Ένοπλες Συρράξεις

Ο Κόλπος αποκτά την αεράμυνα που χρειάζεται-O αμερικανικός στρατός δοκίμασε το Iron Dome

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πιθανή πώληση πυραύλων του συστήματος Terminal High Altitude Area Defense, σταθμών ελέγχου πυρός και επικοινωνίας THAAD και σχετικού εξοπλισμού, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Επιπλέον, «το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πιθανή πώληση πυραύλων Patriot και σχετικού εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία, σε μια συμφωνία αξίας έως και 3,05 δισεκατομμυρίων δολαρίων», ανέφερε την Τρίτη το Πεντάγωνο.

Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας αναφέραμε: Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ έκαναν μεγάλο...deal με τις ΗΠΑ-Αγόρασαν αντιαεροπορικούς πυραύλους αξίας 5 δισ.

Αυτά είναι μεγάλα deals, τόσο σε οικονομικό όσο και σε στρατηγικό επίπεδο. Τα νέα έρχονται, την ίδια μέρα με αναφορές που ανέφεραν ότι ο αμερικανικός στρατός είχε δοκιμάσει πρόσφατα το Iron Dome στο White Sands, και αυτό μόλις ένα μήνα αφότου το Σώμα Πεζοναυτών, δοκίμασε επίσης τον αναχαιτιστή πυραύλων στη στρατιωτική περιοχή δοκιμών στο Νέο Μεξικό.

Ενώ αυτές φαίνεται να είναι δύο διαφορετικές ιστορίες – οι πωλήσεις αμερικανικής αεράμυνας στον Κόλπο και η ισραηλινή τεχνολογία αεράμυνας που δοκιμάζεται από τις ΗΠΑ – είναι, στην πραγματικότητα, σχετικές ιστορίες αεράμυνας.

Η δημιουργία πολυεπίπεδης αεράμυνας, στην οποία πρωτοστάτησε το Ισραήλ, έχει σημασία τώρα περισσότερο από ποτέ. Ο Ισραηλινός Οργανισμός Πυραυλικής Άμυνας (IMDO) στη Διεύθυνση Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης, ηγείται της ανάπτυξης της συστοιχίας αεράμυνας πολλαπλών επιπέδων του Ισραήλ, που βασίζεται σε τέσσερα επιχειρησιακά στρώματα: Iron Dome, David's Sling, Arrow 2 και Arrow 3.

Η Υπηρεσία Πυραυλικής Άμυνας των ΗΠΑ και το Ισραήλ, εργάζονται για την ανάπτυξη του Arrow και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τους Iron Dome και David's Sling. Αυτό είναι μέρος ενός ακόμη ευρύτερου προγράμματος υποστήριξης του Κογκρέσου των ΗΠΑ προς το Ισραήλ, όσον αφορά την αεράμυνα και άλλες τεχνολογικές συνεργασίες. Τον Νοέμβριο, το Υπουργείο Άμυνας ίδρυσε την Ομάδα Εργασίας Τεχνολογίας Επιχειρήσεων ΗΠΑ-Ισραήλ (OTWG) για την ενίσχυση των συνεργασιών.

Υπάρχει επίσης ο νόμος Deterring Enemy Forces and Enabling National Defense Act, που εξουσιοδοτεί το DOD να συνεργάζεται με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Ιράκ και το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου. Οι ΗΠΑ θέλουν επίσης, να εργαστούν για την αντιμετώπιση των ιρανικών drones.

Προσθέστε όλα αυτά και θα έχετε μια αναδυόμενη εικόνα, για το πώς η αεράμυνα αναδιαμορφώνει τους δεσμούς ΗΠΑ-Ισραήλ και την περιοχή. Εκεί, που κάποτε το Ισραήλ ήταν μια μικρή χώρα που αναζητούσε καλύτερες αντιαεροπορικές άμυνες, τώρα έχει γίνει μια δύναμη της τεχνολογίας. Ταυτόχρονα, η Ουάσιγκτον αποφάσισε επιτέλους να προωθήσει τις μεγάλες πωλήσεις μεγάλων συστημάτων αεράμυνας που χρειάζονται στον Κόλπο. Αυτό έρχεται επίσης, καθώς υποκαταστήματα της αμερικανικής κυβέρνησης δοκιμάζουν το Iron Dome.

Τι ακολουθεί

Θα χρειαστεί χρόνος για τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ να αποκτήσουν και να αναπτύξουν τις νέες άμυνες. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οι ΗΠΑ είχαν μια μυστική συνάντηση νωρίτερα φέτος με αρχηγούς άμυνας από την περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ. Σε αυτούς περιλαμβάνονται αξιωματούχοι άμυνας από τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν. Το Ισραήλ ήδη συνεργάζεται στενά με την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν.

