Ανησυχητικά επιταχυνόμενο κύμα φυγής στελεχών αντιμετωπίζει το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) και τα στοιχεία δείχνουν ότι ευεργετικά μέτρα (όπως οι αποζημιώσεις του Στόλου), που εφαρμόζονται ήδη επί σειρά μηνών, αδυνατούν να το ανασχέσουν.
Η «δημοκρατία» έχει αναδείξει το θέμα, αλλά τα συγκεντρωτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Περιφέρειας Αττικής (ΕΣΠΕ-ΕΝΠΑ) δημιουργούν έντονη ανησυχία για το αξιόμαχο των Ενόπλων ∆υνάμεων και για τη στελέχωση κρίσιμων τομέων του στρατεύματος. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της ΕΣΠΕ-ΕΝΠΑ, το 2024 παραιτήθηκαν 291 στελέχη, αριθμός αυξημένος κατά 62,60% σε σχέση με το 2023. Ειδικότερα, ανά κατηγορία προέλευσης των στελεχών οι παραιτήσεις τη διετία 2023-2024 απεικονίζονται και στον πίνακα, όπως αναφέρει η Εφημερίδα Δημοκρατία.
Απόδειξη της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ότι ο αριθμός των παραιτήσεων του 2024 υπερέβη οριακά το άθροισμα των παραιτήσεων για τα έτη 2022-23 (291 έναντι 289). Ειδικότερα, οι παραιτήσεις σε βαθμούς κατώτερων αξιωματικών ΑΣΕΙ ανάμεσα στα δύο έτη παρουσίασαν αύξηση κατά 45,7% (51 έναντι 35). Μάλιστα, ο αριθμός των κατώτερων αξιωματικών ΑΣΕΙ που παραιτήθηκε κατά τη διετία αυτή ισοδυναμεί με την απώλεια των εισακτέων στη Σχολή Ναυτικών ∆οκίμων (ΣΝ∆) του έτους 2014 και των μισών του έτους 2015 (από σύνολο 68), δηλαδή σε δύο χρόνια χάθηκε σχεδόν μιάμιση τάξη.
Η μεγαλύτερη αύξηση στις παραιτήσεις σημειώνεται στα χαμηλόβαθμα στελέχη (υπαξιωματικοί και ΕΠ.ΟΠ.), οι οποίες έχουν διπλασιαστεί (89 έναντι 45). Ειδικότερα στους αποφοίτους της Σχολής Μόνιμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ) επικρατεί -κατά τον χαρακτηρισμό- «όλεθρος». Από τους 34 υπαξιωματικούς που παραιτήθηκαν, οι 32 είναι απόφοιτοι ΣΜΥΝ (κατά βάση στον βαθμό του αρχικελευστή), ενώ από τους ανθυπασπιστές, απόφοιτοι της ΣΜΥΝ είναι οι 13 από τους 26, δηλαδή το συνολικό ποσοστό και στις δύο κατηγορίες ανέρχεται σε 75%. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, η Ένωση αναφέρει ότι τα 45 στελέχη προέλευσης ΣΜΥΝ που παραιτήθηκαν το 2024 (32 υπαξιωματικοί και 13 ανθυπασπιστές) αντιστοιχούν στο 58,7% των εισακτέων στη σχολή το 2014 (77 εισακτέοι) ή λίγο περισσότερο από τη μισή τάξη του 2016.
Πολύ πιο ανησυχητική διαγράφεται η κατάσταση, εφόσον οι 291 παραιτήσεις του 2024 προστεθούν στις 908 παραιτήσεις της προηγούμενης δεκαετίας (2014-2023), αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό στις 1.199. Εξ αυτών, το 25% (ο ένας στους τέσσερις) παραιτήθηκε το έτος της «δίκαιης ευγνωμοσύνης της κοινωνίας και της πατρίδας» (2024), ενώ το 50% (ο ένας στους δύο) την τελευταία τριετία.
