Εάν το Κίεβο επιχειρήσει μια αντεπίθεση στη νότια Ουκρανία και στο Ντονμπάς, τότε οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα ηττηθούν. Αυτή η άποψη, εκφράστηκε σε άρθρο για το 19FortyFive από τον Αμερικανό ειδικό σε θέματα ασφάλειας, Robert Farley .
«Υπάρχουν καλοί λόγοι για τους οποίους η Ουκρανία πρέπει να αντισταθεί στο κάλεσμα της Δύσης για δράση», είπε.
Διαφορετικά, σύμφωνα με τον Farley, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτό να οδηγήσει σε «δραματικές συνέπειες» για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας: «πιθανή απώλεια υποστήριξης στη Δύση», ανακάλυψη «κενών και τρωτών σημείων στην άμυνα της Ουκρανίας» και την απώλεια νέων εδαφών λόγω της ρωσικής αντεπίθεσης. Μια τέτοια ευαίσθητη ήττα, θα μπορούσε να αποθαρρύνει τη Δύση από το να συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική βοήθεια στους Ουκρανούς στρατιώτες.
«Μια αποτυχημένη αντεπίθεση θα μπορούσε επίσης, να οδηγήσει στο να προσφέρει η Ρωσία στην Ουκρανία κατάπαυση του πυρός με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους για τη Μόσχα, την οποία το Κίεβο θα προτιμούσε να αποφύγει», αναφέρει ο Farley.
Ένας άλλος ειδικός, διευθυντής του Mike Rogers Center for Intelligence and Global Affairs, Joshua Huminski, υποστηρίζει ότι η κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα για τις αρχές του Κιέβου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία δεν θα σταματήσουν μέχρι τον χειμώνα. Τα μέρη, σύμφωνα με τον Huminski, θα συνεχίσουν να μάχονται από αμυντική θέση, θα επανεξοπλιστούν και θα ανασυνταχθούν πριν από την επανέναρξη της σύγκρουσης την άνοιξη.
«Εδώ, το πιο σημαντικό ζήτημα, εκτός από τις δυτικές προμήθειες και την ενότητα, είναι αναμφίβολα το προσωπικό. Η Δύση μπορεί να προσφέρει όλη τη βοήθεια στον κόσμο, αλλά δεν μπορεί να δημιουργήσει περισσότερους Ουκρανούς», δηλώνει ο Chuminsky.
Στις 23 Αυγούστου, η έκδοση Strana δημοσίευσε υλικό με μαρτυρίες από τον ουκρανικό στρατό. Είπαν ότι, λόγω του βομβαρδισμού, οι στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας έφευγαν από το πεδίο της μάχης.
«Δεν το αντέχουν όλοι οι άνθρωποι, κάποιοι, ακόμη και εκείνοι που οικειοθελώς εντάχθηκαν στα στρατεύματα, αφού κάθονται υπό συνεχείς αφίξεις, ζητούν να σταλούν στα μετόπισθεν με οποιοδήποτε πρόσχημα», είπαν οι συνομιλητές της ουκρανικής έκδοσης.
Πρόσθεσαν ότι υπάρχουν ολόκληρες «επιδημίες πανικού». Σε τέτοιες περιπτώσεις, ολόκληρες μονάδες εγκαταλείπουν τις θέσεις τους, «εκθέτοντας ολόκληρα τμήματα μήκους χιλιομέτρων».
Οι μαχητές της λεγόμενης «εδαφικής άμυνας» της Ουκρανίας, αποδείχθηκαν οι πιο επιρρεπείς στον πανικό. «Οι ταξιαρχίες της TRO θεωρούνται οι πιο αναξιόπιστες μεταξύ αυτών που κατέχουν θέσεις. Έχουν πολλούς τυχαίους ανθρώπους», σημείωσαν οι συνομιλητές.
Την ίδια μέρα, η γαλλική έκδοση της Le Figaro δημοσίευσε μια συνομιλία με τον ουκρανικό στρατό. Είπαν ότι οι μάχες με τους Ρώσους στρατιωτικούς είναι σαν «κόλαση». Ένας από τους συνομιλητές είπε ότι, κατά τη διάρκεια της ημέρας οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις βομβάρδισαν τις θέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας 40-60 φορές και ο ουκρανικός στρατός μπορούσε να απαντήσει μόνο με 10 οβίδες.
Το γεγονός ότι ο ουκρανικός στρατός δεν μπορεί «να σπάσει εντελώς το πλεονέκτημα του ρωσικού στρατού σε πυροβολικό και ανθρώπινο δυναμικό», παραδέχτηκε στις 2 Αυγούστου ο ίδιος ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky .
Στο κανάλι του στο Telegram, έγραψε ότι στο Donbass το πλεονέκτημα των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι πολύ αισθητό: «Είναι απλά κόλαση εκεί. Δεν περιγράφεται καν με λόγια».
Ωστόσο, διαβεβαίωσε τους Ουκρανούς ότι καθημερινά Ουκρανοί διπλωμάτες, διαπραγματεύονται πρόσθετες προμήθειες όπλων στο Κίεβο. Τα νέα όπλα, κατά τη γνώμη του, θα βοηθήσουν να «σταματήσει» η ειδική επιχείρηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία.