Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Αλλαγή “παιχνιδιού”: Πύραυλοι κατά της ακτινοβολίας στην Ουκρανία - Πως οι ΗΠΑ καταργούν την Ρωσική αεράμυνα

Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας : Βρέθηκε στην Ουκρανία AGM-88 HARM: Τι το ιδιαίτερο έχει αυτός ο πύραυλος, αναφέραμε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ για Πολιτικές Υποθέσεις, Colin Kahl , είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν παραδώσει πυραύλους κατά των ραντάρ στην Ουκρανία, αλλά αρνήθηκε να προσδιορίσει το χρονοδιάγραμμα, τον όγκο και την ονοματολογία των παραδόσεων.

Οι δηλώσεις του Kahl ήρθαν λίγο μετά τη δημοσίευση από τα ρωσικά κανάλια Telegram,  εικόνες ενός κατεστραμμένου AGM-88 HARM και ο εν λόγω πύραυλος φέρεται να εκτοξεύτηκε σε ρωσική θέση.

Επίσης, στα τέλη Ιουλίου, ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Oleksiy Reznikov, είπε επίσης ότι η Ουκρανία θα λάβει «ειδικούς πυραύλους κατά ραντάρ», οι οποίοι θα επιτρέψουν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να καταστρέψουν αποτελεσματικά το σύστημα ραντάρ της Ρωσίας, «τυφλώνοντας ουσιαστικά τον εχθρό» και αποκτώντας «πλεονέκτημα» για μια αντεπίθεση».

Πύραυλοι κατά της ακτινοβολίας – Αλλαγή παιχνιδιού;

Οι πύραυλοι κατά της ακτινοβολίας θα σήμαιναν σημαντική αναβάθμιση για τον ουκρανικό στρατό, καθώς τους τελευταίους μήνες υπήρξαν αναφορές για ρωσικά συστήματα αεράμυνας που περιόρισαν την ικανότητα της ουκρανικής αεροπορίας να επιχειρεί στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς.

«Δημιούργησαν στο Ντονμπάς μια ισχυρή ζώνη (κατά της πρόσβασης/απαγόρευσης περιοχής) και υπό αυτές τις συνθήκες, είναι επικίνδυνο να πετάς πάνω τους», ανέφερε ανώνυμος Ουκρανός αξιωματούχος, σύμφωνα με το Foreign Policy τον Μάιο. «Σε χαμηλό υψόμετρο, η ρωσική αεράμυνα μας περιμένει», συνέχισε ο αξιωματούχος.

Επίσης, τον Ιούνιο, δύο Ουκρανοί πιλότοι μαχητικών, είπαν ότι ακόμη και τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB που αρχικά συνέβαλαν στην καταστροφή ρωσικών τεθωρακισμένων στηλών και στρατευμάτων, έχουν πλέον γίνει «σχεδόν άχρηστα».

Ως εκ τούτου, το AGM-88 HARM είναι μια σημαντική προσθήκη στο ουκρανικό οπλοστάσιο όπλων, που θα μπορούσε ενδεχομένως να αλλάξει το παιχνίδι, ακριβώς όπως το σύστημα πολλαπλών πυραύλων HIMARS (MLRS) που παρέχεται από τις ΗΠΑ.

Το HIMARS παρέχει στην Ουκρανία ικανότητα ταχείας επίθεσης ακριβείας σε πεδία αντιστάθμισης χωρίς την ανάγκη αεροπορικής ισχύος, επιτρέποντας έτσι στον ουκρανικό στρατό να αντισταθμίσει το μικρό μέγεθος της αεροπορίας του.

Ωστόσο, το AGM-88 θα μεταφέρει τις ικανότητες της Ουκρανίας σε άλλο επίπεδο, επιτρέποντας στον ουκρανικό στρατό να καταστρέψει τα ραντάρ της ρωσικής αεράμυνας και να επιτρέψει στα μαχητικά να επιχειρούν με ασφάλεια στο ανατολικό Ντονμπάς, υποστηρίζοντας χερσαία στρατεύματα.

AGM-78 Υψηλής Ταχύτητας Αντι-Ακτινοβολία

Η Texas Instruments ανέπτυξε αρχικά το AGM-88 HARM ως αντικατάσταση του συστήματος AGM-45 Shrike και AGM-78 Standard ARM. 

 Ο πύραυλος HARM, λαμβάνει τις παραμέτρους στόχου από το αεροσκάφος εκτόξευσης πριν από την εκτόξευση, τις οποίες χρησιμοποιεί  μαζί με τα σχετικά δεδομένα ύψους για να επεξεργαστεί την εισερχόμενη ενέργεια Ραδιοσυχνοτήτων (RF) για την απόκτηση και την καθοδήγηση στόχου.

Η ικανότητα υποδοχής τερματικού του πυραύλου HARM, παρέχει στο αεροσκάφος  ικανότητα εκτόξευσης και αποχώρησης.

Ο πύραυλος λέγεται ότι είναι ικανός να ξεχωρίσει τον επιθυμητό στόχο, καθώς διαθέτει ένα αναλογικό σύστημα καθοδήγησης στο τμήμα μύτης του, που αποτελείται από μια σταθερή κεραία  αναζήτησης για τις εκπομπές των εχθρικών ραντάρ.

Ωστόσο, παραμένει το ερώτημα πώς ακριβώς ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί το AGM-88, εάν έχει λάβει αυτόν τον πύραυλο από τις ΗΠΑ.

