Ένοπλες Συρράξεις

Διχασμός ή στρατηγική; Γιατί η Χαμάς έμεινε εκτός μάχης στη Λωρίδα της Γάζας

Από τις 5 Αυγούστου - την ημέρα που το Ισραήλ σκότωσε τον Ταϊσίρ Αλ-Τζαμπάρι (Taysir al-Jaabari), διοικητή της Βόρειας Ταξιαρχίας των Ταξιαρχιών Al-Quds - έως τις 7 Αυγούστου - την ημέρα που το Ισραήλ και η Ισλαμική Τζιχάντ ανακοίνωσαν κατάπαυση του πυρός υπό αιγυπτιακή μεσολάβηση - το κίνημα της Χαμάς, το οποίο είναι η μεγαλύτερη ένοπλη φατρία στη Λωρίδα της Γάζας, άφησε μόνη την Ισλαμική Τζιχάντ στη μάχη της που ήρθε ως αντίποινα για τη δολοφονία του Τζαμπάρι.

Η Ισλαμική Τζιχάντ ονόμασε την επιχείρηση κατά του Ισραήλ «Ενότητα Πεδίων Μάχης», σε σχέση με τη στρατηγική ενοποίησης των πεδίων μάχης της Λωρίδας της Γάζας, της Ιερουσαλήμ, της Δυτικής Όχθης και των εδαφών εντός της Πράσινης Γραμμής του 1948, σε μια προσπάθεια να ματαιώσει τα ισραηλινά σχέδια που διαχωρίζουν την αντίσταση στη Γάζα από τα υπόλοιπα εδάφη της Παλαιστίνης, γράφει η Παλαιστίνια δημοσιογράφος Mai Abu Hasaneen, στο Al-Monitor.

Αυτή η μάχη πυροδοτήθηκε από την Επιχείρηση Breaking Dawn, την οποία το Ισραήλ εξαπέλυσε κατά της Ισλαμικής Τζιχάντ, με πρόσχημα «να τερματίσει μια απτή απειλή για τους πολίτες του Ισραήλ και [τους οικισμούς] στη Γάζα», σύμφωνα με κοινή δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Γιαΐρ Λαπίντ (Yair Lapid) και του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ (Benny Gantz).

Στις 8 Αυγούστου, το ραδιόφωνο Makan Public Service του Ισραήλ ανέφερε ότι κατά την έναρξη της Επιχείρησης Breaking Dawn, το Ισραήλ παρέδωσε στη Χαμάς το μήνυμα ότι αυτή η στρατιωτική επιχείρηση δεν στρεφόταν εναντίον του κινήματος. Κάλεσε τη Χαμάς να μην συμμετάσχει στην Ισλαμική Τζιχάντ στις μάχες, με αντάλλαγμα να μην επιτεθεί σε οποιαδήποτε από τις θέσεις της Χαμάς μέσα στη Γάζα.

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Φαουγζί Μπαρχούμ (Fawzi Barhoum) δήλωσε σε δήλωση της 5ης Αυγούστου, «Ο ισραηλινός εχθρός είναι αυτός που ξεκίνησε τη στρατιωτική κλιμάκωση κατά της αντίστασης στη Γάζα, πρέπει να πληρώσει το τίμημα και να φέρει την πλήρη ευθύνη γι' αυτό». Πρόσθεσε, «Όλες οι στρατιωτικές πτέρυγες των παρατάξεων της αντίστασης είναι ενωμένες στη μάχη εναντίον του Ισραήλ». Παρά τα σχόλια του Μπαρχούμ, η Χαμάς δεν έκανε χρήση του στρατηγικού της αποθέματος ρουκετών και δεν ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε κανέναν πύραυλο στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια της τριήμερης μάχης μεταξύ Ισραήλ και Ισλαμικής Τζιχάντ.

Η απόφαση της Χαμάς να μην λάβει μέρος στην πρόσφατη μάχη δεν ήταν η πρώτη. Στις 12 Νοεμβρίου 2019, όταν το Ισραήλ δολοφόνησε τον Μπάχα Αμπού Αλ-Ατά (Baha Abu al-Ata), τον προκάτοχο του Τζαμπάρι, στη Γάζα, η Ισλαμική Τζιχάντ ανταπέδωσε εκτοξεύοντας ρουκέτες στο Ισραήλ. Ωστόσο, η Χαμάς δεν εκτόξευσε κανένα πύραυλο προς το Ισραήλ τότε για να αποφύγει μια κλιμάκωση υπό το φως των κακών συνθηκών διαβίωσης στη Γάζα, είχε πει τότε στο BBC ο ηγέτης της Χαμάς Μπασέμ Ναΐμ.

