ποταμού Oskil και του Svatove, 150 χιλιόμετρα (90 μίλια) νοτιοανατολικά του Kharkiv, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας.

Αφού τα ρωσικά στρατεύματα υποχώρησαν από την πόλη Izium, οι ουκρανικές αρχές ανακάλυψαν έναν χώρο ομαδικού τάφου, έναν από τους μεγαλύτερους που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής.

Ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky είπε ότι υπήρχαν περισσότεροι από 440 τάφοι στην τοποθεσία που περιείχαν τα πτώματα εκατοντάδων πολιτών ενηλίκων και παιδιών καθώς και στρατιωτών και ότι κάποιοι βασανίστηκαν, πυροβολήθηκαν ή σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς πυροβολικού. Ανέφερε στοιχεία για φρικαλεότητες, όπως ένα σώμα με σχοινί γύρω από το λαιμό και σπασμένα χέρια.

Τα βασανιστήρια ήταν μια ευρέως διαδεδομένη πρακτική στα κατεχόμενα. Αυτό έκαναν οι Ναζί. Αυτό κάνουν οι Ρώσοι», είπε ο Ζελένσκι το Σάββατο στη νυχτερινή του ομιλία σε βίντεο.

«Θα αποδείξουμε την ταυτότητα όλων εκείνων που βασάνισαν, που χλεύασαν, που έφεραν αυτή τη θηριωδία από τη Ρωσία εδώ στο ουκρανικό έδαφος».

Εν τω μεταξύ, οι ουκρανικές δυνάμεις διέσχιζαν τον ποταμό Oskil στην περιοχή του Χάρκοβο και έχουν τοποθετήσει πυροβολικό εκεί, δήλωσε το Σάββατο το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου που εδρεύει στην Ουάσινγκτον.

«Οι ρωσικές δυνάμεις είναι πιθανότατα πολύ αδύναμες για να αποτρέψουν περαιτέρω προέλαση της Ουκρανίας κατά μήκος ολόκληρου του ποταμού Όσκιλ», ανέφερε το ινστιτούτο.

Τα βίντεο που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο έδειχναν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχιζαν να ανακαταλαμβάνουν εδάφη στα εμπόλεμα ανατολικά της χώρας, αν και η ειλικρίνειά τους δεν μπορούσε να επαληθευτεί ανεξάρτητα.

Μια ρωσική πυραυλική επίθεση τα ξημερώματα του Σαββάτου προκάλεσε φωτιά στη βιομηχανική περιοχή του Χάρκοβο, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Oleh Syniehubov. Οι πυροσβέστες έσβησαν τη φωτιά.

Ο Syniehubov είπε ότι τα απομεινάρια έδειξαν  ότι οι Ρώσοι εκτόξευσαν πυραύλους εδάφους-αέρος S-300 στην πόλη. Οι S-300 έχουν  σχεδιαστεί για πλήγματα πυραύλων ή αεροσκαφών στον ουρανό, όχι  για στόχους στο έδαφος.

Οι αναλυτές λένε ότι η χρήση των πυραύλων από τη Ρωσία υποδηλώνει ότι μπορεί να  έχουν εξαντληθεί ορισμένα πυρομαχικά ακριβείας.

Ζαπορίγια

Εκρήξεις αναφέρθηκαν επίσης σε ρωσικά κατεχόμενα μέρη της Zaporizhzhia.

Ο Ρώσος αξιωματούχος Vladimir Rogov είπε στο Telegram ότι τουλάχιστον πέντε εκρήξεις ακούστηκαν στην πόλη Μελιτόπολη. Ο Ουκρανός δήμαρχος της πόλης, Ιβάν Φεντόροφ, είπε ότι βρίσκονταν σε ένα χωριό νότια της πόλης, όπου τα ρωσικά στρατεύματα είχαν μεταφέρει κάποιο στρατιωτικό εξοπλισμό.

Αλλού, οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να σφυροκοπούν πόλεις και χωριά με πυραύλους και βομβαρδισμούς.

Εν τω μεταξύ, η εταιρεία ατομικής ενέργειας της Ουκρανίας, Energoatom, είπε ότι μια συνοδεία 25 φορτηγών είχε φέρει ντίζελ και άλλες κρίσιμες προμήθειες στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Zaporizhzhia ,τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη, που έκλεισε πριν από μια εβδομάδα εν μέσω φόβων ότι οι κοντινές μάχες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαροή  ραδιενέργειας.

