Ελληνοτουρκικά

Bazna: Η Τουρκία υιοθέτησε drone που μπορεί να διεισδύει εντός του ελληνικό Iron Dome

Είναι γνωστό ότι η Τουρκία έχει εμβαθύνει πάρα πολύ στο θέμα των drones, κάτι που αποτελεί κατά τη  άποψή μας τον υπ'αριθμόν ένα κίνδυνο για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αφού αυτά παράγονται σε μεγάλη ποικιλία και αριθμούς από τους γείτονες.

Εκτός αυτού οι Τούρκοι πειραματίζονται με αυτά σε θέματα τακτικής, διαμορφώνοντας δόγματα χρησιμοποίησής τους, λαμβάνοντας επίσης υπόψιν την αποτελεσματικότητα και τη χρήση drone στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το drone Bazna μπήκε στο απόθεμα των  Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ)

Σύμφωνα με Διεθνές ΜΜΕ το οποίο επικαλείται τουρκικές πηγές, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bazna, που αναπτύχθηκε από την τουρκική εταιρεία Dönmezoğlu Bilişim, μπήκε επίσημα στο απόθεμα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ικανό να απογειώνεται ενώ είναι βυθισμένο, όπως αποδείχθηκε στην έκθεση Saha 2024, το drone καμικάζι Bazna παρατηρήθηκε πρόσφατα κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Διοικητή των Τουρκικών Χερσαίων Δυνάμεων Στρατηγού Selçuk Bayraktaroğlu και του Αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας και του Διοικητή των Χερσαίων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, Αντιστράτηγο Hikmet Mirzeyev στο 6ο Διοίκηση Σώματος και Κοινής Ειδικής Δύναμης στο Kilis Çıldıroba.

Αναπτύχθηκε στις εγκαταστάσεις του Dönmezoğlu Bilişim στην Άγκυρα, οι οποίες λειτουργούν υπό τον Όμιλο Dönmezoğlu που διαχειρίζεται ο Osman Dönmez, το drone Bazna αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στο πεδίο το 2023.

Έκτοτε, έχει χρησιμοποιηθεί σε διάφορες στρατιωτικές επιχειρήσεις υπό συνθήκες που περιλάμβαναν παρεμβολές από πολλαπλά συστήματα παρεμβολής .

Για να διασφαλιστεί η λειτουργική αξιοπιστία, αυτό το μη επανδρωμένο αεροσκάφος FPV έχει δοκιμαστεί έναντι σύγχρονων συστημάτων παρεμβολής που έχουν αναπτυχθεί από τουρκικές εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας όπως η Aselsan.

Ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Dönmezoğlu Bilişim Mustafa Soydan σημείωσε ότι το drone έχει επιδείξει αξιοσημείωτη σταθερότητα σήματος, χωρίς καταγεγραμμένες περιπτώσεις αστοχιών που σχετίζονται με απώλεια σήματος.

Σχεδιασμένο για να λειτουργεί αποτελεσματικά σε συνθήκες εμπλοκής σήματος χάρη στην προηγμένη τεχνολογία επικοινωνίας του, το drone είναι επίσης κατάλληλο για αποστολές αναγνώρισης και επιτήρησης εκτός από τη λειτουργία καμικάζι.

Στον τελευταίο ρόλο, είναι ικανό να μεταφέρει διάφορα πυρομαχικά, συμπεριλαμβανομένης μιας μπάλας 660 σκαγιών που ζυγίζει 350 γραμμάρια. Αυτό το ωφέλιμο φορτίο διαθέτει μη εκρηκτική σύνθεση, διάμετρο 107 χιλιοστών και ανοχή ±5 χιλιοστά.

Μέχρι το 2024, το drone Bazna είχε ενσωματωθεί στο απόθεμα του ΝΑΤΟ.

Χαρακτηριστικά -Δυνατότητες

Αυτό το τουρκικό σύστημα ξεχωρίζει για την αντοχή του σε ηλεκτρονικές διακοπές, την αδιάβροχη δομή και τις δυνατότητες θερμικής απεικόνισης για νυχτερινές λειτουργίες.

Εξοπλισμένο με προσαρμοζόμενα πυρομαχικά, σύστημα ασφαλείας τεσσάρων σταδίων και FPV για οπτική ανάδραση σε πραγματικό χρόνο, το drone προσφέρει τακτικά πλεονεκτήματα στα σύγχρονα πεδία μάχης.

Η ικανότητά του κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (VTOL), συμπεριλαμβανομένης και της υποβρύχιας (όπως αποδείχθηκε στην έκθεση Saha 2024), ενισχύει περαιτέρω την ανάπτυξή του σε διάφορα εδάφη.

Τεχνικά, το drone Bazna έχει μέγιστη επιχειρησιακή εμβέλεια 9 χιλιόμετρα και διάρκεια πτήσης περίπου 15 λεπτά. Με βάρος απογείωσης 1.780 γραμμάρια, μπορεί να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο 600 γραμμαρίων, φτάνοντας το μέγιστο βάρος πτήσης τα 2.200 γραμμάρια.

Το drone μπορεί να επιτύχει ταχύτητες έως και 120 χιλιόμετρα την ώρα και λειτουργεί σε εύρος θερμοκρασιών από -10°C έως 45°C.

Οι συμπαγείς διαστάσεις του 390×390×180 χιλιοστά συμβάλλουν στη φορητότητα και την αποτελεσματικότητα ανάπτυξής του.

Στην Τουρκία, το drone Bazna έχει επίσης χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις συνοριακής ασφάλειας και εξετάζεται για ενσωμάτωση με μη επανδρωμένα θαλάσσια οχήματα.

Συνεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ αξιωματούχων του πολεμικού ναυτικού για πιθανές εφαρμογές του σε θαλάσσιες επιχειρήσεις.

Δεδομένης της ευελιξίας του, το drone Bazna έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών χωρών, υποδηλώνοντας πιθανή χρήση σε μελλοντικές ναυτικές επιχειρήσεις.

 

 Η αναγκαιότητα της άμεσης δημιουργίας  anti-drone θόλου από την Ελλάδα

Τα παραπάνω συνηγορούν ακόμη περισσότερο της αναγκαιότητας  δημιουργίας  anti-drone θόλου από την Ελλάδα το ταχύτερο δυνατόν. 

Το ερώτημα ωστόσο παραμένει, αν αυτός προλάβει να δημιουργηθεί πριν  να είναι αργά και κατά πόσο θα είναι σε θέση και σε ποιο βαθμό ,να αντιμετωπίσει το σύνολο των τουρκικών drones.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