Ο ρόλος της Χαμάς

Ο ρόλος της Χαμάς φαίνεται να έχει μετατοπιστεί από την αντίσταση του Ισραήλ στους προηγούμενους τέσσερις πολέμους στη Γάζα σε μια εσπευσμένη μεσολάβηση που οδήγησε στην κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Ισλαμικής Τζιχάντ κατά τη διάρκεια του τρέχοντος γύρου αντιπαραθέσεων. Σύμφωνα με μια έκθεση της 8ης Αυγούστου στον ιστότοπο της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγιε, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, πραγματοποίησε επίσημες επαφές με την Αίγυπτο και το Κατάρ, μέσω των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών και του υπουργού Εξωτερικών του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν. Επιπλέον, ο Χανίγιε επικοινώνησε με τον ειδικό συντονιστή των Ηνωμένων Εθνών για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, Τορ Γουένεσλαντ (Tor Wennesland).

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου από την Τεχεράνη στις 7 Αυγούστου, ο Γενικός Γραμματέας της Ισλαμικής Τζιχάντ Ζιάντ αλ-Ναχάλα ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της εκεχειρίας, το Ισραήλ θα απελευθερώσει το ανώτερο στέλεχος της Ισλαμικής Τζιχάντ Μπασάμ αλ-Σαάντι και τον απεργό πείνας Χαλίλ Αουάουντε. Περιέγραψε επίσης τη Χαμάς ως τη ραχοκοκαλιά της παλαιστινιακής αντίστασης, παρά την ευρεία λαϊκή κριτική που ασκήθηκε κατά της Χαμάς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη μη συμμετοχή στη μάχη. Ο Ναχάλα πρόσθεσε ότι αν και η Χαμάς δεν συμμετείχε, παρείχε ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τις Ταξιαρχίες Al-Quds, τη στρατιωτική πτέρυγα της Ισλαμικής Τζιχάντ, κατά τη διάρκεια της τελευταίας μάχης και τόνισε ότι η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ αποτελούν ένα ενιαίο μέτωπο κατά του Ισραήλ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της 8ης Αυγούστου στον ιστότοπο της Χαμάς, ο Χανίγιε επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ναχάλα και συμφώνησε ότι η ηγεσία των δύο κινημάτων θα πραγματοποιήσει σύντομα μια συνάντηση για να συζητήσουν τις πολιτικές και επιτόπιες εξελίξεις, ώστε να ενισχυθεί η στρατηγική πορεία του μέλλοντος των ένοπλων φατριών.

Ο εκπρόσωπος της Ισλαμικής Τζιχάντ Ταρίκ Σαλμί είπε στο Al-Monitor ότι το κίνημα συμμετείχε στην επιχείρηση Unity of Battlefields με μια ενοποιημένη παλαιστινιακή θέση και τόνισε ότι υπήρξε συντονισμός μεταξύ των στρατιωτικών πτερύγων των εθνικών και ισλαμικών ενόπλων δυνάμεων κατά τη διάρκεια της μάχης. Ωστόσο, είπε ότι η μεγαλύτερη στρατιωτική ενέργεια κατά τη διάρκεια της μάχης πραγματοποιήθηκε από την Ισλαμική Τζιχάντ λόγω της δολοφονίας στρατιωτικών διοικητών από τις Ταξιαρχίες Al-Quds. Πρόσθεσε, «Οι μεσολαβητές που μίλησαν ανοιχτά με την Ισλαμική Τζιχάντ με στόχο την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός είναι οι Αιγύπτιοι μεσολαβητές, προτού η πλευρά του Κατάρ και ο ΟΗΕ ενταχθούν στις προσπάθειες διαμεσολάβησης».

Ο Χασάν Άμπντο, συγγραφέας και πολιτικός αναλυτής κοντά στην Ισλαμική Τζιχάντ, είπε στο Al-Monitor ότι το γεγονός ότι η μάχη περιορίστηκε σε τρεις ημέρες μόνο πριν την κατάπαυση του πυρός οφείλεται στην περιφερειακή πίεση που ασκήθηκε στην Ισλαμική Τζιχάντ. Είπε ότι η Χαμάς έπαιξε σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας επικοινωνώντας με τους Αιγύπτιους, τους μεσολαβητές του Κατάρ και του ΟΗΕ. Ωστόσο, ο Άμπντο πιστεύει ότι η μη συμμετοχή της Χαμάς στη μάχη είναι μια ευκαιρία για την Ισλαμική Τζιχάντ να επιδείξει τις στρατιωτικές της ικανότητες, οι οποίες δεν είναι πολύ σαφείς στα μάτια του παλαιστινιακού κοινού που αντιλαμβάνεται το κίνημα ως μια μικρή οργάνωση όσον αφορά τις στρατιωτικές δυνατότητες σε σύγκριση με την Χαμάς.

