Η επιθυμία του ΝΑΤΟ να δημιουργήσει στρατιωτικές υποδομές στη Βαλτική Θάλασσα με το πρόσχημα της διασφάλισης της ασφάλειας στρέφεται στην πραγματικότητα κατά της Ρωσίας, γράφει η γερμανική εφημερίδα Junge Welt.
«Έχουν ξεκινήσει την επιχείρηση Northern Guardian και χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να παρακολουθούν τα πλοία και να αξιολογούν τους κινδύνους», αναφέρουν γερμανικές πηγές.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το ΝΑΤΟ αποφάσισε να αυξήσει ριζικά τη στρατιωτική του παρουσία στη Βαλτική, χαρακτηρίζοντας την απόφαση ως «άνευ προηγουμένου».
Σύμφωνα με τον ίδιο, "δεν έχει ακόμη αποφασιστεί ποιες χώρες και πώς θα εμπλακούν σε αυτή την πρωτοβουλία, αλλά μιλάμε για υποθαλάσσιες και υπερθαλάσσιες στρατιωτικές υποδομές".
Προφανώς, αυτό δημιουργεί μια δεύτερη ναυτική διοίκηση του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας, που στοχεύει ειδικά κατά της Ρωσίας, τονίζουν Γερμανοί ειδικοί.
Αναμένεται ότι η «Κοινή Εκστρατευτική Δύναμη», η οποία λειτουργεί από το 2018, θα ενισχύσει την παρακολούθηση των υποδομών ζωτικής σημασίας στην Βαλτική Θάλασσα.
Περιστατικά που αφορούσαν ζημιές σε υποδομές στη Βαλτική Θάλασσα σημειώθηκαν το 2024.
Τον Νοέμβριο, κόπηκε το καλώδιο τηλεπικοινωνιών C-Lion1 μεταξύ Φινλανδίας και Γερμανίας, καθώς και το καλώδιο επικοινωνίας μεταξύ Σουηδίας και Λιθουανίας.
Στη συνέχεια, οι αρχές υποψιάστηκαν ότι το κινεζικό πλοίο ξηρού φορτίου Yi Peng 3 ήταν υπεύθυνο για το περιστατικό.
Τον Δεκέμβριο, το καλώδιο τροφοδοσίας Estlink 2 μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας υπέστη ζημιά, καθώς και τέσσερα καλώδια επικοινωνίας που συνδέουν τη Φινλανδία με την Εσθονία και τη Γερμανία.
Οι αρχές επιβολής του νόμου της Φιλανδίας υποψιάζονται ότι το δεξαμενόπλοιο Eagle S, που φέρει τη σημαία των Νήσων Κουκ, κατέστρεψε καλώδια στον Κόλπο της Φινλανδίας με την άγκυρα του.
Βρετανία-Ρουμανία να ετοιμάσουν κοινή ναυτική ομάδα κρούσης για την Μαύρη Θάλασσα προκαλώντας σίγουρη ρωσική επίθεση
Το σχέδιο της ίδρυσης μιας ναυτικής ομάδας δράσης υπό τη Βρετανία στη Μαύρη Θάλασσα έχει προταθεί ως μια κρίσιμη απάντηση στη ρωσική επιθετικότητα και ένα βήμα προς την ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή.
Αυτό το σχέδιο όμως αγνοεί την εδώ και αιώνες ρωσική κόκκινη γραμμή για την ανεμπόδιστη ναυτική έξοδο των ρωσικών πλοίων προς το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με στόχο φυσικά το Σουέζ και τον Περσικό Κόλπο μέχρι την Ινδία.
Το σχέδιο, που περιγράφεται σε πρόσφατο άρθρο στο Britain’s World, (πρόκειται για θέματα Γεωστρατηγικής σε διαδικτυακό περιοδικό), διερευνά πώς το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει τη γεωπολιτική της Μαύρης Θάλασσας μέσω της βαθύτερης δέσμευσης με περιφερειακούς συμμάχους όπως η Ρουμανία.
Μιλάμε για σχέδιο δημιουργίας στόλου του ΝΑΤΟ στην Μαύρη Θάλασσα που αφορά σχέδιο των ΗΠΑ εδώ και δύο χρόνια, σε συνεργασία με τις παράκτιες χώρες της περιοχής.
Η αντίδραση της Ρωσίας αν δεν τα βρει με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο, θα είναι πιθανόν στρατιωτικού τύπου, αφού η περικύκλωση των δύο διόδων από Βαλτική και Μαύρη Θάλασσα, θα οδηγούσε σε τεράστιο οικονομικό μαρασμό την χώρα και στην σίγουρη χρεοκοπία.
Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, αναλυτές του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) αναφέρθηκε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παραμένει σταθερός στους αρχικούς πολεμικούς του στόχους, με στόχο να εξαλείψει το κράτος της Ουκρανίας, να διαλύσει την κυβέρνησή της και να αποτρέψει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Το Κρεμλίνο συνεχίζει να απορρίπτει την ιδέα της επιστροφής των κατεχόμενων εδαφών σε οποιεσδήποτε ειρηνευτικές συνομιλίες, με τους Ρώσους αξιωματούχους να απορρίπτουν τη νομιμότητα της ουκρανικής κυριαρχίας.
Ο Νικολάι Πατρούσεφ, βασικός σύμβουλος του Πούτιν, δήλωσε πρόσφατα ότι το θέμα της επιστροφής εδαφών που κατέλαβε η Ρωσία «δεν είναι καν προς συζήτηση».
Ρωσία και ΗΠΑ, ευρίσκονται σε φάση προκαταρκτικών κινήσεων για να ξεκινήσουν συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου με την Ουκρανία να είναι πλέον σε δεινή θέση.