Ωστόσο, οι συναντήσεις με τη Σαουδική Αραβία ή το Κατάρ, θα ήταν πιο μοναδικές. Οποιοσδήποτε δεσμός αεράμυνας μεταξύ του Ισραήλ και του Κόλπου, θα άλλαζε σημαντικά το παιχνίδι για την περιοχή. Οι εκθέσεις ανέφεραν ότι, η συνεργασία θα μπορούσε να περιλαμβάνει ισραηλινή τεχνολογία, όπως αισθητήρες, στον Κόλπο, καθώς και άλλες πτυχές μιας περιφερειακής επιχείρησης αεράμυνας, με την υποστήριξη των ΗΠΑ στο παρασκήνιο.

«Σύμφωνα με δυτική πηγή, η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ όχι μόνο έχουν τους μεγαλύτερους αμυντικούς προϋπολογισμούς, αλλά έχουν και την πιο επείγουσα ανάγκη για συστήματα αεράμυνας», σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου MirYam, τον Φεβρουάριο. «Η πηγή είπε ότι, το Ισραήλ θα μπορούσε θεωρητικά να προμηθεύει τρεις τύπους συστημάτων αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας. Το πρώτο είναι το σύστημα αεράμυνας David's Sling της Rafael. Μια παραλλαγή αυτής της επιλογής είναι η παροχή πυραύλων αναχαίτισης SkyCeptor από την Rafael, που μπορούν να εκτοξευθούν από  Patriot», εξήγησε η πηγήΟι  Patriot βρίσκονται ήδη, στην υπηρεσία της αεράμυνας της Σαουδικής Αραβίας και των Εμιράτων.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ασκεί πιέσεις, για το Ισραήλ και τον Κόλπο να βασιστούν στις Συμφωνίες του Αβραάμ. Ο Πρόεδρος θέλει επίσης, μια επαναφορά στις σχέσεις με το Ριάντ. Αυτό έρχεται μετά από μια ύφεση των σχέσεων ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας, όταν οι Σαουδάραβες, τα Εμιράτα και άλλοι έψαχναν στην Ευρώπη για αμυντικές συμφωνίες. Αλλά αυτή ήταν μια προσωρινή πραγματικότητα, επειδή αυτές οι χώρες είχαν συμφωνήσει σε σημαντικές συμφωνίες κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ.

Έκθεση του Ινστιτούτου MirYam

Χώρες όπως η Νότια Κορέα εξασφαλίζουν επίσης, μεγάλες αμυντικές συμφωνίες στον Κόλπο. Τον Ιανουάριο, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η Σεούλ είχε υπογράψει μια προκαταρκτική συμφωνία με τα ΗΑΕ, για την πώληση πυραύλων εδάφους-αέρος μεσαίου βεληνεκούς της Νότιας Κορέας στον Κόλπο. Τα Εμιράτα αγοράζουν επίσης, μαχητικά αεροσκάφη Rafael από τη Γαλλία για 18 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα κράτη του Κόλπου θέλουν επίσης περισσότερα drones.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κόλπος αποκτά επιτέλους την αεράμυνα που χρειάζεται. Η μεγαλύτερη υποστήριξη των ΗΠΑ και οι πωλήσεις της σωστής τεχνολογίας, μπορούν να δώσουν στην περιοχή την πολυεπίπεδη άμυνα που χρειάζεται. Η εκεχειρία στην Υεμένη σημαίνει επίσης ότι, υπάρχει χρόνος για αυτές τις χώρες, να αναπνεύσουν και να ρίξουν μια ματιά γύρω από τον Κόλπο.

Πριν από έξι μήνες, υπήρχε μια αυξανόμενη απειλή με drone σε χώρες όπως τα ΗΑΕ. Σήμερα, το Ιράν μπορεί να μετριάζει τις απειλές. Το THAAD είναι απαραίτητο. Χρησιμοποιήθηκε, για παράδειγμα, τον Ιανουάριο για την κατάρριψη ενός πυραύλου που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Σαουδική Αραβία χρησιμοποιεί Patriots εδώ και πολλά χρόνια. Τώρα περισσότερες και καλύτερες αεράμυνες μπορεί να είναι στο δρόμο.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Η Τουρκία γίνεται πλέον στόχος-Χτυπήθηκε τουρκικό ελικόπτερο στο Ιράκ ενώ το Ισραήλ κατέστρεψε τουρκικά ραντάρ στην Ταρτούς (Βίντεο)

Γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale C φαντάσματα πετούν πάνω από την Συρία προστατεύοντας τις γαλλικές δυνάμεις παρά του...