Κοινωνία

Φοιτητική στέγη: 10% πάνω οι τιμές των ενοικίων – Τι ζητούν οι ιδιοκτήτες

Ζαλίζουν τα ενοίκια που ζητούν οι ιδιοκτήτες ανά την Ελλάδα για τη φοιτητική στέγη με τις τιμές να πηγαίνουν μόνο προς τα πάνω.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του SPI, του δείκτη τιμών του Spitogatos, τα ενοίκια για τη φοιτητική στέγη παρουσιάζουν σημαντική αύξηση στις μεγαλύτερες φοιτητουπόλεις της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, αύξηση της τάξης του 10% καταγράφεται στις μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών σε όλη την επικράτεια στα τέλη Ιουνίου του 2024 σε σχέση με την ίδια περίοδο την περσινή χρονιά.

Ταυτόχρονα, αύξηση κατά 5% παρατηρήθηκε στην προσφορά φοιτητικών κατοικιών σε σχέση με την προηγούμενη χρονιάσυνολικά σε όλη τη χώρα, με τις διαθέσιμες φοιτητικές κατοικίες φέτος να είναι, ωστόσο, λιγότερες σε φοιτητουπόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και Μυτιλήνη.

Αττική: Στα 10,8 ευρώ/τ.μ. οι φοιτητικές κατοικίες

Πολλοί υποψήφιοι φοιτητές επιθυμούν να σπουδάσουν στην Αθήνα, είτε επειδή διαμένουν στην πρωτεύουσα, είτε επειδή η σχολή προτίμησής τους ανήκει σε κάποιο από τα δημοφιλή εκπαιδευτικά ιδρύματα της Αττικής.

Στην Αθήνα, η χαμηλότερη μέση ζητούμενη τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο εντοπίζεται στην περιοχή της Νίκαιας, στην Πατησίων-Αχαρνών και στην Κυψέλη, ενώ η υψηλότερη τιμή παρατηρείται στην περιοχή Κολωνάκι–Λυκαβηττός και στην περιοχή Κουκάκι-Μακρυγιάννη.

Ενδεικτικά, ένα διαμέρισμα κάτω των 65 τ. μ. στην περιοχή του Ζωγράφου, στοιχίζει κατά μέσο όρο 516 ευρώ. Η τιμή ενός στoύντιο στην Νίκαια, μία από τις οικονομικότερες περιοχές της Αττικής για αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας ανέρχεται στα 400 ευρώ. Παράλληλα η μεγαλύτερη αύξηση μέσης ζητούμενης τιμής φοιτητικής κατοικίας καταγράφηκε στο κέντρο της Αθήνας και στο Μετς.

Θεσσαλονίκη: Στα 10 ευρώ/τ.μ. οι φοιτητικές κατοικίες

Παρόμοια η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη, που είναι επίσης δημοφιλής φοιτητούπολη καθώς συγκεντρώνει μερικά από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας.

Η τιμή του φοιτητικού σπιτιού σε αρκετές περιοχές της Θεσσαλονίκης και των Προαστίων της βρίσκεται κάτω των 10,0 ευρώ/τ.μ. με εξαίρεση το κέντρο, ενώ ως οικονομικότερες περιοχές για ενοικίαση φοιτητικού σπιτιού στη Θεσσαλονίκη αναδεικνύονται οι περιοχές του Ευόσμου και της Σταυρούπολης.

Οι περιοχές με τις υψηλότερες μέσες ζητούμενες τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο είναι το κέντρο της Θεσσαλονίκης και οι 40 Εκκλησιές – Ευαγγελίστρια.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις μέσης ζητούμενης τιμής ανά τετραγωνικό μέτρο φοιτητικού σπιτιού σημειώθηκαν στην περιοχή Ανάληψη-Μπότσαρη-Νέα Παραλία, καθώς και στην περιοχή του Ευόσμου, όπου καταγράφεται μία από τις χαμηλότερες μέσες ζητούμενες τιμές για ενοικίαση στούντιο (353 ευρώ).

 

Υπόλοιπη Ελλάδα: Αυξήσεις στις περισσότερες φοιτητουπόλεις της χώρας

Βέβαια ανά την Ελλάδα υπάρχουν και άλλες φοιτητουπόλεις όπου οι φοιτητές αναζητούν στέγαση. Οι χαμηλότερες μέσες ζητούμενες τιμές φοιτητικών σπιτιών καταγράφηκαν στη Λαμία και στο Αγρίνιο, ενώ οι υψηλότερες καταγράφονται σε σημεία έντονου τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως η Κέρκυρα και το Ρέθυμνο. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών σημειώθηκαν στην Χαλκίδα και στα Τρίκαλα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Σκηνικό έντασης στην Κάσο από τις προκλήσεις των Τούρκων - Πέντε τουρκικά πολεμικά στην περιοχή - Διπλωματικός "πυρετός" για να πέσουν οι τόνοι

Στην περιοχή βρίσκονται η κανονιοφόρος «Αήττητος», η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», περιπολικό ανοικτής θαλάσσης...
νεκροί Βρετανοί στρατιώτες
Ένοπλες Συρράξεις 0

Αιματοχυσία στην Οδησσό! Ρωσικοί πύραυλοι αποδεκάτισαν επίλεκτη βρετανική μονάδα SAS -40 νεκρούς και τραυματίες αναφέρει Ισπανός

Παράλληλα, ρωσικές πηγές μιλούν για την εξουδετέρωση 50 Γάλλων και άλλων μισθοφόρων του ουκρανικού στρατού στο Χάρκοβο...