Εξίσου ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τους νέους ΕΠ.ΟΠ. που απολύονται με αλλαγή σωματικής κατάστασης (από Ι1 σε άλλη κατηγορία). Σύμφωνα με αυτά, το 2023 οι απολυθέντες ΕΠ.ΟΠ. με αλλαγή σωματικής κατάστασης ήταν 30. Το 2024 ο αντίστοιχος αριθμός ΕΠ.ΟΠ. ανήλθε σε τουλάχιστον 83, καταγράφοντας αύξηση κατά 176,7%. Κατά την Ένωση, πρόκειται για «έμμεσες» παραιτήσεις, καθώς ουσιαστικά σχετίζονται με προσωπικό που κατετάγη πρόσφατα στις Ένοπλες ∆υνάμεις και δεν άντεξε τις δυσμενείς συνθήκες εργασίας. Αν δεν απολύονταν τώρα με αυτόν τον τρόπο, είναι απολύτως βέβαιο ότι θα υπέβαλε παραίτηση μόλις θα συμπλήρωνε την υποχρεωτική τριετία παραμονής.
Προς υποστήριξη της συγκεκριμένης εκτίμησης, η Ένωση παραθέτει ένα πρόσθετο στατιστικό στοιχείο: Από τους 55 ΕΠ.ΟΠ. που παραιτήθηκαν το 2024, οι 14 έφεραν τον βαθμό του διόπου, οι δε παραιτήσεις τους άρχισαν σταδιακά τον Σεπτέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για προσωπικό που ανέμενε την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής τριετίας παραμονής, προκειμένου να μην απολυθεί με αλλαγή σωματικής ικανότητας. Η επιδείνωση της κατάστασης είναι εμφανής, αν ο φετινός αριθμός των 14 παραιτήσεων συγκριθεί με τον μηδενικό αριθμό για το έτος 2023. Εφόσον συνυπολογιστεί ο αριθμός των 83 ΕΠ.ΟΠ. που απολύθηκαν με αλλαγή σωματικής κατάστασης, τότε ο συνολικός αριθμός στελεχών που παραιτήθηκαν το 2024 ανέρχεται σε 374 (291+83), εκ των οποίων τα 141 (περίπου τρία στα πέντε στελέχη) είναι νέα σε ηλικία, δηλαδή αποτελούν το «νέο αίμα» και αυτομάτως δημιουργείται το ερώτημα με ποιο τρόπο θα αναπληρωθούν.
Όπως σημειώνει στο έγγραφό της η Ένωση: «Στο πλαίσιο της μετριοπαθούς προσέγγισής μας, εξακολουθούμε να μη συνυπολογίζουμε τις τακτικές αποστρατείες (όπως τους 240 αξιωματικούς της 1ης σειράς ΕΜΘ του Π.Ν., που διεγράφησαν οριστικά τέλη του έτους).
«Οι στρατιωτικοί κουράστηκαν από τις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις»
Στη βάση των ανωτέρω στοιχείων, η ΕΣΠΕΕΝΠΑ εκτιμά ότι η ακρίβεια της πρόβλεψής της για 300 παραιτήσεις το 2024 (μόλις εννέα παραιτήσεις απόκλιση από τον αριθμό των 291 που κατεγράφη) θα έπρεπε να θέσει τους πάντες σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού.
Επίσης, ότι ο αριθμός των παραιτήσεων καθιστά προφανή την απόλυτη, παταγώδη αποτυχία κάθε μέτρου που ελήφθη μέχρι σήμερα, και όχι μόνο «ειδικώς για τον Στόλο», καθώς θεωρεί ότι πρόκειται για ολέθριο σφάλμα να θεωρηθεί ότι οι παραιτήσεις περιορίζονται μόνο στο Π.Ν., αλλά αφορούν και τους δύο άλλους κλάδους των Ενόπλων ∆υνάμεων. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι τον ∆εκέμβριο από μία μόνο κλινική του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών παραιτήθηκαν τέσσερις γιατροί, δύο υποπλοίαρχοι, ένας πλωτάρχης και ένας πλοίαρχος, «για να προλάβουν τη ψήφιση του υπό διαρροή νομοσχεδίου, που έχει σπείρει πανικό».
«Οι στρατιωτικοί κουράστηκαν από τις εξαγγελίες, τις υποσχέσεις, τα οράματα για ένα αόριστα καλύτερο αύριο, όταν το σήμερά τους έχει γίνει πολύ χειρότερο από το χθες περασμένων δεκαετιών και δεν μπορούν πλέον να ενστερνιστούν καμία εξαγγελία περαιτέρω απώλειας ή συρρίκνωσης δικαιωμάτων, που έχει άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής τους. Έχει αφαιρεθεί η αξιοπρέπεια από το σύνολο του στρατεύματος» καταλήγει το έγγραφο της Ένωσης.