Όταν το 2016 υπεγράφη συμφωνία μεταξύ του Πακιστάν και των ΗΠΑ για το μαχητικό αεροσκάφος F-16 του 2016, η Ινδία κάλεσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Βέρμα, για να εκφράσει τη δυστυχία και την απογοήτευσή της για την απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα, να πουλήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 στο Πακιστάν.
Η ινδική Πολεμική Αεροπορία δεν είχε καμία επιλογή όταν υπογράφηκε η συμφωνία, μεταξύ του Πακιστάν και της Αμερικής για το F-16. Έτσι, η ανησυχία της Ινδίας ήταν βέβαιο ότι θα συμβεί. Ωστόσο, τώρα η εικόνα έχει αλλάξει τελείως. Το 2020, υπήρξε μια συμφωνία μεταξύ Γαλλίας και Ινδίας σχετικά με τη Rafale. Το Rafale έγινε μέλος της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας και είναι αρκετό για να ανταγωνιστεί το Πακιστανικό F-16.
Σύμφωνα με το india.postsen, το ραντάρ που έχει δοθεί στο Rafale, δεν υπάρχει καν στο αμερικανικό μαχητικό F-16. Το σύστημα ραντάρ του F-16 μπορεί να στοχεύσει 20 στόχους σε ακτίνα 84 χλμ. Το σύστημα ραντάρ του Rafale μπορεί να ανιχνεύσει 40 στόχους κάθε φορά σε ακτίνα 100 km. Το Rafale μπορεί να εντοπίσει εχθρικά μαχητικά αεροσκάφη από μακριά. «Η μεγαλύτερη εμβέλειά του θα παίξει σημαντικό ρόλο σε αποστολές μάχης. Το πλεονέκτημα αυτού είναι ότι δεν μπορείτε να τα δείτε», αναφέρει.
Οι πύραυλοι F-16 έχουν μέγιστο βεληνεκές 100 km. Το πυραυλικό σύστημα Rafale είναι πολύ πιο προηγμένο από αυτό. Το ιδιαίτερο στο Rafale είναι ότι μπορεί να φέρει και όπλα με μεγαλύτερη εμβέλεια. Το Rafale είναι ικανό να πετάει με πυραύλους, που είναι ικανοί να χτυπήσουν στόχους που κινούνται στον αέρα με εξαιρετικά υψηλή ακρίβεια ακόμη και σε απόσταση μεγαλύτερη από 150 km.
Μπορεί να στοχεύσει μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, καθώς και πυραύλους κρουζ. Ομοίως, τα αεροσκάφη Rafale μπορούν επίσης, να φέρουν πυραύλους Scalp. Αυτοί οι πύραυλοι μπορούν να καταστρέψουν οποιονδήποτε στόχο βρίσκεται στο έδαφος σε απόσταση περίπου 300 km. Οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς στο μαχητικό αεροσκάφος Rafale, όχι μόνο το προστατεύουν από εχθρική επίθεση, αλλά παίζουν επίσης μεγάλο ρόλο στην επιτυχία της αποστολής.
Η εταιρική σχέση μεταξύ Ινδίας και Ελλάδας, θα μπορούσε να είναι μια κατάσταση win-win και για τις δύο χώρες, ειδικά για την Ελλάδα, η οποία θα έχει έναν νέο ισχυρό σύμμαχο όπως η Ινδία, για να αντιμετωπίσει την συμμαχία Τουρκίας-Πακιστάν, σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο.
Η Ελλάδα, μέρος του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, μπορεί να δώσει μια μεγάλη τακτική βοήθεια στην IAF, καθώς η αεροπορία της πετά όχι μόνο με το Rafale που έχει αγοράσει η Ινδία από τη Γαλλία, αλλά και το F- 16 C/D, που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία του Πακιστάν.
Επί του παρόντος, το F16C/D είναι το καλύτερο μαχητικό που έχει το Πακιστάν. Διαθέτει το F16A/B, αλλά ανήκει σε προηγούμενη γενιά. Έτσι οι Έλληνες, που διαθέτουν και το Rafale και το F16C/D, σε λίγο καιρό και τα VIPER, θα έχουν μια σαφή και επίσης αμερόληπτη εικόνα για τις επιδόσεις και των δύο αεροσκαφών και για το πώς συνδέονται μεταξύ τους επιχειρησιακά. Αυτό βοηθά την IAF στην αντιμετώπιση της πακιστανικής αεροπορίας εάν κριθεί απαραίτητο.
Τρομοκρατημένοι οι Τούρκοι
Οι Τούρκοι φαίνονται ιδιαίτερα ανήσυχοι, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που αναφέρουν, ότι τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη που θα αποκτήσει η ελληνική πολεμική αεροπορία, υπερτερούν σε σχέση με τα τουρκικά F-16, καθώς πρόκειται για 4ης γενιάς αεροσκάφη.