Ανάπτυξη του AGM-88 HARM στην Ουκρανία

Το Ναυτικό και το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ χρησιμοποιούν τον πύραυλο στα F/A-18 και την παραλλαγή του ηλεκτρονικού πολέμου, το αεροσκάφος EA-18G Growler, ενώ η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) χρησιμοποιεί τα εξειδικευμένα F-16 της, εξοπλισμένα με το σύστημα στόχευσης HARM (HTS), για την ανάπτυξη του πυραύλου.

Η ιταλική Πολεμική Αεροπορία, αναπτύσσει επίσης τον πύραυλο χρησιμοποιώντας το αεροσκάφος Tornado Electronic Combat.

Ωστόσο, ο ουκρανικός στρατός διαθέτει μόνο τον γηρασμένο στόλο του από MiG-29, Su-24, Su-25 και Su-27, όλες σοβιετικές πλατφόρμες, χωρίς τις κατάλληλες διεπαφές για την επικοινωνία πληροφοριών στόχευσης από το αεροσκάφος εκτόξευσης στο δυτικό κατασκευασμένο πύραυλο και την κατάσταση του πυραύλου πίσω στο αεροσκάφος.

Είναι πιθανό, είτε τα ουκρανικά αεροσκάφη να έχουν τροποποιηθεί για να ενσωματώσουν το AGM-88 είτε τα αεροσκάφη της σοβιετικής εποχής από κράτη του ΝΑΤΟ, θα μπορούσαν ενδεχομένως να είχαν παραδοθεί στην Ουκρανία σε μυστική μεταφορά.

Αυτά τα αεροσκάφη της σοβιετικής εποχής που ανήκουν σε κράτη του ΝΑΤΟ, λέγεται ότι έχουν αναβαθμιστεί με αρχιτεκτονική  προτύπου ΝΑΤΟ και προσαρμόσιμα ηλεκτρονικά συστήματα, που θα μπορούσαν να διασυνδέονται με το HARM.

Ο Thomas Withington, ειδικός στον ηλεκτρονικό πόλεμο, τα ραντάρ και τις στρατιωτικές επικοινωνίες, είπε στους EurAsian Times ότι η τροποποίηση ενός αεροσκάφους σοβιετικής προέλευσης για την ανάπτυξη του AGM-88, είναι δυνατή αλλά αρκετά δύσκολη.

«Πρώτον, ο πύραυλος και ο υπολογιστής αποστολής του αεροσκάφους θα πρέπει να μπορούν να «μιλούν» μεταξύ τους. Στα δυτικά, αυτό επιτυγχάνεται με πρωτόκολλα όπως ο σειριακός δίαυλος δεδομένων MIL-STD 1553», δήλωσε ο Withington στους EurAsian Times.

Εξήγησε ότι ο δίαυλος σειριακών δεδομένων MIL-STD 1553, είναι σαν ένα είδος «υποδοχής USB» για στρατιωτικά αεροσκάφη που επιτρέπει στον υπολογιστή του αεροσκάφους, να αναγνωρίζει ένα όπλο που έχει αναπτυχθεί στο αεροσκάφος και να επικοινωνεί μαζί του.

«Αυτό σημαίνει ότι ο πιλότος μπορεί να στείλει συντεταγμένες βολής κ.λπ. στο όπλο μέσω του υπολογιστή και ότι το όπλο μπορεί επίσης να μοιραστεί την κατάστασή του με τον πιλότο», είπε ο Withington.

 Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να είχαν μερικούς πυραύλους κατά της σοβιετικής εποχής, όπως οι Kh-31 ή Kh-58, που αποκτήθηκαν ως μέρος των προσπαθειών τους για την εκμετάλλευση ξένου υλικού ή μέσω άλλων μέσων, και ίσως κάποιοι από αυτούς να είχαν παρασχεθεί προς την Ουκρανία.

Εάν ο πύραυλος κατά της ακτινοβολίας που παρέχεται στην Ουκρανία δεν είναι ο αμερικανικός AGM-88, αλλά ο παλιός σοβιετικός Kh-31 ή Kh-58 ή και τα δύο, τότε το ερώτημα παραμένει από πού προέρχονται οι εικόνες του φερόμενου κατεστραμμένου AGM-88 .

Ο AGM-88 HARM είναι ένας πολύ παλιός πύραυλος που χρησιμοποιείται για πάνω από μια δεκαετία, ως μέρος πολλών στρατιωτικών επιχειρήσεων σε διάφορες εμπόλεμες ζώνες και επομένως είναι πιθανό αυτοί οι πύραυλοι, είτε κατεστραμμένοι είτε άθικτοι, να έχουν βρει το δρόμο τους στο στα χέρια του ρωσικού στρατού.

Έτσι, είναι επίσης πιθανό ότι οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών θα μπορούσαν να είχαν δημοσιεύσει μια παλαιότερη εικόνα ενός κατεστραμμένου HARM, ως μέρος μιας εκστρατείας παραπληροφόρησης.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Βίντεο του ΓΕΕΘΑ με τα “βατράχια μας” ως απάντηση στο παραμύθι των γειτόνων “θα έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά” και στους Τούρκους “ψαράδες” του Αιγαίου

Στις 18 Ιουλίου 2024 αναφέρθηκε η παρουσία Εξήντα Τούρκων ψαράδων στο Αιγαίο με 5 από αυτούς γύηρω από την Ζουράφα-Οι...