Σημείωσε ότι οι στρατιωτικές ικανότητες της Ισλαμικής Τζιχάντ επιδείχθηκαν μέσω των 130 ρουκετών που εκτοξεύτηκαν μέσα σε 10 λεπτά στο Τελ Αβίβ και τους οικισμούς στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της τελευταίας μάχης.

Διχασμός στην παλαιστινιακή αντίσταση;

Ο Ιγιάντ Αλ-Κάρα (Iyad al-Qara), πολιτικός συγγραφέας κοντά στη Χαμάς, είπε στο A-Monitor: «Η Χαμάς δεν συμμετείχε στην Ισλαμική Τζιχάντ στις πρόσφατες μάχες επειδή πιστεύει ότι αυτός ο γύρος αντιπαράθεσης δεν συνδέθηκε με εθνικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της υπόθεσης της Ιερουσαλήμ που ώθησε τη Χαμάς να ξεκινήσει τη «Μάχη της Ιερουσαλήμ» τον Μάιο του 2021». 

Είπε, «Μάλλον, η Ισλαμική Τζιχάντ συμμετείχε σε αυτή τη μάχη για λόγους που σχετίζονται με τους αιχμαλώτους της, εξ ου και το αίτημά της να απελευθερώσει τον απεργό πείνας κρατούμενο [Awawdeh] και άλλους, κάτι που δεν απαιτεί από τη Χαμάς να εισέλθει σε στρατιωτική αντιπαράθεση με το Ισραήλ. Η Χαμάς έδωσε την ελευθερία στην Ισλαμική Τζιχάντ να επιλέξει πώς θα αντιδράσει στη δολοφονία του στρατιωτικού της ηγέτη στη Γάζα».

Ο Κάρα είπε ότι η παλαιστινιακή οδός διχάστηκε λόγω της μη συμμετοχής της Χαμάς στην τρέχουσα μάχη. «Πρώτον, κάποιοι στον παλαιστινιακό δρόμο πιστεύουν ότι η ισραηλινή κατοχή έχει στοχεύσει άμεσα την Ισλαμική Τζιχάντ δολοφονώντας τους στρατιωτικούς της ηγέτες. Επίσης, η στρατιωτική πτέρυγα του κινήματος, οι Ταξιαρχίες Al-Quds, έχασε 12 μάρτυρες κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Unity of Battlefields. Υπό το φως αυτού, ορισμένα λαϊκά αιτήματα κάλεσαν τη Χαμάς να παρέμβει και να σταματήσει τη δολοφονία ηγετών και μελών της Ισλαμικής Τζιχάντ».

Και πρόσθεσε, «Από την άλλη πλευρά, άλλοι στον παλαιστινιακό δρόμο είδαν ότι η παρέμβαση της Χαμάς στον τρέχοντα γύρο των μαχών θα περιπλέξει την κατάσταση. Πιστεύουν ότι από τη στιγμή που η Χαμάς —η οποία κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007— είναι η μεγαλύτερη αντιστασιακή φατρία και, επομένως, έχει περισσότερες θέσεις και τοποθεσίες που θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν από το Ισραήλ, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη στρατιωτική μάχη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι Παλαιστίνιοι ήταν ανακουφισμένοι που η Χαμάς δεν προσχώρησε στην Ισλαμική Τζιχάντ, ειδικά αφού το Ισραήλ απείλησε τη Χαμάς εάν εισέλθει στην αντιπαράθεση».

Ο Ταλάλ Οκάλ (Talal Okal), πολιτικός συντάκτης για την παλαιστινιακή εφημερίδα Al-Ayyam, δεν πιστεύει ότι η μη συμμετοχή της Χαμάς στη στρατιωτική μάχη θα οδηγήσει σε ένταση με την Ισλαμική Τζιχάντ. «Αυτό συμβαίνει επειδή η Ισλαμική Τζιχάντ δεν είναι πολιτικός ανταγωνιστής της Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας. μάλλον είναι ένα κίνημα αντίστασης που λειτουργεί μόνο εναντίον του Ισραήλ», είπε στο Al-Monitor.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