Στα φορτηγά επετράπη μέσω ρωσικών σημείων ελέγχου την Παρασκευή να παραδώσουν ανταλλακτικά για επισκευές κατεστραμμένων γραμμών ηλεκτρικής ενέργειας, χημικά για τη λειτουργία του εργοστασίου και πρόσθετο καύσιμο για εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ, ανέφερε η Energoatom.

Το εργοστάσιο με έξι αντιδραστήρες καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις τον Μάρτιο, αλλά το χειρίζονται Ουκρανοί μηχανικοί. Ο τελευταίος αντιδραστήρας του τέθηκε εκτός λειτουργίας την Κυριακή μετά από επανειλημμένες διακοπές ρεύματος λόγω βομβαρδισμών που έθεσαν σε κίνδυνο κρίσιμα συστήματα ασφαλείας.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ανέφερε το Σάββατο ότι μια από τις τέσσερις κύριες εξωτερικές γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας του πυρηνικού σταθμού είχε επισκευαστεί.

Ο ρωσικός στρατός κατηγόρησε την Ουκρανία για εκ νέου βομβαρδισμό πυροβολικού του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. 

Ντνιπροπετρόφσκ 

Η κεντρική περιοχή του Ντνιπροπετρόφσκ της Ουκρανίας δέχθηκε επίσης πυρά από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της, Βαλέντιν Ρεζνίτσενκο. «Ο εχθρός επιτέθηκε έξι φορές και εκτόξευσε περισσότερους από 90 φονικούς βλήματα σε ειρηνικές πόλεις και χωριά», είπε."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι κάθε άλλο παρά καλά πάνε τα πράγματα για τον Πούτιν, ο οποίος αμφισβητήθηκε για την επιλογή συνέχισης του πολέμου στην Ουκρανία, από Ινδία και Κίνα,  στη Σύνοδο του SCO  στο Ουζμπεκιστάν ,την ώρα μάλιστα που στο πεδίο της μάχης οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις προελαύνουν στα ΒΑ της χώρας στην περιφέρεια του Χαρκόβου.

Τονωτική ένεση στον Πούτιν αποτέλεσαν οι προσθήκη Τουρκίας και Ιράν στις χώρες που επιθυμούν περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεών τους με τον SCO, ως πλήρη μέλη του.

Ωστόσο παρά τις ενστάσεις τους Κίνα και Ινδία δεν πρόκειται να κάνουν τίποτε περισσότερο στην παρούσα φάση, προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία κατά την εκτίμησή μας, εκτός και αν συνεναίσουν  σε αυτό νωρίτερα  ΗΠΑ και Ρωσία.

Η άρνηση της Ινδίας να συμμετάσχει στις αντιρωσικές δυτικές κυρώσεις επέτρεψε στο Νέο Δελχί να συνεχίσει να εισάγει ρωσικά όπλα , τα οποία αποτελούν την κύρια πηγή εκσυγχρονισμού των ινδικών ενόπλων δυνάμεων.

Επιπλέον, η Ινδία έχει γίνει επίσης σημαντικός εισαγωγέας ρωσικών λιπασμάτων.

Αναφορικά με την Κίνα , η χώρα έχει γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού πετρελαίου σε μειωμένη τιμή, κάτι που της είναι απολύτως απαραίτητο για την περαιτέρω ανάπτυξή της.

Συνεπώς σε αμιγώς στρατιωτικό επίπεδο δεν βλέπουμε κάποια  στρατιωτική ενίσχυση από Κίνα και Ινδία προς τον Πούτιν, αφού δεν επιθυμούν αυτές τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, γεγονός που αδυνατίζει  ακόμη περισσότερο τη θέση του Ρώσου Προέδρου.

Τώρα όσον αφορά τη συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων μένει να δούμε πως θα στεγανοποιήσει το μέτωπο στα Βορειανατολικά της Ουκρανίας ο Πούτιν και ποιά θα είναι τα μέτρα που θα λάβει , αναμένοντας τον χειμώνα να σημάνει και το πέρας ευρείας κλίμακας επιχειρήσεων ελιγμού.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...