Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία , που εισέρχεται τώρα στην 169η ημέρα του, έχει δει το μερίδιό του σε ανατροπές και εκπλήξεις. Ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός πόλεμος από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας κάνει την Ουκρανία να εξαρτάται όλο και περισσότερο από όπλα υψηλής τεχνολογίας, που παρέχει το ΝΑΤΟ. Καθώς και οι δύο πλευρές προσπαθούν να καινοτομήσουν τον δρόμο τους προς τη νίκη, μια σειρά από όπλα, μερικά σε χρήση για αιώνες, πιθανότατα πολεμούν στον τελευταίο τους πόλεμο.
Ο πόλεμος, ειδικά μεταξύ εθνικών κρατών, είναι ένας ανταγωνισμός για τον οποίο δεν υπάρχει δεύτερη θέση. Η προοπτική του αφανισμού, είναι ισχυρό κίνητρο για μια χώρα να φέρει τον καλύτερο εαυτό της στην επιστήμη και την τεχνολογία, μέσω της καινοτομίας νέων όπλων και τακτικών για να εξασφαλίσει τη νίκη. Καθώς άλλες χώρες αγωνίζονται να αναπτύξουν μόνες τους νέα όπλα, απορρίπτουν γρήγορα την παλιά τεχνολογία, δημιουργώντας ένα νέο, παγκόσμιο status quo.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι διαφορετικός. Εδώ είναι τέσσερα όπλα που είναι παρωχημένα -ή σχεδόν απαρχαιωμένα- καθώς αυτή η μοναδική σύγκρουση πλησιάζει το όριο των έξι μηνών.
Πόλεμος χαρακωμάτων
Ο πόλεμος χαρακωμάτων, χρονολογείται από αιώνες ως μέσο προστασίας των στρατιωτών πεζικού από μικρά όπλα και πυρά πυροβολικού. Τα πολεμικά χαρακώματα είναι μεγάλες, βαθιές τρύπες που κόβονται στη γη, μερικές φορές εκτείνονται για μίλια, παρέχοντας κάλυψη όπου διαφορετικά δεν υπάρχει. Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος είναι ο πιο διάσημος πόλεμος χαρακωμάτων, αν και τα χαρακώματα έχουν παρουσιαστεί σε πολέμους πριν και μετά.
Το ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας, διαθέτει χαρακώματα εκατοντάδων μιλίων και τόσο οι Ρώσοι εισβολείς όσο και οι Ουκρανοί υπερασπιστές, τα έχουν σκάψει οπουδήποτε ο πόλεμος βυθίζεται και για τις δύο πλευρές. Η άνοδος των οπλισμένων drones, ωστόσο, επιτρέπει στους στρατούς να ρίχνουν χειροβομβίδες κατευθείαν σε χαρακώματα . Ένα άλλο «καρφί στο φέρετρο» των χαρακωμάτων, είναι η χρήση ασφαλειών εγγύτητας κανονιού μικρού διαμετρήματος, οι οποίες μπορούν να ρυθμιστούν ηλεκτρονικά ώστε να εκρήγνυνται πάνω από τα πολεμικά χαρακώματα, χτυπώντας τον εχθρό που καταφεύγει μέσα με σκάγια.
Ρυμουλκούμενο πυροβολικό
Οβίδες και πυροβόλα μεγάλου διαμετρήματος που βομβαρδίζουν τα εχθρικά στρατεύματα με εκρηκτικές οβίδες, υπάρχουν επίσης εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Μεγάλα, βαριά και σχετικά εύκολα στην παραγωγή, οβιδοβόλα ρυμουλκούνται στις θέσεις βολής τους με άλογο ή φορτηγό. Ένα οβιδοβόλο τεσσάρων έως έξι οβίδων, πρέπει να ρυμουλκηθεί στη θέση του και να αποσυνδεθεί από τη μεταφορά του. Στη συνέχεια, τα όπλα τοποθετούνται, ευθυγραμμίζονται έτσι ώστε να μπορούν να φέρουν όλα τα πυρά τους σε έναν κοινό στόχο και στη συνέχεια να είναι έτοιμα για βολή. Η διαδικασία τοποθέτησης μπορεί να διαρκέσει έως και οκτώ λεπτά.
