Ένοπλες Συρράξεις

Κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του! Το Ιράν αντέγραψε ισραηλινούς πυραύλους για την παραγωγή drone

Οι τελευταίες δυνατότητες μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Ιράν, που τεκμηριώνονται σε φωτογραφίες από πρόσφατη ιρανική άσκηση με drone, καταγράφηκαν από το ιρανικό Fars News και έναν ουκρανικό ιστότοπο με το όνομα Defense Express. Η ουκρανική έκθεση ισχυρίζεται ότι, το Ιράν έχει αντιγράψει το αντιαρματικό Spike του Ισραήλ και τον εγκατέστησε σε ένα drone.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Και αυτό δεν είναι καινούργιο. Το Ιράν έχει αυξήσει τις δυνατότητες των drones του, τα τελευταία χρόνια. Ορισμένοι από τους ισχυρισμούς που κάνει το Ιράν σχετικά με τις δυνατότητες των drones του, δεν μπορούν να τεκμηριωθούν και δεν είναι πάντα σαφές πόσο καλά αποδίδουν, πραγματικά. Από την άλλη πλευρά, είναι σαφές ότι τα ιρανικά drones χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στην περιοχή από μαχητικές και τρομοκρατικές ομάδες και ότι το Ιράν εξάγει drones στην Αφρική, τη Νότια Αμερική και την Κεντρική Ασία.

Πρόσφατες αναφορές έδειξαν ακόμη και πιθανές μεταφορές τεχνολογίας ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία.

Στο Πενταπόσταγμα αναφέραμε σε άρθρο μας: Το μυστικό των ιρανικών drones για τη Ρωσία: Γιατί ο Πούτιν πέταξε στην Τεχεράνη.

Η ουκρανική έκθεση προσδιορίζει το ιρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Mohajer-6 , πώς έχει εξοπλιστεί με «αντιαρματικούς πυραύλους και κατευθυνόμενες αεροπορικές βόμβες» και συζητά τι είδους απειλές μπορούν τώρα να συγκεντρώσουν τα ιρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV).

Γιατί ένας ουκρανικός ιστότοπος αναφέρει ιρανικά drones;

Το ουκρανικό συμφέρον για αυτό το θέμα, θα μπορούσε να είναι καθαρά στρατιωτική ανάλυση μιας και ο ιστότοπος ενδιαφέρεται για αμυντικά θέματα, αλλά μπορεί να υπάρχουν κι άλλα εδώ.

Η Ουκρανία χρησιμοποίησε οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, για να προσπαθήσει να επιβραδύνει την προέλαση του ρωσικού στρατού κατά τη διάρκεια του εξάμηνου πολέμου. Έχει επίσης χρησιμοποιήσει αμερικανικά και τουρκικά drones, καθώς και τοπικά ανεπτυγμένα drones.

Η Ουκρανία ενδιαφέρεται να μάθει εάν ιρανικά drones θα μπορούσαν να εξαχθούν στη Ρωσία. Η σειρά drones Mohajer είναι ένα μοντέλο εξαγωγής, επομένως, η ικανότητα του Ιράν να εγκαταστήσει πυραύλους σε αυτήν είναι μια σημαντική εξέλιξη, που θα τραβήξει την προσοχή της Ουκρανίας.

«Είναι επί του παρόντος είναι  άγνωστο εάν η Ρωσική Ομοσπονδία θα αγοράσει αυτά τα UAV. Ωστόσο, τις προάλλες, φωτογραφίες υψηλής ποιότητας όπλων κάτω από τα φτερά αυτού και άλλων UAV προβλήθηκαν στο Διαδίκτυο, γεγονός που δίνει λόγο να μιλάμε για αυτά», αναφέρεται στην έκθεση.

Πρόσθεσε δε ότι, φωτογραφίες από την πρόσφατη ιρανική άσκηση  drone δείχνουν έναν αντιαρματικό κατευθυνόμενο πύραυλο Almas, κάτω από το φτερό ενός ισραηλινού μη επανδρωμένου αεροσκάφους Mohajer-6. Το ιρανικό ATGM με αυτόν τον κατευθυνόμενο πύραυλο, εισήχθη τον Ιούλιο του 2021. Στην πραγματικότητα, το Almas είναι αντίγραφο του ισραηλινού Spike, ο πύραυλος έλαβε μια κεφαλή υψηλής τεχνολογίας και μια κεφαλή, το δηλωμένο βεληνεκές αυτού του πυραύλου είναι έως 8.000 μέτρα.

Ποια άλλα drones ήταν σε αυτήν την άσκηση; 

Η άσκηση παρουσίασε επίσης, ένα drone που ονομάζεται Kaman-12 , το οποίο το Ιράν ισχυρίζεται ότι μπορεί να πετάξει με ταχύτητα 200 km/h (125 mph) και να παραμείνει αερομεταφερόμενο για 10 ώρες με εμβέλεια περίπου 2.000 km (1.245 μίλια).

