Ένοπλες Συρράξεις

Mυστική έκθεση του ΝΑΤΟ: Η Ρωσία απομακρύνει τα τελευταία της μαχητικά αεροσκάφη Inc Su-35 από την Κριμαία μετά τις θανατηφόρες επιθέσεις

Μέχρι στιγμής, η Ρωσία έχει μετακινήσει δέκα αεροσκάφη από την Κριμαία, συμπεριλαμβανομένων έξι Su-35S και τεσσάρων MiG-31BM. Οι ρωσικές δυνάμεις θα απομακρύνουν όλα τα μαχητικά αεροσκάφη από τις βάσεις τους, σημειώνεται στην έκθεση του ΝΑΤΟ με ημερομηνία 22 Αυγούστου.

"Η Ρωσία έχει διασκορπίσει 10x μαχητικά αεροσκάφη από την Κριμαία σε άλλα αεροδρόμια στην ηπειρωτική Ρωσία για να αποτρέψει περαιτέρω απώλειες από τις ουκρανικές επιθέσεις", αναφέρει το Business Insider που επικαλείται την έκθεση.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα δέκα αυτά πολεμικά αεροσκάφη απομακρύνθηκαν από το αεροδρόμιο Μπελμπέκ και μεταφέρθηκαν στις περιοχές Κουστσέφσκαγια και Μαρινόβκα στη Ρωσία.

Στις 18 Αυγούστου, οι τοπικές ρωσικές αρχές επιβεβαίωσαν τις επιθέσεις ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην αεροπορική βάση Belbek. Δημοσιογράφος του Reuters, επικαλούμενος πηγές στην Κριμαία, ανέφερε ότι τουλάχιστον τέσσερις εκρήξεις είχαν ακουστεί στην περιοχή του αεροδρομίου Μπέλμπεκ.

Το αεροδρόμιο Μπέλμπεκ, που βρίσκεται κοντά στη Σεβαστούπολη, είναι "το κύριο αεροδρόμιο της Ρωσίας που παρέχει υποστήριξη στη νότια Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα", αναφέρει η έκθεση του ΝΑΤΟ.

Η έκθεση σημειώνει ότι κατά τη στιγμή της δημοσίευσής της, 32 ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη παρέμεναν στο αεροδρόμιο Μπέλμπεκ, κυρίως τα μαχητικά Su-27 Flanker J, και ένας μικρός αριθμός Su-35S και MiG-31BM, τα οποία, όπως αναφέρει, πιθανόν να μην επαρκούν για να διατηρηθεί το ίδιο επίπεδο αεροπορικής υποστήριξης στην περιοχή.

Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι η Ρωσία είχε αυξήσει τον αριθμό των τακτικών πυραύλων επιφανείας-αέρος (SAM) στην Κριμαία για την άμυνα κατά των επιθέσεων από ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV).

Η έκθεση του ΝΑΤΟ σημειώνει ότι "τα ουκρανικά UAV είναι δύσκολο για τη Ρωσία να στοχεύσει λόγω της κακής C2 του IADS (Integrated Air Defense System), πιθανώς μια αδυναμία σε όλο το φάσμα των προσπαθειών των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στη σύγκρουση στην Ουκρανία".

Οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν επίσης αναφέρει τη μετακίνηση τουλάχιστον 24 μαχητικών αεροσκαφών και 14 ελικοπτέρων μεταξύ 11 και 17 Αυγούστου από ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στην Κριμαία προς την ηπειρωτική Ρωσία.

