Η εταιρεία Baykar, συνεχίζει την υλοποίηση του σχεδίου δημιουργίας επιστημονικού και παραγωγικού κέντρου στην Ουκρανία. Παρά την εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η τουρκική εταιρεία όχι μόνο δεν εγκατέλειψε τα σχέδιά της, αλλά συνεχίζει να τα εφαρμόζει.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Baykar Χαλούκ Μπαϊρακτάρ, ο οποίος συναντήθηκε πρόσφατα με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyi, το επιβεβαίωσε σε αποκλειστικό σχόλιο στην Defense Express. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συνολική έκταση του κέντρου Baykar στην Ουκρανία, θα είναι πάνω από 30.000 τετραγωνικά μέτρα και ο αριθμός των Ουκρανών μηχανικών και τεχνικών που θα εργαστούν στην επιχείρηση, θα πρέπει να υπερβαίνει τα 300 άτομα.
Παράλληλα ο Ουκρανός πρόεδρος Zelenskyi, επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι η τουρκική αμυντική εταιρεία Baykar, δημιουργεί ένα εργοστάσιο στην Ουκρανία για την κατασκευή μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Η ανακοίνωση, ήρθε μετά από συνάντηση μεταξύ του Ουκρανού ηγέτη και του επικεφαλής του Baykar Haluk Bayraktar στο Κίεβο, μετέδωσε η Deutsche Welle Turkish.
Το drone BAYRAKTAR TB2 , που αναπτύχθηκε από την BAYKAR με εθνικούς πόρους, βρίσκεται σε ενεργό υπηρεσία από το 2014. Το BAYRAKTAR TB2, το οποίο έχει παραχθεί περισσότερα από 300 κομμάτια μέχρι στιγμής, χρησιμοποιείται πολύ ενεργά από τουρκικές μονάδες ασφαλείας και έχει εξαχθεί σε περισσότερες από 20 χώρες.
Μετά το οπλισμένο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα BAYRAKTAR TB2, η BAYKAR συνεχίζει τις προσπάθειές της για την ανάπτυξη του BAYRAKTAR TB3, που θα χρησιμοποιείται σε ναυτικές πλατφόρμες όπως το TCG ANADOLU. Το BAYRAKTAR TB3 με αναδιπλούμενα φτερά και ισχυρότερο κινητήρα, αναμένεται να κάνει την παρθενική του πτήση την επόμενη χρονιά.
Ενώ συνέβαιναν αυτές οι εξελίξεις, ο ουκρανικός τηλεοπτικός σταθμός Defense Express, ανέφερε το όνομα ενός νέου τύπου BAYRAKTAR SİHA. Σύμφωνα με τα νέα, αυτό το SİHA είναι το «Bayraktar TB4». Ο ουκρανικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας ισχυρίζεται ότι, ένα νέο SİHA που ονομάζεται BAYRAKTAR TB4 έχει αναπτυχθεί από την BAYKAR, με βάση τις σχεδιαστικές φωτογραφίες του εργοστασίου SİHA, που πρόκειται να ανοίξει στην Ουκρανία.
Φαίνεται ότι το UAV, του οποίου η εικόνα κοινοποιείται και υποστηρίζεται ότι είναι το Bayraktar TB4, είναι παρόμοιο με το BAYRAKTAR TB2 και το TB3 σε γενικές γραμμές, αλλά η άτρακτός του είναι πολύ πιο επίπεδη. Αυτή η κύρτωση είναι πολύ σημαντική, όσον αφορά τη μείωση του «εμβαδού διατομής ραντάρ (RCA)». Το Bayraktar TB2, το οποίο έχει ήδη πολύ χαμηλό RKA, σύμφωνα με τούρκικους ισχυρισμούς είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί από τα εχθρικά στοιχεία αεράμυνας.
«Τονίζεται ότι, εάν αναπτυχθεί μια νέα πλατφόρμα με χαμηλότερο RKA που ονομάζεται Bayraktar TB4, το έργο των στοιχείων αεράμυνας θα γίνει ακόμη πιο δύσκολο. Παραμένει ασαφές προς το παρόν, εάν το BAYRAKTAR TB4 θα έχει εσωτερικούς σταθμούς όπλων εάν αναπτυχθεί», αναφέρει το τουρκικό μέσο savunmasanayist.
Σύμφωνα με το en.defence, ταυτόχρονα, μιλάμε για την παραγωγή όχι μόνο του Bayraktar TB2 UA, αλλά και του βαρέως τύπου UAV Akıncı και του μη επανδρωμένου μαχητικού Kızılelma, καθώς και άλλων προϊόντων της εταιρείας Baykar.