 Το Ιράν παρουσίασε επίσης τη βόμβα του Qaem , ένα όπλο για το οποίο ισχυρίζεται ότι είναι καθοδηγούμενο με λέιζερ και διαθέτει υπέρυθρη κάλυψη. Οι εικόνες έδειχναν τους χειριστές, να παρακολουθούν μια οθόνη με τη βόμβα να κατευθύνεται προς έναν στόχο. Οι αναφορές λένε ότι, πρόκειται για βόμβες Qaem 5 και Qaem 9.

«Το δηλωμένο εύρος χτυπήματος των στόχων αυτών των εναέριων βομβών είναι 15-20 km, ανάλογα με το ύψος της πτήσης του UAV», αναφέρει η έκθεση.

Τι γίνεται με την ιρανική έκθεση;

Η ιδέα εδώ είναι να επισημανθεί η έκθεση ως «επιβεβαίωση» των δυνατοτήτων, παρόλο που κανείς δεν μπορεί να τεκμηριώσει τις δυνατότητες ανεξάρτητα. Το Ιράν, εξάγει τη σειρά drones Mohajer σε μέρη όπως η Βενεζουέλα και η Αιθιοπία, ωστόσο δεν είναι σαφές πόσο καλά αποδίδουν τα drones.  

Συνολικά, ο στόχος του Ιράν εδώ είναι να δείξουν ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τους, έχουν τις ίδιες δυνατότητες με τα αμερικανικά, ισραηλινά, τουρκικά ή άλλα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Η τοποθέτηση αντιαρματικών πυραύλων και βομβών μεγάλου βεληνεκούς στα drones, φαίνεται να δίνει στο Ιράν μια νέα ικανότητα, αλλά δεν είναι σαφές πόσες αποδείξεις υπάρχουν ότι αυτά τα drones λειτουργούν πραγματικά, ότι μπορούν πραγματικά να πετάξουν τις μεγάλες αποστάσεις που ισχυρίζεται το Ιράν και ότι μπορούν να αναπτύξουν πυραύλους και βόμβες.

Υπάρχουν πολλά ζητήματα που σχετίζονται με τη χρήση drones σε μεγάλη απόσταση και την εκτόξευση πυραύλων και βομβών από αυτά. Απαιτεί από έναν χειριστή να είναι ενήμερος κατά τη διάρκεια της πτήσης του drone, κάτι που απαιτεί τρόπους επικοινωνίας με τα drones.

Δεν είναι σαφές, εάν το Ιράν μπορεί να το κάνει αυτό, όταν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του είναι τόσο μακριά από τη χώρα ή από Ιρανούς πράκτορες σε μέρη όπως η Συρία, το Ιράκ, ο Λίβανος ή η Υεμένη. Το Ιράν, στο παρελθόν, έχει προγραμματίσει drones να πετούν μέσω σημείων αναφοράς και στη συνέχεια ως καμικάζι να χτυπούν στον στόχο.

Πέρυσι, το Ιράν χρησιμοποίησε επίσης drones για να στοχεύσει τη γέφυρα ενός κινούμενου πλοίου στον Κόλπο του Ομάν, επιδεικνύοντας τις αυξημένες δυνατότητές του να διοικεί και να ελέγχει τα drones κατά τη διάρκεια της επίθεσης.  

Πολλά ιρανικά μοντέλα drone είναι αντίγραφα ξένων drones ή βασίζονται στις επιτυχίες ξένων drones. Για παράδειγμα, τα ιρανικά μοντέλα drones φαίνεται συχνά να προσπαθούν να αντιγράψουν άλλα drones, όπως το αμερικανικό Predator ή Reaper ή τα ισραηλινά drones Heron, Eitan και Hermes.

Η επιτυχία του Ιράν με το Mohajer 6 και άλλα μεγαλύτερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, και η τοποθέτηση πυραύλων σε αυτά, εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την Τεχεράνη, ειδικά αν θέλει να τα εξάγει στο μέλλον.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Σκηνικό έντασης στην Κάσο από τις προκλήσεις των Τούρκων - Πέντε τουρκικά πολεμικά στην περιοχή - Διπλωματικός "πυρετός" για να πέσουν οι τόνοι

Στην περιοχή βρίσκονται η κανονιοφόρος «Αήττητος», η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», περιπολικό ανοικτής θαλάσσης...
νεκροί Βρετανοί στρατιώτες
Ένοπλες Συρράξεις 0

Αιματοχυσία στην Οδησσό! Ρωσικοί πύραυλοι αποδεκάτισαν επίλεκτη βρετανική μονάδα SAS -40 νεκρούς και τραυματίες αναφέρει Ισπανός

Παράλληλα, ρωσικές πηγές μιλούν για την εξουδετέρωση 50 Γάλλων και άλλων μισθοφόρων του ουκρανικού στρατού στο Χάρκοβο...