Η Ρωσία αναγκάστηκε να απομακρύνει μαχητικά από την Κριμαία;

Η Ρωσία χρησιμοποιεί τις αεροπορικές της βάσεις στην Κριμαία για να πλήξει ουκρανικές θέσεις, ιδίως στις περιοχές Χερσώνα και Ζαπορίζια, μεγάλα τμήματα των οποίων κατέλαβαν γρήγορα οι ρωσικές δυνάμεις τις πρώτες ημέρες της εισβολής τους που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Η Ρωσία χρησιμοποιεί επί του παρόντος τους δρόμους και τους σιδηροδρόμους της Κριμαίας για την ενίσχυση και τον ανεφοδιασμό των στρατευμάτων της στην κατεχόμενη από τη Ρωσία περιοχή της Χερσώνας, όπου πρόσφατα διεξήχθη μια σκληρή μάχη μεταξύ των ρωσικών και των ουκρανικών δυνάμεων, στο πλαίσιο της αντεπίθεσης της Ουκρανίας για την ανάκτηση των εδαφών της.

Ο ουκρανικός στρατός έχει πραγματοποιήσει αρκετές επιθέσεις στη χερσόνησο της Κριμαίας, προφανώς σε μια προσπάθεια να διαταράξει τη ρωσική διοικητική μέριμνα και να αποδυναμώσει την ικανότητα των ρωσικών δυνάμεων να υπερασπιστούν και να ενισχύσουν τη Χερσόνησο.

Όπως ανέφεραν νωρίτερα οι EurAsian Times, δυτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι περισσότερα από τα μισά μαχητικά αεροσκάφη της ναυτικής αεροπορίας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας φέρονται να έχουν καταστεί μη λειτουργικά μετά την επίθεση της Ουκρανίας στην αεροπορική βάση Saki στη δυτική ακτή της Κριμαίας στις 9 Αυγούστου, σηματοδοτώντας τον σημαντικότερο αριθμό απωλειών που υπέστη ο ρωσικός στρατός σε μία μόνο ημέρα από την έναρξη του πολέμου.

Εκρήξεις αναφέρθηκαν σε δύο ακόμη ρωσικές αεροπορικές βάσεις στο Dzhankoi και στο Hvardiiske στην Κριμαία μετά την επίθεση στο Saki.

Δεν είναι σαφές εάν η Ουκρανία ήταν υπεύθυνη για το περιστατικό στο Dzhankoi. Η Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας αρνήθηκε την εμπλοκή στις εκρήξεις, λέγοντας ότι το περιστατικό προέκυψε από τη Ρωσία "που δεν τήρησε τις πυροπροφυλάξεις". Αν και, ένας Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος άφησε να εννοηθεί ότι η Ουκρανία εμπλέκεται στις εκρήξεις.

Επίσης, οι New York Times ανέφεραν ότι οι εκρήξεις ήταν έργο "μιας επίλεκτης ουκρανικής στρατιωτικής μονάδας".

Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Kommersant, η έκρηξη στο Hvardiiske πραγματοποιήθηκε πιθανώς με τη χρήση ενός μικρού drone.

Εκτός αυτού, η Ουκρανία πραγματοποίησε επίσης μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο αρχηγείο του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στις 20 Αυγούστου, η οποία ήταν η δεύτερη τέτοια επίθεση μετά την εισβολή ενός αεροσκάφους καμικάζι φορτωμένου με εκρηκτικά στο κτίριο του αρχηγείου στις 31 Ιουλίου, τραυματίζοντας έξι άτομα και αναγκάζοντας την ακύρωση του εορτασμού της Ημέρας του Ναυτικού της Ρωσίας.

Ως εκ τούτου, φαίνεται ότι ο ουκρανικός στρατός επέφερε πλήγμα στην εμπιστοσύνη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας στις δυνατότητες προστασίας των δυνάμεών της σε απόσταση αρκετών εκατοντάδων χιλιομέτρων από τις γραμμές του μετώπου στη Χερσώνα, αναγκάζοντάς την να μετακινήσει τα μέσα της από την Κριμαία.

Η μετακίνηση των μαχητικών μακριά από τη γραμμή του μετώπου θα μπορούσε να μειώσει σοβαρά την ικανότητα της Ρωσίας να παρέχει αεροπορική υποστήριξη στα χερσαία στρατεύματά της στη Χερσώνα.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