Αεροσκάφος της ιρανικής αεροπορικής εταιρείας "Pouya Air" EP-PUS, γνωστή για τις συχνές πρόσφατες πτήσεις της προς τη Μόσχα, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Tekirdağ Çorlu Airport στην Κεσάνη της Ανατολικής Θράκης.
Το αεροδρόμιο αυτό είναι γνωστό ως το κέντρο δοκιμών των τουρκικών μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων Bayraktar TB2.
Οι Ιρανοί μέσω Τουρκίας πιθανότατα μετέφεραν στην Ρωσία, επιθετικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones).
Μιλάμε τα drones τύπου "Shahed 129" τα οποία αναφέρθηκε από δυτικές πηγές ότι δόθηκαν στους Ρώσους.
Εκθέσεις πληροφοριών της CIA αποκάλυψαν πρόσφατα ότι, η Ρωσία σχεδιάζει να αγοράσει εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων αυτών που μπορούν να μεταφέρουν όπλα.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το Ιράν σκοπεύει επίσης να εκπαιδεύσει τις ρωσικές δυνάμεις για τον τρόπο χρήσης τους.
Το αμερικανικό αναλυτικό κέντρο Institute for the Study of War, μίλησε μάλλον επιφυλακτικά για το ενδεχόμενο εφαρμογής συμφωνίας, μεταξύ της Ρωσίας και του Ιράν σχετικά με τα drones .
Οι Τούρκοι στην όλη αυτή προσπάθεια πιθανόν να έδωσαν διευκολύνσεις σε Μόσχα και Τεχεράνη με το αεροδρόμιο στην Κεσάνη, στο οποίο καθημερινά έχουμε πτήσεις τουρκικών UAV BAYRAKTAR.
Προκαταρκτικές και ανεπιβεβαίωτες αναφορές από τις αρχές Αυγούστου, υποδεικνύουν ότι το Ιράν θα στείλει παρτίδα UAV στη Ρωσία για επιτόπιες δοκιμές.
Αλλά υπάρχει μια ενδιαφέρουσα πτυχή, μαζί με τα drones, το Ιράν θα έστελνε πιλότους και τεχνικούς για εκπαίδευση στη λειτουργία του μαχητικού πολλαπλών χρήσεων Su-35.
«Η συνεργασία μεταξύ του Ιράν και της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον τομέα των σύγχρονων τεχνολογιών χρονολογείται από την περίοδο πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νάσερ Καναάνι, προσθέτοντας «ότι δεν υπάρχει καμία σημαντική εξέλιξη τον τελευταίο καιρό».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ιρανός αξιωματούχος κατήγγειλε την υποκρισία της Ουάσιγκτον, υποστηρίζοντας ότι η Μέση Ανατολή έχει πλημμυρίσει με όπλα των ΗΠΑ και των συμμαχικών τους δυνάμεων.
«Η Ουάσιγκτον και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν μετατρέψει τις χώρες στις οποίες έχουν εισβάλει, σε οπλοστάσιο των διαφόρων φονικών όπλων τους», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι "χωρίς μια τέτοια υποστήριξη «οι σιωνιστές δεν θα μπορούσαν να συνεχίσουν τα εγκλήματά τους, την επιθετικότητα και την κατοχή της Παλαιστίνης για περισσότερες από επτά δεκαετίες».
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν δεν επιβεβαίωσε την πώληση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία, διαβεβαιώνοντας ότι η Τεχεράνη αποφεύγει κάθε βήμα που μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση στην Ουκρανία.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica ο Ιρανός αξιωματούχος, διαψεύδει τους ισχυρισμούς του συμβούλου εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, ότι η Τεχεράνη σκοπεύει να παράσχει στη Μόσχα εκατοντάδες drones και να εκπαιδεύσει Ρώσους στρατιώτες προκειμένου να τα χρησιμοποιούν στην Ουκρανία, αλλά σίγουρα δεν πείθει κανέναν.
Σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του, πρόκειται για ένα αρκετά ισχυρό μη επανδρωμένοι εναέριο όχημα που έχει την δυνατότητα να μεταφέρει φορτίο έως και 400 κιλά, η εμβέλεια πτήσης είναι έως 1700 χιλιόμετρα.
Οι Ιρανοί προγραμματιστές ισχυρίζονται ότι το drone μπορεί να παραμείνει στον αέρα έως και 24 ώρες.
Το Ιράν ενδιαφέρεται για ρωσικά επανδρωμένα μαχητικά και επιθετικά ελικόπτερα, τα οποία χρειάζεται πραγματικά, λόγω των πολυετών διεθνών κυρώσεων, τα οποία δεν μπορεί ακόμη να τα παράγει.
Η συμφωνία για τα drone εντάσσεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της συμμαχίας Ιράν-Ρωσίας, απέναντι στη συμμαχία της Μέσης Ανατολής υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ως μέρος του στρατηγικού ανταγωνισμού μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων που φαίνεται να μετατοπίζεται στη Μέση Ανατολή.
Αυτό που δεν γνωρίζαμε όμως σε όλα αυτά ήταν ότι οι Τούρκοι εμπλέκονται και αυτοί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με την μεταφορά ιρανικών drones στην Ρωσία, με στόχο τον πόλεμο στην Ουκρανία.