Ένοπλες Συρράξεις

Ρωσικά ΜΜΕ: Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι οι πύραυλοι AGM-88 HARM των ΗΠΑ δείχνουν “μηδενική αποτελεσματικότητα” στην Ουκρανία

Στα μέσα Αυγούστου, η Ουάσιγκτον προμήθευσε πυραύλους AGM-88 HARM στην Ουκρανία. Σύμφωνα με ανοιχτές πηγές, οι πύραυλοι χρησιμοποιούνται από τα ουκρανικά αεροσκάφη MiG-29 και Su-27.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας : Βρέθηκε στην Ουκρανία AGM-88 HARM: Τι το ιδιαίτερο έχει αυτός ο πύραυλος, αναφέραμε ότι , η ουκρανική διοίκηση "Νότος" ανέφερε την καταστροφή τεσσάρων συστημάτων αεράμυνας S-300 και του πυραυλικού συστήματος αεράμυνας Pantsir-S1 (ρωσικές πηγές, συμπεριλαμβανομένων ανεπίσημων, δεν αναφέρουν τέτοιες απώλειες). Είναι πιθανό ότι, ο πύραυλος AGM-88 HARM χρησιμοποιήθηκε εναντίον ενός από αυτούς τους στόχους.

Οι αμερικανικοί πύραυλοι αντι-ραντάρ AGM-88 HARM (High-speed Anti-Radiation Missile), έδειξαν μηδενική αποτελεσματικότητα στην Ουκρανία, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς καταρρίφθηκαν στον αέρα, είπε ρωσική πηγή στο Sputnik.

 «Αυτοί οι πύραυλοι έδειξαν ουσιαστικά μηδενική αποτελεσματικότητα στο πλαίσιο των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, οι περισσότεροι από αυτούς καταρρίφθηκαν από ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων, ένα άλλο τμήμα καταργήθηκε ή παραμερίστηκε μέσω ηλεκτρονικής προστασίας συστημάτων αεράμυνας», είπε η πηγή, προσθέτοντας ότι μερικοί από αυτούς τους πύραυλους απέτυχαν ή έχασαν τον στόχο.

Σημείωσε επίσης ότι, η χαμηλή απόδοση των πυραύλων HARM, οφείλεται στη μέτρια μέγιστη ταχύτητά τους, η οποία είναι λίγο πάνω από 600 μέτρα ανά δευτερόλεπτο (1342 μίλια ανά ώρα) και στην υψηλή ορατότητά τους.

Σύμφωνα με την πηγή, η ουκρανική αεροπορία χρησιμοποιεί αυτούς τους πυραύλους από μεγάλη εμβέλεια, για να αποφύγει την καταστροφή του αεροσκάφους, κάτι που επιτρέπει στον ρωσικό στρατό να ανιχνεύει πυραύλους πολύ πριν πλησιάσουν την περιοχή όπου βρίσκονται τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας.

Ταυτόχρονα, η πηγή πρόσθεσε ότι οι πύραυλοι HARM δημιουργούν ορισμένες δυσκολίες σε συντονισμένα χρονικά συνδυασμένα πλήγματα, επειδή τα συστήματα αεράμυνας ανακατευθύνονται αυτόματα σε αυτά ως απειλή προτεραιότητας.

«Ωστόσο, τα ουκρανικά στρατεύματα δεν έχουν ακόμη καταφέρει να χτυπήσουν ούτε ένα ραντάρ του ρωσικού συστήματος αεράμυνας, καθώς και ραντάρ  εμπλοκής στην περιοχή της “ειδικής” στρατιωτικής επιχείρησης με πυραύλους HARM», είπε η πηγή.

Ο πύραυλος HARM υιοθετήθηκε από την αεροπορία των ΗΠΑ το 1983. Η μέγιστη ταχύτητα του πυραύλου δηλώνεται στα 2.280 χιλιόμετρα την ώρα ή 630 μέτρα ανά δευτερόλεπτο, ενώ η εμβέλεια εκτόξευσης είναι έως και 100 χιλιόμετρα όταν χρησιμοποιείται από μεγάλα υψόμετρα.

Για σύγκριση, η μέγιστη ταχύτητα των ρωσικών πυραύλων αντιραντάρ AS-17 Krypton και AS-11 Kilter, ξεπερνά τα 1.000 και 1.100 μέτρα ανά δευτερόλεπτο, αντίστοιχα, και η εμβέλεια εκτόξευσης είναι πάνω από 200 χιλιόμετρα.

Συστήματα αεράμυνας Patriot και μαχητικά αεροσκάφη F-16

Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία συνεχίζει να πιέζει τις Ηνωμένες Πολιτείες να της παρέχουν συστήματα αεράμυνας Patriot και μαχητικά αεροσκάφη F-16 στα «παρασκήνια», παρά το τέλος των δημοσίων εκκλήσεων για τα όπλα, ανέφερε το Politico, επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

Η Ουάσιγκτον και το Κίεβο, βρίσκονται σε συνομιλίες σχετικά με τα όπλα που θα μπορούσαν να παράσχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, για να βοηθήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις εν μέσω της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων Patriot, αεροσκαφών F-18 και μη επανδρωμένων αεροσκαφών Grey Eagle, ανέφερε η έκθεση την Παρασκευή, επικαλούμενη την ουκρανική κυβέρνηση, αξιωματούχους του Πενταγώνου και στελέχη της αμυντικής βιομηχανίας.

Σύμβουλοι του Ουκρανού Volodymyr Zelensky, ηγήθηκαν της εκστρατείας για να μετριαστούν οι εκκλήσεις του Κιέβου για σύστημα αεράμυνας και μαχητικά αεροσκάφη. Η κυβέρνηση Μπάιντεν, ενθάρρυνε την Ουκρανία να επικεντρωθεί περισσότερο στις άμεσες ανάγκες της για τη συνεχιζόμενη αντεπίθεσή της, ανέφερε η έκθεση.

Η σχετική σπανιότητα των συστημάτων πυραύλων εδάφους-αέρος Patriot, καθιστά δύσκολη την παροχή τους στην Ουκρανία, σύμφωνα με την έκθεση. Το Πεντάγωνο ανησυχεί επίσης, για την πρόκληση που θα μπορούσαν να θέτουν στην Ουκρανία οι σύνθετες ανάγκες συντήρησης του F-16, ανέφερε η έκθεση.

Ωστόσο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ συνεχίζουν να συζητούν εάν θα παραδώσουν Patriot στην Ουκρανία μακροπρόθεσμα, ανέφερε η έκθεση.

Πολύπλοκα συστήματα όπως τα αεροσκάφη F-16, είναι πιθανό να παραδοθούν μόλις τελειώσει η σύγκρουση, πρόσθεσε η έκθεση, επικαλούμενη έναν υπάλληλο του Κογκρέσου με γνώση των συνομιλιών.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, έχει δώσει περίπου 15,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία από την ανάληψη των καθηκόντων της, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS), πυρομαχικών, τεθωρακισμένων οχημάτων, drones και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