Σε καιρό πολέμου, τα ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα πρέπει να πυροβολήσουν και να μαζευτούν γρήγορα και να μετακινηθούν σε μια νέα τοποθεσία για να αποφύγουν τα πυρά του εχθρού.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία, πιθανότατα σημαίνει το τέλος του ρυμουλκούμενου πυροβολικού. Τα αυτοκινούμενα οβιδοβόλα, όπως τα γαλλικά CAESAR, τα σουηδικά Archer και τα γερμανικά Pz2000, τοποθετούν τα πυροβόλα όπλα σε θωρακισμένο σασί, με όλα όσα χρειάζονται για να στήσουν και να πυροδοτήσουν τα όπλα που είναι ενσωματωμένα στο όχημα. Ένα αυτοκινούμενο οβιδοβόλο όπως το CAESAR, που έχει ήδη παρασχεθεί στην Ουκρανία, μπορεί να εκτοξεύσει πυρά οβίδων και στη συνέχεια να οδηγηθεί στην επόμενη θέση βολής σε δευτερόλεπτα.
Επανδρωμένο αεροσκάφος πρώτης γραμμής
Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποκάλυψε μια επικίνδυνη αλήθεια, ότι στον σύγχρονο πόλεμο ενάντια σε έναν καλά εξοπλισμένο αντίπαλο, τα αεροσκάφη δεν μπορούν πλέον να επιχειρούν κοντά στην πρώτη γραμμή. Οι ρωσικές αντιαεροπορικές άμυνες είναι το πρότυπο βάσει του οποίου μετρώνται οι σύγχρονες εχθρικές απειλές επιφανείας-αέρος, και έχουν προκαλέσει σοβαρό αντίκτυπο στα επανδρωμένα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας.
Όποια και αν είναι τα μειονεκτήματά τους, τα συστήματα πυραύλων εδάφους-αέρος, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων Tor χαμηλού υψόμετρου, Buk μεσαίου ύψους και Triumf μεγάλης εμβέλειας, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές απώλειες. Παρά το γεγονός ότι όλα τα ρωσικά συστήματα είναι παλιά, εξακολουθούν να αποτελούν σημαντική απειλή.
Τα οπλισμένα drones που μπορούν να κάνουν αναγνώριση και στη συνέχεια να παραδώσουν με ακρίβεια μια κεφαλή που εξουδετερώνει άρματα μάχης, αυτό που οι αεροπόροι του αμερικανικού στρατού αποκαλούν Air Launched Effects (ALE), θα επιτρέψουν στα ελικόπτερα να στέκονται πιο μακριά από την πρώτη γραμμή και να παρέχουν αποτελεσματική υποστήριξη. Το Stealth και η καταστολή της υπογραφής υπερύθρων ενός αεροσκάφους, μπορεί να καταστήσει πιο δύσκολο για τις αεράμυνες να ανιχνεύσουν, να παρακολουθήσουν και να εμπλέξουν αεροσκάφη στην πρώτη γραμμή.
Τανκς
Χάρη στην εισβολή, τα τανκς πέφτουν στα όρια της «απαρχαιότητας». Η Ρωσία επιβεβαιώνεται ότι, έχασε τουλάχιστον 936 άρματα μάχης στην Ουκρανία. Αν και ένας συνδυασμός παραγόντων είναι υπεύθυνος για αυτές τις μεγάλες απώλειες, ένας σημαντικός παράγοντας είναι η χρήση δυτικών όπλων κατά της πανοπλίας, όπως το σουηδικό NLAW και το American Javelin.
Τα άρματα μάχης αποδεικνύονται επίσης, ευάλωτα σε drones ικανά να ρίξουν χειροβομβίδες υψηλής εκρηκτικής ύλης στις λεπτώς θωρακισμένες, ευάλωτες περιοχές των ρωσικών αρμάτων μάχης.
Εάν ένα θωρακισμένο όχημα 60 τόνων και 10 εκατομμυρίων δολαρίων, μπορεί να απενεργοποιηθεί από ένα εμπορικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος εξοπλισμένο με χειροβομβίδα, είναι ένα δίκαιο ερώτημα εάν αυτό το όχημα εξακολουθεί να είναι σχετικό στο πεδίο της μάχης. Ωστόσο, όσο ευάλωτα είναι τα άρματα μάχης αυτή τη στιγμή, ο συνδυασμός της δύναμης πυρός, της προστασίας και της ταχύτητας τους τα κάνει να μην έχουν καμία διαφορά στο σύγχρονο πεδίο μάχης. Η εισαγωγή κάποιου είδους αμυντικού όπλου, όπως ένα πολυβόλο ελεγχόμενο από ραντάρ (ή λέιζερ) που ψάχνει τον ουρανό πάνω από το τάνκ, θα μπορούσε να εξουδετερώσει την απειλή του drone… προς το παρόν.