Αν συγκρίνουμε τα αεροσκάφη της τουρκικής αεροπορίας F-16, τα οποία είναι 3ης γενιάς, με τα Rafale, καταλαβαίνουμε ότι θα δημιουργήσουν κάποιες διαφοροποιήσεις, καθώς θα υπερτερούν τεχνολογικά δεδομένου ότι είναι 4ης γενιάς αεροσκάφη. Για να το πούμε πιο απλά, το ραντάρ του υπερτερεί λόγω της εμβέλειας και των ικανοτήτων του, θα διαθέτει όπλα νέας γενιάς, τα οποία τα εκτοξεύεις, κατευθύνονται μόνα τους και τα ξεχνάς, ενώ και οι πύραυλοι που θα μεταφέρει θα δίνουν πλεονέκτημα στο αεροσκάφος.
H ολοκλήρωση παραλαβής των Rafale θα προσδώσει σημαντικό πλεονέκτημα στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία που ήδη χρησιμοποιεί και τα γαλλικά Mirage 2000-5. Η Ελλάδα με την αγορά Rafale και την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 θα έχει πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο.
Έτσι όπως εξελίσσεται η ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, οι Τούρκοι στηρίζουν την αντιμετώπιση των ελληνικών Rafale και F-16 Viper στους πυραύλους εγχώριας παραγωγής που αναπτύσσουν.
Η Άγκυρα, γνωρίζει πως αν απογειωθούν τα ελληνικά Rafale αλλά και τα F-16 Viper, τότε δεν θα μπορέσουν να ξεμυτίσουν τα τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο, λόγω της εμβέλειας των πυραύλων που διαθέτουν τα Rafale.
Ο συνδυασμός της αναβάθμισης του υπάρχοντος στόλου ελληνικών F-16 (σύμφωνα με την Lockheed Martin, η Ελλάδα θα διαθέτει τότε τα πλέον προηγμένα F-16 στην Ευρώπη) σε συνδυασμό με την απόκτηση γαλλικών Rafale, θα προσδώσει στην Ελλάδα ένα αξιοσημείωτο ποιοτικό πλεονέκτημα και θα εξασφαλίσει την κυριαρχία της Πολεμικής Αεροπορίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Συνεπώς, μπορεί να προκύψει μια κατάσταση όπου θα καθίσταται ολοένα και δυσκολότερο για την Τουρκία να συντηρεί τα 4ης γενιάς αεροσκάφη της ( πράγμα δύσκολο με το εμπάργκο των ΗΠΑ ), τη στιγμή που η Ελλάδα θα ολοκληρώνει επιτυχώς τον εκσυγχρονισμό του στόλου της και θα παραλαμβάνει πιο εξελιγμένα αεροσκάφη.
Η επιχειρησιακή χρήση και οι ανάγκες της Ελλάδας
Σε ότι αφορά δε πολεμικές αεροπορίες που το έχουν επιλέξει, το γαλλικό Rafale έχει επιλεγεί από τις ΠΑ της Ινδίας, της Αιγύπτου αλλά και του Κατάρ ( πρόσφατα και από τα ΗΑΕ ) ενώ, σύμφωνα με την επίσημη πληροφόρηση, έχει δει πολεμική δράση στη Αφγανιστάν, τη Λιβύη, το Μάλι, το Ιράκ και τη Συρία.
Πέρα από τα χαρακτηριστικά όπως η τεχνολογία, η εμβέλεια πτήσης κ.ο.κ., ένα στοιχείο που πρέπει να τονιστεί είναι τα όπλα που θα πρέπει να αποκτήσει η χώρα ώστε να αξιοποιηθεί το όποιο πλεονέκτημα του τύπου αυτού.
Έτσι, από τη μια το συγκεκριμένο μαχητικό θα μπορεί να μεταφέρει τα περισσότερα αν όχι όλα τα όπλα, που σήμερα φέρουν σε αποστολές τα ελληνικά Mirage 2000 στις δύο εκδόσεις που διαθέτει η Ελλάδα, από την άλλη τα Rafale F3R -και μετέπειτα αναβαθμισθέντα σε F4- θα μπορούν να μεταφέρουν ταυτόχρονα δύο πυραύλους SCALP για υποστρατηγική κρούση αλλά και τους μακράς εμβέλειας Αέρος-Αέρος πυραύλους Meteor.
Οι τελευταίοι, είναι οι καλύτεροι στην κατηγορία τους σήμερα σε υπηρεσία στον δυτικό κόσμο, με πολύ μεγάλη εμβέλεια «χτυπήματος» εχθρικού μαχητικού που ξεπερνά τα 100 χιλιόμετρα. Θα είναι μια «μακριά σάρισα» της Ελλάδας στον αέρα.
Σύμφωνα με την λίστα των εξοπλισμών φαίνεται καθαρά το αποτέλεσμα σε μια αναμέτρηση επί του πεδίου: Εκτός από τα αεροσκάφη Rafale 4,5 γενιάς με ραντάρ AESA και τα F-35 που θα πάρει, η Ελλάδα προμηθεύτηκε επίσης πυραύλους Cruise SCALP, Exocet Anti-Ship Missile, MICA Air-to-Air Missile και METEOR RamJet Propulsion Air-to-Air Missile.