«Έτσι, η Baykar κάνει μια αρκετά ισχυρή επένδυση στην Ουκρανία, με πίστη όχι μόνο στη Νίκη, αλλά και στην ασφάλεια μιας τέτοιας επένδυσης στο μέλλον. Παράλληλα, η εταιρεία Baykar θα έχει την ευκαιρία να εμπλέξει Ουκρανούς ειδικούς, τόσο στην παραγωγή μιας νέας σειράς προϊόντων όσο και στην ανάπτυξη νέων δειγμάτων», αναφέρει.
Να υπενθυμίσουμε ότι δύο drones από την εταιρεία Baykar, το Akıncı και το Kızılelma, χρησιμοποιούν ουκρανικούς κινητήρες. Μιλάμε για τους MC-500 και AI-450 για το Akıncı, η επιλογή των οποίων εξαρτάται από τον πελάτη, ο οποίος μπορεί να επιλέξει είτε έναν ισχυρότερο είτε έναν πιο οικονομικό κινητήρα.
Την ίδια στιγμή, ο Kızılelma, παλαιότερα γνωστός ως MIUS, χρησιμοποιεί τον ουκρανικό κινητήρα AI-25. Αυτό το drone, είναι ήδη ένα μη επανδρωμένο μαχητικό και μπορεί να εκτελέσει όλο το φάσμα των καθηκόντων, για να νικήσει εναέριους και επίγειους στόχους.
Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας: Η Τουρκία με το νέο UAV stealth Kizilelma αναβαθμίζει κατακόρυφα της απειλή στο Αιγαίο- Ποια η αντίδραση της Ελλάδας, αναφέραμε ότι στα τέλη Αυγούστου, η Τουρκία παρουσίασε το δεύτερο πρωτότυπο του τελευταίου τουρκικού drone Kizilelma ,Κόκκινη Μηλιά.
Σύμφωνα με τουρκικό μέσο : «Το Kizilelma φτάνει τα 900 χιλιόμετρα την ώρα, μπορεί να μεταφέρει 1.500 κιλά βλήματα και βόμβες και είναι σχεδιασμένο να είναι αόρατο.
Μπορεί να προσγειωθεί και να απογειωθεί από μόνο του. Μπορεί επίσης, να εκτελέσει τέτοιες ενέργειες σε σύντομες διαδρομές. Το Kizilelma προσφέρει υπερηχητική άτρακτο χαμηλού RCS και είναι εξοπλισμένο με ραντάρ AESA, για συστήματα ανίχνευσης και καθοδήγησης».
Μάλιστα στις διαπιστώσεις-συμπεράσματα αναφέραμε:
Aπό τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι, η Τουρκία εμβαθύνει ολοένα και περισσότερο στην δημιουργία νέων drone με βελτιωμένα χαρακτηριστικά
Απειλή για την Ελλάδα
Το συγκεκριμένο τουρκικό UAV Kizilelma, παρουσιάζει εντυπωσιακά χαρακτηριστικά, αφού είναι γρήγορο, αόρατο, και φέρει ραντάρ ΑΕSA.
Το εν λόγω UAV σύμφωνα με τους Τούρκους, είναι σχεδιασμένο με τρόπο που το καθιστά ικανό να απογειώνεται και να προσγειώνεται σε ένα αμφίβιο επιθετικό πλοίο, όπως το TCG Anadolu, χωρίς να χρειάζεται σύστημα καταπέλτη.
Το TCG Anadolu, θα φέρει πλέον UAV γρήγορα σε ταχύτητα, με ραντάρ AESA και μάλιστα με χαρακτηριστικά stealth, γεγονός που θα μας δημιουργήσει προβλήματα πρωτίστως στο Αιγαίο και δευτερευόντως στη ΝΑ Μεσόγειο.
Ο χρόνος αλλά και οι δυνατότητες αντίδρασης σε περίπτωση πλεύσης πλησίον νησιών μας, θα μειωθούν συνέπεια των παραπάνω δυνατοτήτων του UAV Kızılelma.
Η Ελληνική αντίδραση
Συνέπεια αυτού, θα είναι μέσα του πολεμικού ναυτικού μας θα πρέπει να λειτουργούν ως δύναμη άμεσης επέμβασης για το Anadolu.
Εκτός όμως από τη δυνατότητα ενέργειας τους από το μίνι τουρκικό αεροπλανοφόρο, τα νέα τουρκικά UAV θα δύναται να επιχειρούν από τα μικρασιατικά παράλια κατά των νησιών μας, γεγονός που σε συνδυασμό με το φορτίο πυρομαχικών που θα φέρει, τα χαρακτηριστικά του και την μικρή απόσταση των νησιών μας από την Τουρκία, το καθιστούν ιδιαίτερα επικίνδυνο.
Τέλος, το νέο σύστημα antidrone που προμηθεύτηκε η χώρα μας, θα πρέπει αν δούμε εάν και κατά πόσο είναι ικανό να αντιμετωπίσει τη νέα απειλή που ακούει στο όνομα Kızılelma (κόκκινη μηλιά)
Το όνομα του και μόνο άλλωστε παραπέμπει ότι στόχο έχει την Ελλάδα.